واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جامعه - يك مدرسه كانكسي در بجنورد آتش گرفت
جامعه - يك مدرسه كانكسي در بجنورد آتش گرفت
شيوا زرآبادي:يك مدرسه كانكسي كه 200 دانشآموز دختر و پسر در مقطع ابتدايي داشت به دليل آتش گرفتن بخاري كاربراتوري در آتش سوخت. اين مدرسه در روستاي «قلعهچق» بجنورد از توابع استان خراسانشمالي قرار داشت. اين آتشسوزي هيچ تلفاتي نداشت و به گفته مدير روابط عمومي آموزش و پرورش شهرستان بجنورد دانشآموزان و مردم عادي آتش را خاموش كردهاند. پيش از اين دانشآموزان روستا به دليل نبود فضاي آموزشي مناسب مجبور به تشكيل كلاسهاي درسي در كانكس بودند و حالا ديگر اين كانكس را هم ندارند.
آتشسوزي در مدرسه ابتدايي اين روستا پس از آتشسوزي سال 64 در دبيرستان 17 شهريور جوانمردخان در هفتكيلومتري سفيلان، آتشسوزي سال 73 در مدرسه شهر رشت، آتشسوزي سال 83 در روستاي سفيلان كه منجر به سوختن 13 دانشآموز و معلم شد، آتشسوزي سال 84 در روستاي المني استان لرستان، دو آتشسوزي در سال 85 در شهرستان سروستان و روستاي درودزن استان فارس و گازگرفتگي 27 دانشآموز در جنتآباد تهران هشتمين حادثه مربوط به نقص در سيستم گرمايشي مدارس است كه البته گزارش شده است و معلوم نيست در فصل سرما در سالهاي گذشته چه تعداد مدرسه كپري، كانكسي و خشت و گلي دچار آتشسوزي شدهاند. در حال حاضر 10 درصد از مدارس كشور فاقد سيستم گرمايشياند، 75 درصد داراي بخاري هستند، 15 درصد ساير سيستمهاي گرمايشي را دارند. چند حادثه آتشسوزي كه در دوران اولين وزير آموزش و پرورش دولت نهم، محمود فرشيدي رخ داد بحث استعفاي وزير را پررنگ كرد.
وزير گفته بود اگر بار ديگر آتشسوزي در مدارس اتفاق بيفتد از وزارت استعفا ميدهم. اما پس از آتشسوزي مدرسهاي دخترانه در روستاي درودزن فارس نهتنها وزير استعفا نداد بلكه اخبار مربوط به آتشسوزي تا مدتي منتشر نميشد. پس از آن سازمان نوسازي، تجهيز و توسعه مدارس كشور با دادن مجوز به مديران استانها و مدارس براي خريد وسايل گرمايشي استاندارد از محل اعتبارات تجهيزات مدرسه از وزير آموزش و پرورش در قبال آتشسوزي از مدارس سلب مسووليت كرد و با اينكه به مديران اجازه رسمي صرف هزينه براي خريد وسايل گرمايشي را ميداد اما از سوي ديگر تنها مقصر اصلي حوادث آتشسوزي در مدارس را صرفا مدير مدرسه، مدير آموزش و پرورش منطقه و مدير آموزش و پرورش استان دانست، بدون اينكه نقش وزير آموزش و پرورش در اينگونه حوادث مشخص شود.
خبرگزاري مهر به نقل از مدير روابط عمومي آموزش و پرورش شهرستان بجنورد، منبع سوختگي را بخاري كاربراتوري مدرسه دانست. در همين راستا عليرضا علياحمدي، وزير آموزش و پرورش چنديپيش با انتقاد از اينكه بخاريهاي انتخاب شده از سوي سازمان بهينهسازي مصرف و سوخت و انرژي مناسب نيست و گرمايش لازم را ندارد به مهر گفت: «در بعضي از مناطق سردسير با وجود اينكه بخاريهاي جديد ليزري- كاربراتوري در اختيار مدارس قرار گرفته است، مديران و معلمان مدارس ترجيح ميدهند كه همچنان از بخاريهاي قبلي استفاده كنند. اگرچه ما استفاده از بخاريهاي نفتي و چكهاي را در مدارس منع كردهايم ولي وقتي بخاريهاي بهتري در اختيار آنها قرار نگيرد از همان بخاريهاي قبلي استفاده ميكنند.»
اوايل آبانماه امسال در خبرها اعلام شد كه وزارت نفت 135 هزار بخاري نفتي ليزري تحويل مدارس كشور داده است و معاون سابق سازمان نوسازي، تجهيز و توسعه مدارس در مورد اين بخاريها به ايرنا گفته بود: «براي جلوگيري از وقوع حوادث آتشسوزي مدارس كشور به بخاري ليزري- كاربراتوري تجهيز ميشوند.
85 هزار بخاري براي مدارس لازم است
گفته ميشود علت حادثه آتشسوزي بخاري كاربراتوري مدرسه ابتدايي روستاي قلعهچق سهلانگاري خدمتگزار مدرسه بوده است و خود بخاري كاربراتوري كه از نوع تاييد شده وزارت آموزش و پرورش است مشكلي نداشته است.
به گفته يك منبع آگاه، خدمتگزار مدرسه بدون كنترل مخزن نفت بخاري اقدام به روشن كردن بخاري ميكند و به علت تجمع بيش از حد نفت در مخزن نفت دچار آتشسوزي شده و آتش به سيم برق كانكس سرايت كرده و وسعت پيدا كرده است. روز گذشته سيدباقر مسلمي، معاون اداري مالي سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس كشور درخصوص اعتبارات سيستم گرمايشي مدارس به كارگزاران گفت: «موضوع مشكلات گرمايشي مدارس كه مطرح است مربوط به مدارسي بوده كه در سالهاي دور ساخته شدهاند و در آنها از بخاريهاي چكهاي استفاده ميشده است اما در مدارسي كه به تازگي ساخته ميشود سازمان نوسازي با تامين اعتبار سيستم گرمايشي و در مناطق گرمسير جنوبي سيستم سرمايشي را تعبيه ميكند.» مسلمي در اينباره كه پس از وقوع حوادث آتشسوزي در سالهاي گذشته آيا اعتبارات مجزايي براي ارتقاي سيستم گرمايشي مدارس تخصيص داده ميشود به كارگزاران ميگويد: «اين اعتبارات را در خود پروژهها ميبينم. از سال گذشته تلاش ميكنيم بخاريهاي غيرچكهاي- كاربراتوري را جايگزين بخاريهاي چكهاي كنيم. سال گذشته با توافقي كه با سازمان بهينهسازي مصرف سوخت انجام داديم از اين سازمان 74 هزار دستگاه بخاري «پلار» به صورت رايگان دريافت كرديم چون ما اعتبار كافي براي خريد بخاريها را نداشتيم.»
به گفته معاون اداري مالي سازمان نوسازي، تجهيز و توسعه مدارس در حال حاضر 85 هزار بخاري ديگر براي مدارس مورد نياز است و اعتبار خاصي براي تامين هزينه بخاريها در بودجه كل سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس كشور ديده نشده است.
با اين حال مسلمي ميگويد: «با تاكيد وزير آموزش و پرورش به جمعآوري بخاريهاي چكهاي ما به تمام استانها دستور داديم از محل اعتبارات تجهيزات كلاسي، اداري و آموزش خود به خريد بخاريهاي استاندارد مبلغي اختصاص دهند.» تاكنون 21 هزار و 334 بخاري با صرف هزينه دو ميليارد و 560 ميليون تومان به مدارس استانها تحويل داده شده است و به گفته مسلمي، براي تهيه 85 هزار بخاري مورد نياز باقيمانده مدارس، اعتباري معادل شش ميليارد تومان لازم است.
مسلمي درخصوص انتقاد وزير آموزش و پرورش به بخاريهاي تحويل داده شده توسط سازمان بهينهسازي مصرف انرژي به اين وزارتخانه توضيح ميدهد: «اين بخاريها مدل سه هزار بودند كه در مناطق سردسير قابليت گرمايي زيادي نداشته، امسال مدل بالاتري را براي مناطق سردسير پيشبيني كردهايم.»
به گفته مسلمي 5 درصد از اعتبارات كلان مدارس صرف تجهيزات كلاسي، اداري، آموزش و كمكآموزشي ميشود و مابقي صرف ساختمان و حرارت مركزي ميشود. اگر 1500 ميليارد تومان اعتبارات نوسازي بهطور كامل محقق شود، 75 ميليارد تومان آن صرف تجهيزات اداري و كلاسي ميشود و مابقي به لوازم ساختماني از جمله حرارت مركزي و سيستم گرمايشي تعلق ميگيرد.
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 399]