واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اهميت ورزش همگاني غيرقابل انكار است
ورزش. ورزش همگاني . گزارش
متخصصان علوم تربيت بدني، بر توسعه ورزش همگاني براي سلامتي و نشاط جامعه تاكيد دارند و معتقدند برنامه ريزي در اين حوزه از اولويتهاي مهم كار دولت است.
به گزارش خبرنگار ايرنا، با توجه به اهميت توسعه ورزش همگاني در جامعه و مشكلاتي كه تحرك نداشتن براي مردم بوجود ميآورد، ديدگاههايي وجود دارد كه در پي آمده است:
** ۱۵درصد مردم ايران ورزش ميكنند
عزالدين حيدري رئيس فدراسيون ورزشهاي همگاني با تشكر از مسوولان كشور براي كمك به فرهنگسازي و توسعه ورزش همگاني گفت: براساس نتايج آخرين آمارهاي بدست آمده، بيش از ۱۵درصد مردم ايران ورزش ميكنند و اين آمار به صورت تساعدي در حال افزايش است.
وي با اشاره به اينكه آمارگيري در اين فدراسيون به صورت مداوم پيگيري و انجام ميشود، افزود: براي بدست آوردن اطلاعات دقيق تري از ميزان تحرك مردم ايران، با مركز آمار ايران هماهنگي شده تا در آمارگيري جديد اين مركز، تعريفي براي ورزش همگاني صورت گيرد تا در آن تعداد ورزش كاران در خانوادهها مشخص شود.
رئيس فدراسيون ورزشهاي همگاني با اشاره به اينكه ساكن بودن، افزايش نيافتن سوخت و ساز در بدن و خوابيدن بيش از حد، خطر جدي براي انسانها است ، گفت: براي حل اين مشكلات بايد حركت كرد تا زندگي سالم و با نشاطي داشت.
حيدري، پياده روي را يكي از مهمترين و كم هزينهترين ورزشها براي سلامتي خانوادهها و افراد جامعه دانست و گفت: براساس توصيههاي پزشكان، تنها راه مبارزه با سرطان، پوكي استخوان، ديابت و بيماريهاي قلبي، پياده روي است.
رئيس فدراسيون ورزشهاي همگاني، برگزاري همايشهاي پياده روي در استانها را يكي از موفقترين برنامههاي اين فدراسيون دانست و افزود: كشورهاي همجوار مثل بحرين، امارات عربي متحده و تركيه از فدراسيون ورزشهاي همگاني ايران درخواست كردند تا با استفاده از تجربههاي ايران، همايشهاي پياده روي را در كشورشان برگزار كنند.
وي از امضاي توافقنامه با سازمان تربيت بدني وزارت آموزش و پرورش براي انجام ورزش صبحگاهي در تمامي مدارس كشور خبر داد و افزود: از ديگر برنامه هاي اين فدراسيون براي ترويج و نهادينه كردن ورزش در خانواده ها، تاسيس انجمن ورزش كودكان است كه ورزش در مهدكودك ها، پيش دبستاني و كلاس اولي ها را تحت پوشش دارد.
حيدري، حمايت و عملكرد رسانهها را براي توسعه ورزش همگاني در خانواده ها بسيار با اهميت دانست و افزود: سرودي براي ورزش همگاني تهيه شده كه پخش آن مردم را به وجد ميآورد و تاثير زيادي در ايجاد انگيزه براي ورزش كردن دارد.
وي، مردم را يكي ديگر از عوامل مهم براي همگاني كردن ورزش دانست و گفت:
اگر هر فردي كه ورزش ميكند، يك همراه براي خود مهيا كند، تعداد ورزشكاران دو برابر ميشود.
حيدري، حمايت دولت و سازمان تربيت بدني را از ورزش همگاني بسيار خوب توصيف كرد و گفت: برنامهاي با هماهنگي سازمان تربيت بدني براي تصويب به هيات دولت ارسال شده كه بر اساس آن در يك زمان مشخص با پخش سرود ورزش همگاني، همه مردم ورزش خواهند كرد.
وي، آغاز دور جديد همايشهاي راه پيمايي را از نيمه دوم آذر ماه اعلام كرد و گفت: براساس برنامههاي تدوين شده، همايش تهران با حضور رئيس محترم جمهوري و بيش از يك ميليون نفر از خانوادههاي تهراني برگزار خواهد شد.
رئيس فدراسيون ورزشهاي همگاني در انتهاي صحبتهاي خود ضمن استقبال از پيشنهادات و نظرهاي مردم گفت: بزودي شماره تلفني براي دريافت راهكارها و پيشنهادهاي مردم به منظور توسعه ورزش همگاني اعلام ميشود.
** ورزش همگاني پول، شهرت و سفر خارجي ندارد
دكتر محمدعلي قره مديركل تربيت بدني دانشگاه پيام نور با اشاره به اينكه ورزش همگاني چون پول، شهرت و سفر خارجي ندارد، بنابراين كسي به آن اعتنا نمي كند، گفت: ورزش همگاني به دو دليل در درجه اهميت قرار دارد. يكي اينكه براساس قانون، توسعه ورزش همگاني، اولين وظيفه همه ارگانها و سازمانهاي ورزشي است و دوم اينكه ورزش همگاني زيربناي ورزش قهرماني به حساب ميآيد.
وي با اشاره اينكه تحقيقات نشان داده است كه ورزش قهرماني در همگاني شدن ورزش نقش حاشيهاي دارد اما ورزش همگاني در رشد و توسعه ورزش قهرماني نقش محوري و زيربنايي دارد، افزود: سلامتي جامعه، مبارزه با اعتياد، مبارزه با ناهنجاري ها، پركردن اوقات فراغت و تامين برنامه براي نشاط جمعي جامعه بوسيله ورزش همگاني صورت ميپذيرد.
قره با تاكيد بر اينكه متاسفانه سازمان تربيت بدني برنامهاي براي ورزش همگاني ندارد و صدا و سيما هم با برنامههاي خود مردم را وادار به ساكن شدن ميكند، گفت: براساس تحقيقات انجام شده، ۵/۹۲درصد مردم ايران ورزش مي كنند بنابر اين محور اصلي كار متخصصان و رسانهها بايد افزايش حضور مردم در اماكن ورزشي باشد.
قره، يكي از راهكارهاي رسيدن به اين مهم را بالا بردن شناخت ورزشي مردم از نگاه علمي و اعتقادي دانست و افزود: براي بالا بردن شناخت مردم، وسايل ارتباط جمعي و گروههاي مختلف اجتماعي بايد براساس يك تفكر سازماني در زمينه ورزش همگاني، فرهنگسازي كنند.
وي ادامه داد: وقتي اطلاعات ورزشي مردم افزايش يابد، شناخت آنان تغيير خواهد يافت و اين تغيير باعث تحول نگرش ورزشي آنان از نظر علمي و اعتقادي مردم ميشود و در نهايت باعث تغيير سبك زندگي حركتي آنان خواهد شد.
مديركل تربيت بدني دانشگاه پيام نور، يكي از كارهاي مهم نيل به اين مقصود را اصلاح معيار ارزشيابي مديران ورزش كشور دانست و گفت: سنجش عملكرد تربيت بدني با مدال، كار اشتباهي است. معيار ارزيابي سازمانها و مراكز ورزشي ايران بايد افزايش تعداد افراد تحت پوشش برنامههاي آن مراكز يا سازمانها باشد.
قره با اشاره به نقش مهم دانشگاهها در همگاني كردن ورزش در كشور گفت:
آزمون ورودي دانشگاهها نه تنها براي شركتكنندگان بلكه براي خانوادههاي آنان نيز وسيله سكون آفرين شده است.
وي، تغيير شرايط پذيرش در دانشگاهها به نحوي كه ۹۰درصد براي ذهنيات و ادارك متقاضيان و ۱۰درصد براي آمادگي جسماني آنان باشد را به عنوان پيشنهادي براي همگاني كردن ورزش دانست و افزود: دانشجويي كه چهار سال مي خواهد درس بخواند بايد از بدن سالم و ورزشي برخودار باشد.
وي از حضور نيافتن اساتيد رشته تربيت بدني دانشگاهها در حوزههاي علميه براي انتقال دانش ورزش و تمايل نداشتن حوزههاي علميه به دانشگاه و اساتيد رشته تربيت بدني براي پاسخ گويي به نياز حركتي و روزمره بدنشان به ورزش را مورد اشاره قرار داد و گفت: يك حلقه بايد اين دو حوزه را به هم متصل كند و از انرژي عظيم اعتقادي براي ورزش همگاني استفاده كنيم.
محقق و پژوهشگر علوم تربيت بدني با توجه به اعتقاد مردم به روحانيت و پذيرش آنان براي سكان داري حركتهاي سياسي و اعتقادي خود گفت: اگر كاري كنيم كه اطلاعات ورزشي وارد حوزههاي علميه شود و روحاني هم ورزش كند و هم مبلغ ورزش شود، گام مهمي در همگاني شدن ورزش برداشته ايم.
قره يكي از اثرات مهم اين كار را استفاده از تبليغ روحانيون در زمينه استفاده بهينه از وقف براي احداث اماكن ورزشي دانست و گفت: چرا نبايد حوزههاي علميه، موضوع احداث اماكن ورزشي را مورد توجه قرار ندهند.
** تفاوت كيفيت زندگي افراد فعال و غيرفعال در ورزش همگاني
نتايج بدست آمده از يك پژوهش ورزشي نشان ميدهد كيفيت زندگي افراد فعال و غيرفعال در ورزش همگاني با يكديگر متفاوت است.
كيفيت زندگي يكي از عوامل مورد توجه محققان علوم اجتماعي و تربيت بدني است كه حق عمومي و شهروندي در هر جامعه محسوب ميشود. پژوهشهاي اوليه در زمينه كيفيت زندگي، فقط رفاه مادي را مورد بررسي قرار ميدهد.
اما پژوهشهاي بعدي نشان داد كه سلامتي موضوع مهمي در كيفيت زندگي است و نقش ورزش در آن بسيار با اهميت است.
در تحقيقي كه با هدف مقايسه كيفيت زندگي افراد شركتكننده و افراد غير شركتكننده در ورزش همگاني در يكي از شهرهاي ايران صورت گرفته است، ۲۲۶ نفر ( ۷۲زن و ۱۵۲مرد) از افراد فعال در ايستگاههاي ورزش همگاني و ۵۳۹ نفر ( ۲۰۸زن و ۳۳۱مرد) از شهروندان غيرفعال اين شهر شركت داشتند.
بر اساس نتايج بدست آمده از اين پژوهش كه ربابه مختاري كارشناس ارشد مديريت دولتي به انجام رسانده است، در مجموع كيفيت زندگي افراد فعال نسبت به افراد غيرفعال بالاتر است.
جامعه آماري پژوهشگر در اين تحقيق افراد ۲۰تا ۶۰ساله و تعداد نمونه آماري تحقيق نيز ۴۰۰نفر بوده و ملاك فعال بودن افراد، فعاليت ورزشي حداقل سه جلسه در هفته است.
بهزيستي بدني، روابط اجتماعي، رضايت شغلي و رفتار خلاق و مبتكرانه از جمله متغيرهاي تعيين شده محقق در كيفيت زندگي در اين پژوهش است. نتايج اصلي تحقيق نشان داد كه كيفيت زندگي افراد شركتكننده در ورزش همگاني از كيفيت زندگي افراد غير شركتكننده در ورزش همگاني بهتر است.
دليل اين ميتواند، نقش مثبت ورزش بر شاخصهاي اصلي كيفيت زندگي (جسماني، رواني و اجتماعي) در افراد شركتكننده در ورزش همگاني باشد.
نتايج حاصل از تحقيقات نيز، مويد نقش ورزش و فعاليت بدني بر كيفيت زندگي افراد است.
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 343]