واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: /گزارش خبري ايلنا/شتاب در توسعه صنعت CNG، ايمني را در سايه قرار داده است
تهران- خبرگزاري كار ايران
در حالي كه توسعه سي.ان.جي به عنوان يك سوخت سبز و ارزان مورد تاكيد رييس جمهور و وزير نفت است، اما به نظر ميرسد ضعف در اطلاعرساني، نظارت و بازرسيهاي فني از سوي شركت گاز خودرو ايران و بروز حوادث جاني، دستاوردهاي اين طرح ملي را در سايه قرار داده است.
به گزارش خبرنگار ايلنا، اگر چه بر اساس برنامهريزيهاي انجام گرفته قرار است تا سال 1403، شش درصد گاز كشور در بخش CNG مصرف شود كه در اين زمينه افزايش تعداد خودروهاي گاز سوز، ارائه تسهيلات لازم جهت توسعه خودروهاي دو گانه سوز و واگذاري احداث جايگاههاي سي.ان.جي به بخش خصوصي هدفگذاري شده است ولي لازم است براي بهرهبرداري مناسب و موفق از اين طرح بايد زمينههاي فرهنگي، فني و مهندسي آن نيز آماده شود.
براي دستيابي به هدف توسعه صنعت سي.ان.جي در كشور، توجه به دو بخش احداث جايگاه و گاز سوز كردن خودروها نياز است. در حال حاضر در بخش احداث جايگاه در مقايسه با برنامه عقب هستيم به طوري كه پس از گذشت 8 ماه از سال تا كنون تنها 35 درصد طرح ساخت يك هزار جايگاه تك منظوره سي.ان.جي محقق شده است.
اين در حالي است كه در بخش گازسوز و دوگانه سوز كردن خودروها به ظاهر بسيار جلوتر از برنامه هستيم و هم اكنون حدود يك ميليون خودرو از طريق تبديل در كارگاههاي مجاز، غير مجاز و يا كارخانهاي امكان استفاده از سي.ان.جي به جاي بنزين را دارند اما نكته قابل توجه در اين خصوص اين است كه اكتفا به كميت اجراي طرح كافي نيست و مشكل اساسي كيفيت دوگانه سوز كردن خودروها و نحوه رعايت استانداردهايي است كه توجه كافي به اين اصل در هالهاي از ابهام قرار دارد.
چنانچه ملاحظه ميشود، عليرغم اين كه مسؤولان از فعاليت حدود 230 كارگاه مجاز تبديل خودروها در سراسر كشور خبر ميدهند، هر روزه تعداد زيادي آگهي تبديل سريع و ارزان خودرو در روزنامههاي كثيرالانتشار كشور سعي در جذب مشتري دارند.
در اين رابطه استقبال مردم از اين نوع كارگاهها نيز كم نيست، زيرا در شرايطي كه تعداد متقاضيان گاز سوز كردن خودرو زياد بوده ولي تعداد كارگاههاي مجاز و همچنين امكان گاز سوز كردن خودرو كم و منوط به ثبتنام و گذراندن مدت زيادي در ليست انتظار است. برخي دارندگان خودرو ترجيح ميدهند با پذيرش ريسك احتمال رعايت نكردن كامل استانداردها و مسائل ايمني در كارگاههاي غير مجاز، به آنها مراجعه كنند.
البته مسؤولان نبايد تنها با بيان اين كه مردم بايد از كارگاههاي مجاز استفاده كنند و بدون انجام اقدام ديگري، بار مسؤوليت رسيدگي به اين آگهيها، نظارت فني و كيفي بر كارگاههاي مجاز و ساماندهي با تعطيل كردن كارگاههاي غير مجاز، بازرسي دورهاي مخازن گاز طبيعي فشرده خودروهاي گازسوز و به خصوص اطلاعرساني و فرهنگسازي را از دوش خود بردارند.
در حال حاضر بيش از چهار ميليون و 700 هزار خودرو گاز طبيعي سوز در سراسر جهان تردد ميكنند كه آرژانتين با 5/1 ميليون، برزيل با يك ميليون، پاكستان با 700 هزار و ايتاليا با 382 هزار خودرو، بالاترين آمار خودروهاي گاز سوز در حال تردد را در جهان دارند.
بنابراين به نظر ميرسد استفاده از تجارب قدمت 78 ساله استفاده از گاز طبيعي فشرده كه از سال 1930 در ايتاليا آغاز شد، ميتواند كمك زيادي به روند اجراي اين طرح در كشور ما كند.
مخازن در طول عمر خود بنا به توصيههاي استانداردي و رويههاي موجود، پيوسته در دورههاي منظم، بازرسي و كنترل ميشوند تا در صورت وجود هر گونه آسيب احتمالي، راهكار مناسب براي رفع عيب يا تعويض آنها ارائه شود. اين موضوعي است كه با وجود اهميت آن در كشور مورد اغماض قرار گرفته است.
همچنين تجربه 80 ساله استفاده از گاز طبيعي فشرده در خودروها در دنيا گواه اين مدعاست كه استفاده صحيح و رعايت الزامهاي استانداردي در نصب و نگهداري سيستمها، سبب پرهيز از هر حادث اي ميشود.
به گفته كارشناسان، علاوه بر نبود بازرسي فني و كيفي از خودروهاي گاز سوز شده، نظارت ناكافي بر كارگاههاي تبديل نيز ديگر موضوعي است كه صنعت سي.ان.جي در كشور از آن رنج ميبرد به طوري كه بر اساس استانداردهاي جهاني توليد، در كارگاههاي تبديل، نخست لازم است نمونهاي از هر نوع خودرو تبديل شود و گواهينامه ايمني بگيرد، سپس براي تبديل ساير خودروها اقدام كند. در اين راستا رعايت الزامهاي نصب مخزن و كيت گاز روي خودرو از سوي تكنسينهاي تبديل آموزش ديده در كارگاههاي تبديل، بازرسي منظم از كارگاهها و بازرسي دورهاي مخزن و سيستم گاز خودرو ديگر ضرورتي است كه موجب تضمين ايمني خودروهاي سي.ان.جي ميشود.
بر اساس اين گزارش، زماني گسترش صنعت سي.ان.جي و حتي ادعاي بوميسازي حدود 50 درصد آن ميتواند به عنوان يك افتخار از سوي مسؤولان مطرح شود كه در عين حال رعايت استانداردهاي بيان شده و توجه كافي به آگاهسازي مردم، انجام بازرسيهاي فني، كيفي و دورهاي از خودروهاي گازسوز، نظارت بر كارگاههاي تبديل و شيوه عملكرد آنها و در نهايت ايجاد زمينههاي فرهنگي مناسب نيز به خوبي توسعه صنعت پيش رود.
پايان پيام
كد خبر: 457828
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]