واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: اولين نسخه از سيستم عامل ويندوز محصول شرکت مايکروسافت 20 نوامبر 25 سال قبل در عصري که هنوز رايانه وسعت امروزي خود را نداشت رسما عرضه شد.
به گزارش مهر، در عصري که در آن هر توليد کننده رايانه اي سيستم عامل مخصوص به خود را عرضه مي کرد و اپل با رايانه هاي «مکينتاش» بر بازار سلطه داشت ماشين هاي کلاس «آي.بي.ام.مايکروسافت» که در آن زمان هنوز «آي.بي.ام.سازگارپذير» ناميده مي شد با سيستم عامل «داس» وارد بازار شد.
بيش از يکسال پس از عرضه محصول مشترک مايکروسافت و «آي.بي.ام» اولين نسخه از سيستم عامل ويندوز به نام «ويندوز 1.0» در 20 نوامبر 1985 عرضه شد.
اين سيستم عامل تنها يک تداخل گرافيکي از سيستم عامل قديمي «ام.اس - داس» و اولين تلاش مايکروسافت براي ايجاد يک محيط عامل با توانايي چندعملکردي بر روي سکوي رايانه شخصي بود. ويندوز 1.0 تمام قابليت هاي اوليه اي که بعدها در تمام نسخه هاي ويندوز وارد شد را دارا بود و مايکروسافت را به سوي تبديل شدن به «غول نرم افزاري دنيا» پيش مي برد.
در تفاوت با نسخه هاي بعدي ويندوز، اولين نسخه اين سيستم عامل يک قابليت چندعملکردي محدود به برنامه هاي جانبي و نرم افزارهاي موجود برپايه «ام.اس - داس» را عرضه مي کرد.
اين برنامه هاي جانبي مي توانستند حافظه را تنها از طريق سيستم شکل دهي حافظه خود ويندوز مديريت کنند. اين سيستم شکل دهي، برپايه يک الگوي نرم افزاري حافظه مجازي عمل مي کرد که اجازه مي داد برنامه هاي بزرگتر از حافظه «رم» در دسترس نيز اجرا شوند.
يک جمله آمريکايي بيان مي دارد:«اگر يک محصول بدون نقص است اين بدان معني است که آن را بسيار دير عرضه کرده اي»
اکنون در 20 نوامبر 2010 ، يک ربع قرن از زمان عرضه رسمي ويندوز 1.0 گدشته است. اين محصول که با قيمت 99 دلار وارد بازار شده بود به رايانه اجازه مي داد که از عملکردهاي تعاملي مثل ماوس استفاده کند.
اما اين ويندوز از تعداد زيادي «باگ» (حفره امنيتي) رنج مي برد و به همين علت بيل گيتس براي حل اين مشکلات، ويندوز 1.0.1 را در سال 1986 و ويندوز 2.0 را در سال 1987 عرضه کرد اما رشد درخشان ويندوز تنها در سال 1990 و زماني که نسخه ويندوز 3.0 وارد بازار شد و يک ميليون ليسانس را فروخت حاصل شد، به اين ترتيب مايکروسافت توانست سلطه بازار سيستم عاملها را در اختيار بگيرد و در همان سال با عرضه اولين نسخه بسته "آفيس"، شرکت بيل گيتس رسما به غول نرم افزاري دنيا تبديل شد.
5 سال بعد، با توسعه اتصال به اينترنت و عرضه ويندوز 95 که مجهز به ابزارهاي مختلفي براي تسهيل در ورود به وب بود موقعيت مايکروسافت بيش از گذشته مستحکم شد.
در سال 1998 در سيستم عامل ويندوز 98 براي اولين بار سيستم به روزسازي خودکار Windows Update وارد سيستم عامل هاي ويندوز شد.
اين سيستم توانست براي بارگذاري بسته هاي محافظتي در مقابله با حفره هاي امنيتي مفيد باشد و پايداري و دوام سيستم عامل را بهبود بخشد.
در سال 2001 و پس از عرضه دلسرد کننده ويندوز 2000 و ويندوز هزاره (Windows Me) سيستم عامل Windows Nt عرضه شد و توانست موقعيت مايکروسافت را بارديگر در بازار تقويت کند.
سرانجام ويندوز «ايکس.پي» وارد بازار شد که در مدت 9 سال توانست بر روي بيش از نيمي از تمام رايانه هاي دنيا نصب شود.
بقيه داستان اين پنجره (ويندوز) به روزگار ما باز مي گردد. زماني که ويندوز ويستا در سال 2007 عرضه شد و هرچند توانست در اولين سال عرضه 100 ميليون ليسانس را به فروش برساند اما به دليل عملکردهاي ضعيف، پس از مدت کوتاهي مورد هجوم انتقادات بسياري از سوي کاربران و کارشناسان قرار گرفت. به طوريکه کاربران شرکتي و بسياري از کاربران خانگي ترجيح دادند همچنان از ويندوز «ايکس.پي» استفاده کنند.
با ورود ويندوز 7 در سال 2009 پنجره هاي اميد بار ديگر هم به روي مايکروسافت (که به دليل ناکامي ويستا آبرويش در خطر بود) و هم به روي کاربراني که از ويستا دلسرد شده بودند باز شد.
مدتي قبل، مايکروسافت در شرايطي که از موفقيت عرضه ويندوز 7 لذت مي برد اعلام کرد که ظرف دو سال آينده ويندوز 8 را وارد بازار خواهد کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]