واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به رونق كشت گلخانه اي در سيستان و بلوچستان
گسترش كشت گلخانه اي در سيستان و بلوچستان نقش و جايگاه موثر و مفيدي در بخش كشاورزي اين استان پيدا كرده است.
شرايط ويژه سيستان و بلوچستان به لحاظ آب و هوايي، اقليم خشك، خشكسالي و از سوي ديگر بالا رفتن ميزان جمعيت و نياز آن به مواد غذايي به ويژه ميوه و سبزيجات موجب شده تا كشت متراكم، كاري ضروري و مهم به شمار آيد.
از سوي ديگر ورود شمار زيادي از دانش آموختگان بخش كشاورزي به جامعه و يافتن الگوي مناسب براي اشتغال آنان نيز سبب شده تا كشت در محيطهاي بسته يا گلخانه اي بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.
كاهش استفاده از آب با اجراي طرحهاي مدرن آبياري، بهره برداري مطلوب از زمين و خاك و بازدهي مطلوب سبب رونق كشت گلخانه اي در سيستان و بلوچستان شده است.
رييس سازمان جهاد كشاورزي سيستان و بلوچستان در اين خصوص به خبرگزاري جمهوري اسلامي گفت: نخستين الگوي كشت گلخانه اي استان سال 1378 در شهرستان زابل اجرا و راه اندازي شد.
محمدعلي نيكبخت افزود: بازدهي مطلوب و مناسب اين طرح موجب گسترش آن در سراسر استان شد.
وي بيان كرد: هم اكنون هشت مجتمع با دو هزار و 932 واحد توليد محصولهاي گلخانه اي با گستره 388 هكتار و اشتغالزايي سه هزار و 744 نفر در سطح اين استان ايجاد شده است.
او ادامه داد: با هدف سرعت بخشيدن به توسعه و گسترش گلخانه ها تلاش زيادي در مجتمعهاي توليدي براي ترويج يافته هاي جديد علمي و تحقيقاتي در عرصه توليد و روشهاي جديد ساخت سازه هاي فني با استاندارد جهاني انجام شد.
وي گفت: تاكيد بر كشت محصولات اقتصادي و زودبازده سبب توليد محصولاتي مانند خيار، گوجه فرنگي، گل شاخه بريده، انواع فلفل، توت فرنگي و بادمجان در گلخانه هاي سيستان و بلوچستان شده است.
او اظهار داشت: اكنون هشت مجتمع گلخانه اي در شهرستانهاي زهك، زابل، ايرانشهر، زاهدان، سراوان، خاش، نيكشهر و سرباز در حال توليد يا راه اندازي است.
كارشناس محصولات سردسيري و توليد نهال در سازمان جهاد كشاورزي سيستان و بلوچستان نيز مي گويد: بعد از خشكسالي هاي اخير، سازمان جهاد كشاورزي به استفاده از روش توليد گلخانه اي روي آورد.
حسين جهانتيغي ادامه داد: روش آبياري در گلخانه ها تنها به صورت قطره اي است كه يكي از روشهاي آبياري سامانه تحت فشار محسوب مي شود.
وي افزود: هر يك از توليدكنندگان براي تامين آب مورد نياز گلخانه ها با گرفتن مجوز از شركت سهامي آب منطقه اي اقدام به حفر چاه يا چاهك كردند.
او اظهار داشت: علاقه مندان داراي زمين مي توانند با مراجعه به سازمان جهاد كشاورزي از تسهيلات بانكي برخوردار شوند.
اين كارشناس گفت: بيشتر صيفي جات توليدي گلخانه هاي استان از جمله گوجه فرنگي، خيار و بادمجان در بازارهاي داخلي سيستان و بلوچستان به مصرف مي رسد.
رييس سازمان جهاد كشاورزي سيستان و بلوچستان همچنين راه اندازي مجتمع گلخانه اي ويژه بانوان دانش آموخته رشته كشاورزي را از فعاليتهاي نوين اين سازمان برشمرد و گفت: اين مجتمع در حومه زاهدان با گستره 50 هكتار و اشتغال پيش بيني شده 500 نفر راه اندازي شده است.
با اين حال برخي معصومه جام شير توليدكننده موفق و نخستين توليدكننده گل شاخه بريده در نقطه صفر مرزي ميرجاوه سيستان و بلوچستان به ايرنا گفت: كمبود سوخت، هزينه هاي حمل و نقل، فقدان دسترسي مستقيم به بازار و حضور دلالان كماكان از مشكلات عمده توليدات گلخانه اي است.
يكي ديگر از توليدكنندگان موفق گلخانه اي نيز گفت: مقابله با امراض و آفت هاي توليدات گلخانه اي از دغدغه هاي مهم توليدكنندگان اين بخش است.
خدانظر ريگي خواستار بازديد مداوم و زودهنگام كارشناسان جهاد كشاورزي از گلخانه هاي استان شد.
رييس سازمان جهاد كشاورزي سيستان و بلوچستان مي افزايد: توليد موفق انواع گل شاخه بريده در مجتمع گلخانه اي ميرجاوه موجب رونق اين محصول در نقاط مختلف استان شد بگونه اي كه اكنون گستره زير كشت آن به 11 هزار و 480 مترمربع رسيده است.
نيكبخت گفت: تاكنون يك ميليون و 460 هزار شاخه گل به ارزش هفت ميليارد و 300 ميليون ريال و سرمايه گذاري 12 ميليارد ريال در گلخانه هاي استان توليد شده است.
وي ادامه داد: شرايط اقليمي ويژه استان زمينه كشت اين محصول را به دو روش كشت بدون خاك و در بستر خاك فراهم كرده است.
او افزود: اكنون توليد گل در گلخانه ها علاوه بر تامين نياز استان روزانه حدود چهار هزار و 500 شاخه گل در 10 رنگ متنوع و زيبا متناسب با تقاضاي بازار مصرف عرضه مي شود.
وي اظهار داشت: اين محصولها به استانهاي داخلي تهران، اصفهان و خراسان رضوي و همچنين به كشورهاي اروپايي، كويت، عراق و لبنان به صورت غيرمستقيم صادر مي شود.
ك/4 7307/653/660 شماره 073 ساعت 09:35 تمام
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 899]