واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گفتگوي اختصاصي مهر با سلطانيه:وضعيت سفيد است/ منتظر "تغيير" سياستهاي آمريكا در آژانس هستيم
نماينده دائم ايران در آژانس با اعلام قطعي اينكه بر اساس مقررات حقوقي و محتواي گزارش اخير البرادعي اعضاي آژانس پذيرفته اند كه فعاليتهاي هسته اي ايران در "وضعيت سفيد است" گفت: مهمترين نكته مثبت در گزارش اخير آژانس اين است كه با ايستادگي ايران و مواضع محكم كشورهاي در حال توسعه سرانجام اقدامات داوطلبانه كاملا از الزامات حقوقي تفكيك شد.
دكتر علي اصغر سلطانيه در گفتگو با خبرگزاري مهر در خصوص ارزيابي كلي خود از گزارش و مثبت ترين و منفي ترين نكات مطرح در آن مي گويد: بهترين نكته اي را كه مي توانم بگويم اين است كه گزارش دقيقاً نشان مي دهد كه همه چيز عادي شده و هيچ ابهام جديد در آن وجود ندارد و اينكه بازرسي ها طبق معمول و به صورت عادي در حال انجام است و من در جلسه قبلي آژانس هم به صراحت عنوان كردم اكنون با اجراي كامل مداليته و طبق مداليته، پادمان و بازرسيها در ايران بايد عادي شود. كاملاً روشن است كه اين گزارش هيچ مورد جديد، تخلف و رويدادي را گزارش نمي كند.
وي افزود : در گزارش با ارائه آمار و ارقام عنوان شده است كه بازرسيها در ايران به صورت عادي انجام شده و مشكلي در همكاري آژانس با ايران در چارچوب تعهدات و اختيارات حقوقي طرفين وجود ندارد.
سلطانيه ادامه داد: اما آقاي البرادعي هم به صورت تكراري مطالبي را عنوان كرده است كه خارج از تعهدات حقوقي است و الزامي براي ايران ايجاد نمي كند. از جمله اشاره به اينكه ايران عليرغم قطعنامه شوراي امنيت تعليق را اجرا نكرده، از ايران مي خواهد كه پروتكل الحاقي را انجام داده و اجرا كند و ترتيبات فرعي كد 3.1را انجام دهد. اما موضع ايران صريح است كه مبناي تعامل ما با آژانس اجراي كامل تعهداتمان خواهد بود و آژانس نيز نبايد از اختيارات و محدوده تعريف شده حقوقي و فني خارج شود.
نماينده دائم ايران در آژانس در بخش ديگري از سخنان خود گفت: وقتي يك متخصص به اين گزارش نگاه مي كند دقيقاً متوجه مي شود آنچه كه مربوط به تعهدات ما مطابق پادمان ان. پي. تي. است كاملاً انجام شده و البرادعي نيز به صراحت مي گويد كه تمامي مواد هسته اي و تمامي سانتريفوژها زير نظر آژانس است و اجازه دسترسي ها داده شده و حتي 20 مورد بازرسي هاي سرزده انجام شده است. بخش دوم گزارش هم مربوط به اقداماتي در رابطه با شفاف سازي در خصوص ابهام سازي برخي طرفهاي ثالث است كه در آن هيچ گونه الزام حقوقي وجود ندارد. ما پيشتر هم گفتيم و كشورهاي عدم تعهد هم در بيانيه هاي خود بويژه در بيانيه وزراي خارجه اعضاي اين جنبش در تهران صراحتاً گفتند كه بدون تبعيض ميان كشورها آژانس بايد ميان اقدامات داوطلبانه و شفاف سازي و اقدامات الزام آور حقوقي تفكيك قائل شود . بايد توجه كرد كه اين "تفكيك" در پاراگرافهاي گزارش البرادعي هست و خود وي و تمامي متخصصين حقوق بين الملل هم آن را مي دانند.
وي مي افزايد: بنابراين مواردي كه "اصطلاحاً" منفي است و مي گويد فلان كار انجام نشده و يا همكاري صورت نگرفته اين موارد اقداماتي است كه به فراتر از ان. پي. تي و مداليته مربوط مي شود. و الا آنچه كه ما متعهد بوديم انجام داديم.
اين ديپلمات ارشد ايراني در ادامه و در خصوص درخواست اجراي پروتكل از سوي ايران ، مي افزايد: از زماني كه آمريكا و كشورهاي اروپايي شوراي امنيت را در اين موضوع درگير كردند، مجلس شوراي اسلامي طي مصوبه اي دولت را موظف كرد تا اقدامات داوطلبانه همچون اجراي پروتكل الحاقي را متوقف كند. باز تمامي متخصصين حقوق بين الملل مي دانند كه پروتكل الحاقي يك سند الزام آور حقوقي نيست. حال اگر البرادعي انتظار دارد كه پروتكل را كماكان مانند دو سال و نيمي كه داوطلبانه اجرا مي كرديم باز هم اجرا كنيم و چون آن اجرا نمي كنيم مي خواهد ما را سرزنش كند، بايد آمريكا و آن چند كشوراروپايي را كه اشتباه تاريخي مرتكب شدند و شوراي امنيت را در پرونده هسته اي ايران درگير كردند سرزنش كند. ما نبايد مخاطب اين سرزنش ها باشيم ما اين را اجرا مي كرديم.
نماينده ايران در شوراي حكام آژانس در ادامه با اشاره به اينكه گزارش اخير كوتاه ترين گزارش البردعي بوده است، مي گويد: در نكته اول از يك ديد اين گزارش نشان مي دهد كه درست همان عبارات شش ساله تكرار شده كه؛ "هيچ شواهدي براي انحراف ديده نشده، كليه مواد هسته اي حسابرسي شده و ..." . اين مهمترين و در واقع بخش درخشنده اين گزارشات در شش سال گذشته بوده است.
"نكته دوم اين است كه وقتي شما نگاه مي كنيد مي بينيد كه همه چيز در ايران به صورت عادي در حال انجام است ، اين همان چيزي است كه ما مي گوئيم و بايد هم بشود. بازرسي ها بايد عادي شود و اين بحث هاي سياسي هم براي بسياري از كشورها خسته كننده شده و اينها بايد اين موضوع را كنار بگذارند و ادامه ندهند، چون ادامه اين كار در واقع جز اينكه فضاي همكاري و جو مثبت را بهم مي زند هيچ تاثير ديگري ندارد. خود آنها هم متوجه شدند كه قطعنامه هاي شوراي امنيت هيچ تاثيري بر روند فعاليت ها و احقاق حق غير قابل انكار و مسلم ما در خصوص برنامه هسته اي صلح جويانه نداشته است."
لازم به يادآوري است در واكنش به ارائه اين گزارش "شان مك كورمك" سخنگوي وزارت خارجه اين كشور در موضعي متناقض با موازين حقوقي آژانس گفت: آمريكا مخالف برنامه صلح آميز هسته اي ايران نيست اما اين كشور مخالف برخورداري ايران از حق چرخه كامل سوخت هسته اي است.
سلطانيه در خصوص اين موضع ايالات متحده به مهر گفت : اين همان موضع تكراري و اشتباه هميشگي است كه آنها فقط در جهت انحراف افكار عمومي عمل مي كنند.
وي مي گويد: آمريكا به بهانه ايران تلاش "خوشبختانه ناموفقي" كرده تا آژانس را تبديل به يك نظام و سازمان بازرسي تحت كنترل شوراي امنيت تبديل نمايد كه با مخالفت يكپارچه كشورهاي در حال توسعه رو به رو شده و كميته اي كه آژانس مي خواست در جهت مداخله جويانه كردن بازرسي ها به بهانه تقويت نظارت ها تشكيل دهد دو سال است كه به نتيجه اي نرسيده و با شكست مواجه شده است.
نماينده ايران در آژانس در خصوص موضع آمريكا در تفكيك فعاليت هاي صلح آميز هسته اي و چرخه كامل سوخت مي گويد: آمريكا در اين رابطه در حال ايجاد فاصله اي در بخشي از فعاليت هاي هسته اي نسبت به بخش ديگر است. مسلماً بخش چرخه سوخت شامل كليه فعاليت هايي مي شود كه از معدن شروع و فرايندهاي مختلف از جمله راكتور و فعاليت هاي مرتبط با آن را در بر مي گيرد. نمي توان بر اساس مفاد اساسنامه و ان.پي. تي براي هيچ يك از فعاليت هاي چرخه سوخت محدوديت و ممنوعيت و حتي حد و حدودي براي كشوري ايجاد كرد. حتي در هيچ يك از اين مفاد نوشته نشده است كه كشورها نبايد از اين اندازه به بالا غني سازي كنند. وقتي به اين صراحت همه چيز در واقع آزاد و مشخص است تنها مورد اين است كه "حق والزامات باهم و دركنار هم است" يعني اگر كشورها اين فعاليت ها را دارند بايد زير نظر آژانس باشد. بنابراين، اظهار نظر[آمريكائيها] مخالف روح اساسنامه و مفاد ان. پي. تي است.
دكتر سلطانيه در خصوص شعار "تغيير" دولت جديد آمريكا و تاثير آن بر تعامل اين كشور با آژانس و موضوع هسته اي ايران گفت: اتفاقي كه در آمريكا افتاده نشان دهنده اين است كه تنفر جامعه جهاني آنقدر بود كه اين پيام به مردم آمريكا رسيد و چاره اي نداشتند جز اينكه به پيام مردم جهان جواب داده و راي به "تغيير" دهند. دولت جديد چاره اي ندارد جز اينكه تغيير بنيادي نه ظاهري را صورت دهد و از جمله آن در سياست خارجي و به خصوص در حوزه تعامل با آژانس بين المللي انرژي اتمي است و قطعاً ديگر مردم و جامعه جهاني و كشورهاي عضو آژانس اجازه نخواهند داد تا روند سابق و سياست هاي سابق واشنگتن در آژانس ادامه پيدا كند.
جمعه 1 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]