واضح آرشیو وب فارسی:سایت ریسک: گزارش برگزاري نخستين همايش بين المللي وقف و تمدن اسلامي در اصفهان
اصفهان ـ خبرنگار روزنامه جمهوري اسلامي : نخستين همايش بين المللي وقف و تمدن اسلامي با حضور صاحب نظران انديشمندان داخلي و خارجي و مسئول دفتر مقام معظم رهبري در هتل عباسي اصفهان آغاز بكار كرد.
در اين همايش دو روزه كه با هدف بررسي و نقش وقف در تمدن اسلامي و نيز ارائه راه كارهاي توسعه اين سنت اسلامي برگزار گرديد از 135 مقاله ارسالي 30 مقاله داخلي و خارجي درخصوص وقف و آثار آن در جامعه ارائه شد .
در مراسم افتتاح اين همايش معاون اول رئيس جمهوري در سخناني با اعلام آمادگي دولت براي توسعه و احياي موقوفات و فرهنگ وقف گفت : وقف مي تواند به عنوان سپر محكم وارد ميدان شده و نيازهاي ما در توليد فناوري و علم برتر را برآورده كند.
پرويز داودي از به كارگيري همه توانايي ها و امكانات دولت براي گسترش وقف در يك برنامه پنج ساله خبر داد و گفت : با ترويج فرهنگ عمومي وقف برنامه هاي توسعه در زمينه هاي سلامت گردشگري تعاوني ها محيط زيست و غيره با سرعت بيشتر انجام مي شود.
وي با ارائه گزارش از چگونگي ايجاد و فروپاشي دو مدل برتر اقتصاد جهاني به مقايسه دو نظام اقتصادي كمونيستي و ليبراليستي پرداخت و افزود : بحران هاي اقتصادي بزرگ اين دو مكتب اقتصادي را به لحاظ بي توجهي به ارزش هاي اخلاقي و ديني تهديد نمود و نهايتا هر دو آنها را با شكست روبه رو كرد.
وي افزود : وقف با استقرار مالكيت سپر محكمي در مقابل بحرانها ايجاد مي كند و با ترويج فرهنگ عمومي وقف نيازهاي جديد و مختلف مردم در تمامي زمينه ها برطرف مي شود.
وي با بيان اين كه وقف مي تواند چهره فقر را از جامعه رفع كند تاكيد كرد : دولت به شدت با اجرايي كردن سياست هاي كلي اصل 44 قانون اساسي به گسترش بخش خصوصي و تعاوني ها كه از ويژگي هاي وقف مي باشد اميدوار است .
معاون اول رئيس جمهور بيشتر احكام اسلامي را داراي ظرفيت هاي بالايي برشمرد و افزود : تمام زمينه هاي اخلاقي دين اجتماعي معنوي سياسي . امنيتي علمي فناوري و زيست محيطي را وقف يا توجه به ويژگي هاي خاصي كه دارد پوشش مي دهد.
وي بااشاره به بسته هاي مختلف دولت براي ارتقاي سهم بخش خصوصي و رفع مشكلات اقتصادي كشور يادآور شد : وقف يكي از اين بسته ها است كه بايد به عنوان موتور متحركه دولت معرفي شود.
داودي افزود : ارقام نجومي گردشگري مذهبي در مشهد بارگاه امام رضا(ع ) نمونه بارزي از توسعه گردشگري در سايه وقف است كه بايد از آن الگو گرفت .
وي در ادامه نقش اساسي وقف در بازارهاي سهام و توسعه نظام هاي اقتصادي را مورد اشاره قرار داد و گفت : ويژگي عمده وقف اين است كه محدود به يك خانواده شهر و كشور نيست بلكه حكمي است با ظرفيت بسيار بالا كه از از آن براي رشد اقتصادي در كشور بايد استفاده كرد.
وي از نبود آمارهاي دقيق و منظم از موقوفات كشور گلايه كرد و يادآور شد : هم اكنون موقوفات كشور 20 هزار ميليارد تومان برآورد ميشود كه قطعا بيشتر از اينهاست و بايد براي ارزيابي نظارت و استفاده از تجربيات گذشتگان در جهت احياي موقوفات و كمك هرچه بيشتر به محرومان استفاده كرد.
در ادامه اين مراسم نماينده ولي فقيه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خيريه با اشاره به نقش و آثار سنت حسنه وقف از معاون اول رئيس جمهور درخواست كرد كه جايگاه وقف و نقش ارزنده اين سنت حسنه در تدوين برنامه پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران لحاظ شود.
حجت الاسلام والمسلمين مصلحي با بيان اين كه وقف در مكتب اسلام جايگاه ويژه اي دارد به گونه اي كه همه نيازهاي بشري را درون خود جاي داده است . گفت اگر امروز دنيا به اين نتيجه رسيده كه براي اداره هرچه بهتر جامعه بايد تمامي امور سياسي اقتصادي و اجتماعي را در جوامع به خود مردم بسپارد مكتب اسلام با صحه گذاشتن به آن از قرن ها قبل و در طول تاريخ روش هاي آن را به دست واقفان بزرگ نشان داده است .
وي بااشاره به اهميت وقف به عنوان پشتوانه اصلي بسياري از پيشرفت هاي علمي و بزرگ در تمدن اسلامي افزود : كشورهاي غربي در زمان سلطه بر كشورهاي اسلامي تصميم گرفتند با نابودي آن از روش هاي آن در برنامه پيشرفت كشورهاي خود استفاده كنند.
وي ادامه داد : اما نبود باورها و مباني ديني سبب شد تا در استفاده از اين روش ها به بن بست رسيده و دچار بحران اقتصادي و مشكلات اجتماعي و فرهنگي ديگر شوند.
سرپرست سازمان اوقاف از دولت مردان خواست تا در تدوين برنامه پنجم زمينه سرمايه گذاري در ابعاد مختلف وقف را فراهم كنند.
وي يادآور شد : بزرگان دين اقدامات زيادي انجام داده اند اما اكنون مقابله با چالش هاي نظام ما در ابعاد مختلف با احياي فرهنگ وقف امكان پذير است .
وي در پايان سخنان خود با تقدير از برگزاركنندگان اين همايش اظهار اميدواري كرد تا ايران به عنوان پرچمدار خواسته ها و پيشرفت هاي جهان اسلام بتوانند در توسعه وقف به وظايف خود عمل كند.
اين گزارش حاكيست در ادامه اين مراسم رئيس كميته علمي همايش بين المللي وقف و تمدن اسلامي گفت : نهاد وقف به عنوان بخش سوم اقتصاد غيردولتي از محرك هاي اصلي بالندگي اقتصادي و اجتماعي جوامع اسلامي به شمار مي رود.
دكتر محمدهادي زاهدي وفا با بيان اين مطلب افزود : ابعاد مختلف نهاد وقف در دوران اقتصاد مدرن جهاني به عنوان عاملي موثر بر رشد در ونزاي مادي و معنوي جوامع اعم از غربي و اسلامي مورد توجه انديشمندان و بزرگان علمي و سياسي جهان قرار داد.
معاون وزير اقتصاد و دارايي با بيان اين كه در عصر حاضر فرهنگ و تمدن اسلامي در حال تجديد حيات است تصريح كرد : نشانه هاي شكوفايي مجدد تمدن اسلامي شكوهمندتر از قبل در حال تلالو و نورافشاني است و لذا توجه به ابعاد مختلف اين نهاد تمدن ساز موجب شتاب فزاينده احياي تمدن اسلامي در جوامع خواهد بود و حركتي است كه به لحاظ علمي در سالهاي اخير در كشورهاي مختلف اسلامي و حتي غيراسلامي به شكل جدي تر پيگيري مي شود.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت ریسک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]