واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گردابي از مشكلات؟ ارثيه بوش براي اوباما
سياسي. آمريكا . اوباما. بوش
باراك اوباما درحالي قرار است به عنوان اولين رييس جمهوري سياه پوست آمريكا زمام امور اين كشور را در دست گيرد كه اجارهنشين هشت ساله كاخ سفيد جز انبوهي از مشكلات و كارهاي نيمه تمام، چيزي براي او به ارث نگذاشته است.
بلندپروازيها و سياستهاي مداخله جويانه، توسعهطلبانه و جنگطلبانه جرج بوش در طول ۸سال رياست جمهوري آمريكا، امروز اين كشور را با انبوهي از مشكلات جدي و بيسابقه در طول تاريخ نه چندان كهن آمريكا مواجه كرده به گونهاي كه اقتصاد اين كشور با بحراني بسيار پيچيده و جدي روبرو شده و به بن بست رسيده است.
روز جمعه گذشته منابع آمريكايي بطور رسمي اعلام كردند كه نرخ بيكاري در اين كشور تقريبا به ۷درصد رسيده و اين ميزان بيكاري در آمريكا طي ۱۴سال گذشته بيسابقه است.
ورشكستي بانك ها، شركتهاي مالي و سقوط بيسابقه ارزش سهام در آمريكا كه بسياري از كشورهاي جهان به ويژه كشورهاي داراي روابط مستقيم با آمريكا را به شدت تحت تاثير منفي قرار داد، از ديگر نقاط تاريك كارنامه عملكرد رييس جمهوري كنوني آمريكا است.
بحران مالي و اقتصادي آمريكا به ويژه در يك ماه اخير به حدي شديد بود كه دولت مجبور شد مبلغ بسيار هنگفتي معادل ۷۰۰ميليارد دلار براي جلوگيري از ورشكستگي شركتها و موسسات مالي اين كشور به بانكها و موسسات مالي تزريق كند.
اين بحران مالي كه كارشناسان آن را يكي از دلايل عمده شكست جمهوري خواهان در انتخابات رياست جمهوري آمريكا ميدانند، مولود مداخله جوييهاي بوش، توجه و علاقه او به دخالت در مسايل آن سوي مرزهاي اين كشور به جاي توجه به مردم آمريكا است.
مالياتهاي گزافي كه اكثريت مردم آمريكا به سختي از عهده پرداخت آن برمي آيند، سالها به پاي سياستهاي توسعهطلبانه بوش هزينه شد و امروز تنها دستاورد آن براي مردم آمريكا ، ورشكستي موسسات مالي و افزايش نرخ بيكاري و تورم و در نتيجه تشديد موج نارضايتي آنان است .
با نگاهي به عملكرد بوش در دوران تصدي رياست جمهوري آمريكا چه در عرصه سياست و امور داخلي و چه در عرصه ديپلماسي، هيچ نمره قابل قبولي در كارنامه او مشاهده نميشود و نظرسنجيهاي موسسات مختلف نيز گواه اين واقعيت است كه از محبوبيت بوش به خاطر اعمال سياستهاي غلط و به مخمصه انداختن مردم كشورش و نيز مردم بسياري از ديگر كشورهاي جهان روز به روز كاسته شد به گونهاي اكنون بايد به عنوان چهرهاي منفور نزد تمام ملتهاي جهان، كاخ سفيد را ترك كند.
هزينههاي چندين ميليارد دلاري حاصل از مالياتهاي مردم آمريكا براي راه انداختن و ادامه جنگ افغانستان و عراق به بهانه مبارزه با تروريسم و از بين بردن سلاحهاي كشتار جمعي، امروز پس از چند سال نه تنها به كاهش تروريسم و سلاحهاي كشتار جمعي در منطقه و جهان منجر نشده است، بلكه ارمغاني جز كشتار كودكان و زنان و مردان بيگناه ، افزايش ترور و خشونت و غني تر شدن انبارهاي مملو از سلاحهاي اتمي و كشتار جمعي اسراييل و هم پيمانانش به همراه نداشته است.
باتلاق افغانستان و عراق تنها يكي از ميراث به جانده مانده از دولت بوش براي اوباماي دمكرات است. اين منتخب مردم آمريكا همواره از مخالفين سياست هاي جنگ طلبي بوش بود و امروز به عنوان كسي كه قصد دارد اداره امور آمريكا را بدست گيرد، جنگ عراق و افغانستان و مشكلات بيشمار ناشي از آن را مانع بزرگي پيش روي خود ميبيند.
مسئله فلسطين كه دهها سال به دليل مداخله جوييهايي قدرتهاي بزرگ و حمايت آنان از اشغالگريهاي رژيم صهيونيستي لاينحل باقي مانده است ، از ديگر مواردي است كه در طول هشت سال رياست جمهوري بوش نه تنها كمكي به حل آن نشد بلكه شكل پيچيده تري به خود گرفت.
در اجلاسهاي متعددي كه از سوي كاخ سفيد و متحدانش با عناوين تكراري و به ظاهر زيباي صلح خاورميانه برگزار شد، به ويژه در اجلاس آناپوليس، هيچ گاه حتي يك گام در جهت تحقق صلح برداشته نشد.
اگرچه حمايت از رژيم صهيونيستي يكي از سياستهاي كلي آمريكا است و با جابجا شدن افراد تغيير نميكند، اما سياستهاي نادرست بوش در قبال مسئله خاورميانه از يك سو و شعله ورتر شدن آتش انتفاضه و مقاومت مردم فلسطين براي دست يافتن به حقوق حقه خود از سوي ديگر ، باعث شده تا مسئله خاورميانه يكي از مهمترين چالشهاي پيش روي اوباما باشد.
يكي از تازهترين مسايلي كه دولت بوش نقش موثري در دامن زدن به آن داشت، مسئله درگيريهاي اخير منطقه قفقاز و جنگ ميان گرجستان و روسيه بود. دولت بوش با تحريك دولت گرجستان، سبب بروز اختلافات شديد ميان اين كشور و روسيه شد تا جايي كه دو كشور براي چند روز وارد جنگي تمام عيار شدند.
اگرچه آتش جنگ ميان روسيه و گرجستان بعد از چند روز خاموش شد، اما تبعات سياسي ناشي از آن از جمله بحث روابط گرجستان و آمريكا و نيز روسيه و آمريكا تا مدتها ادامه خواهد يافت.
هشدارهاي شديدالحن مسكو به واشنگتن به خاطر مداخله آن در موضوع گرجستان، به نوعي يادآور دوران جنگ سرد بود كه تبعات احتمالي ناشي از آن ميتواند كار را براي باراك اوباما به عنوان رييس جمهوري آينده آمريكا دشوار سازد.
يكي ديگر از اقدامات تنش زاي ديگري كه بوش در دوران رياست جمهوري خود آغاز كرد و نيمه تمام گذاشت ، موضوع استقرار سپر دفاع موشكي در كشورهاي لهستان و جمهوري چك بود.
دولت بوش اگرچه ادعا كرد كه هدفش از طرح استقرار سپر دفاع موشكي در اين دو كشور اروپاي شرقي و نزديك به مرزهاي روسيه، ايجاد سپر دفاعي در مقابل حملات احتمالي كشورهايي نظير ايران است ، اما مسكو به صراحت اعلام كرد كه هدف آمريكا از استقرار اين سامانه جز در تير رس قرار دادن اصليترين رقيب نظامي خود يعني روسيه نيست و ولاديمير پوتين رييس جمهوري وقت روسيه ضمن اعلام مخالفت با اين طرح آمريكا، نسبت به عواقب بعدي آن هشدار داد.
اگر چه بنا به گفته مقامات لهستان، اوباما اعلام كرده است كه طرح سپر دفاع موشكي را به پيش خواهد برد، اما قطعا ادامه اين طرح نيمه تمام بوش سبب افزايش واكنشهاي تند روسيه و در نتيجه احتمال بروز اختلافات شديد ميان كرمكين و كاخ سفيد خواهد شد.
به هر روي، اوباما قرار است تا چند هفته آينده بر كرسي رياست كشوري تكيه زند كه نفر قبل از او با اتخاذ سياستهاي غلط در طول ۸سال زمامداري، آمريكا را در گردابي از مشكلات اقتصادي ، سياسي و اجتماعي قرار داده است.
از: محمدرضا منافي
دوشنبه 20 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]