واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
نگاهی به بازار خرید و فروش مسکن در آستانه فصل تابستان نشان از افزایش اجاره بها دارد و مراجعه به آگهی های روزنامه ها و هم چنین مشاوران املا ک نیز این امر را تائید می کند.
به گزارش خبرنگار مسکن خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در حالی که مسوولان بخش مسکن همچنان وعده بالا نرفتن قیمت مسکن را می دهند، نیازمندان این کالای اساسی همچنان با قیمت های بالا برای خرید و اجاره مسکن روبه رو می شوند. افزایشی که به نظر می رسد در سودجویی بخش هایی از تاثیرگذاران این حوزه نشات می گیرد که با توسعه ی این میل طمع در گروهی از عامه مردم، شاید قصه ای تکراری را بار دیگر باید شاهد باشیم. قصه ای که درنهایت سود عمومی ندارد.
بارها گفته ایم و شنیده ایم که مسکن یکی از نیازهای ضروری است و کشور ما به دلیل جمعیت جوانش به شدت با کمبود آن روبه رو است. اگرچه از سال 86 اجرای طرح مسکن مهر در کشور به عنوان راه حلی برای این مشکل حیاتی آغاز شد اما این روزها مسوولان و به ویژه رییس جمهور اعلام می کنند که طرح های جدید مسکن در راه است و طرح مسکن مهر تنها یک مسکن بوده است.
بر اساس این گزارش، افزایش روزانه قیمت مسکن در سال های 85 و 86 را نمی توان فراموش کرد. زمانی که مسکن به کالایی به شدت سرمایه یی تبدیل شده بود و قیمت آن روزانه افزایش می یافت. وقایع و تصمیم های وضع شده در آن زمان از جمله وام های مسکن بی رویه، قیمت مصالح ساختمانی و امثال آن، شرایط ویژه ای را برای بخش مسکن رقم زده بود؛ به طوری که رشد سرسام آور قیمت آن زمینه را برای ساخت وساز مجدد بساز و بفروش ها و کسب درآمدهای سرشار حاصل از آن مهیا کرد، در همان زمان عده ای با فروش خانه خود دیگر نتوانستند سرپناهی تهیه کنند.
در همان ایام بود که دولت با اجرای طرح مسکن مهر، اتخاذ سیاست های انقباضی و عدم پرداخت تسهیلات برای کنترل این بازار و کاهش قیمت مسکن گام برداشت. بالاخره قیمت مسکن تا حدودی کاهش یافت و سپس ثابت شد. این وضعیت حدود سه سال طول کشید.
اگرچه به اعتقاد کارشناسان بروز رونق و رکود هرچندسال یک بار در بخش مسکن طبیعی است، اما از آنجا که مسوولان دولتی وعده عدم افزایش نرخ اجاره و قیمت مسکن را می دهند، انتظار روبه رو شدن با وضعیتی مشابه سال 86 را نداریم؛ زمانی که قیمت مسکن روزانه بالا می رفت.
اگر چه مسوولان امر در مواضع رسمی خود همچنان افزایش قیمت مسکن را نمی پذیرند، اما پس از تعطیلات نوروزی با خبرهایی مبنی بر افزایش قیمت مسکن روبه رو شدیم و عده ای از مالکان نیز از این فرصت استفاده کرده و قیمت اجاره بها را نیز افزایش دادند.
در این باره وزیر مسکن و شهرسازی معتقد است که در فروردین ماه و اردیبهشت ماه مستاجران اقدام به جابه جایی نمی کنند، اما شاید در این راستا زوج هایی جوان یا سالخورده یا حتی افرادی که فرزندانشان محصل نیستند و در این ماه ها جابه جا می شوند، فراموش شده اند. شاید هم مساله از منشاء دیگری سرچشمه می گیرد که در این اظهار نظر نسبت به آن غفلت صورت می گیرد.
این روزها با مراجعه به بنگاه ها موجود در مناطق مختلف شهر تهران مشاوران املاک اعلام می کنند که قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته 15 تا 20 درصد بالا رفته و حتی برخی از افزایش 30 درصدی خبر می دهند. عده ای اعلام می کنند که مالکان حداقل هفت تا 10 میلیون تومان به ودیعه مسکن اضافه کرده اند و نرخ اجاره نیز به دلایل پایین بودن بهره های بانکی بالا رفته و تمایل مالکان بیشتر به دریافت اجاره بیشتر است.
در این راستا یک مشاور املاک در منطقه امیرآباد با بیان این که قیمت ملک نسبت به قبل از عید حداقل متری 200 هزار تومان افزایش یافته است، از بالا رفتن اجاره بها خبر می دهد و می گوید اجاره بها نیز حداقل 150 تا 300 هزار تومان بالا رفته است.
در منطقه پاسداران هم یک مشاور املاک از افزایش 20 تا 30 درصدی قیمت خرید و فروش ملک خبر می دهد و اضافه می کند به نظر می رسد قیمت ها با رشد 50 درصدی روبه رو شوند.
وی افزایش قیمت طلا، ارز و نفت را بر قیمت ملک تاثیرگذار می داند و تصریح دارد: در شرایطی که بهره های بانک پایین است سرمایه گذاران در این بخش سرمایه گذاری می کنند. این مشاور املاک می گوید تولید درستی نداریم و سرمایه ها وارد بخش ساختمان سازی می شوند.
وی همچنین طرح مسکن مهر را بر بازار مسکن چندان مؤثر ندانسته و اضافه می کند: طرح مسکن مهر مختص اقشار ضعیفی است که در بازار مسکن حضور نداشتند و دلیل رکود بخش مسکن این است که طی دو سال گذشته مردم بلاتکلیف بودند و از خرید ملک ترس داشتند.
البته در مقابل گفته های این مشاوران املاک، یک مشاور در منطقه سعادت آباد می گوید خبر چندانی در بازار نیست؛ چراکه مردم نقدینگی ندارند که خرید کنند. اما وی نیز معتقد است که نرخ اجاره از رشد برخوردار شده است.
در منطقه اکباتان نیز یک مشاور املاک از افزایش پنج تا 15 درصدی قیمت ها خبر می دهد و می گوید عرضه چندان زیاد نیست. به گفته او نرخ اجاره نیز بستگی به منطقه دارد.
وی درباره قیمت بالای آپارتمان های شهرک اکباتان می گوید: این شهرک ویژگی های خاصی دارد و آپارتمان ها با گذشت سال ساخت از قیمتشان کاسته نمی شود. وی معتقد است در بخش مسکن با رکود تورمی روبه رو هستیم.
همچنین یک مشاور املاک دیگر در منطقه یوسف آباد معتقد است تغییری در بازار مسکن رخ نداده است و عده ای به دنبال کسب سود هستند.
وی ادامه می دهد: دولت نمی تواند در بخش اجاره دخالت کند و شناسایی خانه های مسکونی خالی عملی نیست. به گفته او مسکن مهر نمی تواند در حل مشکل مسکن مردم موثر باشد.
او با اشاره به این که نرخ اجاره در خرداد ماه تا حدودی بالا می رود که طبیعی است، تصریح می کند: مدافع مردم هستیم اما می دانیم که در جامعه ذهنیت خوبی نسبت به ما وجود ندارد و برخی همکاران ما برای گرفتن کمیسیون دست به هر کاری می زنند.
یک مشاور املاک دیگر در منطقه سعادت آباد با اعلام این که شرایط بازار نسبت به سال گذشته بهتر شده است، اضافه می کند: متقاضی در بازار زیاد نیست، اما تمایل به ساخت و ساز افزایش یافته و به همین دلیل قیمت املاک کلنگی بالا رفته است. به گفته او، نرخ اجاره نیز مطابق عرف 20 درصد بالا رفته است.
در منطقه نارمک نیز مشاوران از افزایش قیمت ملک خبر می دهند و می گویند قیمت تمام شده بالا رفته است.
یکی از مشاوران این منطقه افزایش قیمت مصالح ساختمانی و دستمزد کارگر را از دلایل گران شدن مسکن اعلام می کند. وی تصریح می کند: اجاره بها بالا است و مردم توان مالی ندارند.
به گفته او، مالکان در گذشته پول را در بانک سپرده گذاری می کردند، اما اکنون که بهره های بانکی کاهش یافته، تمایل به دریافت اجاره بیشتر است.
وی اضافه می کند خرید و فروش ها کم است و بساز و بفروشها و بخر و بفروش ها (سرمایه گذاران در بخش مسکن) از این بازار خارج شده اند و فقط نیازمندان واقعی اقدام به خرید می کنند.
در منطقه اشرفی اصفهانی یک مشاور املاک با بیان این که توان خرید مردم در حد 120 میلیون تومان است، اضافه می کند تمایل برای خرید در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است و نرخ خرید و فروش با حدود سه درصد رشد روبه رو شده است. وی معتقد است تعیین نرخ اجاره بها به عهده مالکان است.
در منطقه تهران پارس نیز یک مشاور می گوید: قیمت مسکن در این منطقه در حال افزایش و اجاره بها نیز سنگین است.
در محدوده شریعتی – معلم، یک مشاور املاک با اشاره به اینکه از قبل عید قیمت ها متری صد هزار تومان بالا رفته است، معتقد است: متقاضیان خرید افزایش یافته است و از آنجا که همه اقلام از جمله کالاهای ساختمان گران شده قیمت ساخت بالا رفته و در نتیجه خانه گران شده است.
وی می گوید تعداد معامله ها بسیار کم است و اگر وضعیت با این روند پیش برود، باید بنگاه را تعطیل کنیم.
در منطقه مشیریه یک مشاور املاک از افزایش 10 تا 15 درصدی قیمت ها خبر می دهد و اضافه می کند: اجاره بها نیز بسیار بالا رفته است چراکه مترو این منطقه در حال احداث است و روی قیمت ها تاثیر گذاشته است. به گفته او از هر 15 نفر یک نفر اقدام به خرید می کند.
در محدوده اقدسیه نیز یک مشاور املاک با بیان اینکه در فصل تابستان تمایل برای نقل و انتقال ملک بیشتر است، تصریح می کند: مالکان بر حسب نیاز اقدام به فروش می کنند و تعداد متقاضیان نیز نسبت به سال گذشته تا حدودی بهتر شده است.
در منطقه نیاوران نیز یک مشاور املاک با بیان این که بازار در حال تکان خوردن و قیمت ها در حال بالا رفتن است، می گوید: رشد اجاره بها در سال جدید چشمگیر بوده است.
در محدوده شهرآرا نیز یک مشاور املاک از افزایش قیمت ملک خبر می دهد. در محدوده آزادی نیز یک مشاور با بیان این که قیمت ها رو به افزایش است می گوید: بازار اجاره گرم تر از خرید و فروش است.
به هر حال بررسی در بازار مسکن نشان می دهد که دست اندرکاران این بازار بر افزایش قیمت تاکید دارند. اما مهمتر از خرید و فروش، بازار اجاره است. شاید اگر اجاره ها بالا نرود بتوان بر اجاره نشینی و خوش نشینی تاکید کرد. مشاوران املاک در مناطق مختلف در حالی بر افزایش نرخ اجاه تاکید می کنند که مصطفی قلی خسروی -رییس اتحادیه کشوری مشاوران املاک - چندی پیش اعلام کرد: اگر جو آرامی وجود داشت، قیمت ها بالا نمی رفت، اما در شرایطی که شاخص تورم اعلام می شود، نمی توان انتظار داشت قیمت مسکن بالا نرود.
بارها اعلام شده که مسکن موضوعی فرابخشی است اما مسوولیت این مشکل فرا بخشی فعلا برعهده وزارت مسکن و شهرسازی است. اگرچه باید قبول کرد که طرح مسکن مهر طی دو سال گذشته از پیشرفت چشمگیری برخوردار شده است اما این را هم باید قبول کنیم که این طرح پاسخگوی نیاز دهک متوسط و پایتخت نشین ها و ساکنان کلان شهرها نیست.
بنابراین انتظار می رود نسبت به بهبود شرایط اجاره نشینان، ازجمله با افزایش جنبه های نظارتی، اقدام شود تا مستاجران کمتر با پاسخ های تحقیرآمیز مشاوران املاکی روبه رو شوند که شاید خود یک دلیل مؤثر در شکل گیری نرخ های جدید باشند.
خلاصه این که زنگ خطر بروز احتمالی سونامی افزایش قیمت ها در بخش مسکن زده شده است و به نظر می رسد همان عده ای که به گفته وزیر مسکن بر طبل افزایش قیمت ها می کوبند، وارد بازار شده اند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]