تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):برآورد اعمال در شب نوزدهم انجام مى‏گيرد و تصويب آن در شب بيست ويكم و تنفيذ آن در شب بي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837479334




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ شيخ مرتضي آشتيانيآيت‌الله شيخ مرتضي آشتياني؛ از طلايه‌داران نهضت مشروطيت


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ شيخ مرتضي آشتيانيآيت‌الله شيخ مرتضي آشتياني؛ از طلايه‌داران نهضت مشروطيت
گروه ‌انديشه: آيت‌الله شيخ مرتضي آشتياني در جنبش مشروطه‌خواهي به جمع هواداران اصلاحات سياسي پيوست و در جريان نهضت مشروطه، عضو مجمع روحانيون يا همان مجلس شوراي مليون بود.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، 62 سال پيش در چنين روزي، 27 آبان‌ماه سال 1325 آيت‌الله شيخ مرتضي آشتياني، معروف به آشتياني غروي، فرزند ارشد ميرزا حسن آشتياني (مبارز سرشناس جنبش تنباكو) از مشاهير علما و مجتهدان سده چهارده هجري دارفاني را وداع گفت.

وي درسال 1243 شمسي مطابق 1281 هـ.ق هم‌زمان با روز درگذشت شيخ مرتضي انصاري، چشم به جهان گشود و به همين مناسبت پدرش كه از شاگردان شيخ بود، او را مرتضي نام نهاد. وي در جريان جنبش تنباكو در كنار پدرش فعاليت كرد و در مهاجرت علما به حرم حضرت عبدالعظيم آن‌ها را همراهي كرد و در جريان كشف حجاب به همراه ديگر علماي شهر نامه خود را به رضاخان فرستاد كه در پي آن برخي از علماي مشهد دستگير شدند و قيام خونين مسجد گوهرشاد شكل گرفت.

آشتياني مقدمات و سطوح را نزد پدر و عالمان ديگر فرا گرفت. در سفر به مكه، همراه پدر به نجف رفت و دوره فقه و اصول را نزد ميرزا حبيب‌الله رشتي، ميرزا حسين نوري و ميرزا خليل و آخوند خراساني گذراند و به درجه اجتهاد نايل شد. شيخ آشتياني در اخلاق از شاگردان مرحوم شيخ محمد بهاري بود كه در فلسفه هم دستي داشت.

در سال 1317 قمري به تهران بازگشت و در مدرسه «خان مروي» به تدريس پرداخت. پس از پدر، متولي مسجد «خازن‌الملك» كه در آن زمان موقعيت سياسي ويژه‌اي داشت، شد. حضورش در تهران مصادف با انقلاب مشروطيت بود. آشتياني در واقعه مسجد شاه و حوادث مربوط به قضيه بانك روس و لغو امتياز آن، نقش مؤثري داشت.

در سال 1323 قمري دستور خرابي بانك روس كه در جهت منافع دولت روسيه فعاليت مي‌كرد و سياست‌هاي مغاير با اصول شرع اسلام داشت را صادر كرد كه عمارت مذكور را مردم ويران كردند. در آستانه جنبش مشروطه‌خواهي در ايران توجه وي به مسائل سياسي بيشتر شد و به جمع هواداران اصلاحات سياسي پيوست، به طوري كه پيش از صدور فرمان مشروطيت نامه‌اي به مظفرالدين‌شاه نوشت و در آن راجع‌ به ناتواني رجال حكومتي براي رفع معضلات اجتماعي تذكر داد. در جريان نهضت مشروطه، عضو مجمع روحانيون يا همان مجلس شوراي مليون بود.

شيخ مرتضي و تني چند از رجال ديني و سياسي وقت، از جمله سيدمحمد طباطبايي، ملك‌المتكلمين، سيدمحمدرضا مساوات و شيخ مهدي كاشي انجمني تشكيل دادند و شب‌ها كنار ‌هم جمع مي‌شدند و به گفت‌وگو و تحليل اوضاع سياسي و رويدادهاي فكري و فرهنگي مي‌پرداختند.

در پي وقوع جريان مسجد‌ شاه با ديگر روحانيون معترض به شهر ري مهاجرت كرد و در حرم مطهر حضرت عبدالعظيم متحصن شد. اين امر موجب شد كه عين‌الدوله توليت مدرسه ‌خان مروي و نيز امامت مسجد خازن‌الملك را كه هر دو در اختيار شيخ مرتضي بود، به امام جمعه و آخوند آملي كه ضد مشروطه بودند، واگذار كند.

پس از آن متحصنين به تهران بازگشتند و بر خواسته خود كه تأسيس عدالتخانه بود اصرار ورزيدند. در همين رابطه شيخ مرتضي با عين‌الدوله ملاقات كرد، اما توافقي حاصل نشد. بنابراين علماي تهران در سال 1324 قمري به همراهي شيخ مرتضي آشتياني به نشانه اعتراض به قم مهاجرت كردند.

شيخ مرتضي در سال 1340 قمري پس از فتح تهران توسط مشروطه‌خواهان و قبل از كودتاي سوم اسفند 1299 رضاخان، به مشهد رفت و در آن‌جا به تدريس پرداخت و اداره حوزه علميه را برعهده گرفت. در سال 1304 شمسي، پس از خلع احمدشاه از سلطنت توسط مجلس شوراي ملي و واگذاري آن به رضاخان سردارسپه، آشتياني ضمن ارسال تلگرافي به شاه خواستار توجه بيشتر وي به امور مسلمين و روحانيون شد.

در پس سفر رضاشاه به تركيه و تأثيرپذيري از اقدامات مصطفي كمال آتاتورك در مدرنيزه كردن تركيه، دستور كشف حجاب زنان و تغيير لباس مردان و استفاده از لباس متحدالشكل صادر شد. پس از تصويب اين قانون آشتياني تحت فشار حكومتي قرار گرفت تا از صدور جواز اجتهاد براي طلبه‌ها اجتناب كند.

شيخ مرتضي به همراه 7 نفر ديگر از روحانيون مشهد، تلگرافي براي رضاشاه ارسال و درخواست توقف طرح كشف حجاب را كردند. اما پاسخ تلگراف، كشتار مردم بي‌دفاع در مسجد گوهرشاد مشهد بود. پس از اين جريان، آشتياني و تعدادي از مقامات سياسي و نظامي خراسان به مذاكره با شيخ محمدتقي بهلول، طليعه‌دار معترضان پرداخته و تقاضاي متفرق كردن جمعيت را كردند. فعالين اصلي واقعه مذكور مغضوب رضاشاه شدند كه براي هر يك مجازاتي تعيين شد.

آشتياني سال 1353 هـ.ق (1314 هـ.ش) به دنبال واقعه مسجد گوهرشاد به تهران فراخوانده شد و حدود 3 سال در شهر ري تحت نظر شهرباني قرار داشت و چند سالي در زاويه حرم حضرت عبدالعظيم مجاور شد. پس از سقوط رضاخان، در سال 1360 هـ.ق به عتبات رفت، دو سال در كربلا ماند و به تدريس پرداخت، ولي به دليل داشتن كسالت مجبور شد به ايران برگردد و در مشهد ماندگار شود.

سرانجام مرحوم آشتياني در 27 آبان 1325 شمسي، در 85 سالگي دار فاني را وداع گفت و در صحن مطهر امام رضا(ع) مدفون شد. شيخ مرتضي تأليفاتي نيز از خود به يادگار گذاشت كه از آن جمله كتابي در باب «اجاره» است. فرزندان ذكور شيخ مرتضي عبارتند از: آيت‌الله ميرزا محمود، ميرزا ابراهيم، استاد اسماعيل و ميرزا موسي كه همه از فرهيختگان عصر خود بودند.*

*منابع: مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران؛ پايگاه اطلاع رساني بصيرت.
 دوشنبه 27 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن