واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ...تحقق آرزوي ديرين مردم آذربايجان
اروميه/واحد مركزي خبر
گزارش مكتوب ...تحقق آرزوي ديرين مردم آذربايجان
ايده احداث بزرگراه براي اتصال دو استان آذربايجان غربي و شرقي در سال 1358 در زمان مديريت شهيد موسي كلانتري در اداره كل راه و ترابري آذربايجان غربي به وجود آمد و مردم اروميه براي حمايت از اين طرح در آغاز شروع عمليات اجرايي ، نمازجمعه را همان سال به امامت حجت الاسلام و المسلمين حسني نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه اروميه در كنار درياچه اروميه اقامه و بصورت نمادين با دست خود شروع به پر كردن درياچه كردند .
امروز پس از گذشت حدود 29 سال از آن تاريخ ، مردم آذربايجان غربي بخصوص مردم اروميه به آرزوي ديرينه خود دست يافتند و يك باند از دوباند آن به بهر برداري رسيد .
هر چند در طرح اوليه ، پل بصورت يك باند بود كه در دولت نهم بعد از سفر استاني دكتر احمدي نژاد ، يك باند ديگر به همراه پيش بيني خط احداث راه آهن به آن اضافه شد .
اين بزرگراه پس از شهادت موسي كلانتري وزير راه و ترابري به نام آن شهيد بزرگوار مزين شد و در داخل درياچه اروميه و در نزديكترين ساحل شرقي و غربي آن كه بيش از 15 كيلومتر است شروع شد و پس از خاك و شن ريزي در داخل درياچه اروميه از غرب به طول 11 كيلومتر و از شرق به طول 3 كيلومترادامه احداث آن متوقف شد.
با توجه به تجربياتي كه رزمندگان اسلام در احداث پل بر روي رودخانه ها و مردابهاي مناطق عملياتي جنوب داشتند در اواخر دهه 60 با استفاده از پلهاي شناور د دوطرف جاده درياچه به هم وصل شدند كه اين ايده با تخريب پل و سقوط چند خودرو به داخل درياچه با شكست مواجه شد .
سپس ايده حمل خودرو با شناور به اجرا درآمد كه فاصله 5/1 كيلومتري دو طرف جاده را خودروها با شناور عبور ميكردند .
عمليات اجرايي احداث پل ميانگذر درياچه اروميه بلاخره از سال 1382 آغاز شد كه به علت مشكلات متعدد از روند مطلوبي برخوردار نبود تا اينكه در دولت نهم پروژه ميانگذر با تلاش مسئولان استاني ، نمايندگان و خود دولت مورد بررسي مجدد قرار گرفت و ضمن اختصاص بودجه لازم ، حجم عمليات پل افزايش يافت بطوريكه طرح از يك باند رفت و برگشت به دو باند رفت و برگشت تغيير يافت و عبور ريل راه آهن هم در آن پيش بيني شد .
در سفر رئيس جمهور دكتر احمدي نژاد به استان در سال 1385وي به مردم قول داد ه بوددر نوروز سال 86 از روي پل عبور خواهند كرد ولي وعده رئيس جمهور به علت عدم اختصاص بودجه لازم و مشكلات پيش آمده براي شركت پيمانكار ( صدرا ) تحقق نيافت ؛ تا اينكه با فشار مردم ، رسانه ملي ، مطبوعات ، نمايندگان مجلس و مسئولان استاني و اختصاص يكصد ميليارد تومان و كار شبانه روزي باند اول اين ميانگذر آماده بهر برداري شد . اين پل كه امروز با حضور رئيس جمهور و به دست مادر شهيد كلانتري افتتاح شد از شاهكارهاي مهندسي در ايران است كه يكهزار و 709 متر طول وحدود 28 متر عرض دارد و براي ساخت مرحله نخست اين پل هزار و دويست متر سازه فلزي و سي و چهار كيلومتر شمع كوبي در عمق دريا انجام گرفته و تاكنون 120 ميليارد تومان هزينه شده است.
هرچند گفته مي شود مهندسان مشاور خارجي پل در نيمه راه مهندسان كشورمان را در احداث اين پل تنها گذاشتند و هنوز هم دلايل آن بيان نشده است ، احداث پل به دست مهندسان تلاشگر ادامه يافت و عرصه جديدي در برابر فرزندان اين ملت گشود تا بتوانند توانايي هاي خود را بار ديگر به نمايش بگذارند .
به قول رئيس جمهور اين سازه عظيم دستاورد بسيار عظيمي را در بخش ساختمان كشور به ارمغان آورد بطوريكه طول پل نيز سه بر ابر بزرگتر از سازه اي است كه تا كنون در داخل كشور ساخته شده است .
بدون شك ، تجربه اي كه مهندسان كشورمان در احداث اين پل بدست آورد ند از بزرگترين سرمايه هاي كشور است و نيروهاي متخصصي كه در طول احداث پروژه تربيت شدند سرمايه هاي عظيم انساني براي پروژه هاي عظيم بعدي خواهند بود .
احداث پل ميانگذر شهيد كلانتري علاوه براينكه به شعار رئيس جمهور " ما مي توانيم " جامه عمل پوشاند بر آيه هاي ياس و نااميدي كه برآورده نشدن آرزوي ديرين مردم آذربايجان غربي خوانده مي شد خط بطلان كشيد و باور عميق مردم آذربايجان غربي نسبت به نقش عمده اين پل در جبران عدم توسعه يافتگي استان كه از جمله چالشهاي جدياي بود كه مقامات ارشد دولتي را در سفر به اين استان با مشكل مواجه مي كرد از بين برد و اميد را در مردم زنده و اعتماد به دولتمردان را افزايش داد .
با اجراي روند احداث بزرگراههاي غربي و شرقي درياچه اروميه كه بيشترين آن در طرف شرق واقع است ضمن اينكه مسير 260 كيلومتري اروميه به تبريز به 120 كيلومتر كاهش يافت سالانه 26 ميليارد تومان در هزينه سوخت، وقت مردم و استهلاك خودروها صرفه جويي مي شود.
پيش بيني مي شود روزانه 5 هزار دستگاه خودروي سبك و سنگين از روي آن گذر خواهند كرد واز محل دريافت عوارض بخش اعظم هزينه هاي صرف شده در مدت چند سال برگشت خواهد شد.
ازبزرگراه شهيد كلانتري به عنوان جاده ابريشم دوم در آينده ياد مي شود بطوريكه به عنوان بزرگترين شاهراه ارتباطي ، حمل و نقل كالا و مسافردر منطقه نام برده مي شود.
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]