واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: رواج برخي خرافات در سفرههاي مذهبي زنانتجمل به جان مراسممذهبي هم افتاده است
گروه اجتماعي-برپايي سفرههاي مذهبي در ايران كه محفلي زنانه است و سابقهاي طولاني در كشورمان دارد و همواره مزين به نامهاي ائمه معصومين و خاندان بزرگوارشان سلام الله عليهم اجمعين " مثل سفره حضرت ابوالفضل (ع)، حضرت رقيه (س" )بوده است متاسفانه با برخي از آفات رو به رو شده است كه اعتراض برخي از محافل مذهبي،مراجع و مبلغان را نيز برانگيخته است.
در مراسم سفرههاي مذهبي در گذشته سورههايي از قرآن و دعاهايي از مفاتيحالجنان قرائت ميشد و زنان همسايه و اقوام براي دعاكردن براي نيت باني كه همان صاحبخانه بود دور هم جمع ميشدند. سفره اي از نان و پنير و سبزي، عدس پلو، آش و كاچي پهن ميكردند و هر زني نيز به نيت تبرك، نان و پنيري از اين سفره را براي خانوادهاش ميبرد اما امروز... برخي از اين سفرهها رنگ و بوي تازه و جالبي گرفته است، سفرهها رنگين تر شده است، زنان براي شركت در اين مراسم مثل مجالس عروسي ساعتها در آرايشگاه به سر مي برند و بهترين لباسهاي خود را با آخرين مدهاي روز ميپوشند. صاحبخانه هم سفرهاي را پهن ميكند كه هر چه بلند بالاتر و پر رونقتر باشد، پرستيژ و كلاس صاحبخانه را بيشتر ميرساند.
مجلس گرداني به نام "خانم جلسه اي" نيز به اين مجالس دعوت ميشود كه هم قرآن و دعا ميخواند، هم مداحي و مولودي خواني ميكند و هم احكام دين را تفسير مي كند. (البته در دهه 50 اين مجلس گردانها مرد بودهاند.) اين روزها خانمهاي جلسهاي حقالزحمههايي بابت يك تا 2 ساعت حضور در مجالس ميگيرند كه رقمي بين 20 تا 200 هزار تومان است و خانم جلسهاي هر محلهاي نيز با كمكهاي مالي زناني كه در اين جلسات حاضر ميشوند سيستمهاي صوتي ميخرند تا حنجره شان خيلي آسيب نبيند.
در اين مجالس زنان براي مسائل خصوصي هر خانوادهاي هم دعا ميكنند مثلاً خانم جلسهاي در ميكروفون اعلام ميكند " براي سبز شدن دامان فلان خانم همه يك صلوات بفرستيد( "كنايه از بچه دارشدن)
متاسفانه برخي از خرافات به اين مجالس مذهبي و مقدس راه پيدا كردهاند به طوري كه دختران دم بخت حاضر در مجلس را دور هم مينشانند و هر آنچه كه ته مانده سفره است روي سر آنها ميتكانند تا "سفيدبخت" شوند. يا اينكه "كاچي" سفره حضرت رقيه را اگر زنها به خانه مي برند هيچ مردي نبايد آن را بخورد براي مردها حرام است... يا اينكه اگر مجلس سفره در يك مناسبت شادي مثل ولادت يكي از ائمه و امامان برپا باشد مي گويند هر كسي كه برقصد حاجت مي گيرد و....
جالبتر اينكه تفاسير مدرني از احكام دين را از زبان خانم جلسه ايها در اين مجالس ميتوان شنيد به طور مثال اينكه " نماز خانمها با لاك ناخن مشكلي ندارد مهم اين است كه دختران ما نماز بخوانند و بعداً خودشان به اين نتيجه ميرسند كه بايد بدون لاك، نماز بخوانند..."در حاشيه اين مراسم، زنان، انواع لباس، لوازم خانه، لوازم آرايش و... را براي فروش ميآورند و با استقبال خوبي هم مواجه ميشوند.
اين مجالس مذهبي كه به اسم حضرت ابوالفضل و... شكل ميگيرد روزگاري فقط مجلس دعا بود اما امروز تنها بهانهاي براي جمع شدن زنان محله و خويشاوند دور همديگر است تا داشتههاي هم را به رخ يكديگر بكشند، به چشم و هم چشميهايشان دامن بزنند، با سحر و جادوهايي كه ميخوانند زندگيها را از هم بپاشانند و در پايان مراسم هم بزن و برقصي به راه بيندازند.
جاي دارد كه در اين ميان حوزههاي علميه قم و رسانهها با اطلاع رساني وسيع به آگاهي رساني مطلوب به آحاد جامعه بپردازند و با رواج اين بدعتها در مراسمهاي مذهبي مقابله شايسته اي نمايند.
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]