واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تكدي گري، لكهاي زشت بر سيماي شهرها
هفته پيش در دفتر روزنامه مشغول كار بودم كه پسري 10 ساله با لباس فرم مدرسه وارد دفتر شد و گفت: بدون هيچ شكي پول را به او دادم، ولي در كمال تعجب 10دقيقه بعد كه براي انجام كاري بيرون آمدم، ديدم كه كنار مغازهاي ايستاده و مشغول خوردن چيپس است.
در آن زمان فهميدم كه تكديگري سن و سال و پوشش خاصي ندارد و آموزههاي غلط هر انساني را در هر زماني ميتواند به اين سمت سوق دهد. عوامل مختلف فرهنگي، سياسي، اجتماعي و اقتصادي نقش بسيار مهمي در بروز آسيبهاي اجتماعي دارند.
پديده تكديگري هم از اين قاعده مستثني نيست و از ديرباز به عنوان يك معضل اجتماعي و حتي فرهنگي مورد توجه حكومتها بوده است.
متاسفانه عليرغم كارهاي صورت گرفته، اين پرسش همچنان باقي است كه چرا با توجه به امكانات غني كشور، فرهنگ ديني و ثروت كلان نهادهاي حمايتي نظير كميته امداد و بهزيستي، روز به روز بر شمار متكديان افزوده ميشود.
افرادي در سنين مختلف و قيافههاي حق به جانب كه احساس ميكنيد اگر پولي به آنها ندهيد، نفرينهايشان دنيا را بر سر خراب ميكند و در اين ميان گويي بخشي از مردم به اين وضع عادت كردهاند و با دادن پول به متكديان رونق بازار آنها را حفظ ميكنند.
مسئولان هم حداكثر به ابراز نگراني از افزايش روزافزون متكديان ميپردازند و اقدامات عملي در زمينه كاهش شمار متكديان و رفع آثار سوءتكديگري از سوي آنها به چشم نميخورد.
اطراف ساختمانهاي پزشكان و داروخانههاي شهر مكان بسيار مناسبي براي پهن كردن سفره گدايي است.
چرا كه به هر حال از هر چند نفري كه براي مداوا و يا دريافت دارو به اين مكانها مراجعه ميكنند - از مردان عصا به دست گرفته تا زنان بچه به بغل - سعي ميكنند با دادن وجهي به متكديان، هم دعايي براي شفاي بيماري خود يا نزديكانشان طلب كنند و هم از نفرين اين متكديان در شرايط سخت بيماري در امان بمانند!
يك متكدي در محدود يكي از ميادين شاهرود كه نه تنها از كارافتاده نيست، بلكه بسيار سرحال و به قول قديميها قبراق است به طور اسفباري در پيادهرو گدايي ميكند.
ديگري بچهاي را به بغل دارد و ميگويد: مادر بچه بيمار است و در يكي از بيمارستانهاي مشهد بستري است، پاي بچه هم سوخته است و بايد دارو تهيه كنم و براي اين كار پول لازم دارم.
او را حدود دو ماه است در اين حال ميبينيم و جالب اينكه آخر شب وقتي وي كركره گدايي را پائين ميكشد و به سمت منزل ميرود، به خردسالش با شيطنت به دنبالش ميدود ديگري يك ماهي است كه براي يك كشاورز پير كه موتور چاه آبش سوخته تقاضاي كمك از مردم خير دارد و تحت هيچ شرايطي از رو نميرود.
تمامي اين نفرات پس از چند ساعت پولهاي جمع كرده خود را به يك كيوسك ميبرند و به اسكناسهاي درشت تبديل ميكنند.
در ميدان ديگري هم عدهاي از كودكان يا به زور مستقيم گدايي ميكنند و يا با فروختن اقلامي چون آدامس مشغول به كار هستند. اگر آدامس خريديد كه مشكلي نيست و اگر نخريديد، از شما تقاضاي پول ميكنند براي آمرزش روح امواتتان، و اگر باز هم پول نداديد، مانند كنه به لباستان ميچسبند و زماني كه نااميد از گرفتن پولي شوند، هر چه ناسزا در اين مدت كم عمر خود ياد گرفتهاند نثارتان ميكنند و اين امر مشكلات فراواني را براي بانوان به همراه دارد.
مردم در خيابانها، كوچهها، مغازهها، منازل، ادارات، سازمانها و موسسات و حتي در داخل خودروها نيز از دست متكديان كه اين روزها شمارشان افزايش يافته، آسوده نيستند.
يك شهروند با بيان اين كه ميگويد: وجود اين گونه افراد در چهارراهها و ديگر گذرگاههاي عمومي شهر، گاهي سبب بروز حوادث ناگوار رانندگي ميشود.
خانمي خانهدار با اذعان به اينكه، در هفته دستكم دوبار در منزلمان توسط متكديان به صدا درميآيد كه خواستار كمكهاي نقدي و غيرنقدي هستند، مي گويد: كار به جايي رسيده است كه در ادارهها و يا حتي هنگام گذر از كوچه و خيابان افرادي تقاضاي كمك ميكنند.
شايد در بين متكديان افراد معدودي هم باشند كه واقعا مستحق كمك هستند. در اين خصوص ارگانهاي ذيربط بايد با شناسايي و جمعآوري اين افراد، آنان را زيرپوشش حمايتي سازمانها قرار دهند و در صورت مشاهده تكديگري با آنان به شدت برخورد كنند.
چندي پيش كميسيون فرهنگي شوراي شهر شاهرود در نشستي با حضور جمعي از مسئولان ارگانهاي مختلف به بررسي اين معضل اجتماعي پرداخت.
رئيس كميسيون فرهنگي شوراي شهر شاهرود با بيان اينكه، ما بايد نگرش عميق به اين پديده اجتماعي ناخوشايند داشته باشيم، تصريح كرد: متاسفانه شمار متكديان در شهر شاهرود روز به روز افزايش مييابد.
متكديان اين شهر بعضا با پرسه زدن جلو خانهها در حالي كه يك يا دو كودك را در آغوش دارند، اقدام به تكديگري ميكنند و در خانه مردم را ميزنند.
صياد با بيان اينكه، حل اين معضل تنها به دست شهرداري ميسر نيست، ميافزايد: هر چند اين مسئله در حيطه وظايف شهرداري است، ولي مهار آن حمايتهاي ارگانهايي مانند نيروي انتظامي، بهزيستي، كميته امدادو دستگاه قضايي را ميطلبد.
* سخنان شهردار شاهرود
هم با اشاره به اينكه، تكديگري جرم است و بايد دستگاه قضايي به اين معضل رسيدگي كند، ميگويد: امروز مبارزه با اين معضل تنها وظيفه شهرداريها نيست و شهرداري فقط ميتواند متكديان را به دستگاههاي قضايي تحويل دهد.
حاجمحمدي با بيان اينكه، خلاء قانوني در اين خصوص موجب ميشود متكديان پس از تحويل به دستگاههاي قضايي راحتتر به تكديگري ادامه دهند، ميافزايد: امروز شهرداري آماده مبارزه با تكديگري است و اميدواريم با همكاري نهادهاي مختلف اين معضل به زودي ريشهكن شود.
* متكديان غير بومي
رئيس اداره بهزيستي شاهرود هم متكديان را به بومي و غيربومي تقسيم ميكند و ميگويد: بيشتر مشكل ما با متكديان غيربومي است كه ا ز استانهاي همجوار در شهركها و حاشيه شهر سكني گزيدهاند و بصورت حرفهاي به تكديگري ميپردازند.
جهانسير ميافزايد: كودكان خياباني در سطح شهرستان و استان توسط بهزيستي تحويل گرفته و به عنوان بچههاي بيسرپرست نگهداري ميشوند . اين كودكان معمولا بچههايي هستند كه اجاره داده ميشوند تا با اين روش از ترحم و احساسات مردم استفاده كنند.
ديدگاه قانون
خطيب زاده معاون دادستان شاهرود هم با بيان اينكه، در اين مقوله خاص دستگاه قضايي بايد به عنوان آخرين سوپاپ برخورد باشد، ميگويد: علت تكديگري بايد ريشهيابي شود و سپس از ريشه با آن برخورد كرد.
وي با اشاره به اينكه، دستگاه قضايي براي اينكه با عملي برخورد كند، نياز به عنصر قانوني دارد، ميافزايد: يعني براي آن عمل قانون مجازات تعيين شده باشد و آن عمل جرم محسوب شود.
در ماده 712 قانون مجازات اسلامي آمده است: همچنين در ماده 713 آمده است كه هر كسي طفل صغير را وسيله تكدي قرار دهد و او را به اين امر بگمارد، به سه ماه تا دو سال حبس و استرداد كليه اموالي كه از طريق مذكور به دست آورده است، محكوم خواهد شد.
خطيبزاده با بيان اينكه، يك سري مشكلات در حيطه كاري دادگستري وجود دارد و بخشنامه، پشت بخشنامه صادر ميشود كه آمار زندانيان را بالا برده و ورودي زندان شاهرود را زياد كرده است، يادآور ميشود: يك قاضي به جاي اينكه اولين دغدغهاش برخورد با متهم باشد، فكرش اين است كه متهم به زندان نرود و اين خودش يكي از عللي است كه نميتوان درست برخورد كرد و از طرفي مجازات به عهده دادسرا نيست و همكاران قضايي در دادگاه مجازات را تعيين ميكنند و دادسرا تنها مجرم را تحت تعقيب قرار ميدهد و از دادگاه تقاضاي مجازات ميكند.
* اولويت مبارزه با فقر نه فقير
ما تحت تعقيب قرار ميدهيم و از دادگاه تقاضاي مجازات ميكنيم و دادگاه حتي اين اختيار را دارد كه حبس را به سه هزار تومان جريمه تبديل كند.
اما سخنان شريعتمدار تهراني عضو شوراي شهر شاهرود از اهميت و جايگاه ويژهاي برخوردار است و برخلاف نظر ديگران ، وي معتقد است كه كمكهاي اداره بهزيستي و كميته امداد براي اداره امور زندگي خانوادههاي تحت پوشش، كافي نيست.
وي ميگويد: نميتوان با مبلغ هر نفر 16 هزار تومان خانوادهاي را اداره كرد و از طرفي روز به روز با ورود مهاجران جديد، فشارها بر اين دو نهاد بيشتر شده و مصداق اين سخن گرانمايه ابوالحسن خرقاني است كه
هر كس وارد اين شهر شد مشروط به آنكه اهل خلاف نباشد، شهروند جمهوري اسلامي است و ما در اين شهر بايد موجبات آسايش او را فراهم كرده و او را اسكان دهيم و اينكه او چرا تهران و مشهد و .... را ترك كرده، به شهرداري و شوراي شهر برنميگردد و ما نميتوانيم دور شهر را حصار بكشيم و نگذاريم كسي وارد شهر شود.
شريعتمدار تهراني افزود: براي اينكه با فقير مبارزه كنيم، اول بايد با فقر مبارزه كنيم.
به هر حال تكديگري شيوهاي غلط براي كسب درآمد است، اما متكديان با توجه به درآمد زياد، به هيچ وجه حاضر به ترك آن نيستند.
باور ما ايرانيان برحمايت از نيازمندان هم باعث شده تا به صورت غلط به هر كس كه دستي دراز كرد، كمك كنيم، كه خود باعث تشويق متكديان ميشود. لذا مسئولان امر بايد با اين پديده زشت برخورد كنند تا چهره شهر را از اين دمل زشت پاك كرده و از سوي ديگر مردم هم بايد بدانند كه ميتوانند كمكهاي خود را به صورت هدفمند به نيازمندان واقعي دهند.
محمد رضائيان
خبرنگار اطلاعات در شاهرود
پنجشنبه 30 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]