واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: كالاهاي ايراني در قلب عربستان
شهناز حسني :سفرسالانه ده ها هزار زائر ايراني به عربستان براي شركت در مناسك حج تمتع و عمره مفرده ، علاوه براينكه نشان از اشتياق مسلمانان كشورمان براي زيارت سرزمين وحي دارد ، پيام هاي اقتصادي نيز به همراه خواهد داشت .
خروج مبالغ بسياري ارز از كشور در ايام سفر زايران ، موضوع جديدي نيست ، اما اين خروج به دو طريق صورت مي گرفته ، بخش عمده آن توسط زائران و از طريق خريد كالاي ايراني و بخش ديگر توسط دولت براي تهيه مايحتاج غذايي حجاج كه براي رفع بخش دوم طي سال هاي اخير تدابيري جدي انديشيده شده است .
اصرار بسياري از زائران براي خريد كالاي خارجي از عربستان (با وجود اختصاص فروشگاه هايي خاص براي عرضه كالاي ارزان و كيفي در فرودگاه هاي ايراني هنگام ورود حجاج به كشور ) ،باعث شده تا سالانه ميزان قابل توجهي ارز به جيب توليد كننده كالاي خارجي بدون كيفيت واريز شود ، كما اينكه بسياري از اجناس خريداري شده فقط " يك بار مصرف " مي شوند ، اين معضل همچنان باقي مانده و براي رفع آن راهي جز فرهنگ سازي و آموزش زائران وجود ندارد .
اما يكي از ابتكارات به جا و ماندني دولت طي دو سال اخير تلاش براي تهيه مايحتاج روزانه زائران در عربستان سعودي مي باشد ،موفقيت مسئولان سازمان حج و زيارت براي تهيه غذاي موردنياز زائران از طريق توليد كننده داخلي بر هيچ كس پوشيده نيست ، اگر فردي طي دو سال اخيربه اين كشور سفر كرده باشد ، براين ادعا صحه مي گذارد .
* اهتمام مسئولان بازرگاني و فرهنگي
توافق نامه اخير سازمان هاي توسعه تجارت و حج و زيارت كه 21آبان ماه گذشته امضا شد نيز نشان از اهتمام جدي مسئولان بازرگاني و فرهنگي كشور براي تهيه مايحتاج حجاج و عمره گزاران از طريق تامين كالاي داخلي با كمك به اقتصاد كشور، حمايت از توليدات داخلي و ممانعت از خروج ارز دارد .
براساس اين توافق نامه كار گروه تامين مناسب مايحتاج حجاج و عمره گزاران تشكيل مي شود تا خدمات دهي به حجاج در شرايط مناسبي صورت گيرد .
درحال حاضر بيش از 40 قلم كالاي ايراني در سبد تغذيه زائران ايراني در عربستان قرار گرفته كه كمك بسياري به اقتصاد كشور و توليد كننده داخلي خواهد كرد .
براساس برخي آمارهاي رسمي طي دو عمره و دو حج ، بيش از 35ميليارد تومان مواد غذايي از ايران به عربستان ارسال شد .
مساعدت در خصوص اجراي سياست هاي حمايتي مربوط به سازمان توسعه تجارت نظير امور بانكي ، بيمه اي ، جوايز و مشوق ها و ... جهت تسهيل صادرات كالاي ايراني به عربستان به ويژه در زمينه تامين مايحتاج زائران خانه خدا را در توافق نامه منعقده براي تشويق توليد كنندگان نبايد از نظر دور داشت .
** فعاليت هايي فراتر از مسئوليت
رييس كل سازمان توسعه تجارت ايران مي گويد : توزيع مواد غذايي ايراني توسط سازمان حج و زيارت فعاليتي است فراتر از مسئوليت و ماموريت سازمان حج و زيارت كه قابل تقدير است و اين سازمان نهايت تلاش خود رابراي تقويت اين حركت مي كند .
" مهدي غضنفري " در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادي ايرنا مي افزايد : شرايط رقابتي دنيا آنچنان سنگين وفشرده است كه انتظار نداريم كه موفقيت در حوزه تجارت به اندازه انجام مسئوليت در حوزه ماموريت هاي اصلي سازمان حج و زيارت چشمگير باشد .
**ضرورت حضور شركت هاي ايراني
معاون وزير بازرگاني همچنان بر لزوم مشاركت بخش خصوصي در فعاليت هاي تجاري تاكيد مي كند و مي گويد : لازم است شركت هاي خصوصي ، اتاق ها ، كنسرسيوم ها و شركت هاي بزرگ صادراتي فضاي جديد كسب و كار را در نظر بگيرند ، زيرا كه بدون مشاركت قوي و گسترده و حفظ استانداردهاي بين المللي ، حضور ايران در هيچ بازاري از جمله عربستان حتي اگر روز بروز بر تعداد زائران افزوده شود ، ماندگار نخواهد شد .
**موضوع رقابت در تجارت به فراموشي سپرده نشده است
اين مقام مسئول به طرح اين موضوع كه به هيچ وجه نفوذ سازمان حج و زيارت در خصوص تهيه مايحتاج زائران و بازار زيارتي به اين معنا نيست كه موضوع رقابت در تجارت به فراموشي سپرده شده است ، گفت : از اتاق هاي بازرگاني و كنسرسيوم هاي صادراتي انتظار مي رود با ارائه كالاهاي كيفي و نشان تجاري (برند ) مورد انتظار دراين بازار مشاركت كنند .
وي به اختصاص خط حمل ونقل كالا از طريق بندر امام ( ره ) و بندر دمام و بندر جده توسط اين سازمان براي تسهيل در حضور و نفوذ دربازار عربستان اشاره مي كند و مي گويد : تمام تلاش ها براي حضور بخش خصوصي در بازار عربستان صورت مي گيرد تا بتوان بخشي از بازار را به دست اورد.
وي در عين حال معتقد است : توافق نامه امضا شدن ميان دو سازمان ، از سوي سازمان توسعه تجارت ايران بيانگر كليه حمايت هاي اين سازمان براي صادرات به عربستان با هماهنگي سازمان حج وزيارت است .
معاون وزير بازرگاني با بيان اينكه با شناسايي مشكلات موجود و ارايه راهكار جهت رفع آنها مي توان امكان صدور بيشتر كالا به عربستان را فراهم كرد ، گفت : دراين زمينه كمك هاي فني و پيشنهادهاي اجرايي در خصوص ارتقا كيفي محصولات صادراتي و اخذ استانداردهاي لازم در عربستان بسيار مهم به نظر مي رسد.
** امكان استفاده از توليدات داخلي
رئيس سازمان حج و زيارت نيز اعتقاد دارد : انديشه تامين نيازمندي هاي حجاج با استفاده از توليدات داخلي وامكان فتح باب صادرات به عربستان از ايران موضوعي مهم است كه بايد در برنامه هاي جدي مسئولان قرار گيرد .
" مصطفي خاكسار قهرودي " در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادي ايرنا تاكيد مي كند : تفاهم نامه يادشده سازمان حج و زيارت را در راهي كه ازدو سال پيش آغاز كرده مصمم تر مي كند تا بتوان ضمن رفع اشكالات و ناهماهنگي هاي قبلي به توافق هاي ارزنده اي رسيد و با انگيزه و جديت بيشتر پروژه صدور كالاي ايراني به عربستان را پيگيري كرد .
هر چند كه نمي توان سازمان حج و زيارت را در خصوص خدمات رساني از طريق توزيع مايحتاج روزانه حجاج از طريق تهيه كالاي ايراني مسئول دانست ، اما چنين به نظر مي رسد كه اهتمام اين سازمان براي بهره گيري از همراهي و كمك هاي ساير سازمان ها و دستگا ه ها فتح بابي خواهد بود تا درآيند ه اي نه چندان دور شاهد افزايش صادرات كالاهاي ايراني به عربستان باشيم .
قهرودي مي افزايد : دستيابي بهتر و مناسب زائران با استفاده از امكانات مناسب و عرضه كالاهايي با كيفيت ، دريچه و زاويه اي براي معرفي توليدات ايراني و بازار عربستان و امكان معرفي آن براي كساني است كه در موسم حج تمتع و عمره دراين كشور مي باشند.
وي سپس تصريح كرد : نحوه فعاليت در دو سال اخيربه اين صورت بود كه سازمان حج و زيارت درحوزه مواد غذايي از طريق تماس با شركت هاي مختلف و انجام مناقصه كالايي را انتخاب و با انجام تمامي مراحل از ابتدايي ترين تا آخرين مراحل آن درعربستان ، كالا را در اختيارزائر قرار مي داد.
قهرودي با بيان اينكه براساس نياز هماهنگي هاي لازم در اين زمينه با سفارت ايران در عربستان و وزارت بازرگاني در ايران و سايرسازمان هاي مرتبط صورت گرفته است ، مي گويد :" تهيه و عرضه مايحتاج زائران تا پيش از اين در انحصار سازمان حج و زيارت بود، در حالي كه نياز به حضور ساير دستگاه ها احساس مي شد و ما نمي توانستيم جاي آنها را پر كنيم ".
وي مي گويد : " تنهايي سازمان حج وزيارت در اجراي اين طرح مسائلي را هم براي ما ايجاد كرد ، به نحوي كه ناچار شديم هزينه هاي بسياري براي خراب شدن برخي مايحتاج بدهيم كه به طور قطع با ورود شركت ها به اين عرصه ، آنها مي توانند پل ارتباطي با ما يعني سازمان توسعه تجارت را پيدا كنند وعلاوه براينكه قدري از مسئوليت ما كاسته مي شود ، مشاركت در اجراي طرح نيز بر افزايش سطح كيفي كارمي افزايد .
به اعتقاد وي ، با ورود بخش خصوصي به اين عرصه ، اين اقدام سازمان حج و زيارت استمرار مي يابد ، زيرا كه بخش خصوصي با در دست گرفتن بازار مي تواند بر پايداري خود بيافزايد و به صورت جدي صحنه را هدايت كند .
به اعتقاد وي ، براي اجرايي تر شدن اين اقدام نياز به نزديك شدن دو محيط دريافت كننده و صادر كننده ودرك نزديك تر يكديگر است .
** عرضه غذاي بسته بندي در عربستان
قهرودي تصريح كرد : با توجه به انجام اقدامات اوليه توسط اين سازمان ،غذاهاي بسته بندي طبخ شده ايران به زودي وارد عربستان مي شود .
وي همچنين به تشريح برخي اقدامات مقدماتي براي اجراي اين طرح اشاره و ابراز اميدواري كرد تا بزودي بتوان غذاي بسته بندي ايراني را در عربستان و ميان زايران ايراني توزيع كرد .
وي افزود: پس از تست چندين غذاي ايراني در سازمان حج و زيارت براي انتخاب بهترين غذا و انجام نظرسنجي مكتوب از طريق حجاج به اين نتيجه رسيديم كه 85 درصد حجاج ايراني غذاي بسته بندي را مي پسندند كه تلاش مي كنيم در موسم عمره اين طرح را اجرا كنيم .
اين مقام مسئول در پايان افزود: به تازگي نيز قرارداد همكاري با شركت خصوصي " هاني "براي توزيع غذاي بسته بندي در عربستان براي زائران به امضا رسيده است .
اقتصام 1601** 1557
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]