واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: معرفي رشته هاي دانشگاهي
رشته زبان وادبيات فارسي
موضوع اين رشته تحصيلي:
امروزه دامنه ادبيات فارسي بسيار گسترده است به گونه اي كه پيش بيني مي شود بتوان ده گرايش براي آموزش ادبيات فارسي تدوين كرد يعني دانشجو طي دو سال بعد يكي از گرايش هاي علوم بلاغي، ادبيات داستاني و گرايشهاي ديگري كه مي توان در اين رشته پيش بيني كرد، مطالعه كند. اما آنچه امروز در دانشگاهها به عنوان ادبيات فارسي تدريس مي شود در كل آشنايي با مجموعه اي از متون نظم ونثر فارسي است در رشته ادبيات فارسي دو شاخه ي اصلي زبان فارسي و ادبيات فارسي مورد بررسي و تجزيه و تحليل قرار مي گيرد كه در بخش زبان فارسي مسائل مربوط به زبان شناسي، دستور زبان، اصول و نگارش و ويرايش و در بخش ادبيات، سبك شناسي، نقدادبي، انواع ادبي، تاريخ ادبيات، صنايع ادبي شامل بديع، معاني و بيان و عروض همچنين متون نظم و نثر كلاسيك مورد بررسي قرار مي گيرد.
توانايي هاي لازم:
اگر يك دانشجوي ادبيات از خواندن يك بيت شعر حافظ و يا خواندن داستانهاي شاخص و معروف ادبيات جهان لذت نبرد به اشتباه وارد اين رشته شده است چون دانشجوي زبان و ادبيات فارسي بايد دروس بسيار متنوع و گسترده اي را در وادي ادبيات فارسي بخواند واگر كسي علاقه مند نباشد اين رشته برايش ملال آور مي شود. اين رشته قلم درست و بيان خوب مي خواهد تا بتوان منظور خود را بخوبي تفهيم كرد. همچنين دانشجوي اين رشته لازم است كه حافظه نسبتا قوي داشته باشد چون بخش عظيمي از مقولات ادبي را بايد به خاطر سپرد تا بتوان در مواقع مورد نياز به آنها دسترسي داشت.
موقعيت شغلي در ايران:
بعد از آموزش و پرورش، مطبوعات بهترين بستر براي فعاليت فارغ التحصيلان ادبيات فارسي است همچنين بهترين نيرو براي تنظيم و ارائه برنامه هاي ادبي راديو و تلويزيون و حوزه هاي فرهنگي وزارتخانه هاي مختلف كشور فارغ التحصيل اين رشته مي باشد. و از اينها گذشته يك ليسانس ادبيات اگر پويا و فعال باشد مي تواند يك نويسنده، شاعر يا منتقد گردد. در مراكز چاپ و نشر كتاب به عنوان ويراستار و ناظر ادبي در سير چاپ كتاب حضور داشته باشد. در ضمن تعدادي از فارغ التحصيلان نيز با توجه به ذوق و سليقه خود كارهاي ويژه اي انجام مي دهند كه از آن جمله مي توان به شركت در تاليف فرهنگهاي مختلف به عنوان پژوهشگر ادبي و يا " فيش نويس علمي" و " انتخابي" دايره المعارفها اشاره كرد.
درس هاي اين رشته در طول تحصيل:
دروس پايه:
دستور زبان، تاريخ زبان فارسي، مرجع شناسي و روش تحقيق، آيين نگارش و پيرايش، بديع.
دروس اصلي:
رودكي و منوچهري، فرخي و كسايي، رستم و سهراب، رستم و اسفنديار، قصيده هاي ناصرخسرو، خاقاني، مسعود سعد، نظامي، مثنوي معنوي، منطق الطير، حديقه سنايي، بوستان سعدي، غزليات و قصايد سعدي، حافظ، صائب، تاريخ بيهقي، سياست نامه و قابوسنامه، كشف السرار، كليله و دمنه، گلستان سعدي، مرصادالعباد، قرائت متون عربي، قواعد عربي، زبان خارجه تخصصي، عروض و قافيه، ادبيات معاصر، متون تفسيري، آشنايي با علوم قرآني، نقد ادبي.
دروس تخصصي:
معاني و بيان، مباني عرفان و تصوف، تاثير قرآن و حديث در ادب فارسي، تاريخ ادبيات، سبك شناسي.
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]