واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
روبات کاوشگر "اسپیریت" پس از ارسال تصاویر حیرت انگیز، اینک خود را برای گشت زنی در سیاره سرخ آماده می کند.
هشت روز پس از اقامت کاوشگر "اسپیریت" در سیاره مریخ، سرانجام با آزاد شدن بازو و شش چرخ روبات و قطع یکی از سیمهای نگهدارنده، این روبات گشت زنی در سیاره سرخ و ارسال تصاویر و داده های بیشتر را بزودی آغاز خواهد کرد.
به گفته "آرتور آمادور" یکی از مدیران ماموریت "اسپیریت" در آزمایشگاه نیروی محرکه جت(JPL) ناسا در پاسادنای کالیفرنیا، وضعیت عمومی مریخ نورد و برقراری ارتباط بین آن و زمین بسیار مناسب است بطوریکه فقط در طول روز گذشته، 170 مگابایت داده از این کاوشگر به زمین ارسال شده است! سامانه خورشیدی این مریخ نورد، روزانه 900 وات-ساعت انرژی تولید می کند که 750 وات-ساعت آن را مصرف می کند.
چنانچه همه چیز طبق برنامه پیش رود،"اسپیریت" حرکت بر روی سطح مریخ را روز پنجشنبه 25 دی ماه آغاز خواهد کرد. در 24 ساعت آینده، حدود 270 مگابایت داده علمی شامل یک تصویر 14 رنگی تمام منظر در جهتی که قرار است مریخ نورد محل فرود را ترک کند، بدست خواهد آمد.
دهانه گوسف؛ دریاچه ای پر آب!
دهانه گوسف، محل فرود روبات کاوشگر "اسپیریت"، حدود چهار میلیارد سال پیش در اثر برخورد یک شهابسنگ با سطح مریخ بوجود آمد و بنظر می رسد در گذشته های دور، بستر یک دریاچه آب بوده است.
بر اساس یک فرضیه، با سر ریز شدن آبهای دریاچه قدیمی، یک آبراه 900 کیلومتری موسوم به "مادیم والیس"، بوجود آمد و باعث ایجاد جریان آب از سمت جنوب شرقی به سمت دهانه "گوسف" و تشکیل دریاچه آب در آن شد. ولی به دلیلی که دانشمندان فعلا می دانند، این دریاچه بعدها خشک شد.
این منطقه در حال حاضر خشک و بی آب است ولی به عقیده دانشمندان، ممکن است رسوبات بجای مانده از دریاچه آب در سطح این منطقه یا زیر آن وجود داشته باشد. روبات کاوشگر "اسپیریت" با گشت زنی در این منطقه، به مطالعه نمونه های خاک و سنگ و جستجوی مواد معدنی و رسوبی بجای مانده در آنها می پردازد.
با استفاده از نمونه های رسوبی می توان اطلاعاتی در مورد نحوه تشکیل دریاچه آب، مشخصات زیست محیطی منطقه در زمان تشکیل دریاچه و امکان تشکیل حیات در آن پی برد.
مریخ نیز مانند زمین، سیاره ای صخره ای است ولی شعاع آن نصف زمین است و جرمی معادل یك دهم جرم زمین دارد در نتیجه، شدت نیروی گرانش برروی مریخ %40 زمین است. جو مریخ بسیار نازكتر از جو زمین است و حدود 95 درصد آن را دی.اكسیدكربن تشکیل می دهد. بعلت نازكی جو، گرما در مریخ به راحتی از دست می رود بطوریکه دمای متوسط روزانه آن حدود 60- درجه سانتی گراد است. دمای مناطق استوایی آن در تابستان تا 30+ و در نوحی قطبی زمستان تا 130- درجه سانتی گراد می رسد.
◄روبات کاوشگر "اسپیریت" (Spirit) در محدوده یک بیضی (به ابعاد 83 در 10 کیلومتر) در دهانه گوسف فرود آمد. کاوشگر مریخ نورد "اسپیریت"، پس از هفت ماه وارد جو مریخ شد و پس از 6 دقیقه سقوط در جو مریخ، سرانجام ساعت 08:05 بامداد یکشنبه 14 دی 1382(به وقت ایران)، با موفقیت در دهانه موسوم به "گوسف" در مریخ فرود آمد.
دهانه "گوسف" که به افتخار "مات وی گوسف"، ستاره شناس روسی قرن 19 میلادی نامگذاری شده است، حدود 150 کیلومتر قطر دارد و در 15 درجه جنوب استوای مریخ قرار دارد. دمای سطحی این ناحیه، از 100- تا صفر درجه سانتی گراد در نوسان است.
تصویر فوق، محدوده فرود کاوشگر "اسپیریت" در دهانه "گوسف" را نشان می دهد که توسط فضاپیمای "نقشه بردار سراسر مریخ" (MGS) ناسا گرفته شده است. فضاپیمای MGS از ژولای 1999 تا دسامبر 2003، بیش از 85 عکس از دهانه "گوسف" برای استفاده در ماموریت کاوشگر "اسپیریت" تهیه کرد. همچنین در مناطقی که تحت پوشش دوربین فضاپیمای MGS قرار نداشتند، از فضاپیمای "ادیسه مریخ" برای عکسبرداری استفاده شد.
ماموریت هشتصد میلیون دلاری "مریخ نوردهای کاوشگر مریخ" (MER) شامل دو روبات کاوشگر به نامهای "Spirit" (روح)
و "Opportunity" (فرصت) است. کاوشگر "آپورچونیتی" روز سه شنبه 30 دی ماه در قسمت دیگری از مریخ فرود خواهد آمد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]