واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از آراستگي ظاهر تا بردگي باطن بررسي پديده "مد" در كشور هاي اسلامي
گروه تحليل و تفسير خبر - مريم طالقاني : تغيير بعد مادي يك فرهنگ به مرور بر بعد معنوي و افكار و انديشه هاي شكل دهنده آن فرهنگ تاثير مي گذارند . از طرفي نوگرايي ، نوخواهي و ميل به زيبايي درانسان نيازي فطري است كه سبب تنوع در پوشش و ايجاد پديده اي به نام "مد" در جهان شده است ...
نوع پوشش و وضع ظاهري بيش از زبان و سريعتر از آن دچار تغيير و تحول مي شود و به عنوان بعدي از ابعاد مادي فرهنگ با سرعت بيشتري از ابعاد غير مادي تغيير شكل يافته و يا با انواع ديگر اختلاط مي يابد .اين مسئله از آن جهت حائز اهميت است كه تغيير بعد مادي يك فرهنگ به مرور بر بعد معنوي و افكار و انديشه هاي شكل دهنده آن فرهنگ تاثير مي گذارند . از طرفي نوگرايي ، نوخواهي و ميل به زيبايي درانسان نيازي فطري است كه سبب تنوع در پوشش و ايجاد پديده اي به نام "مد" در جهان شده است . طراحي مد به شكل امروزي آن از قرن هفدهم ميلادي آغاز شد كه ابتدا در تابلو هاي نقاشي ظهور مي يافت و بعد در ميان اقشار مختلف مردم رواج و گسترش پيدا مي كرد .امروزه طراحي مد به صنعت عظيمي در جهان تبديل شده است و طراحان مد پيشگامان عرصه فرهنگ و توليد سليقه جديد و نوين مطابق با فرهنگ برهنگي رايج در غرب هستند كه با ابزار قدرتمند رسانه و تبليغات به تخدير افكار عمومي جهان به ويژه جوانان مي پردازند . كاركرد مد در دنياي امروز اين است كه از مد افتاده را بدقواره و زشت جلوه دهند و كالاي جديد را سمبل زيبايي معرفي نمايند تا مردم دنيا بازاري باشند دائمي براي محصولاتي كه آنها توليد مي كنند و به تدريج تبديل شوند به تشنگاني كه منتظرند تا آنان برايشان نسخه جديد بپيچند و آن طور باشند كه آنها مي خواهند. متاسفانه جامعه ما نيز از اين قائده مستثني نبوده و به عنوان بازاري براي مصرف كالاهاي آنها تبديل شده است .مقام معظم رهبري بارها به اين مسئله اشاره كرده اند و رواج بي رويه مد و فرهنگ غرب را گوشزد كرده و فرموده اند: " تقليد فرهنگي خطر بسيار بزرگي است اما اين حرف اشتباه نشود با اينكه بنده با مد و تنوع و تحول در روش هاي زندگي مخالفم، نه ، مدگرايي و نوگرايي اگر افراطي وروي چشم وهم چشمي نباشد عيبي ندارد ، لباس ورفتار وآرايش تغيير پيدا مي كند ، مانعي هم ندارد اما مواظب باشيد قبله نماي اين مدگرايي به سمت اروپا نباشد ، اين بد است مردم بايد خودشان طراحي كنند و بسازند.درمجامع جهاني هر كس در هر كشوري لباس ملي خود را دارد وبه آن افتخار مي كند من و شما كه ايراني هستيم لباسمان چيست ؟ بنشينيد وبراي خود لباس ملي طراحي كنيد ، اگر مي خواهيد موي سرتان را آرايش كنيد ، لباس بپوشيد وسبك راه رفتن خود را تغيير دهيد ، خودتان اين كار را انجام دهيد واز ديگران ياد نگيريد. "
لزوم طراحي بومي و ملي و ايجاد مدهاي داخلي و ميهني بر كسي پوشيده نيست و همين امر سبب شده تا طراحان لباس در ايران به فكر ايجاد و ترويج نوع جديدي از پوشش باشند كه هم ملي و ايراني بوده و هم با معيارهاي شرعي و اسلامي هماهنگ باشد . دستاورد اين امر برگزاري جشنواره هاي مد اسلامي است كه در ديگر كشور هاي اسلامي مانند مالزي با عنوان fashion اسلامي چند سالي است كه اجرا مي شود.
در كنار طراحي مد اسلامي بايد به اين مسئله توجه نمود كه در كنار ايجاد مدل هاي جديد بايد از آسيب ها يي كه جوامع غربي به آن مبتلا هستند جلوگيري كرد و براي در امان ماندن از عوارض منفي افراط و تفريط در خودآرايي و مدگرايي فرهنگ سازي كرد ، حدود و چهارچوب خاصي نيز براي آن تعيين نمود. براي مثال در اسلام تأكيد شده كه وسيله خودآرايي يا محيطآرايي بايد حلال باشد؛ از راه مشروع تهيه شود؛ سبب اسراف در سرمايهها و استعداد نباشد؛ از هرگونه شائبه تجملپرستي و جنبه خودنمايي داشتن به دور باشد؛ به گونهاي نباشد كه زمينه تحريك هواهاي نفساني و اميال جنسي ديگران را فراهم كند؛ به صورت تقليد كوركورانه از ديگران انجام نگيرد و... در يك كلام از بررسي تعاليم اسلامي به دست ميآيد كه اسلام نه تنها خودآرايي را منع نميكند؛ بلكه به شيوه معقول و منطقي بر آن تأكيد مي ورزد. در عين حال هميشه و در همه حال، از افراط و تفريط در هر چيزي منع ميكند. لازم به ذكر است كه هدف از ايجاد مد هاي اسلامي اين نيست كه تنها مرجع اجتماع را در تابعيت و تقليد از پوششي خاص تغييركند بلكه هدف نهايي اين است كه با طراحي مدل هاي جديد و ايراني- اسلامي نوع نگاه و سليقه مردم را نسبت به پوشش تغيير يافته وپوشش نه به عنوان ابزاري براي بروز بهتر و بيشتر جاذبه جنسي بلكه - با ايجاد اعتدال در اخلاق و فضيلتهاي روحي مردم - پوشش به عنوان نمودي از طرز فكر و انديشه و وسيله اي براي درك زيباييهاي ماوراي عالم باشد و جامعه را از گرفتارشدن به هرگونه سطحينگري، در اين مسئله نجات بخشد. در عين حال تلاش كند كه افراد، فقط به زينت ابعاد ظاهري جسم و محيط زندگي خود نپردازندهمان طور كه امام علي(ع) ميفرمايد: "زينه البواطن اجمل من زينه الظواهر :زينت دروني از زينت ظاهر بسيار زيباتر است".
يکشنبه 26 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]