واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: اولين عكس ها از يك سياره در خارج از منظومه شمسي گرفته شد
تهران. واحد مركزي خبر. علمي 87/8/23
بنا به نتايج يك تحقيق كه روز پنج شنبه منتشر شد پس از هشت سال تلاش، يك ستاره شناس امريكايي با دوربين تلسكوپ فشايي هابل موفق شد اولين عكس ها را از يك سياره در خارج از منظومه شمسي واقع در بيست و پنج سال نوري از زمين را بگيرد.
پل كالاس از دانشگاه بركلي كاليفرنيا و مسئول اين سري از تحقيقات گفت اين سياره با جرمي تقريبا به اندازه جرم مشتري در فاصله اي حدود چهار برابر فاصله خورشيد از نپتون به دور ستاره فومال هوت در صورت فلكي حوت جنوبي مي گردد.
اين سياره با نام فومال هوت بي داراي يك سري حلقه هايي تقريبا برابر با حلقه هايي است كه در گذشته در زمان جواني سياره مشتري در دور اين سياره وجود داشت و بعدها گرد و غبارهاي حاصل از اين حلقه ها به چهار قمر اصلي سياره مشتري تبديل شد.
وجود اين سياره در خارج از منظومه شمسي در سال دو هزار و پنج به كمك دوربين رصد پيشرفته هابل كشف شد. عكس ها گرفته شده نشان داد كه در قسمت كمربند استوايي اين سياره برامدگي هايي وجود دارد كه حلقه هاي غباري هستند.
اين برجستگي ها محققان را به فكر واداشت كه سياره اي در مدار بيضي شكل به دور ستاره در حال گردش است و اين حاشيه داخلي حلقه گرد و غبار را به مانند اقمار زحل كه حاشيه هاي حلقه هاي انرا صاف و مسطح مي كند.
پل كالاس گفت گرانش سياره فومال هوت بي مهمترين دليل براي توضيح اين است كه چرا كمربند وسيع گرد و غبار به دور ستاره فومال هوت شبيه حلقه است.
وي افزود ما اين پديده را در سال دو هزار و پنج پيش بيني مي كرديم و حالا ما با دو عكس از اين سياره دلايل معتبر و مستدلي در دست داريم.
وي اظهار كرد دو عكس فومال هوت بي كه در سال هاي دوهزار و چهار و دو هزار و شش گرفته شده بود نشان مي دهد كه حركت اين سياره در بيست و يك ماه گذشته متناسب با فاصله اي است كه يك سياره با مدار هفده ميليارد و هفتصد ميليون كيلومتر يعني هر هشتصد و هفتاد و دو سال يك بار به دور ستاره خود مي چرخد، است.
جرم كم سيارات خارج از منظومه شمسي و مدار طولاني انها رديابي انها را با فنون استاندارد كنوني كه عبارتست از رصد انان هنگامي كه از مقابل ستاره خود عبور مي كنند است، بسيار مشكل مي سازد.
ستاره شناسان كه اميدوار بودند از يك سياره در خارج از منظومه شمسي عكسبرداري بكنند به روشي متفاوت رو اوردند. انها به ستاره هاي جوان در نور مادون قرمز نگاه مي كنند و بدين ترتيب اميدوارند كه بتوانند درخشش ناشي از سرد شدن سياره هايي كه به دور مدار انها در گردش هستند را رصد كنند.
فومال هوت بي در نور مادون قرمز قابل رصد نيست و با چشم غير مسلح نيز نمي توان ان را مشاهده كرد. پل كالاس در عوض توانست عكس هايي از ان در نور معمولي بگيرد. رصد اغلب سيارات خارج از منظومه شمسي به دليل نور شديد ستاره انهادر نور معمولي غير ممكن است.
عمر ستاره فومال هوت دويست ميليون سال است و سوخت هسته اي خود را بايد تا حدود يك ميليارد سال ديگر به پايان برساند. اين مدت در مقايسه با عمر خورشيد ما كه چهار ميليارد و پانصد ميليون سال عمر دارد بسيار كمتر است زيرا خورشيد تا پنج ميليارد سال ديگر به نور افشاني خود ادامه خواهد داد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن، عمر كوتاه اين ستاره به علت اين است كه درخشندگي ان چهار برابر خورشيد ماست در نتيجه سوخت خود را بسيار زودتر مصرف مي كند.
فومال هوت بي مي تواند به ما نشان دهد كه مشتري و زحل در زماني كه منظومه شمسي ما صد ميليون سال بيشتر نداشت به چه شكلي بودند.
105/121
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 292]