واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گفت و گو با دكتر شاهين شادنيا ، دبير انجمن سم شناسى فصل فرارسيدن مرگ هاى خاموش
مسموميت ها و خطراتى كه در فصل هاى گوناگون سال در كمين انسان نشسته اند، گاه چنان آرام پاى به جاده زندگى مى گذارند كه باوركردنى نيست.با فرارسيدن سرما، استفاده از وسايل گرمازا بيشتر مى شود و همين مسئله آمار مرگ و ميرهايى را كه بر اثر استنشاق گاز دى اكسيد كربن اتفاق مى افتد بالا مى برد.با دكتر شاهين شادنيا دبير انجمن سم شناسى و مسموميت هاى ايران به تفصيل انواع مسموميت ها و چگونگى بروز و راهكارهاى جلوگيرى از آن را به گفت وگو نشسته ايم.
*** چند نوع مسموميت دارويى و شيميايى داريم
اين نوع مسموميت ها به فصل هاى مختلف بستگى دارد. زمستان ها بيشتر با مسموميت گاز منواكسيدكربن مواجه هستيم. اواخر سال نيز به دليل سنت هميشگى ايرانى ها نظافت منزل و خانه تكانى عمدتاً مسموميت هايى با مواد شوينده به وجود مى آورد. در تابستان هم به دليل وجود حشرات موذى و گردش در طبيعت و گزيدگى ها به نوعى با سم پاشى و مواد شيميايى مواجه هستيم.
*** مسموميت با گاز منواكسيدكربن چطور اتفاق مى افتد
گاز منواكسيد كربن بر اثر احتراق ناقص تركيبات كربن دار ايجاد مى شود. اگر تركيبات براى احتراق گاز مناسب نباشد، مثل اكسيژن، گاز منواكسيد كربن توليد و باعث مسموميت در بيشتر افراد مى شود.
*** چطور مى توان مطلع شد كه اين گاز خطرناك منتشر شده است
منواكسيد كربن هيچ علائم هشداردهنده اى ندارد. اين گاز بو، رنگ و مواد تحريك كننده ندارد، همين موضوع باعث مى شود كه بيشتر افراد از منتشر شدن اين گاز بى خبر بوده و دچار مسموميت شوند.
*** چه علائمى در خود فرد ايجاد مى شود
همه علائم در فرد، علائم عمومى هستند. فرد دچار مسموميت با گاز منواكسيد كربن ابتدا احساس خستگى مى كند. عضلاتش شل شده و خواب آلود مى شود، در مراحل بعد سردرد، گنگى و تهوع به سراغ او مى آيد و سطح هوشيارى وى كم مى شود. در اين مرحله اگر فرد از فضاى پرشده از گاز منواكسيد كربن خارج نشود، در بيشتر موارد منجر به مرگ مى شود. حالت هايى هم وجود دارد كه در آن فرد هر زمان وارد منزل خود مى شود، احساس خستگى مى كند اما به محض خروج از منزل ديگر اين احساس را ندارد.
*** چه راه حل هايى پيشنهاد مى كنيد
اهميت موضوعى منواكسيد كربن بسيار زياد است، بهتر است كه قبل از درمان پيشگيرى كنيم و اين پيشگيرى از طريق اطلاع رسانى درست به مردم مى تواند صورت پذيرد. در زمستان نبايد از بخارى هاى بدون دودكش استفاده كرد. بخارى هايى كه دودكش ندارند و توليد كارخانه هستند براى فضاهاى بزرگ مناسب هستند. در منازل و اتاق هاى كوچك اگر فضاى اكسيژن كم باشد و هيچ هوايى وارد اتاق نشود، بايد از بخارى هاى دودكش دار استفاده كرد. مسئله بعدى نصب و راه اندازى بخارى است. متأسفانه برخى افراد به دليل مسائل اقتصادى، خودشان اقدام به راه اندازى بخارى و وسايل گرمازاى زمستانى مى كنند كه مهارت نداشتن در اين حرفه خطرات زيادى را به همراه دارد. بهتر است نصب و راه اندازى وسايل گرمازاى زمستانى به نمايندگى هاى مجاز و معتبر سپرده شود. مورد بعدى اين است كه زمستان ها افراد براى حفظ گرما، درها و پنجره ها را درزگيرى مى كنند. در اين حالت بعد از چند ساعت اكسيژن به علت احتراق و تنفس مصرف مى شود. اگر بعضى از منافذ و درزها براى عبور جريان هوا و تهويه اتاق مسدود نشود، ميزان مسموميت هم به حداقل مى رسد. لازم به ذكر است افرادى كه در فضاهاى كارگاهى قرار دارند، هنگام استراحت داخل پيت حلبى آتش روشن نكنند. رانندگان ماشين هاى سنگين براى گرما هنگام خواب ماشين را روشن نگذارند و يا از گاز پيك نيك براى گرماى فضاى كوچك ماشين استفاده نكنند در غير اين صورت ريسك خطر بيشتر مى شود.
*** مسموم شدن افراد توسط گاز منواكسيد كربن چه عوارضى را برجا مى گذارد
مسموم شدن افراد در بعضى موارد عوارض زيادى را دربر مى گيرد. در بعضى افراد بدن دچار فلجى مى شود و فرد زندگى گياهى پيدا مى كند. در اين حالت فعاليت هاى شعورى مغز به علت آسيب ديدن سلول هاى مغز از بين مى رود و فرد از كارافتاده مى شود. لازم به ذكر است كه علاوه بر عوارض مسموم شدن، هزينه نگهدارى و مسائل روحى و روانى مشكلات زيادى را به وجود مى آورد.
*** مسموميت توسط مواد شوينده در افراد به چه صورت است
اكثر مسموميت ها با مواد شوينده در هفته آخر اسفندماه و تصادفى است. مواد شوينده و پاك كننده با توجه به سوزانندگى به درجات مختلف تقسيم مى شوند. براى مثال مايع سفيد كننده از سوزانندگى كمتر و جوهرنمك از سوزانندگى بيشترى برخوردار است. متأسفانه بسيارى از زنان در فضاى بسته مايع سفيدكننده و جوهرنمك را براى پاكيزگى بيشتر محيط مخلوط مى كنند و اين حركت بسيار نادرست است و باعث ايجاد گاز كلر مى شود. وقتى اين گاز توليد مى شود، سوزش گلو، سرفه و سوزش و قرمزى چشم را به همراه دارد. اين علائم در افرادى كه مبتلا به آسم هستند همراه با خس خس سينه حاد مى شود.
*** هنگام استفاده از مايع هاى ظرفشويى اين علائم وجود دارد
علائمى كه هنگام استفاده از مايع ظرفشويى در بعضى افراد پيدا مى شود، سوزش و تحريك پوست دست است كه در بعضى افراد شديدتر مى شود و منجر به سوختگى، التهاب و قرمزى دستان مى شود.
*** چطور مى توان پيشگيرى كرد
افرادى كه حساسيت دارند، حتماً از دستكش هاى مخصوص ظرفشويى استفاده كنندتا دست مستقيم با مايع ظرفشويى در تماس نباشد.
*** مسموميت هاى تصادفى توسط شويند ه ها چطور به وجود مى آيد
ممكن است هنگام نظافت مواد شوينده از ظرفى به ظرف ديگر ريخته شود و قطره اى از اين مواد با چشم برخورد كند يا اين كه تصادفى دست با چشم برخورد كند.
*** آيا مسموميت مواد شوينده در يك سطح هستند
خير، بستگى به مدت زمان تماس و ميزان تماس و نوع ماده متفاوت است.
*** چطور مى توان از خطرات احتمالى جلوگيرى كرد
براى نظافت محل هاى كوچك مثل حمام و يا دستشويى پنجره ها را باز كنند و يا از تهويه هوا استفاده كنند. هنگام استفاده از مواد شوينده حتماً از دستكش و ماسك هاى پارچه اى استفاده شود تا تماس هاى احتمالى پوستى را به حداقل برسانيم. افراد بايد بدانند به هيچ عنوان مايع سفيد كننده و جوهرنمك را مخلوط نكنند.
اگر افراد هنگام استفاده از مواد شوينده با مشكلات استنشاقى مواجه شدند، در معرض هواى آزاد قرار بگيرند و براى اطمينان از سلامت خود به مراكز درمانى مراجعه كنند. هنگام بروز مشكل از ناحيه چشم هم مى توانند چشم را ۱۵ دقيقه با آب شست وشو دهند، مگر در مواقعى كه با مشكل خاصى روبه رو شوند.
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 820]