محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826522098
متن كامل گزارش جديد البرادعي درباره فعاليتهاي صلحآميز هستهاي ايران
واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: متن كامل گزارش جديد البرادعي درباره فعاليتهاي صلحآميز هستهاي ايران
مجامعجهاني- همشهري آنلاين:
محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي چهارشنبه، 29 آبانماه گزارش چهار صفحهاي خود از فعاليتهاي هستهاي ايران را در اختيار ٣٥ عضو شوراي حكام آژانس قرار داد كه يكبار ديگر صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهاي ايران را تاييد ميكرد.
به گزارش ايسنا متن كامل چهاردهمين گزارش محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي به شرح زير است:
«GOV/٥٩/٢٠٠٨
١٩ November ٢٠٠٨
اجراي موافقتنامه پادمان NPT
و مفاد مربوطه قطعنامه هاي ١٧٣٧ (٢٠٠٦)،
١٧٤٧ (٢٠٠٧) ،١٨٠٣ (٢٠٠٨ ) و ١٨٣٥ (٢٠٠٨ ) شوراي امنيت
در جمهوري اسلامي ايران در زير ميآيد:
١ـ مديركل در تاريخ ١٥ سپتامبر ٢٠٠٨ درباره اجراي موافقتنامه پادمان معاهده منع گسترش تسليحات هستهاي (NPT) و مواد مربوطه قطعنامههاي ١٧٣٧(٢٠٠٦)، ١٧٤٧ (٢٠٠٧) و ١٨٠٣ (٢٠٠٨) شوراي امنيت سازمان ملل در جمهوري اسلامي ايران به شوراي حكام گزارش داد (GOV/٣٨/٢٠٠٨). شوراي امنيت در تاريخ ٢٧ سپتامبر ٢٠٠٨ قطعنامه ١٨٣٥ (٢٠٠٨) را درباره همين موضوع تصويب كرد. اين گزارش تحولات مربوطه از سپتامبر ٢٠٠٨ را پوشش ميدهد.
A. فعاليتهاي جاري مربوط به غنيسازي
٢ـ ايران از هنگام گزارش قبلي مديركل به تزريق UF6 در واحد ٣٠٠٠ دستگاهي IR-1 (واحد A24) و پنج آبشار واحد A26 در كارخانه غنيسازي سوخت (FEP) ادامه داده است. نصب و آزمايش ١٣ آبشار باقيمانده واحد A26 ادامه دارد. كار نصب مقدماتي در واحدهاي A25، A27 و A28 ادامه دارد. از تاريخ ٧ نوامبر ٢٠٠٨ كل مقدار UF6 تزريق شده در آبشارها از زمان آغاز عمليات در فوريه ٢٠٠٧، برابر ٩٧٥٠ كيلوگرم بوده و بر اساس گزارشهاي محاسباتي روزانه، ايران تقريباً ٦٣٠ كيلوگرم UF6 با غناي پايين توليد كرده است. تمام مواد هستهاي موجود در كارخانه غنيسازي سوخت و نيز تمام آبشارهاي نصب شده تحت نظارت و كنترل آژانس قرار دارند.
٣ـ آژانس در تاريخ ٢٩ سپتامبر ٢٠٠٨ راستيآزمايي موجودي فيزيكي (PIV) را در كارخانه نيمه صنعتي غنيسازي سوخت (PFEP) اجرا كرد كه نتيجه آن هنوز اعلام نشده است. ايران بين ٢٥ اوت و ٢٨ اكتبر ٢٠٠٨، مجموعا حدود ٣١ كيلوگرم UF6 را به آبشار ده دستگاهي IR-2 و سانتريفيوژهاي IR-2 ، IR-1 و IR-3 تزريق كرده است. تمام مواد هستهاي در كارخانه PFEP و نيز ناحيه آبشار تحت نظارت و كنترل آژانس است.
٤- تا اين تاريخ، نتايج نمونهبرداريهاي محيطي از كارخانه غنيسازي سوخت و كارخانه نيمهصنعتي غنيسازي سوخت و سوابق كاري كارخانه غنيسازي سوخت نشان ميدهد كه آن كارخانهها مطابق با آنچه كه اظهار شده است، فعاليت ميكنند (بطور مثال اورانيوم ٢٣٥ با غناي كمتر از ٥%). از مارس ٢٠٠٧، بيست بازرسي اعلام نشده در كارخانه غنيسازي سوخت انجام شده است.
٥- در ٢٦ اكتبر ٢٠٠٨، ايران پرسشنامه اطلاعات طراحي (DIQ) روزآمد شدهاي را براي كارخانه غنيسازي سوخت و كارخانه نيمه صنعتي غنيسازي سوخت ارائه كرد. ايران به آژانس اطلاع داد كه قصد دارد در آغاز سال ٢٠٠٩ نصب سانتريفيوژ هاي IR-1 را در واحد A28 كارخانه غني سازي سوخت آغاز كند.
B. فعاليتهاي بازفرآوري
٦- آژانس نظارت بر استفاده و ساخت سلول هاي داغ در رآكتور تحقيقاتي تهران (TRR) و تاسيسات توليد راديو ايزوتوپهاي موليبدن، يد و زنون (MIX) از طريق انجام بازرسيها و راستيآزمايي اطلاعات طراحي (DIV) ادامه داده است. هيچگونه شواهدي حاكي از فعاليتهاي در حال انجام مرتبط با بازفرآوري در آن موسسات وجود ندارد. در حالي كه ايران اعلام كرده است كه هيچگونه فعاليت توسعه و تحقيقات مرتبط با بازفرآوري در ايران وجود ندارد، از آنجايي كه پروتكل الحاقي اجرا نميشود، آژانس تنها ميتواند اين موضوع را در رابطه با اين دو موسسه تاييد كند.
C.پروژههاي مربوط به رآكتور آب سنگين
٧- در ١٣ اوت ٢٠٠٨، آژانس يك بازرسي PIV را در كارخانه توليد سوخت (FMP) انجام داد كه نتايج آن با اظهاريههاي ارائه شده توسط دولت ايران مطابقت دارد. در ١٨ اكتبر ٢٠٠٨، آژانس يك بازرسي را انجام داد؛ از آخرين بازديد آژانس از اين كارخانه (FMP) كه در ماه مي سال ٢٠٠٨ انجام شده بود، تغيير عمدهاي در وضعيت ساخت اين كارخانه مشاهده نشد.
٨- آژانس با استفاده از تصاوير ماهوارهاي به نظارت بر وضعيت كارخانه توليد آب سنگين اراك كه به نظر ميرسد در وضعيت بهرهبرداري است، ادامه داده است.
٩- ايران با استناد به تصميم ماه مارس سال ٢٠٠٧، مبني بر تعليق اجراي متن اصلاح شده ترتيبات فرعي، بخش عمومي كد ١/٣ درباره ارائه زود هنگام اطلاعات طراحي (GOV/٢٢/٢٠٠٧, Para ١٢- ١٤) به مخالفت خود با انجام DIV توسط آژانس از رآكتور تحقيقاتي هستهيي ايران (IR-40) ادامه داده است. آژانس تصريح كرده است كه كد ١/٣ در رابطه با ارائه اطلاعات طراحي است، نه تناوب يا زمان بندي راستيآزمايي، چنين اطلاعاتي توسط آژانس و حق آژانس در انجام (DIV) يك حق مداوم است. با اين وجود آژانس اجازه پيدا نكرد DIV را كه براي تاريخ ٢٦ اكتبر ٢٠٠٨ برنامهريزي شده بود، انجام دهد. در نتيجه اطلاعات آژانس درباره وضعيت ساخت رآكتور به آنچه از طريق تصاوير ماهوارهاي به دست آمده است، محدود است.آژانس پس از بررسي اين تصاوير ميتواند تاييد كند كه ساخت اين رآكتور ادامه دارد.
D. ساير مسايل اجرايي
D.1 تبديل اورانيوم
١٠ـ از ٣ نوامبر ٢٠٠٨ تقريباً ٣٣ تن اورانيوم به شكل UF6 در تأسيسات تبديل اورانيوم (UCF) از تاريخ آخرين راستيآزمايي موجودي فيزيكي توسط آژانس در اين تأسيسات در تاريخ ٨ مارس ٢٠٠٨، توليد شده است. بر اين اساس كل مقدار اورانيوم به شكل UF6 كه از مارس ٢٠٠٤ در تأسيسات تبديل اورانيوم توليده شده به ٣٤٨ تن ميرسد كه همه آن تحت نظارت و كنترل آژانس است. تأسيسات تبديل اورانيوم در اوت ٢٠٠٨ براي انجام امور معمول مربوط به حفظ و نگهداري بسته شد و در اكتبر ٢٠٠٨ مجددا آغاز به كار كرد.
D.2 اطلاعات طراحي
١١ـ همانگونـه كه قبلاً در تاريـخ ٣٠ مارس ٢٠٠٧ به شوراي حكام گزارش شد (GOV/٢٢/٢٠٠٧, paras ١٢-14)، آژانس از ايران درخواست كرد تا در تصميم خود براي تعليق اجراي متن اصلاح شده ترتيبات فرعي، بخش عمومي، كد ١/٣ تجديد نظر كند، اما هيچ پيشرفتي در اين موضوع حاصل نشده است. آژانس در تاريخ ١٦ اكتبر ٢٠٠٨ درخواست خود از ايران را در زمينه تجديد نظر در اين تصميم تكرار كرد.
١٢ـ آژانس در دسامبر ٢٠٠٧ اطلاعات طراحي اوليه براي نيروگاه هستهيي را كه قرار است در دارخوين ساخته شود درخواست كرد، ولي تاكنون آن را دريافت نكرده است. (GOV/٣٨/٢٠٠٨, para. ١١)
D.3 ساير مسايل
١٣ـ آژانس در ٢ آوريل ٢٠٠٨ از ايران خواست تا به عنوان يك اقدام شفافساز دسترسي آژانس به اماكن اضافي مرتبط با ساخت سانتريفيوژها، تحقيق و توسعه در زمينه غنيسازي اورانيوم وكارخانههاي آسياب معدن و معادن اورانيوم را فراهم كند. (GOV/١٥/٢٠٠٨, para.13) ايران هنوز با درخواست آژانس موافقت نكرده است.
١٤ـ سوخت وارداتي از فدراسيون روسيه براي استفاده در نيروگاه اتمي بوشهر تحت مهر و موم آژانس است (GOV/٣٨/٢٠٠٨, para.13). طبق برنامه يك راستيآزمايي موجودي فيزيكي در ماه دسامبر انجام خواهد شد.
E. ابعاد نظامي احتمالي
١٥ـ هنوز تعدادي از مسايل باقيمانده كه در گزارش قبلي مديركل به شوراي حكام مشخص گرديده است(GOV/٣٨/٢٠٠٨, para.14) وجود دارد كه موجب نگرانيهايي است و بايد براي اثبات عدم وجود ابعاد نظامي احتمالي در برنامه هستهاي ايران از آنها رفع ابهام شود. همانطور كه در گزارش مديركل ذكر شد، براي اينكه آژانس بتواند به اين نگرانيها بپردازد و در تلاشهايش براي تضمين عدم وجود مواد و فعاليتهاي هستهاي اعلام نشده در ايران پيشرفت حاصل كند، ضروري است كه ايران اطلاعات و دسترسي لازم براي حل مسايل مرتبط با مطالعات ادعايي، ارائه اطلاعات بيشتر در خصوص شرايط دستيابي به سند اورانيوم فلزي، رفع ابهام از خريدها و فعاليتهاي تحقيق و توسعه نهادها و شركتهاي مرتبط با امور نظامي كه ميتواند با مسايل هستهيي نيز در ارتباط باشد و رفع ابهام از توليد تجهيزات و قطعات هستهي توسط شركتهاي متعلق به صنايع دفاعي فراهم كند.
١٦- آژانس از هنگام آخارين گزارش مديركل به ارزيابي اطلاعاتي كه قبلا از سوي ايران ( شامل INFCIRC/٧٣٧ و ٧٣٩) و همچنين از سوي كشورهاي عضو در خصوص اين مسايل ارائه شده بود، ادامه داده است. آژانس معتقد است كه ايران ميتواند به عنوان اقدامي شفافساز با فراهم ساختن امكان دسترسي به اسناد، اطلاعات و اشخاص به آژانس در ارزيابيهايش درباره اين موضوعات كمك كند تا نشان دهد كه همانطور كه ايران اعلام كرده است، اين فعاليتها جنبه هستهيي ندارد. متاسفانه ايران از زمان انتشار آن گزارش تاكنون هيچ همكاري با آژانس بعمل نياورده و هنوز اطلاعات مورد درخواست، يا امكان دسترسي به اسناد، مكانها و اشخاص مورد درخواست را فراهم نساخته است.
١٧- همانگونه كه در گزارش قبلي مديركل ذكر شد، آژانس در حال حاضر به غير از سند اورانيوم فلزي هيچ اطلاعاتي را در مورد طراحي عملي يا ساخت قطعات مواد هستهيي يك سلاح هستهيي يا ديگر قطعات كليدي مشخص از قبيل چاشني، يا درمورد مطالعات فيزيك هستهيي مربوطه توسط ايران(بند ٢١ گزارش Gov/٣٨/٢٠٠٨) در اختيار ندارد. آژانس علاوه بر آن استفاده عملي از مواد هستهيي را در ارتباط با مطالعات ادعايي مشاهده نكرده است.
F. خلاصه
١٨- آژانس قادر بوده است راستيآزمايي عدم انحراف مواد هستهاي اعلام شده را در ايران ادامه دهد. ايران دسترسي به مواد هستهاي اعلام شده را در اختيار آژانس قرار داده است و گزارشهاي لازم حسابرسي مواد هستهاي مربوط به مواد و فعاليتهاي هستهاي اظهار شده را در اختيار آژانس قرار داده است. در عين حال ايران متن اصلاح شده ترتيبات فرعي، بخش عمومي، كد ١/٣ درباره ارائه زودهنگام اطلاعات طراحي را به اجرا در نياورده است. ايران همچنين پروتكل الحاقي را كه آژانس براي ارائه تضمينهاي معتبر در زمينه عدم وجود مواد و فعاليتهاي هستهاي اعلام نشده در ايران بدان نياز دارد، به اجرا نگذاشته است.
١٩- متاسفانه در نتيجه عدم همكاري از سوي ايران در ارتباط با مطالعات ادعايي و ديگر موضوعات كليدي باقيمانده كه مايه نگراني جدي هستند، آژانس قادر به پيشرفتي چشمگير در رابطه با اين موضوعات نبوده است. براي اينكه آژانس به پيشرفت دست يابد، نخستين گام مهم در ارتباط با مطالعات ادعايي از سوي ايران اين است كه روشن كند، اطلاعات مندرج در اسناد مربوطه تا چه حدي در واقع درست است و از ديد اين كشور چنين اطلاعاتي ممكن است در چه جاهايي اصلاح شده باشد يا به مقاصد غير هستهاي مربوط باشد. ايران لازم است كه اطلاعات محتوايي را براي تاييد اظهاراتش به آژانس ارائه داده و امكان دسترسي به اسناد و افراد مربوطه را در اين خصوص فراهم كند. چنانچه ايران چنين شفافيتي را عرضه نكند و پروتكل الحاقي را به اجرا نگذارد، آژانس قادر نخواهد بود تضمين معتبري را در خصوص عدم وجود مواد و فعاليتهاي هستهيي اعلام نشده در ايران، ارائه كند.
٢٠- ايران برخلاف تصميمات شوراي امنيت با ادامه عمليات كارخانه نيمه صنعتي غنيسازي سوخت ( (PFEPو كارخانه غني سازي سوخت ( FEP ) و نصب آبشارهاي جديد و عمليات نسل جديد سانتريفيوژها به منظور آزمايش، فعاليتهاي مربوط به غني سازي را تعليق نكرده است. ايران امكان دسترسي به رآكتور هستهاي تحقيقاتي (IR-40) را فراهم نساخته و از اين رو، آژانس قادر به راستيآزمايي وضعيت فعلي ساخت آن نيست.
٢١- مديركل مصرانه از ايران ميخواهد كه تمامي اقدامات لازم براي اعتماد سازي در خصوص ماهيت منحصرا صلحآميز برنامه هستهاي خود را در اولين زمان ممكن به اجرا درآورد.
٢٢- مديركل به نحو مقتضي به گزارشدهي خود ادامه خواهد داد.»
پنجشنبه 30 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 321]
-
گوناگون
پربازدیدترینها