تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):در عمل مؤمن يقين ديده مى شود و در عمل منافق شك.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835797455




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

عذرخواهی؛ پای لنگ مدیریت ایرانی/ آموزه.ای اسلامی در ورطه فراموشی


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: روزهایی که فقر، زخم بی التیام انگشتان دست مردم روستای "گاودانه" را نمک می پاشید، سونامی هولناکی ژاپن را تکان سختی داد و روستای "نامی" را با خشم به کناری راند. آن روز ژاپنیها دست به سینه در برابر روستائیان نامی زانو زدند و عذر خواستند اما مقامات ما انگشت اتهام را به رسانه ها اشاره رفتند و انگشتان قطع شده بیگناهان گاودانه را شانتاژی رسانه ای خواندند.به گزارش خبرنگار مهر، سوانح، حوادث هولناک و اتفاقات غیرمترقبه و البته سوءمدیریت در کشور ما به دلیل موقعیت جغرافیایی، آب و هوایی، فقدان توسعه یافتگی متوازن و دلایل دیگر طی سالیان گذشته سبب شده بخشی از مردم ما از امکانات کافی برخوردار نباشند و گاهی خبرهایی مبنی بر آسیبهای جسمی و روحی شدید به مردم شنیده شود.
دکتر نورالله مرادی استاد دانشگاه با تاکید بر پیشینه و بنیانیانهای فرهنگی ایران و اسلام معتقد است: متون کهن ایرانی سرشار از ستایش پذیرش اشتباه و عذرخواهی است. بوستان سعدی، سمک عیار، فتوت نامه ها و دیگر آثار کهن از پذیرش اشتباه به نیکی یاد کرده اند.
وی می گوید: پذیرش اشتباه مهمترین اصل در ارتقاء فرهنگ عمومی یک جامعه است و اساسا عذرخواهی گونه ای رفتار در انسانهای مسئولیت پذیر است آدمهایی که تعهدات اخلاقی نسبت به جامعه و عملکرد خود نشان می دهند.


به گفته مرادی پذیرش اشتباه و عذرخواهی و حتی استعفا روشی پسنیده است که متاسفانه در میان مدیران ایرانی کسر شان محسوب می شود و تا زمانی که این فرهنگ در میان مدیران ما جا نیفتد پای مدیریت ایده آل می لنگد و این حلقه مفقوده همچنان ناپیدا خواهد بود.
خبرگزاری مهر بارها در گزارشهای تکان دهنده قطع انگشتان دست مردم روستاهایی در کهگیلویه و بویراحمد را منتشر کرد که سبب ایجاد همدردی شدید هموطنان و مسئولان و کمک برای ساختن پل و امکانات و خدمات عمومی در این مناطق شده است ولی آنچه سوال برانگیز است واکنش نامطلوب مدیران استانی و نمایندگان مردم بود.

استاندار این استان نه تنها از مردم و آسیب دیدگان عذرخواهی نکرد که با فرافکنی موضوع را شانتاژی رسانه ای خواند و گفت: مشکلات این مردم حل شده است. نوزری تاکید کرد: خبرنگار این خبرگزاری دستش با عوامل پشت صحنه در یک کاسه است و این گزارش واقعی نیست!
تصاویر هولناک اما منشتر شده بود، رسانه ها و مردم درباره گاودانه حرف می زدند و کهگیلیویه و بویراحمد سرسبز و زیبا نه به خاطر زیبایی اش که به دلیل مظلومیت روستائیان دست بریده، شهره خاص و عام شد. دیگر گریز برای مسئولان نبود. آنها به گاودانه رفتند تا راهی بیابند. عذر اما نخواستند و انگار نه انگار که جانی فدا شده و زخمی بر پیکری بیگناه نشسته است.
سید علی محمد بزرگواری که نمایندگی مردم شهرستان کهگیلویه و بهمئی را در مجلس برعهده دارد در واکنش به این موضوع که هر روز ممکن است یک فرد دیگر در روستا از ناحیه دست نقص عضو شود، بیان کرد: روستاییان اغراق می کنند. شما هم مسئله را خیلی بزرگ می کنید. می شود با شنا کردن از رودخانه عبور کرد!




بعد از انتشار خبرهای خبرگزاری مهر در مورد گاودانه مسئولان به روستا رفته و با مردم صحبت کردندبا این حال آن سوی دنیا و در سرزمین آفتاب تابان که سونامی هولناک بر اثر زلزله ای ویرانگر تمامی زیر ساختهای بخشهای آسیب دیده را ویران کرد و این حادثه طبیعی فاجعه ای هسته ای را نیز در فوکوشیما موجب شد، مسئولان امر با تعظیم در برابر مردم یا استعفا دادند یا ضمن عذرخواهی در صدد برطرف کردن هر چه زودتر مشکلات این منطقه برآمدند.

ماساتاکا شیمیزو رئیس شرکت نیروی برق توکیو و مدیران ارشد این شرکت که مالک و مدیر نیروگاه برق "دای ایچی" فوکوشیما است در برابر مردم آسیب دیده روستای "نامی" که از خانه و کاشانه.شان آواره شده و برای اسکان موقت به اردوگاهی در "نیهونماتسو" منتقل شده.اند، حاضر شد و در برابرشان به زانو افتاد و بابت قصورهایی که در اداره نیروگاه داشتند.، عذرخواهی و بعد هم استعفا کرد.

به نظر می رسد فرهنگ عذرخواهی سنتی دیرین در میان مدیران ژاپنی است و آنان هر بار که مشکل یا نقصی در خدمات نسبتا مطلوبشان بوجود می آید از مردم عذر خواسته و صحنه مدیریت را با استعفا ترک می کنند ولی این سنت علی رغم تمام تاکیدات دینی و عرفی در ایران در میان مدیران و حتی مردم کمتر دیده شده است.

مفهوم عذرخواهی در مدیران و اساسا فرهنگ این کنش تربیتی و روانی چقدر در میان مردم ما جا دارد؟ مدیران و نمایندگان مردم در کشورهای غربی و حتی کشورهای توسعه یافته شرق که آموزه های دینی ما را ندارند و اساسا بنیان و ساختار حاکمیتشان ساختاری غیر دینی و سکولار است چرا این فرهنگ را به خوبی درک و به موقع ضرورت به ظهور می رسانند؟

این پرسشها و سوالات پیرامون آن بارها در میان مردم و نمایندگانشان مطرح شده است که آیا اگر خطایی و یا لغزشی از کسی سر بزند مطابق حکم دین و قانون و مهمتر از قانون مطابق توصیه های نانوشته عرف نباید از آنان که از این خطا آسیب می بینند عذرخواهی و خطاکاران و آزاردهندگان مورد عتاب قرار گیرند؟

اما خوشبختانه گاهی بنرهای تبلیغاتی که بابت ساخت و یا فعالیتی عمرانی از مردم عذرخواهی کرده ذره ای این زخم فرهنگی را التیام می دهد. در این باره یک نماینده مجلس معتقد است: این رفتار شرکتهای عمرانی که حین ساخت پروژه های خود به دلیل ایجاد آلودگی صوتی و هوایی از مردم آن منطقه عذر خواهی می کنند رفتاری دینی، مدنی و بسیار آموزنده است.


کارشناس مسائل فرهنگی و روانشناختی اجتماعی معتقد اند فرهنگ عذرخواهی نوعی بزرگ منشی محسوب می شود و کسانی که در این کار پیش قدم می شوند نه تنها به پیشبرد اهداف طرفین کمک می کنند که به لحاظ اجتماعی شانی بالاتر و منزلتی قابل احترام تر دارند.

بهروز جعفری نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی معتقد است: " اگر در کشور ما مدیران مسئولیت خود را به گونه ای انجام دهند که نیازی به عذرخواهی نباشد خیلی بهتر است اما مدیریت امری انسانی است و انسان ممکن است خطا کند ولی در این بین باید به آموزه های دینی رجوع شود که از ما خواسته در برابر قصور خود عذرخواهی و در صدد رفع آن بر آییم.

این نماینده مردم در مجلس معتقد است: "صداقت داشتن رمز موفقیت است چرا که اگر خطایی از ما هم سر بزند با رفتاری صادقانه می توانیم مردم را در جریان بگذاریم و از آنها به خاطر بروز این لغزش عذرخواهی کنیم."

جعفری تاکید می کند که تجربه ثابت کرده هرگاه از مردم عذرخواهی شده و مسئولیت مشکلی پذیرفته شده محبوبیت زیادی در میان مردم برای آن مسئول ایجاد شده و این نشان می دهد مردم ما قدردان هستند و اگر با آنها صادقانه و مطابق فرامین دین برخورد شود پاسخ آن زیبنده فرهنگ ماست.

به باور وی متاسفانه در حال حاضر اینگونه نیست و مدیران به خاطر اینکه احساس می کنند در حاشیه ای امن قرار دارند حتی حاضر نیستند به خاطر تخلفی که خود مرتکب می شوند پاسخگو باشند چه برسد به اینکه در تریبونی رسمی از مردم عذرخواهی کنند.

وی معتقد است: اگر مدیران احساس کنند دائم در معرض افکار عمومی هستند و مردم از آنان پاسخ می خواهند قطعا شکل مدیریتی خود را تغییر داده و نوع دیگری برخورد می کنند و اساسا ریشه بسیاری از مشکلات حل می شود و تکبر در برابر مردم نیز دیده نمی شود و مدیر خود را خادم مردم می داند.

وی به ابعاد روانشناختی این موضوع نیز اشاره می کند و می گوید: "خطا بخشی از رفتارهای انسانی است اما اگر خطا و اشتباه تکرار شود به یک رفتار ثابت در فرد تبدیل می شود و دیگر او احساس نمی کند که باید آن را بر طرف کند یا به سبب عوارض آن از دیگران عذرخواهی کند."
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی به رفتار مدیران کشورهای خارجی اشاره می کند و می افزاید: "با اینکه آنها آموزه های دینی ما را ندارند ولی دقیقا مطابق با فرامین دین در برابر مردم مسئولیت می پذیرند و در برابر خطا و اشتباه خود از مردم غذرخواهی می کنند و با مردم خود صادقانه رفتار می کنند."

حمید رسایی یک نماینده دیگر مردم در مجلس نیز معتقد است: "فرهنگ عذرخواهی در میان مدیران ما در ایران جا نیفتاده و کسی خطا و اشتباه و لغزشهای خود را نمی پذیرد که دلیل اصلی آن نداشتن تقوا و قوای دینی است."

وی تاکید می کند: "عذرخواهی از خانواده توبه است همانگونه که از درگاه الهی توبه می کنیم و خداوند در آن برکت گذاشته می توان با عذرخواهی نتیجه برکت آن را چشید. بسیاری از ما نسبت به پروردگار عالم این رفتارها را نشان می دهیم اما متوجه نمی شویم عذرخواهی یکی از همان روشها است."
این نماینده مجلس اظهار داشت: "من مدیری را سراغ ندارم که در برابر اشتباهش از مردم و کشور عذرخواهی کرده باشد و با این کار کوچک شده باشد. خداوند نسبت به حقوق از دست رفته ها راه بازگشت گذاشته است و این فرهنگ از توصیه های دین است."

به باور رسایی مجلس باید با بازوان نظارتی خود ابتدا نظارت را بر خود آغاز کند، بعد می تواند نسبت به رفتار مسئولان به خصوص وزیران دولت نقش نظارتی داشته باشد. همواره مجلس با آفاتی از جنس سیاسی و اقتصادی مواجه است و چون نمایندگان نیز مصون از اشتباه نیستند نمی توان به آنها اینچنین دل خوش کرد.

وی اظهار داشت: در همین مجلس هشتم مسائلی اتفاق افتاد که باید از مردم عذرخواهی می شد ولی متاسفانه این اتفاق نیفتاده است و اشکالات پذیرفته نشد در حالی که دین مبین اسلام همه ما را در برابر مسئولیت و افکار و کارهایمان مسئول دانسته است و مردم حق دارند واقعیت را بدانند.

به هر روی فرهنگ عذرخواهی فرهنگی پسندیده و نوعی خاکساری و بزرگ منشی در میان افکار عمومی است و در توصیه های اخلاقی و دینی همگان به رعایت این مسئله توصیه شده اند اگر چه این روزها فرهنگ عمومی ما چندان روی خوش به این واقعیت فرهنگی نشان نمی دهد.

ادامه دارد

--------------------------------------
گزارش از جواد حیدریان






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن