واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: علامه طباطبايي احياگر حكمت ، فلسفه و تفسير بود
٢٤آبان مصادف است با سالروز درگذشت علامه طباطبايي به اين مناسبت، ايسنا در گزارشي به بررسي زندگي، آرا و آثار وي پرداخته است كه گزيده اي از آن درپي مي آيد: سيد محمدحسين طباطبايي از كودكي كه والدينش را از دست داد، به دست بزرگان خانواده اش تربيت شد و دروس مقدماتي حوزه را در تبريز به پايان برد و در سال ١٣٠٤شمسي كه حدودا ٢٥سال داشت، به همراه برادرش به نجف اشرف عزيمت كرد. جالب آن است كه علامه اوايل هيچ علاقه اي به تحصيل نداشته است و در اين زمينه مي گويد: «در اوايل تحصيل كه به صرف و نحو اشتغال داشتم علاقه زيادي به تحصيل نداشتم، از اين روي هر چه مي خواندم نمي فهميدم و چهارسال به همين نحو گذراندم. پس از آن يكباره عنايت خدايي دامنگيرم شد، عوضم كرد و در خود يك نوع شيفتگي و بي تابي نسبت به تحصيل كمال حس كردم، به طوري كه از همان روز تا پايان ايام تحصيل كه تقريبا ١٧سال طول كشيد، هرگز نسبت به تعلم و تفكر احساس خستگي و دلسردي نكردم.» دو برادر ده سال نيز در نجف مشغول تحصيل بودند. علامه از محضر استادان بزرگي چون سيد حسين بادكويي، سيد ابوالقاسم خوانساري، محمد حسين اصفهاني، ميرزا حسين ناييني، حجت كوه كمري، بهره مند شد اما استاد عرفان او آيت ا... سيد علي قاضي طباطبايي بود كه علامه از او بسيار آموخت. پس از مدتي علامه و برادرش به علت مشكلات مالي و نرسيدن مقرري آنها از تبريز، مجبور شدند به ايران بازگردند و در قريه شاه آباد تبريز به كشاورزي و زراعت مشغول شدند. البته اين مشغله موجب نشد كه علامه تحصيل و تتبعات علمي خود را كنار بگذارد. پس از ده سال اوضاع زندگي شان تا حدودي سامان گرفت و همين امر موجب شد تا علامه تصميم بگيرد كه به قم مهاجرت كند. هدف اصلي علامه از اين هجرت، حفظ حوزه علميه از گزند شبهات و آفات عقيدتي بود كه در آن زمان در ميان جامعه نفوذ زيادي يافته بود. در قم به تدريج شاگرداني گرد وي جمع شدند و به كسب معارف اسلامي و فلسفي پرداختند. يكي از شاگردان او مي گويد: «در طول سي سال كه افتخار درك محضر ايشان را داشتم، هرگز كلمه "من "را از او نشنيدم، در عوض لفظ "نمي دانم "را بارها در پاسخ سؤالات از ايشان شنيدم، همان عبارتي كه افراد كم مايه ازگفتن آن عار دارند، ولي اين درياي پرتلاطم علم و حكمت، از فرط تواضع و فروتني به آساني مي گفت.» اين عالم رباني سرانجام در صبح يكشنبه هجدهم محرم الحرام سال ١٤٠٢هجري قمري برابر با بيست و چهارم آبان ١٣٦٠شمسي در سن ٨١سالگي در شهر قم ديده از جهان فرو بست و در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) به خاك سپرده شد.
برخي آثار علامه
حاصل عمر گرانمايه علامه كتاب هاي متعددي است كه برخي به فارسي و برخي به عربي نوشته شده است. اما مشهورترين اين آثار تفسير الميزان است، كه در ٢٠سال به زبان عربي تاليف شده است. در اين تفسير از روش «تفسير قرآن به قرآن» استفاده شده است و علاوه بر تفسير آيات و بحث هاي لغوي در بخش هايي جداگانه با توجه به موضوع آيات مباحث روايي، تاريخي، كلامي، فلسفي و اجتماعي نيز وجود دارد. اين اثر توسط سيدمحمد باقر موسوي همداني به صورت كامل به فارسي ترجمه شده است. شيعه در اسلام ، قرآن در اسلام ، وحي يا شعور مرموز ، اسلام و انسان معاصر، حكومت در اسلام از ديگر آثار ارزشمند علامه محسوب مي شوند.
انديشه علامه
علامه طباطبايي را مي توان احياگر حكمت و فلسفه و تفسير در حوزه هاي تشيع بعد از دوره صفويه دانست. به ويژه اين كه وي به بازگويي و شرح حكمت صدرايي اكتفا نكرده است و به تأسيس معرفت شناسي در اين مكتب مي پردازد. همچنين با انتشار كتب فراوان و تربيت شاگردان برجسته نظير مرتضي مطهري در دوران مواجهه با انديشه هاي غربي نظير ماركسيسم به انديشه ديني حياتي مجدد بخشيد، حتي در نشر آن در مغرب زمين نيز كوشيد.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 228]