تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 1 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مؤمن از اندك خدا خشنود مى شود و بسيارش او را ناراحت نمى كند و منافق از اندك خدا نا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817510151




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ذوق و تمدن ایرانی در دل کویر مرکزی


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:


از کاروانسرای دیر گچین به عنوان مادر کاروانسراهای ایران مربوط به دوران ساسانیان، قصر بهرام منتسب به دوره ساسانی، کاروانسرای عین الرشید و چند آب انبار می.توان به عنوان...
کویر مرکزی ایران در جنوب دشت ورامین آثار ارزشمند و خیره کننده.ای از دوران ساسانیان و سلجوقیان را در خود جای داده است.

به گزارش واحد مرکزی خبر، کویر مرکزی مهمترین منطقه حفاظت شده کویری استان تهران است که منطقه ای با وسعت 250 هزار هکتار از این کویر به عنوان پارک ملی کویر مرکزی توسط محیط بانان حفاظت می.شود.
از کاروانسرای دیر گچین به عنوان مادر کاروانسراهای ایران مربوط به دوران ساسانیان، قصر بهرام منتسب به دوره ساسانی، کاروانسرای عین الرشید و چند آب انبار می.توان به عنوان مهمترین آثار تاریخی کویر مرکزی ایران نام برد.
کاروانسرای دیر گچین در دوران ساسانی به عنوان قلعه نظامی. ساخته شده است و در دوره سلجوقیان به کاروانسرایی برای استراحت مسافران شرق به غرب کشور درمسیر جاده ابریشم تبدیل شد.


این کاروانسرا که در10 هزار مترمربع وبا استفاده از آجر، گچ و ساروج ساخته شده به عنوان مادر کاروانسراهای ایران مشهور است.
محمد امینی، پژوهشگر و استاد دانشگاه، درباره این بنای تاریخی می.گوید: این کاروانسرا یکی از آثار معماری ارزشمند کویر است که در آثار مورخان قرن سوم وچهارم با عنوان دژکردشیر، دیر الجیص، قصرالجن و دیرگچین از آن یاد شده است.
وی افزود: با اینکه برخی مورخان این اثر را مربوط به دوره هخامنشیان می.دانند اما آجرهای به کاررفته در این بنا در ابعاد 35 در 35 سانتیمتر است که از شاخصه های معماری دوره ساسانی است.


امینی گفت: در دوره سلجوقی و صفوی تعمیراتی در این اثر انجام شده است و به جای عبادتگاه زمان ساسانی این کاروانسرا مسجدی در زمان شاه عباس ساخته شده است.
این پژوهشگر آثار تاریخی گفت: کاروانسرا به شکل مربع و متقارن است و در سه گوشه آن حمام، مسجد و حجره های اختصاصی یا حرمسرا وجود داشته است.
وی افزود: صحن کاروانسرا در وسط و در اطراف آن حجره ها قراردارند که در جلوی آن سکویی برای استفاده در فصول گرم تعبیه شده است و در داخل هر حجره یک شومینه (بخاری دیواری) و چند طاقچه به چشم می.خورد.

امینی گفت: در پشت حجره ها برای حیوانات اصطبل و طویله هایی ساخته شده است، در یک طرف اصطبلها نیز سکویی برای استراحت مهتر حیوانات در نظر گرفته شده و این سکوها نیز دارای شومینه و سه طاقچه است.
وی گفت: تعداد حجره ها 50 و اندازه آنها متفاوت است و در سه جهت کاروانسرا یک شاه نشین و در ضلع جنوبی، درب ورودی قراردارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه آب مورد نیاز حمام این کاروانسرا از آب باران تامین می.شده است، افزود: درضلع غربی بیرون از کاروانسرا آب انباری قرار دارد که آب از آنجا به وسیله مجراهایی به داخل حمام منتقل می.شد.


کاروانسرای دیر گچین در 35 کیلومتری ورامین و در جنوب روستای زلف آباد، جنوب شرقی کوه مره، شمال شرقی دریاچه حوض سلطان و در حاشیه غربی کویر بزرگ نمک قراردارد.
از دیگر آثار تاریخی کویر مرکزی می.توان کاروانسرای شاه عباسی معروف به قصر بهرام در فاصله حدود 90 کیلومتری شهر ورامین را نام برد. این کاروان سرا در منطقه سیاه کوه در پارک ملی کویر که منطقه ای حفاظت شده است، قرار دارد.
این قصر دارای شش برج مراقبت و دو دروازه اصلی است و بنای اصلی و دیوارهای آن همه از سنگ تراش داده ساخته شده است. به عنوان مثال یک نمونه از سنگ هایی که بر روی یکی از دروازه ها نصب شده 6 متر طول و یک متر عرض دارد و در واقع حمل و نصب چنین سنگی انسان را به حیرت وا می.دارد.

قصر بهرام برروی تپه ای بلند و سنگی قرار دارد و تمامی.اتاق ها، طویله ها، جایگاه اسب ها و حتی اخیه ها (میخ کنار آخورها) همه با سنگ های تراشیده شده ساخته شده است.
برخی قصر بهرام را که نام آن به بهرام گور ساسانی اشاره دارد، منتسب به دوره ساسانیان می.دانند اما اگر این قصر یا کاروان سرا از دوره تاریخ قبل از اسلام باشد، بازسازی و تعمیر آن مربوط به زمانی نزدیک تر است.
آنچه اکنون از آثار معماری در سقف های قصر دیده می.شود، نمود معماری اسلامی.است. به هرحال این بنا یادبودی از اوایل قرن یازدهم هجری قمری و محلی برای استراحت کاروانیان بوده است.


به دلیل موقعیت مکانی خاص قصر و فاصله طولانی آن با نزدیک ترین چشمه یعنی فاصله ای حدود 8 کیلومتر، تهیه آب برای این مکان مسئله مهمی .بوده است، بنابراین برای رفع این مشکل از فاصله چشمه تا قصر جویی سنگی ساخته شده که آب را به آب انبار هدایت می.کرده است.
این جوی آب از ناودانهای سنگی تراشیده شده است که به صورت نر و ماده درهم فرورفته و آب را از چشمه ای در دل کوه به حوض وسط حیاط قصر می.رسانده است.
وجود این بنای سنگی که پس از گذشت قرن ها همچنان راسخ و استوار در دل کویر ایستاده است، این فرصت را فراهم می.کند تا گوشه ای از توانمندی، ذوق و تمدن ایرانیان را به گردشگران دنیا معرفی کرد.

از دیگر آثار تاریخی، کاروان سرای عین الرشید است که در حدود 95 کیلومتری شهر ورامین،5 کیلومتری قصر بهرام و در پارک ملی کویر قرار دارد.
این بنا به احتمال زیاد متعلق به دوره صفوی است یا در این دوره بازسازی و مرمت شده است. این کاروان سرا چهار ایوانی مستطیل شکل و متقارن و دارای دو دروازه در شرق و غرب است.
در وسط اضلاع شمالی و جنوبی هر کدام یک برج مدور و نیز در چهارگوشه بنا نیز چهار برج مدور ساخته شده است.

حیاط به شکل هشت ضلعی است و در چهارگوشه بنا راهی برای دسترسی به قسمت های پشتی ایجاد شده است. دراطراف حیاط مجموعا 12 حجره ساخته شده است.
در این کاروانسرای قدیمی .در قسمت پشت اطا ق های اصلی یک ردیف اصطبل قرار دارد و دروازه شرقی از دروازه غربی بزرگتر است.
سردر و بخشی از تزئینات دروازه شرقی هنوز پابرجاست. تزئینات آن از آجر وکاشی است و اثر کتیبه ای برآن دیده می.شود. از این بنا فقط دیوار ها باقی مانده وسقف آن به کلی ریخته است.


مصالح به کار رفته در بنا قلوه سنگهای بزرگ و آجر است. ملاط آن عمدتا ساروج است و در وسط آن یک حوض و در ضلع جنوبی آن بقایای یک آب انبار وجود دارد.
مناسب ترین راه دسترسی به کویر مرکزی ایران ومنطقه حفاظت شده پارک ملی کویر ازجاده ورامین – جواد آباد – جاده طغان به پایگاه محیط بانی شکر آباد است.
جاده دسترسی دیگر، جاده ورامین، پیشوا مسیرقلعه بلند به حصارگلی وپاسگاه محیط بانی مبارکیه است.










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن