تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):خدا را بسيار ياد كنيد و هميشه به ياد مرگ باشيد و قرآن زياد بخوانيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833352730




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بهانه ديني امير


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: بهانه ديني امير
الهام حيدري
و دين بهانه خوبي است براي با تو نشستن، اي امير

اين‌كه دو مقام عالي‌رتبه از دو كشور در حاشيه يكي از اجلاس‌هاي مجمع عمومي سازمان ملل در مهماني شامي بر سر يك ميز بنشينند، نمي‌تواند موضوع جنجال‌ برانگيز و آنچناني براي مطبوعات و رسانه‌ها باشد، اما اگر يكي از آنها سمبل و پرچم عقايد مطلق ديني اسلامي و از آن مهمتر، رهبر با نفوذ اعراب يعني امير عبدلله، پادشاه عربستان باشد و ديگري شيمون پرز، رئيس جمهور رژيم صهيونيستي اسرائيل، موضوع به شكل خاصي قابل تأمل و بررسي است، چرا كه در مرحله نخست، پيش از هر چيز در عرف ديپلماتيك هر رفتار نشانه و دال بر معنايي مشخص و معين است؛ مثل برافراشتن پرچم يك كشور هنگام استقبال از مقام رسمي يا بلند پايه كشور ديگر كه به معناي اداي احترام وافر و ابراز علاقه‌مندي براي گسترش روابط و... است و يا هر حركت كوچك و ظريف كم اهميت همچون دير حاضر شدن در يك جلسه گفت‌وگو و يا ترك كردن ميز مذاكره و... در عرف ديپلماتيك معناي خاص و تعريف شده‌اي دارد؛ همان‌گونه كه نشستن دو مقام رسمي و عالي‌رتبه بر سر يك ميز هرگز بي معنا نمي‌تواند باشد.

اين موضوع آشكارا بيانگر گردش و تحول قريب‌الوقوع روابط اعراب و اسرائيل خواهد بود، چرا كه مقامات سعودي پيش از اين، همواره هنگام سخنراني هر يك از مسئولان اسرائيل، همايش‌هاي بين‌المللي را ترك مي‌كردند اما اين بار امير عبدالله، امير غير منعطف عرب با كسي سر يك ميز شام نشست كه از سال 1948 يعني از زمان تشكيل ر‍‍ژيم صهيونيستي دشمن اصلي و عامل مؤثري براي اتحاد اعراب به شمار مي‌رود.

بحث مطلق‌گرايي ديني امير عبدلله كه زبانزد عام و خاص است، از اين ديد قابل توجه است كه اين ضيافت شام در خلال نشست اجلاس گفت‌وگوي اديان برگزار شده و اين اجلاس به نوبه خود، پاسخ به ابتكار شاه عربستان در زمينه تلاش براي پيشرفت گفت‌وگوي ميان اديان است.
قضيه چندان هم پيچيده نيست. در واقع، به يكباره نرم و منعطف و نسبي‌گرا شدن پادشاه عربستان و تلاش صادقانه‌اش براي پيشبرد گفت‌وگوي ميان اديان (!) تكه آخر پازلي است كه با چسباندن آن به روندهاي قبلي تصوير منحصر به فردي از واقعيت شكل مي‌گيرد كه مي‌تواند راهنماي ديپلماسي منطقه‌اي ايران باشد.

يك روند واقعي مبني بر مثلث اعراب، آمريكا و عراق، از زمان سفر خاورميانه‌اي بوش و پس از آن، سفرهاي منطقه‌اي نوري المالكي به كشورهاي عربي آغاز شده كه در راستاي انزواي ايران است و كارگردان غير حرفه‌اي اين نظم نوين نيز كسي جز آمريكا نمي‌تواند باشد.
يكي از دلايل آشكار غير حرفه‌اي بودن اين كارگردان نيز تحت تأثير تمام و كمال بودن دستيار ضعيف و تحت الحمايه خود اسرائيل است، زيرا اين اولمرت بود كه اذعان داشت براي دستيابي به صلح، راهي جز بازگشت به مرزهاي سال ۱۹۶۷ وجود ندارد و از همين روي، بهتر است به جاي تمركز بر گفت‌وگو با فلسطيني‌ها، طرح صلح ملك عبدالله را با سران عرب به مذاكره گذاشت.

در واقع، بر پايه ابتكار او، در صورت بازگشت اسرائيل به مرزهاي پيش از جنگ شش روزه در ژوئن سال ۱۹۶۷ و حل «عادلانه» مشكل آوارگان فلسطيني، همه كشورهاي عرب روابط ديپلماتيك كامل با اسرائيل برقرار خواهند كرد و اكنون ابتكار پادشاه سعودي دو بار از سوي كشورهاي عضو اتحاديه عرب به تصويب رسيده است و اين‌گونه فاز بعدي پروژه آقاي آمريكا و دستيارش اسرائيل به مرحله اجرا درمي‌آيد؛ عادي‌سازي روابط اسرائيل با اعراب و در نتيجه انزواي بيشتر ايران و تضمين حضور آمريكا و همراهانش در گلوگاه انر‍ژي آينده جهان در نتيجه انزواي بيشتر ايران.
هنگامي كه جورج بوش در سفر خاورميانه‌اي ماه ژانويه 2008 خود در مركز مطالعات استراتژيك ابوظبي سخنراني مي‌كرد و خواستار ايجاد ائتلافي عليه ايران در منطقه بود، داشت، نخستين گام‌ها را براي پي‌ريزي نظام نوين امنيتي منطقه برمي‌داشت.

وجود چنين دستور كاري و اعلام آن در خليج فارس آن هم در نزديكترين نقطه به سواحل ايران و در كشوري كه بالاترين حجم تجارت را با ايران دارد، آشكارا تعريف كننده و شكل دهنده نقش جديد كشورهاي خليج فارس نسبت به حوزه خاورميانه در سياست خارجي آمريكا بود.
بوش هدف دوم خود در راستاي سفر به خاورميانه را فعال كردن مذاكرات موسوم به حل و فصل نهايي بين اسرائيل و فلسطين خواند كه در آناپوليس بر آن توافق شده بود.

اما اين هدف دوم، خود در راستاي تحقق هدف اولي ماهيت و معني مي‌يابد. اين‌كه يك رئيس‌جمهور آمريكا، آن هم بوش آتش‌افروز و جنگ طلب، براي نخستين بار، از ايجاد يك دولت مستقل فلسطيني ياد كند و همچنين موضوع آوارگان فلسطيني را با نام جبران خسارت آوارگان در دستور كار قرار بدهد، جز اداي دين به اعراب منطقه براي جلب رضايت آنان در ائتلاف عليه ايران چيز ديگري مي‌تواند باشد؟
اين در حالي است كه بوش همواره مورد انتقاد اعراب بود كه چرا وي بر خلاف پدرش و كلينتون، ابتكاري براي صلح خاورميانه نداشته است؟!

همان‌گونه كه مجري زيرك تلويزيون الجزيره در برنامه تحليلي سفر بوش به خاورميانه به آن اشاره كرد و اين جريان را سناريويي مشابه سال 1991 خواند كه جورج بوش پدر، پس از آن كه از حمايت كشورهاي عضو پيمان دمشق (شوراي همكاري، مصر و سوريه) در جنگ دوم خليج فارس براي آزادسازي كويت مطمئن شد، كنفرانس مادريد را به اعراب هديه داد.
و خريد 63 ميليارد دلار اسلحه از وزراي خارجه و دفاع آمريكا، هزينه‌ايي بود كه كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس با طيب خاطر پرداختند تا آمريكا به حفظ امنيت رژيم‌هاي سنتي عربي متعهد باشد.

درگيري‌ها و تنش‌هاي بين ايران و اعضاي شوراي همكاري خليج فارس در بيانيه‌اي كه از سوي اجلاس سران اين شورا صادر شد و نسبت به احتمال آلودگي آب‌هاي خليج فارس از فعاليت آينده نيروگاه بوشهر ابراز نگراني كردند، به خوبي نمايان است. و همچنين در تصميمي كه در اجلاس سال 2007 مبني بر آغاز مطالعه برنامه هسته‌اي صلح آميز خود گرفتند كه پاسخي به برنامه هسته اي ايران باشد.

عربستان با حضور پررنگ و يكجانبه آمريكا و گشودن چتر امنيتي در منطقه موافقت كامل ندارد و از سويي، مخالف قدرتمند شدن و يكه‌تازي ايران در منطقه است، چرا كه ايران تنها رقيب عربستان در فلسطين، عراق، لبنان خليج فارس، افغانستان و همه جهان اسلام است؛ در همه جاهايي كه عربستان نفوذ دارد و بازيگري مي‌كند، ايران نيز ذي‌نفوذ و بازيگر است.

صرف نظر از تنش ايران با كشورهاي عربي منطقه بر سر جزاير سه‌گانه، اعراب از شكل‌گيري هلال شيعي در منطقه نگرانند و آمريكا توانسته است با استناد بر احتمال قدرتمند شدن شيعيان و اكراد در عراق و قدرتمندي اين دو كشور در كنار يكديگر، كشورهاي كوچك منطقه را از شكل‌گيري هلال شيعي و پيامدهاي بعدي آن بترساند؛ بنابراين، اين نكته كه اعراب از ورود به همكاري‌هاي جدي با ايران ـ كه باعث تثبيت و ارتقاي جايگاه ايران مي‌شود ـ خودداري مي‌كنند، طبيعي و قابل پيش‌بيني است، اما افكار عمومي عرب كه ائتلاف عليه كشور منطقه‌اي ايران را درست نمي‌داند و خود بدبيني دولتمردان نسبت به سياست‌هاي آمريكا در منطقه و ترس از رويارويي نظامي آمريكا با ايران كه يك فاجعه در منطقه مي‌آفريند، موجب مي‌شوند كه بر سر يك سيستم امنيت جمعي در منطقه اجماع و توافق نظر نباشد.

در اجلاسي كه ماه ژوئيه گذشته نيز بر محور گفت‌وگوي بين‌المللي بين اديان در مادريد و به پيشنهاد پادشاه عربستان برگزار شد، از ضرورت تلاش مشترك ضد تروريسم، حجاب دختران در مدارس و بحث كاريكاتورهاي پيامبر در روزنامه‌هاي كشورهاي غربي بحث شد، اما در اين اجلاس، اين‌گونه به نظر مي‌رسد كه جهت‌گيري كلي و غايت مورد انتظار از برگزاري اين نشست، رسيدن به يك تفاهم شكسته و بسته ميان سران رژيم صهيونيستي و اعراب است؛ هرچند اين اجلاس به دلايلي كه گفته شد، خروجي روشني نمي‌توانست داشته باشد، اما جسارت شكستن يك تابوي بزرگ و آن نشستن امير عربستان و پرز بر سر يك ميز را داشته و اين، مي‌تواند نقطه عطفي در تغيير و چرخش سياست‌ها از سال 1948 تا كنون باشد.
بنابراين، آشكار است كنفرانسي كه در آن اغلب سران كشورهاي سكولار ـ كه معتقد به جدايي دين از سياست هستند ـ شركت مي‌كنند، نمي‌تواند ربط مستقيمي به دين و دغدغه تفاهم و گفت‌وگوي ميان اديان داشته باشد. همان‌گونه كه در اين كنفرانس، رؤساي‌جمهور و نخست وزيران حدود شصت كشور جهان از جمله پادشاه اسپانيا، رؤساي جمهور فيليپين، پاكستان، لبنان، روسيه و جورج بوش حضور داشتند و هيچ‌كدام از اين افراد نماينده و كارشناس يك جريان ديني نبودند و قريب به اتفاق آنان را افرادي تشكيل مي‌دادند كه مدتها براي منافع سياسي به رايزني پرداخته‌اند، اگر به راستي، دغدعه و هدف اين كنفرانس، آشتي و صلح و تفاهم ميان اديان بود، بايد از يهوديان ضد صهيونيستم كه در آمريكا نيز حضور چشمگيري دارند و تعدادشان كم نيست، دعوت مي‌شد تا به نمايندگي از دين يهود در آن شركت كنند.

اظهارات دبير كل سازمان ملل به عنوان يك نهاد مدافع حقوق ملت‌ها، مبني بر تلاش براي «ارتقاي تفاهم ميان اعراب و اسرائيل»، آشكارا بيانگر موضع واقعي اين قبيل نشست‌هاست و متأسفانه، بيهوده نيست كه مدت‌هاست، ايده‌آل‌گرايان در ايده‌آل‌هاي خود، از يك سازمان بين‌المللي تجديد نظر كرده و دريافته‌‌اند، هر نهادي به منابع مالي نياز دارد و بناچار از تأثيرپذيري و پيروي و اطاعت از تأمين‌كنندگان منابع مالي سازمان خود گريزي ندارد و اين يك واقعيت است.

• كارشناس ارشد ديپلماسي و سازمان‌هاي بين‌المللي
 پنجشنبه 30 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن