واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: معضل مناطق قبايلي براي دولت پاكستان:چشم انداز
اسلام آباد - احمد فراهاني - انتشار گزارش اخير روزنامه واشنگتن پست درباره توافق دولت جديد پاكستان به رياست آصف علي زرداري با آمريكا براي ادامه حملات موشكي آمريكا به مناطق قبايلي نشان مي دهد كه اين مناطق براي دولت اين كشور به معضلي جدي تبيدل شده است.
براساس گزارش اخيرروزنامه واشنگتن پست آمريكا و پاكستان در سپتامبر گذشته به صورتي ضمني و بي سروصدا درباره سياستي به توافق رسيدند كه بر اساس آن هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكايي اجازه مي يابند به اهداف مظنون به اقدام هاي تروريستي در مناطق غرب پاكستان حمله كنند.
اين گزارش بعد از خبر نيويورك تايمز درباره حملات هوايي نيروهاي آمريكايي به خاك برخي از كشورها از جمله سوريه و پاكستان منتشر شده است.
البته محمد صادق سخنگوي وزارت خارجه پاكستان با رد گزارش روزنامه واشنگتن پست گفته كه هيچ معاهده اي بين آمريكا و پاكستان براي حمله موشكي به خاك پاكستان وجود ندارد و آنچه نيز درمطبوعات پاكستان انتشار يافته بطور كامل بي اساس است.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، هواپيماهاي بدون خلبان آمريكا در ماه هاي اخير بطور متوسط در هر چهار يا پنج روز به پرتاب موشك در خاك پاكستان اقدام كرده اند.
اين مقام ها مي گويند بر اساس اين توافق، مقام ها دولت آمريكا از اعلام اين حملات خودداري
مي كند و دولت پاكستان هم همچنان به انتقاد پرسروصدا از اين حملات كه از نظرسياسي حساسيت زيادي دارد، ادامه مي دهد.
زرداري رييس جمهوري پاكستان هفته پيش اعلام كرده بود كه پيش از اين حملات به او اطلاعي داده نمي شود و او با اين حملات مخالف است اما وي درعين حال گفت كه درباره نيت آمريكايي ها اين ترديد وجود دارد كه آيا آنها در منطقه كوهستاني مرز پاكستان و افغانستان به درستي مرز را تشخيص مي دهند يا خير، هر چند موشك ها در اين مناطق فرود نيايد.
فارغ از اظهارات زرداري ، مقام هاي آمريكايي هنوز هم از اقدام هاي طرف پاكستاني درخصوص مبارزه جديد و تمام عيار با طالبان و القاعده مطمئن نيستند.
آمريكا همچنان درباره ارتباطات نيروهاي اطلاعاتي پاكستان با تندورهاي پاكستاني مستقر در مناطق قبيله نشين شمال اين كشوربدبين است اما دولت بوش انتقادات خود را در اين باره متوقف كرده و گاهي نيز از همكاري دولت اسلام آباد تمجيد مي كند تا بتواند اسلام آباد را براي ادامه همكاري اقناع كند.
اظهارات اخير مايكل هيدن رييس سازمان اطلاعاتي آمريكا(سيا) كه گفته است عمليات نظامي پاكستان درمنطقه قبايلي باجور عليه شبه نظاميان قابل تقدير است،مويد همين برداشت است.
ارزيابي
بطور كلي مناطق قبايلي در دو بعد داخلي و خارجي به معضلي براي دولت پاكستان تبديل شده است .
انتشار گزارش هايي ازمطبوعات آمريكايي درباره توافق هاي انجام شده دولت مشرف و حالا دولت گيلاني با دولت جرج بوش در باره حملات موشكي به مناطق قبايلي پاكستان تا حدود زيادي زرداري و گيلاني و در مجموع حزب مردم را تحت فشار بيشتري قرار داده است .
همزمان با تشديد بحران اقتصادي در پاكستان مطبوعات اين كشور نيز بطور گسترده به انتقاد از دولت پرداخته و تلاش مي كنند اقدام هاي رهبران حزب مردم را زير سوال ببرند.
به عنوان نمونه روزنامه جسارت در سرمقاله روز گذشته خود نوشته بود:متاسفانه آصف زرداري در مسير پرويز مشرف گام برمي دارد وعلت آن اين است كه زرداري نيز مانند پرويزمشرف بايد وفادار آمريكا باشد . تنها تفاوت بين آنها اين است كه مشرف يك ديكتاتور نظامي بود و زرداري يك رييس جمهوري دمكراتيك است .
اين روزنامه در ادامه افزوده است "زرداري پس از شهادت بي نظيربوتو درخصوص اعاده دمكراسي شعارهاي بلندي سر داد ولي پوچي همه اين ادعاها به اثبات رسيد . براي حفظ دولت ، بردگي آمريكا ضروري بود و اين بردگي موجب شد او از مسير خود منحرف و بر درمسير اسلاف خود گام بردارد . رييس جمهوري بايد بداندكه جاي هر رهبر منفعت طلب و خودپسند در سطل آشغال خواهد بود" .
نگاه به تحليل و مطالب ديگر مطبوعات پاكستاني از فعال شدن جريانات مخالف دولت حزب مردم حكايت دارد ضمن آنكه در حال حاضر مشكلات اقتصادي و امنيتي به ويژه مناطق قبايلي محملي براي تند شدن انتقادات از دولت شده است .
افزايش اين انتقادات به حدي بود كه يوسف رضا گيلاني هفته گذشته در محفلي خصوصي اعلام كرده كه حاضر است سمت خود را ترك كند تا كسي ديگر بتوان مشكلات پاكستان را حل كند.
اما بعد ديگر مشكلات دولت گيلاني و شخص زرداري ، فشاري است كه از سوي آمريكايي ها متحمل مي شوند .
تاكيد چندين باره مقام هاي آمريكايي مبني بر اينكه دولت پاكستان در برخورد با عناصر طالبان و القاعده در مناطق قبايلي جدي نيست، بيشتر رهبران جديد اين كشور را آزار داده است .
به موازات اين فشار البته آمريكايي ها تاكتيك تميجدهاي مقفطعي را نيز مورد استفاده قرار مي دهند.
به عبارتي با توجه به ماهيت دولت حزب مردم پاكستان كه بسيار به آمريكا نزديك است ، رنجاندن غير معمول آنها مي تواند به بروز مشكلاتي براي آمريكا در جنگ عليه تروريسم منجر شود.
بنابراين دولت فعلي آمريكا به موازات حملات موشكي و ورود به داخل خاك پاكستان از مقام هاي اين كشور حمايت مي كند.
زرداري در اجلاس اخير سازمان ملل با جورج بوش ملاقات كرد و مقامات اطلاعاتي و نظامي بلندپايه دو كشور در ماه هاي اخير چندين ملاقات با يكديگر داشته اند.
احمد شجاع پاشا رييس جديد سازمان اطلاعاتي پاكستان نيز در اواخر اكتبر به واشنگتن سفر كرد و ژنرال پترائوس كه از 31 اكتبر به عنوان رئيس فرماندهي مركزي آمريكا منصوب شده است در روز سوم كار در اين سمت از اسلام آباد ديدن كرد.
چهارشنبه گذشته نيز هايدن براي ملاقاتي محرمانه با زرداري كه براي شركت در يك كنفرانس به مقر سازمان ملل آمده بود، با زرداري ملاقات كرد.
مناطق قبايلي براي دولت جديد پاكستان به مثابه شمشيري دو لبه است كه مي تواند بقاي آن را با خطرات جدي مواجه كند.
به عبارت ديگر ، حزب مردم هرچه بيشتر به آمريكا براي دريافت كمك هاي مالي و يا تجيهزات نظامي سوق پيدا كند، به همان ميزان در داخل با مشكلات متعدد و فشار سياسي مخالفان مواجه خواهد شد و در صورتي كه بخواهد مواضع مستقل تري در قبال حملات موشكي به مناطق قبايلي اتخاذ كند، از حمايت كاخ سفيد محروم مي شود.
بنابراين به نظر مي رسد هرچه به سال جديد ميلادي از يكسو و انجام تغيير در كاخ سفيد نزديك شويم ؛فضاي موجود سياسي به نفع حزب مردم نخواهد يود.
گيلاني نخست وزير فعلي كه از استعفاي زود هنگام سخن گفته و اين به معناي درك وي از شرايط حزب مردم است ، حزبي كه براي ساختن دوره اي جديد از تاريخ پاكستان آراي مردم اين كشور را در فوريه 2008 جذب كرد، حالا به دلايل داخلي و خارجي و البته تاريخي با خطر از دست دادن دولت مواجه است .
آساق ××235
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]