واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: موانع وجين كتاب در كتابخانه هاي عمومي
وجين كتاب، فرآيندي است كه از طريق آن كتاب هاي بدون استفاده از مجموعه خارج و به انبار منتقل مي شود و به اين طريق فضاي لازم براي افزودن كتاب هاي جديد و به روز شدن كتاب هاي كتابخانه ها فراهم مي شود.
كتابخانه به عنوان يك مكان فرهنگي بايد منابع با كيفيت و با كارايي مطلوب را در اختيار مراجعه كنندگان قرار دهد؛ اين در حالي است كه اغلب كتابخانه ها به دليل كمبود كتاب از وجين كتاب ها به شكل مطلوب خودداري مي كنند.
اكبري يكي از اعضاي كتابخانه هاي عمومي مي گويد: با وجود اين كه هر سال كتاب هاي زيادي به كتابخانه ها اضافه مي شود اما هم چنان شاهد كتاب هاي كهنه در مجموعه كتابخانه ها هستيم.
وي مي افزايد: به منظور توسعه فرهنگ مطالعه نياز است مسئولان مربوطه ابتدا به وضع ظاهري كتاب ها رسيدگي و در صورت امكان كتاب هاي كهنه را صحافي كنند.
يكي ديگر از اعضاي كتابخانه ها اظهار مي دارد: وجين كتاب از فعاليت هاي ضروري است كه بايد در كتابخانه ها انجام و كتاب هاي بدون استفاده از رده خارج شود.
قادري تصريح مي كند: برخي از كتاب ها در گذشته به دليل افزايش متقاضي نسخه هاي زيادي از آن تهيه شده بود اما اكنون اهميت موضوعي خود را از دست داده و در نتيجه نياز است تعدادي از آن ها از رده خارج شود.
وي بيان مي كند: با وجود اين كه مطالعه انسان را با علوم روز آشنا مي كند اما متأسفانه هنوز هم در كتابخانه ها برخي كتاب ها كه ارزش علمي خود را از دست داده است، به چشم مي خورد.
يكي از مراجعان به كتابخانه عمومي بجنورد اظهار مي كند: كتابداران به دليل آشنايي با سلايق و نيازهاي مراجعه كنندگان، بايد وجين و جايگزين كردن كتاب ها را به موقع انجام دهند.
رضايي اضافه مي كند: تعدادي از كتاب ها بنا به دلايلي هم چون نداشتن ارزش علمي در كتابخانه ها كاربرد ندارد و در نتيجه نياز است از رده خارج شود زيرا وجود اين گونه كتاب ها علاوه بر تأثيرگذاري منفي در توسعه كتابخانه ها از نظر زيبايي نيز خلل ايجاد مي كند.
وي بيان مي كند: هر سال كتاب هاي زيادي به كتابخانه ها اضافه مي شود كه متأسفانه سنخيت چنداني با علاقه مخاطبان ندارد و غير قابل استفاده است.
يكي از كتابداران نيز در اين خصوص مي گويد: براساس قانون، كتابخانه ها بايد سالي يك نوبت وجين شود اما اين امر در اغلب كتابخانه ها به دليل كمبود كتاب انجام نمي شود.
احمدي اضافه مي كند: در حال حاضر كتاب هايي كه به دلايلي مفقود يا اطلاعات آن ها كهنه شده است، از ليست كتابخانه ها خارج و براي وجين در نظر گرفته مي شود.
وي بيان مي كند: كتاب هايي كه به دليل استفاده زياد فرسوده مي شود، در صورت امكان صحافي و به كتابخانه باز گردانده مي شود زيرا كتابخانه ها هم چنان با كمبود كتاب مواجه است.
وي تصريح مي كند: وجين واقعي و استاندارد زماني در كتابخانه ها انجام مي شود كه منابع مختلفي در آن وجود داشته باشد.
وي مي گويد: به منظور توسعه فرهنگ مطالعه و جذب مخاطب بهتر است كتاب ها براساس درخواست مراجعان تهيه شود.
وي اضافه مي كند: اگر مسئوليت خريد تمام كتاب ها بر عهده اداره كل امور كتابخانه ها باشد، خريد كتاب براساس نيازهاي مخاطبان صورت مي گيرد و با كمبود كتاب مواجه نخواهيم شد.
وي بيان مي كند:كتاب هايي كه از مركز ارسال مي شود گاه متناسب با سليقه مراجعه كنندگان نيست و اين امر موجب مي شود تعدادي از مراجعان خود را از دست بدهيم.
يكي ديگر از كتابداران نيز مي گويد: وجين كتاب در كتابخانه به دليل كمبود منابع انجام نمي شود، بنابراين نياز است ابتدا كتابخانه ها را از نظر منابع غني و سپس نسبت به وجين آن ها اقدام كنيم.
وي خاطر نشان مي كند: كمبود كتاب در استان از معضلاتي است كه برنامه ريزي مسئولان كتابخانه ها را با چالش مواجه كرده و آنان را مجبور به استفاده از كتاب هاي صحافي شده در كتابخانه ها كرده است.
يكي ديگر از كتابداران نيز تنها خارج كردن عناوين كتاب هاي مفقود شده از فهرست كتاب ها را به منزله وجين ذكر مي كند و مي گويد: وجين كتاب بايد با جايگزيني همراه باشد كه اكنون به دليل كمبود كتاب قادر به وجين نيستيم.
سرپرست كتابخانه هاي عمومي بجنورد نيز در اين خصوص مي گويد: كتاب هاي كتابخانه ها در پايان هر سال وجين و كتاب هاي مفقود شده يا نسخه هاي تكراري غير قابل استفاده آن ها از رده خارج مي شود؛ در حالي كه بايد كتاب هاي فرسوده نيز از رده خارج شود.
مريم گريواني مي افزايد: در حال حاضر با كمبود 37 هزار و 317 جلد كتاب در كتابخانه هاي بجنورد مواجه هستيم كه در صورت وجين اين آمار افزايش مي يابد.
وي اظهار مي كند: تامين كتاب ها بدون در نظر گرفتن نيازهاي منطقه انجام مي شود و به همين دليل با تشكيل شورايي، فهرست كتاب هاي درخواستي اعضا براي هيئت امنا ارسال مي شود تا براساس آن كتاب تهيه و ارسال شود.
مؤمن زاده سرپرست كتابخانه فاروج نيز اظهار مي كند: كتاب هاي فرسوده و بدون استفاده در پايان هر سال وجين و منابع مورد استفاده و درخواستي مراجعان جايگزين مي شود.
وي بيان مي كند: سال گذشته حدود 2 هزار جلد كتاب از كتابخانه هاي فاروج وجين و نسخه هاي تكراري آن براي مدارس ارسال شد.
وي وجين كتاب را به دليل جذب مخاطب جديد يكي از راهكارهاي مناسب براي توسعه فرهنگ كتاب خواني ذكر مي كند و مي افزايد: با توجه به اين كه كتاب هاي فرسوده از نظر ظاهري سنخيتي با كتابخانه ندارد بنابراين در صورت نياز بايد از رده خارج شود.
مدير كل امور كتابخانه هاي عمومي خراسان شمالي هم با بيان اين كه وجين كتاب هر 2 سال انجام مي شود مي گويد: كتاب ها براساس تاريخ چاپ، شكل ظاهري و محتوا وجين مي شود و گاهي اوقات كتاب ها صحافي و به كتابخانه باز گردانده مي شود.
سيد عبدا... ارجايي دليل اصلي تأخير در وجين را كمبود كتاب ذكر مي كند و مي افزايد: در صورت انجام وجين، تعداد زيادي از كتاب ها از رده خارج مي شود و تعداد مخاطبان نيز كاهش مي يابد.
وي اظهار مي دارد: به منظور توسعه فرهنگ كتاب و كتاب خواني بايد كيفيت را در نظر گرفت و بر همان اساس برنامه ريزي كرد تا مخاطبان بيشتر جذب كتابخانه ها شوند.
وي وجين كتاب در 3 مقوله و 3 لايه را از جمله برنامه هاي كيفي اين اداره كل بيان مي كند و مي گويد: اين اداره كل در نظر دارد سال آينده كتاب هاي 3 سال گذشته را از رده خارج و كتاب هاي جديد را جايگزين آن كند.
وي تصريح مي كند: در گذشته به دليل اين كه كتابخانه ها به صورت قفسه بسته اداره مي شد و سيستم رايانه براي جست وجوي كتاب وجود نداشت، اغلب كتاب ها از ديد متقاضي پنهان و بدون استفاده باقي مي ماند كه نيازي به وجين نداشت.
وي مي افزايد: براي اجراي برنامه كيفي در سال 88، اكنون كتابخانه ها به صورت قفسه باز اداره مي شود تا مراجعان تمام كتاب ها را ببينند و استفاده كنند.
وي بيان مي كند: در حال حاضر در برخي كتابخانه ها كتاب چاپ سال 42 وجود دارد كه از سال 67 تاكنون به امانت گرفته نشده است، بنابراين بايد با انجام وجين اين گونه كتاب ها از كتابخانه خارج شود.
وي اضافه مي كند: اكنون در استان به طور مستمر كار تهيه و تامين كتاب انجام مي شود به طوري كه از ابتداي امسال تاكنون 34 هزار جلد كتاب معادل 31 درصد تمام كتاب هاي 35 سال گذشته وارد كتابخانه ها شده است.
ارجايي مي افزايد: وجين مستلزم صرف هزينه و زمان است و از اين رو اين كار هر 2 سال در كتابخانه ها انجام مي شود.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]