واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نگاهي به «كارگاه تخصصي كتيبهنگاري عاشورايي» در موزه امام علي(ع)خطاطان و تذهيبگران ايراني «مراثي حسيني» را نقش زدند
گروه هنر: موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) با هدف بازآفريني مراثي مشهور حماسه حسيني به دست استادان خوشنويسي و نيز خلق آثار موزهاي «كارگاه كتيبهنگاري عاشورايي» را برگزار كرد كه در اين كارگاه دهنفر از تذهيبكاران برجسته نسل دوم به تذهيب اشعاري از محتشم كاشاني كه توسط استاد علي شيرازي خوشنويسي شده، پرداختند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، «كارگاه كتيبهنگاري عاشورايي» در روزهاي در دو مرحله در موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) برگزار و در هر مرحله صد تابلوي نفيس توليد شد.
مضمون آثار خوشنويسي شده در واقع همان تركيببند معروف «باز اين چه شورش است» محتشم كاشاني، شاعر مديحهسرا، است.
در يك سوي كارگاه علي شيرازي روي كاغذ بزرگي خطاطي ميكند، در حالي كه علاقهمندان با ارائه آثارشان به استاد، آنها را تصحيح و شيوه درستنويسي را ميآموزند؛ اينكه مثلا خط كرسي محل تغيير فشار قلم است و يا اينكه سرعت و حركت قلم تا چه اندازه باشد، كمرنگ شدن خط در بعضي قسمتها و به ويژه خطوط كشيده نشان ميدهد كه خط زنده است و...
گويا نگارش خطوط با مركب مخصوص و روي كاغذ دستساز و با استفاده از رنگهاي ويژه انجام ميشود. گروههاي تذهيبگران نيز همانجا به نگارگري آثار خوشنويسي علي شيرازي ميپردازند.
رامين مرآتي، نگارگر و مذهب، سرپرستي يكي از گروههاي تذهيب را بر عهده دارد. وي كه از سال 1362 فعاليت هنرياش را آغاز كرده تا به حال در نمايشگاههاي گروهي و انفرادي متعدد شركت داشته است. او درباره كارش در «كارگاه تخصصي كتيبه نگاري عاشورايي» به ايكنا توضيح داد: تمام قطعههايي كه اشعار روي آنها خوشنويسي شده و من در حال حاضر مشغول تذهيب يكي از آنها هستم، در يك اندازه طراحي شده است ولي كار گروهها از نظر رنگ و حال و هوا با هم تفاوت دارد.
وي با تأييد اين مبحث كه دوره صفويه دوران پرشكوه تذهيب در ايران بوده است، درباره كار در اين كارگاه اذعان كرد: سعي ما بر اين بوده است كه از نظر تذهيب متن و حاشيهها و لچكها، اسلوب همان دوره را رعايت كنيم تا آثار حال و هوايي از تذهيب گذشته را به ياد بياورد.
مرآتي در پاسخ به اين پرسش كه اگر قصد شما ايجاد حال و هوايي از آن دوره است، تغييري كه در كار انجام دادهايد، شامل چه ميشود، افزود: ماهيت اصلي همان ماهيت گذشته است و تغييراتي ايجاد شده آنقدر برجسته نيست.
او درباره تفاوت شلوغي كار در كارگاههاي آموزشي و ظرافت و حوصله در كار تذهيب و چگونگي كنار آمدن اين دو، اظهار كرد: ما سعي كرديم قسمتي از كار را انجام دهيم تا كساني كه ميآيند با كارهايي مثل قلمگيري، گره چيني، رنگگذاري و ... آشنا شوند اما بقيه كار را در خلوت خودمان انجام ميدهيم.
اين نگارگر و مذهب درباره هدف تذهيب پاسخ داد: تذهيب خط را جمع و جور و زيباتر ميكنند و هدفي غير از اين نخواهدداشت.
وي كه پيش از اين در دورههاي متعدد نمايشگاه قرآن كريم نيز شركت داشته، در پاسخ به اين پرسش كه انسان امروز چه تفسيري از تذهيب خواهد داشت، اضافه كرد: دوره ما زماني است كه همه چيز تغيير كرده است، ديدها سهلانگارانه شده و ما هنوز نتوانستهايم ماهيت تذهيب و نگارگري را براي مخاطب و مردم تعريف كنيم تا به ارزش معنوي آن پي ببرند.
مرآتي در پايان اظهار كرد: ما در تلاش هستيم كه با زمانه پيش برويم تا اينكه انشاءالله روزي تعريف درست و زيبايي از تذهيب داشته باشيم و اين هنر اصيل و ديرينه ايراني را دوباره احيا كنيم، زيرا تذهيب ايراني در همه جاي دنيا شناخته شده است، اگرچه هنوز با تذهيب قرآنها و آثار دوره صفويه فاصله زيادي داريم.
ويدا و نگار برزگريارمحمدي، تذهيبكاراني هستند كه سابقه هفت سال فعاليت با «گروه ترنج» را داشتهاند، آنها ضمن مطرح كردن مشكل نور كارگاه روند برگزاري آن را مثبت ارزيابي ميكنند.
نگار بزرگريارمحمدي درباره تفاوت كار گروهش با گروههاي ديگر توضيح داد: در شيوه كار اين گروه فرم گلها فرق ميكند اما شيوه كلي تذهيب با گروههاي ديگر يكي است.
ويدا برزگريارمحمدي كه مشغول طلاگذاري براي گروه چيني است، درباره كار در اين كارگاه گفت: چون روي اشعار محتشم كار ميكنم و محتواي كار عاشورايي است، حس و حال اين كار به نسبت كارهاي ديگري كه انجام دادهام، بيشتر است.
آرش مراتي نيز تذهيبكاري است كه پيشتر با «گروه ترنج» همكاري داشته است. او ضمن آنكه فرم گلها و حركتهاي كارش را برگرفته از شيوه قدما دانست، درباره كارش توضيح داد: طلاكاري اين كار با طلاي 24 عيار انجام ميشود و اين يكي از تفاوتهاي كار با كارهايي است كه من در گذشته داشتهام. در ضمن اين را هم بايد بگويم كه تغييرات عمدهاي نيز در فرم كار داشتهايم، مانند نوع حركتها اما اصل كار برگرفته از آثار تذهيب دوره صفويه و قاجار است.
در اين كارگاه كه تا 27 آبانماه در موزه هنرهاي ديني امام علي (ع) برگزار شد، ده تابلو توسط يكي از استادان تكميل و به نمايش درآمد. پس از توليد تابلوها، آثار توليد شده به كمك هنرمندان گرافيك روي كتيبههاي پارچهاي آمادهسازي شد تا در ماه محرم براي نمايشگاه «عطر سيب» آماده شود.
يادآوري ميشود موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) اقدام به برپايي نمايشگاه هنرهاي تجسمي عاشورايي كرده است.
در اين نمايشگاه 33 اثر عكس از گزيده آثار سوگواره عكس عاشورايي كه در سالهاي 84 و 85 در موزه عكسخانه شهر برگزار شده است، 20 اثر نقاشي و 30 اثر تصويرسازي از گزيده آثار گنجينه موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) به نمايش گذاشته ميشود.
در راستاي برپايي اين نمايشگاه نيز «كارگاه تخصصي كتيبه نگاري عاشورايي» با حضور« استاد علي شيرازي» خوشنويس و 10 هنرمند تذهيب گر با هدف بازآفريني مراثي مشهور ادبي حماسه حسيني به خط خوش فارسي به دست استادان خوشنويسي و خلق آثار نفيس و موزه اي از 26 تا 29 آبان ماه در موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) برگزار شد.
اين كارگاه نمايشگاه هنرهاي تجسمي عاشورايي از 18 آبان تا دوم آذرماه در موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) به نشاني خيابان ولي عصر – روبروي بزرگراه نيايش – بلوار اسفنديار- شماره 35 برپاست و بازديد همه روزه از ساعت 9 تا 18 خواهد بود.
جمعه 1 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]