واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: افغانيان مقيم استان سيستان و بلوچستان، بيش از جمعيت سه ولايت افغانستان هستند!
قاچاق انسان پديدهاي است كه طي سالهاي متمادي، سيستان و بلوچستان را به عنوان يكي از استانهاي مرزي كشور با معضل جدي روبرو كرده است. سيستان و بلوچستان با دو ميليون و 400 هزار نفر جمعيت 11/4 درصد از گستره ايران اسلامي را به خود اختصاص داده است.
اين استان بيش از يكهزار و 602 كيلومتر مرز آبي و خشكي با برخي كشورهاي شيخنشين، پاكستان و افغانستان را دارا است. مرز طولاني سيستان با ولايت نيمروز افغانستان بهطول 314 كيلومتر سبب شده تا اين سامان به يكي از دروازههاي ورود اتباع افغان به مرز ايران تبديل شود، بهطوري كه قاچاق انسان طي سالهاي متمادي به عنوان يكي از راههاي درآمدزا براي افراد سودجو در كنار قاچاق سوخت تبديل شده است.
عوامل مختلفي از جمله جنگهاي چريكي، روي كار آمدن طالبان، نبود دولت قانوني در سالهاي گذشته و نيز اشغال افغانستان از سوي برخي كشورها باعث شده تا ايران در 30 سال اخير به محل امن و مناسبي براي مهاجرت و پناهندگي اتباع افغان مبدل شود.
هر چند كه طي سالهاي اخير طرحهاي مشترك متعددي با همكاري دستگاههاي مربوط و بهخصوص دفتر كميسارياي عالي سازمان ملل در امور پناهندگان در زمينه بازگشت اتباع افغان مقيم ايران به روش هاي مختلف انجام گرفته، اما به دلايلي دچار ركود شده است.
با گذر از مناطق مختلف سيستان و بلوچستان و بخصوص مناطق مرزي استان مهاجران افغان را خواهيم ديد كه هر كدامشان به نوعي از خدمات شهروندي مثل بوميان اين سامان استفاده ميكنند و قشرهاي مختلف مردم سيستان و بلوچستان هركدام به نوعي معترض به حضور طولاني مدت آنان در اين استان هستند.
به گفته مردم استان و بهخصوص منطقه سيستان نبض بازار در سالهاي اخير در اختيار تجار ودلالان قرار گرفته است. آنان افزودند: افغانهاي مقيم زابل با ترفندهاي مختلف از خدمات شهروندي همچون مردم بومي اين خطه استفاده ميكنند و حتي برخي از آنان از ثروتمندان نيز به شمار ميروند.
يكي از جوانان زاهداني نيز در اين باره گفت: اتباع افغان از هيچكاري ابا ندارند و به خوبي كارهاي سختي را كه جوانان بومي قادر به انجام آن نيستند، انجام ميدهند.
وي ادامه داد: برخي كارفرمايان به دلايل متعددي از جمله فرار از بيمه، در تلاش هستند تا بيش از پيش اتباع افغان را در محل كارگاه خود مشغول به كار كنند و اين در حالي است كه جوان بومي اين سامان با مدارك عالي تحصيلي همچنان بيكار است.
وي مدعي شد: طرحهاي بازگشت اتباع افغان به افغانستان هيچ توفيقي نداشته است چرا كه مهاجران دستگير و طرد شده به آن سوي مرز برخي اوقات زودتر از عوامل دستاندركار با ترفندهاي مختلف به محل قبلي خود باز ميگردند.
گزارشهاي غيررسمي از فعاليت گسترده برخي سودجويان در قالب باندهاي قاچاق انسان در مناطق مختلف سيستان و بلوچستان حكايت ميكند. يكي ديگر از شهروندان سيستان گفت: هماكنون افرادي هستند كه اتباع افغان را با دريافت پول از مرز به منطقه و سپس مناطق مركزي كشور قاچاق ميكنند.
وي بيان داشت: قاچاق انسان در چنين مناطقي در دو يا سه مرحله و با قيمتهاي مختلف انجام ميشود.
به عنوان مثال انتقال تبعه افغان از مرز به سيستان در برخي موارد حدود 500 هزار ريال براي هر نفر تعيين ميشود.
او گفت: اتباع افغان در صورت خروج از سيستان و رفتن به مناطق مركزي كشور بايد هزينههاي پيش از چهار تا پنج ميليون ريالي را نيز به قاچاقچيان پرداخت كنند.
راننده خودرو سواري در محور زابل - زاهدان نيز اظهار داشت: برخي اوقات خودروهايي در محور مشاهده ميشوند كه اتباع افغان را بيشتر از ظرفيت خودرو و به دور از شان انسان، قاچاق ميكنند.
وي افزود: البته برخي سودجويان كه در محورهاي شمالي سيستان و بلوچستان به كار قاچاق انسان اشتغال دارند، در چند كيلومتري پاسگاه انتظامي محموله قاچاق خود را پياده كرده و پس از گذشتن از پاسگاه دوباره در حالي كه آنها پاسگاه را از پشت دور زدهاند سوار ميكنند.
سرپرست اداره كل كار و امور اجتماعي سيستان و بلوچستان نيز در گفتگو با اطلاعات گفت: براساس برخي آمارها هماكنون 100 هزار تبعه افغان در اين استان سكونت دارند.
محمد عرب كنگان اظهار داشت: با حضور اتباع افغان بخش زيادي از اشتغال استان در اختيار آنان قرار گرفته كه مشكلات زيادي را به وجود آورده است. وي از تشديد برخورد با كافرمايان متخلف خبر داد كه اقدام به بكارگيري اتباع افغان در كارگاه يا واحد توليدي خود ميكنند.
وي با بيان اينكه طرحهاي مشتركي در اين زمينه با دستگاههاي مربوطه در حال انجام است، افزود: كارفرمايان متخلف در صورت بكارگيري اتباع افغان در مرحله نخست به پنج برابر حداقل مزد روزانه به ازاي هر نفر جريمه ميشوند.
سرپرست اداره كل كار و امور اجتماعي سيستان و بلوچستان گفت: در صورت تكرار تخلف، اين جريمه دو برابر ميشود و در مراحل بعدي به مراجع قضايي معرفي خواهند شد.
پيامدهاي بهداشتي ناشي از حضور غيرمجاز اتباع افغان در سيستان و بلوچستان خبرنگار ما را بر آن داشت تا گفتگويي با معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي زاهدان نيز داشته باشد. دكتر اسحاق علي صابري درگفتگو با اطلاعات، اظهار داشت: ورود اتباع افغان به اين استان مساوي است با ورود انواع بيماريها و شيوع آن در منطقه. وي افزود: افاغنه براي ورود به مناطق مختلف كشورمان معمولا راههاي صعبالعبور را انتخاب و با خودروهايي كه گاهي سه برابر ظرفيت، سوار ميكنند، قاچاق ميشوند.
اين مقام بهداشتي و درماني سيستان و بلوچستان گفت: سوار كردن بيش از ظرفيت خودرو و نيز سرعتهاي سرسامآور سوانح رانندگي دلخراشي را در محورهاي سيستان و بلوچستان در سالهاي اخير باعث شده است.
صابري ادام داد: شبكه بهداشتي و درماني سيستان و بلوچستان بر اساس وظيفه خود امدادرساني به حادثهديدگان را به نحو مطلوبي به اتباع افغان نيز در سالهاي اخير نشان داده است. او خاطرنشان كرد: با تصادف خودروهاي حامل اتباع غيرمجاز افغان حجم زيادي از مجروحان به مراكز بهداشتي و درماني و بيمارستانهاي سطح استان براي درمان منتقل ميشوند.
وي با اشاره به هزينه سرسامآور 15 ميليارد ريالي شبكه بهداشتي و درماني سيستان و بلوچستان براي درمان اتباع افغان حادثه ديده در سوانح رانندگي، بيان داشت: اين در حالي است كه يك ريال از اين هزينهها قابل برگشت نيست.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي زاهدان با اشاره به شيوع وبا در كشور گفت: با تدابير انديشيده شده خوشبختانه هيچ موردي از بيماري التور در افراد بومي سيستان و بلوچستان مشاهده نشده است.
صابري با بيان اينكه موارد مشكوك تنها در اتباع افغان غيرمجاز در اين استان مشاهده شده است، ادامه داد: اين افراد در اسرع وقت شناسايي و توسط شبكه بهداشت و درمان مداوا شدهاند. وي تصريح كرد: دانشگاه علوم پزشكي زاهدان براي تشخيص به موقع، درمان و كنترل انواع بيماريها از توانمندي خاصي برخوردار است.
نبايد از حق گذشت كه تلاش دستگاههاي مختلف اجرايي از جمله نيروي انتظامي و دستگاه امنيتي در استان پهناور سيستان و بلوچستان با توجه به هم مرز بودن آن در ابعاد مختلف بيشتر از ساير استانها است.
هر هفته اخبار مختلفي از رشادت ماموران انتظامي اين استان در كنار ديگر ارگانها از جمله بسيج و سربازان گمنام آقا امامزمان(عج) در مقابله با عوامل ناامني و شرارت در رسانهها منعكس ميشود. شناسايي، دستگيري و طرح اتباع افغانستان يكي از فعاليتهاي چشمگيري است كه در اين استان نمود بيشتري دارد.
استقرار قرارگاه عملياتي حضرت رسول اكرم(ص) شرق كشور در سيستان و بلوچستان به همراه پنج قرارگاه تابعه، گام مهم و موثري در راه مقابله با ناامني و شرارت در اين مناطق بشمار ميرود.
فرمانده قرارگاه عملياتي حضرت رسول اكرم(ص) چندي قبل در جمع فرماندهان قرارگاهها و مناطق انتظامي استانهاي سيستان و بلوچستان و خراسان جنوبي، هنگها، پايگاههاي رزمي و پاسگاههاي مرزي از تشديد برخورد با اشرار، كاروانهاي حمل مواد مخدر، قاچاق انسان، سوخت و متجاوزان مرزي و تردد اتباع بيگانه خبر داده بود سردار سرتيپ نوروزي با بيان اينكه شرارت، قاچاق مواد مخدر، سوخت و تردد غيرمجاز اتباع بيگانه در مرزهاي شرقي كشور يك تهديد جدي است، خاطرنشان كرد: آسيبرساندن به اقتصاد ملي، افزايش بيكاري، ايجاد مشاغل كاذب، افزايش تلفات و تصادفات جادهاي، اخلال در نظام اقتصادي كشور، افزايش جرايم خشن از جمله گروكشي و گردگانگيري، قتل، سرقت مسلحانه، تشكيل شبكههاي قاچاق انسان توسط عناصر وابسته خودفروخته به استكبار جهاني و گسترش تروريست از جمله مضرات و معايب حضور اين افراد بهشمار ميرود.
وي تصريح كرد: با توجه به تدابير ابلاغي فرماندهي ناجا و با هماهنگي به عمل آمده با دستگاه قضايي، محدوده ممنوعه مرزي تعيين و به تمامي يگانهاي رزمي و پاسگاههاي مرزي شرق كشور ابلاغ شده كه مرزبانان و يگانهاي عملياتي موظفند برابر قانون با متجاوزان مرزي به شدت برخورد كنند.
فرمانده قرارگاه عملياتي حضرت رسول اكرم(ص) شرق كشور از مردم استانهاي شرقي خواست با توجه به اينكه محدوده ممنوعه مرزي در هر نقطه از مرز مشخص شده است از تردد در اين محدودهها خودداري كنند. نوروزي خاطرنشان كرد: در صورتي كه افرادي قصد تردد در مرز براي ورود به خاك جمهوري اسلامي ايران و يا خروج از آن را دارند، بايد از طريق معبرهايي كه از سوي هنگهاي مرزي مشخص شده است با رعايت تمامي موارد قانوني تردد كنند.
براساس گزارشهاي دريافتي، هماكنون اتباع افغان ساكن در نقاط مختلف سيستان و بلوچستان بيشتر از ولايتهاي نيمروز، فراه و هلمند افغانستان هستند.
گزارش: عليرضا سنچولي
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]