واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: آزمايشگاه ملي لوس آلاموس-Los Alamos National Laboratory
تاسيس: 1943
مدير فعلي: Michael R. Anastasio
مکان: لوس آلاموس. نيو مکزيکو - ايالات متحده آمريکا
بودجه سالانه:2.2 بيليون دلار
نوع آزمايشگاه: علوم بنيادي- امنيت ملي
تعداد کارمندان:12500 کارمند
مساحت کمپ:36 مايل مربع
اداره کنندگان: دانشگاه کاليفرنيا- شرکت Bechtel - گروه بين المللي واشنگتون- کمپاني نرم افزاري BWX
وب سايت:http://lanl.gov
آزمايشگاه ملي لوس آلاموس يا LANL که سابقا آزمايشگاه علمي لوس آلاموس و سايت Y نيز ناميده مي شده، آزمايشگاه ملي دپارتمان انرژي ايالات متحده (DOE) است که به وسيله سازمان امنيت ملي لوس آلاموس(LANS) واقع در شهر لوس آلاموس،نيو مکزيکو مديريت مي شود. اين آزمايشگاه يکي از بزرگترين آزمايشگاه هاي علمي جهان است که در شاخه هاي بسياري مانند امنيت ملي، فضاي خارج از جو، فيزيک هسته اي، انرژي هاي تجديد پذير، پزشکي، نانو تکنولوژي و ابر رايانه ها مشغول به فعاليت و تحقيق مي باشد. هم چنين اين آزمايشگاه بزرگترين موسسه در نيو مکزيکو است که نيروي انساني استخدام مي کند. چيزي در حدود 12500 کارمند LANS و 3300 پيمان کار در اينجا مشغول به فعاليت هستند. علاوه بر اين در حدود 120 پست کارمندي در بخش DOE نيز وجود دارد. تقريبا چيزي در حدود يک سوم اعضاي علمي و کارمندان فني اين آزمايشگاه را فيزيکدانان، يک چهارم را مهندسين، يک ششم را شيميدانها و دانشمندان علم مواد تشکيل مي دهند و مابقي در شاخه هاي رياضيات و علوم کامپيوتر،بيولوژي و زمين شناسي فعاليت دارند. هم چنين دانشمندان و دانشجويان به عنوان مهمان در پروژه هاي اين آزمايشگاه شرکت مي کنند. اين
آزمايشگاه همکاري هاي بسياري با دانشگاه ها و مراکز صنعتي داشته است. بودجه سالانه اين مرکز علمي چيزي در حدود 2.2 بيلون دلار مي باشد. آزمايشگاه لوس آلاموس يکي از دو آزمايشگاه واقع در آمريکا است که در جهت برنامه ساخت سلاح هسته ای طبقه بندي محرمانه شده است. آزمايشگاه ديگري که براي اهداف هسته اي طراحي شده، آزمايشگاه ملي لاورنس ليورمور ( Lawrence Livermore National Laboratory) مي باشد.
تاريخچه:
تاريخ ساخت اين آزمايشگاه به جنگ جهاني دوم و پروژه سري منهتن، سال 1943 بر مي گردد. اين آزمايشگاه به دستور رئيس جمهور وقت آمريکا به طور سري در خلال جنگ جهاني دوم براي ساخت اولين بمب اتمي، ساخته شد که به پروژه سري منهتن معروف شده است.آزمايشگاه ابتداء با نام Site Y شناخته شد. در سپتامبر 1942 مشکلات به وجود آمده در دانشگاه ها براي مطالعه اوليه و ساخت سلاح هسته اي نمايان شد و بنابراين تصميم گرفتند تا آزمايشگاهي براي انجام اين کار و پروژه منهتن اختصاص دهند. رابرت اوپنهايمر،فيزيکدان آمريکايي و رهبر اين پروژه علمي که سالهاي جواني خود را در منطقه نيومکزيکو سپري کرده بود، به همراه افراد ديگري مانند ارنست لورنس فيزيکدان مامور به جستجو براي انتخاب مکان احداث آين آزمايشگاه شدند و در نهايت تپه اي که در آن مدرسه پرورش دام و احشام لوس آلاموس قرار داشت را به عنوام مکان احداث Site Y انتخاب کردند و اپنهايمر نيز به عنوان اولين مدير اين آزمايشگاه انتخاب شد.
اين آزمايشگاه در خلال جنگ جهاني دوم ميزبان هزاران نفر از دانشمندان از جمله بسياري از برندگاه جايزه نوبل بود. از جمله دانشمندان مطرحي که به اين آزمايشگاه آمدند مي توان افراد زير را نام برد:
نيلز بور فيزيکدان دانمارکي، پدر فيزيک اتم و برنده جايزه نوبل فيزيک، وي به طور مخفيانه از دانمارک به آمريکا مهاجرت کرد. ريچارد فاينمن فيزيکدان آمريکايي، برنده جايزه نوبل فيزيک و مبدع الکتروديناميک کوانتومي. گفته مي شود وي اولين انفجار بمب اتمي را با چشم غير مسلح مشاهده مي کند و خودش در کاميون حمل بمب،آنرا را تا محل انفجار همراهي مي کند. ادوارد تلر فيزيکدان آلماني، که از ترس نازي ها به امريکا گريخت و اولين بمب هيدروژيني را اختراع کرد. انريکو فرمي فيزيکدان ايتاليايي، برنده جايزه نوبل فيزيک و کسي که اولين راکتور اتمي را در زير يک ورزشگاه بزرگ راه اندازي کرد. فون نويمن رياضيدان آمريکايي که در کارهاي آماري، پديده هاي تصادفي و شبيه سازي تبحر داشت. رابرت اپنهايمر فيزيکدان آمريکايي، مدير علمي پروژه منهتن که بعد از فاجعه هيروشيما و ناکازاکي، اظهار پشيماني کرد.
اين مرکز علمي در ابتداء با دانشگاه کالفرنيا عقد قرداد همکاري موقت بست و سالها اين همکاري ادامه داشت. تا انفجار بمب اتمي هيروشيما و ناکازاکي، Robert Sproul رئيس دانشگاه کاليفرنيا، نتوانست تشخيص دهد که هدف تاسيس اين آزمايشگاه چه بوده وبعد از اين حادثه دريافت که اين آزمايشگاه مکاني براي ساخت سلاح کشتار جمعي است.
فعاليت هاي علمي و آزمايشات انجام شده:
بيشتر آزمايشات اين آزمايشگاه در صحراي نوادا و جزيره مارشال صورت مي گرفت و در اوايل تاسيس خود بيشتر بر روي ساخت و انفجار سلاح هاي هسته اي و اتمي کار مي کرد. براي مثال در سال 1945 آزمايش تيرينتي را در Alamogordo نيومکزيکو انجام دادند. هم چنين دو بمب به نام هاي پسر کوچک و مرد چاق را نيز ساختند و آن را بر روي مردم شهرهاي هيروشيما و ناکازاکي آزمايش کردند که فاجعه بشري را به وجود آورد و به خاطر همين آزمايشات جايزه Army-Navy ‘E’ را به آزمايشگاه لوس آلاموس اهدا کردند. بعد از اين فاجعه و جنگ جهاني، رابرات اوپنهايمر از سمت خود استعفا داد( ويا کنار گذاشته شد) و بسياري از شخصيتهاي برجسته علمي که مخالف طرح هاي توسعه طلبانه براي ساخت سلاح هاي هسته اي بودند، اين آزمايشگاه را ترک گفتند.
هم چنين طرح ساخت بمب هيدروژني در اين آزمايشگاه ابداع و دنباله گيري شد.براي اين منظور در سال 1950 آزمايشگاه ملي لاورنس پي ريزي شد تا هم رقيبي براي آزمايشگاه لوس آلاموس باشد و هم مکاني براي ادامه طرح هاي ساخت سلاح هاي کشتار جمعي. در نهايت ادوارد تلر فيزيکدان آلماني که به آمريکا پناهنده شده بود، به لوس آلاموس دعوت شده و در آنجا طرح ساخت بمب هيدروژني را که صدها بار قوي تر از بمب اتمي است ارائه مي کند. به همين خاطر به وي پدر بمب هيدروزني نيز گفته مي شود.علاوه بر اين، فعاليت هاي علمي ديگري نيز مانند شتاب دهنده هاي ذرات، گداخت هسته اي و health physics تحت عنوان پروژه شروود (Project Sherwood) در اين دو آزمايشگاه صورت مي گرفته است.
بعد از پايان جنگ سرد، اين دو آزمايشگاه از ميان شاخه هاي گوناگون علمي به سمتي سوق داده شدند که موسوم به علوم و تکنولوژي non-war مي باشد. يعني علومي که به ساخت سلاح هاي مرگ بار و کشتار جمعي منجرب نشود و در حال حاضر فعاليت هاي هسته اي آزمايشگاه لوس آلاموس تنها به شبيه سازي هاي رايانه اي در اين زمينه محدود شده است. براي نمونه ايجاد Dual-Axis Radiographic Hydrodynamic Test Facility اين آزمايشگاه را قادر ساخته است که آزمايشات پيچيده هسته اي را بدون وقوع انفجار و تنها توسط شبيه سازي، تست نمايد. هم چنين اين آزمايشگاه به سمت علوم بشر دوستانه مانند تحقيقات پزشکي و واکسيناسيون کشانده شده. براي مثال گفته مي شود که 3 واکسن ويروس ايدز توسط Bette Korber و گروهش در آن مورد آزمايش قرار گرفته است.
__________________
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 312]