واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ...بررسي وضعيت كتاب وكتابخواني درآذربايجان شرقي
تبريز،واحد مركزي خبر/فرهنگي
گزارش مكتوب ...بررسي وضعيت كتاب وكتابخواني درآذربايجان شرقي
كتاب از ديرباز يكي از مهم ترين ابزار آگاهي و بصيرت به شمار آمده است و امروزه نيز در جوامع انساني در ابقاي موجوديت فرهنگي نقش اساسي دارد بگونهاي كه ميزان مطالعه و گرايش به كتاب از مهمترين شاخص هاي رشد و توسعه محسوب مي شود.
هم اكنون سرانه مطالعه در دنيا45 دقيقه در روز و در ايران حدود ده دقيقه است.
حسن خدايي مدير كل كتابخانه هاي عمومي آذربايجان شرقي ميگويد:درحال حاضر 110 باب كتابخانه مدرن و مجهز به نرم افزارهاي كتابداري در آذربايجان شرقي فعال هستند كه شماركتاب در آنها به يك ميليون و دويست و هشتاد هزار نسخه رسيده است.
وي گفت : بر اساس تازه ترين رده بندي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجان شرقي بعد از استان تهران در تعداد كتابخانه هاي عمومي در رده دوم كشوري ايستاده است .
وي افزود همچنين بر اساس همين رده بندي آذربايجان شرقي با داشتن 36 جلد كتاب براي هر 100 نفر شهروند پس از تهران مقام دوم را دارد.
وي مي گويد در حال حاضر 75 هزار نفر عضو كتابخانه هاي استان هستند كه 55 هزار نفر از اين اعضا فعالند و سال گذشته يك ميليون و 677 هزار جلد كتاب به امانت برده اند.
وي به سرانه مطالعه در استان آذربايجان شرقي اشاره مي كند و مي افزايد طبق نتايج تحقيقات ميداني ميزان سرانه مطالعه در اين استان 17 دقيقه است كه استان از اين نظر جزو5 استان برتر كشور است.
وي درباره ترويج كتابخواني معتقد است توليد كتاب مناسب با بهاي قابل قبول براي گروههاي سني گوناگون بايد مد نظر متوليان نشر و چاپ كتاب باشد و علاوه بر آن گسترش امكانات دسترسي به كتاب در كتابخانه هاي گوناگون و آموزش پدران و والدين براي توجه به مطالعه نيز ضروري است .
معاون فرهنگي و هنري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان نيز درباره وضع نشر كتاب در آذربايجان شرقي به خبرنگار ما گفت در 6 ماهه اول سالجاري 750 عنوان مجوز چاپ كتاب در اين استان صادر شده است.
ناصر وحيدي مهر افزود مجموع تيراژ كتابهاي چاپ شده در سال جاري نسبت به سال گذشته 25 درصد نشان ميدهد كه 65 درصد كتابهاي منتشر شده در استان به زبان فارسي و 35 درصد به زبان تركي آذري است.
وي كمترين عنوان كتاب چاپ شده را در حوزه كودك و نوجوان اعلام كرد و گفت : كم بودن تعداد ناشران كتب كودكان و تخصصي بودن آن دليل اصلي پايين بودن چاپ كتاب در اين حوزه است.
وي يكي از شيوه هاي ترويج كتابخواني را برپايي نمايشگاههاي كتاب مي داند و مي گويد تلاش مي كنيم سالانه 2 نمايشگاه بين المللي كتاب در تبريز و 20 نمايشگاه بزرگ كتاب را در شهرستانهاي استان برگزار كنيم.
دكتر سيروس خيري مدرس دانشگاه آزاد اسلامي تبريز به عدم رواج كتابخواني در جامعه ايران و به ويژه منطقه آذربايجان مي گويد واقعيت اين است كه مطالعه تحقيق و پژوهش در نظام آموزش ما از سطوح پايين تا عالي جايگاه لازم را ندارد .
وي مي افزايد اينكه هر آذربايجاني در سال چند ساعت كتاب مي خواند واقعيت بسيار تلخي است اما مي توان در عصر جهاني شدن و عصر اينترنت فرهنگ مطالعه را در جامعه جا انداخت و كتب علمي و مفيد و پر سود را چاپ و نشر كرد و در اختيار علاقه مندان به مطالعه گذاشت در اين راستا بايد ابتدا از آموزش و پرورش آغاز كرد .
دكتر بشارت مدرس مراكز آموزش عالي تبريز هم بسط و اشاعه فرهنگ مطالعه را در بين دانش آموزان و دانشجويان بسيار مهم مي داند و به خبرنگار ما مي گويد نهاد آموزش و پرورش ايران مي تواند بنيانگذار حركت ملي بسط و گسترش فرهنگ مطالعه در كشور باشد زيرا مغز و فكر دانش آموزان مثل كاغذ سفيد است كه مي تواند هر آنچه مي خواند در آن حك شود لذا بايد به دانش آموزان ياد داد كه بايد در كنار كتب درسي به مطالعه كتابهاي سودمند نيز پرداخت تا پس از دانش آموختگي در مقاطع مختلف سواد آنها منحصر به كتب درسي نباشد بلكه معلومات آنها فراگير و گسترده شود.
وي معتقد است بايد انگيزه مطالعه را در كليه قشرهاي جامعه ايران بر انگيخت و ارزش اجتماعي و داشتن آگاهي و معلومات عمومي را بالا برد و مطابق استانداردهاي جهاني حركت كرد و مردم به ويژه اهل علم و دانش و دانش آموز و دانشجو را با روح خلاق مطالعه و با پژوهش آشنا ساخت و در خلال انتشار كتب به عرصه اطلاعات عميق و به روز با زباني جذاب توجه كرد.
معاون پرورشي سازمان آموزش و پرورش استان نيز گفت : حدود هشت درصد مدارس كشور كه مجهز به كتابخانه هستند در استان آذربايجان شرقي قرار دارند كه 41 درصد دانش آموزان از اين كتابخانه ها استفاده مي كنند .
اسدي كمبود فضا براي ايجاد كتابخانه / نبود نيروي انساني كتابداري / تصور ضربه زدن به پيشرفت تحصيلي را از علل پايين بودن ميزان مطالعه كتاب در مدارس آذربايجان شرقي مي داند.
داود شوقي پور رئيس كتابخانه هاي دانشگاه آزاد اسلامي تبريز نيز تعداد كتابهاي موجود در دانشگاه هاي استان را حدود 300 هزار جلد ذكر كرد.
وي ميزان مطالعه كتاب در بين دانشجويان را ناچيز مي داند و مي گويد به دليل مشكلات اقتصادي و حاكم شدن فضاهاي مجازي در دانشگاهها و استفاده بيش از حد از اينترنت همه و همه از عوامل بي رغبتي دانشجويان به كتابخواني است.
حسيبن غائب يكي از كارشناسان فرهنگي دانشگاه تبريز نيز نهادينه سازي فرهنگ مطالعه از دوره پيش دبستاني / تشويق خانواده ها به كتابخواني فرزندان / قرار گرفتن خريد كتاب در سبد هزينه خانوارها / برگزاري مسابقات رسمي كتابخواني در مدارس و دانشگاهها / انتشاركتب به زبان ساده و با قيمت پايين و بها دادن به مطالعات غير درسي در مدارس و دانشگاهها را از عوامل ترويج كتابخواني در بين دانشجويان و دانش آموزان برشمرد.
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 399]