واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: وزارت خارجه كاردار پاكستان را احضار كردديپلمات ربايي در پيشاور
دنياياقتصاد- در پي ربوده شدن حشمت عطارزاده ديپلمات ايران در پيشاور پاكستان، مقامهاي اسلامآباد و تهران ضمن محكوم كردن اين اقدام تروريستي بر برخورد سريع با عاملان آن تاكيد كردهاند. همزمان وزارت خارجه كاردار پاكستان را در غياب سفير اين كشور احضار كرده و خواستار پيگيري موضوع شده است.
تاكنون فرد يا گروهي مسووليت ربايش اين ديپلمات ايراني را به عهده نگرفته است، اما منابع پاكستاني اعلام كردهاند كه پليس اين كشور پنج نفر را به اتهام دست داشتن در ربودن عطارزاده بازداشت كردهاند.
حشمت عطارزاده وابسته بازرگاني كنسولگري ايران ساعت هشت صبح پنجشنبه پس از خروج از منزل خود واقع در منطقه حياتآباد پيشاور و در ميانه راه ربوده شده است. وي عازم محل كنسولگري ايران بود. پليس پاكستان به نقل از شاهدان اين عمليات تروريستي از توقف خودروي ديپلمات ايراني توسط دو فرد مسلح، كشته شدن سجاد حسين، محافظ پاكستاني وي و انتقال عطارزاده به يك اتومبيل ديگر خبر داده است.
برخي از خبرگزاريهاي داخلي تعداد افراد مسلح مهاجم به ديپلمات ايراني را 10 نفر و برخي منابع ديگر 4 نفر اعلام كردهاند. پيشاور پاكستان تاكنون چندين ماجراي مشابه را تجربه كرده است، از همين رو، پليس پاكستان بارها درباره وخامت وضعيت امنيتي اين منطقه هشدار داده است.
ربوده شدن عطارزاده يك روز پس از آن روي داده است كه يك امدادگر آمريكايي و راننده وي به يكي از شهركهاي حومه پيشاور عازم بودند، در روز چهارشنبه هفته گذشته هدف حمله مردان مسلح قرار گرفتند و به قتل رسيدند.
در 22 سپتامبر سال جاري نيز عبدالخالق فراهي سركنسول سابق افغانستان در پيشاور كه قرار بود سمت سفير اين كشور در پاكستان را عهدهدار شود، در منطقه حياتآباد ربوده شد و هنوز از سرنوشت او اطلاعي در دست نيست. پيش از آن نيز در ماه آگوست (مردادماه) سال جاري نيز مردان مسلح به اتومبيل حامل يك ديپلمات آمريكايي در پيشاور حمله كردند، اما در اين حمله به ديپلمات آمريكايي آسيبي نرسيد.در پي ربوده شدن ديپلمات ايراني در پيشاور پاكستان، حسن قشقاوي سخنگوي وزارت امور خارجه ايران اين واقعه را به شدت محكوم كرد و آن را يك عمل تروريستي خواند.
قشقاوي با اشاره به كنوانسيون حقوق ديپلماتيك وين به مسووليت جدي دولت پاكستان در ضرورت تلاش همهجانبه براي صيانت از ديپلماتها و اماكن ديپلماتيك تاكيد كرده است. در همين چارچوب، محمدعلي قانعزاده مديركل آسياي غربي وزارت خارجه صبح پنجشنبه نصرالله خان كاردار سفارت پاكستان را در غياب سفير اين كشور در تهران به وزارت خارجه احضار و مراتب اعتراض ايران را نسبت به فراهم نبودن اقدامها و ترتيبات امنيتي براي حفظ جان ديپلماتها بر اساس كنوانسيون وين اعلام كرده و گفته است كه مقامهاي جمهوري اسلامي ايران انتظار دارند، هرچه سريعتر دولت پاكستان با تمام توان و با استفاده از ابزارهاي لازم ديپلمات ايران را آزاد كرده و با سلامتي كامل به آغوش خانواده وي بازگردانند.
اين در حالي است كه آصف عليزرداري، رييسجمهور و يوسفرضا گيلاني، نخستوزير اين كشور نيز ربوده شدن عطارزاده را محكوم كرده و بر تحقيق گسترده درباره اين عمليات تروريستي و برخورد با عاملان آن تاكيد كردهاند.
روز پنجشنبه، همچنين سفارت پاكستان در تهران در بيانيهاي با محكوم كردن اقدام تروريستهاي جنايتكار در ربودن يك ديپلمات ايراني در پيشاور تصريح كرد كه اسلامآباد تمام تلاش خود را براي آزادي عطارزاده به كار خواهد گرفت.
در اين بيانيه تصريح شده است كه ايران و پاكستان، روابط نزديك و دوستانهاي با يكديگر دارند و رهبران دو كشور از درايت خود استفاده خواهند كرد و هرگونه توطئه براي خدشهدار كردن اين روابط را ناكام خواهند گذاشت.
ماشاءالله شاكري، سفير ايران در اسلامآباد نيز با بيان اينكه هنوز هيچ خبر دقيقي از سرنوشت ديپلمات ربوده شده ايراني در دست نيست، خبر داده است كه از طريق مجاري ديپلماتيك و امنيتي با قائممقام دو وزارتخانه كشور و امور خارجه پاكستان ديدار كرده و نگراني دولت ايران و خانواده ديپلمات ربوده شده و اتباع ايراني را به آنان اعلام كرده است.
منطقه آشوبزده
شهر پيشاور مركز ايالت سرحد شمال غرب پاكستان است.
ايالت سرحد شمال غرب همراه با منطقه قبيله نشين پاكستان، كه در مجاورت آن واقع است، از مراكز اصلي حضور و فعاليت گروههاي افراطي مسلح و افراد وابسته به طالبان و شبكه القاعده است كه گفته ميشود از حمايت و ياري گروههاي مسلح محلي نيز برخوردارند.
در حالي كه بمبگذاريهاي انتحاري و حمله مسلحانه افراد تندرو به ماموران و مراكز دولتي و نظاميپاكستان در منطقه ياد شده غيرعادي نبوده است، اما ناظران حمله به شهروندان و ديپلماتهاي خارجي را واقعهاي نادر ارزيابي ميكنند.
برخي ناظران حملات اخير به شهروندان خارجي را نشانه تشديد فعاليت گروههاي تندرو مسلح، به خصوص طالبان و القاعده در اين بخش از پاكستان دانسته و نسبت به تاثير منفي آن بر امنيت اين كشور ابراز نگراني كردهاند.
در همين حال ماهيت و هدف ربايندگان ديپلمات ايراني معلوم نيست و مشخص نشده است كه آيا اين اقدام با انگيزههاي سياسي يا عقيدتي صورت گرفته يا منظور آدمربايان اخاذي است.
دولتهاي ايران و پاكستان داراي روابط نزديكي هستند، هرچند پاكستان به خصوص در چند دهه اخير، شاهد درگيريهاي خشونتآميز فرقهاي بين مسلمانان شيعه و سني بوده است.
همچنين، در سالهاي گذشته، گروهي كه خود را مدافع حقوق ساكنان سني استان سيستان و بلوچستان در ايران معرفي ميكند به عمليات مسلحانه، از جمله حمله به ماموران دولتي و آدمربايي در ايران مبادرت كردهاند.
برخي مقامهاي جمهوري اسلامي گفتهاند كه اعضاي اين گروه با عبور از مرز به داخل پاكستان پناه ميبرند و خواستار اقدام دولت اين كشور براي مقابله جدي با آنان شدهاند.
در گذشته، مقامهاي امنيتي جمهوري اسلامي از بازداشت افراد مظنون به عضويت يا هواداري از اين گروه خبر دادهاند و در مواردي نيز خبر محاكمه و اعدام چنين افرادي انتشار يافته است. اين همه در حالي است كه سفير ايران در پاكستان اخبار مربوط به بانيان اين گونه اقدامها را در حد حدس و گمان خوانده و تاكيد كرده است كه حتي در صورت صدور اطلاعيه از سوي گروههاي مختلف مبني بر پذيرش مسووليت اين گونه اقدامهاي تروريستي نميتوان چندان براي آن اعتبار قايل شد.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]