واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: پايان كابوس لاغري
براي افزايش وزن بهتر است از ريزه خواري در بين وعدههاي اصلي بپرهيزيد تا اشتهاي شما براي ناهار بيشتر باشد و ناهار بهطور كامل خورده شود.
اين روزها تعادل وزن، معضلي شده است كه همه جا درباره آن صحبت ميكنند. افرادي كه اضافه وزن دارند يا چاق هستند براي كم كردن وزنشان به هردري ميزنند. لباسها و مدها هم براي كساني طراحي شدهاند كه زيادي لاغرند و حتي هنرپيشههاي محبوب مردم هم از خوردن تنها لوبياسبز و يا چند برگ اسفناج به همراه يك ليوان شير در روز بهعنوان افتخاراتشان ياد ميكنند. اما در اين آشفته بازار لاغري، افرادي هم پيدا ميشوند كه معتقدند داشتن وزن ايدهآل مفهوم سلامتي است.
يعني درست است كه چاقها بايد وزن خود را كاهش دهند ولي لاغرها هم بايد وزن اضافه كنند تا از عوارض ناشي از لاغري مفرط در امان باشند.ما هم قصد داريم تا در اين مقاله، راهكارهايي براي آنها كه چاقتر شدن برايشان يك آرزو شده است، ارائه كنيم، شايد كه كابوس لاغري پايان گيرد!
در حقيقت بدن انسان به مقدار معيني انرژي براي فعاليت روزمره نياز دارد كه بسته به خصوصيات فردي متفاوت است و از طريق غذاها به بدن ميرسد. دو سوم اين انرژي دريافتي صرف دستگاهها و فعاليتهاي غيرارادي بدن شده و يك سوم باقي مانده، صرف فعاليتهاي خارجي روزمره ميشود.
حال اگر كالري دريافتي كمتر از نياز بدن باشد، بدن براي تامين انرژي لازم از ذخاير چربي يا از ديگر بافتها استفاده ميكند و لاغر ميشود. البته در برخي موارد، كاهش وزن در اثر بيماريهاي تبدار مثل تيفوئيد (حصبه)، سرخك يا ديگر بيماريها عارض ميشود كه در چنين مواردي، به محض كامل شدن پروسه درمان و رفع بيماري وزن شخص به شرايط عادي بر ميگرددو با بازگشت به خوراك عادي و فعاليت طبيعي، وزن اوليه خود را به دست ميآورد. در اين ميان 3گروه از افراد هستند كه بسيار لاغرند:
1 - آنهايي كه خوب ميخورند ولي لاغر ميمانند: اجازه بدهيد نوع اول از گروه اول را متوهمها بناميم وبه افرادي اشاره كنيم كه خودشان ميگويند خوب ميخوريم و چاق نميشويم. در توضيح اين افراد بايد گفت كه كلمه زياد ميخوريم يك عبارت نسبي است كه به نظر شخص لاغر، زياد به حساب ميآيد. همچنين احتمال دارد غذاهايي كه اين افراد مصرف ميكنند از انواع پرحجم و كم كالري باشد.
نوع دوم گروه اول افرادي هستند كه واقعا تغذيه خوبي دارند، اين افراد در واقع همان خوشبختها هستند! البته بخشي از اين مسئله بهخصوصيات ژنتيكي آنها مربوط است كه بالا بودن متابوليسم (سوخت و ساز) را در بدن سبب ميشود. مثلا در مورد كودكان، اگر كودك اشتهاي خوبي داشته، فعال و پرتحرك باشد و با وجود پرخوري سالم و لاغر بماند، در اين حالت هر چه مصرف ميكند به انرژي تبديل ميشود.اين گروه از كودكان، لاغر اما سالم ميمانند بنابراين جاي هيچگونه نگراني در مورد آنها نيست.
2 - آنهايي كه نميتوانند هر آنچه را كه ميخورند هضم كنند: اين گروه افرادي را در برميگيرد كه ميتوانيم آنها را رنجور بناميم و بدترين نوع لاغري را به آنها نسبت دهيم چرا كه در بسياري از آنها كمبودهاي شديد ويتاميني مثل كمبود ويتامين D يا ويتامينهاي گروهB وجود دارد. برخي از اين افراد هم بهدليل بيماريهاي پيش رونده جسمي و رواني، دائماً بستري ميشوند و مدام وزن كم ميكنند. دراين موارد، مقاومت پايين بدن باعث لاغري و رنجوري ميشود. البته گاهي هم وجود انگلهاي خاصي مثل كرم قلابدار، فرد را دچار كم خوني شديد و لاغري ميكند. در چنين شرايطي، بدون دفع كرمها، هر تلاشي براي افزايش وزن بيهوده خواهد بود.
3 - آنهايي كه كمتر ميخورند و بيشتر فعاليت ميكنند: درتوضيح اين گروه بايد بگوييم كه بعضي وقتها لاغري از نوعي ناچاري نشأت ميگيرد و آن زماني است كه كمخوري يا خوردن غذاهاي بيخاصيت، به همراه فعاليت شديدي كه خارج از توان فرد است، موجب لاغري فرد ميشود. اين نوع لاغري در ميان مردمان فقير و كارگراني كه ساعتهاي طولاني، كار طاقتفرسا ميكنند، ديده ميشود. اين افراد معمولا سرپرستان خانوادههاي پرجمعيت هستند اما در مقابل مخارجشان درآمد مختصري دارند.
بالا رفتن از نردبان چاقي
حالا كه انواع لاغري را برشمرديم، بهتر است به توضيح اين نكته نيزبپردازيم كه بالا رفتن از نردبان چاقي و افزايش وزن يكباره رخ نميدهد. يعني، درست است كه در رابطه با رژيم درماني افراد لاغر، اصل بر افزايش كالري مورد نيازروزانه به اندازه 1000 تا 500 كالري است اما بهتر است اين افزايش كالري به شكل تدريجي باشد تا تحمل آن براي رژيم گيرنده راحت ترباشد. البته اين را هم به خاطر داشته باشيد كه روند افزايش وزن نسبت به كاهش آن بسيار كندتراست.
در اين ميان، توصيههايي هم وجود دارد كه با عمل به آنها ميتوان از افزايش وزن مطلوبي برخوردار شد:
1 - از استرس و عصبانيت دوري كنيد، زيرا عامل بسياري از لاغريها وجود استرس و نگراني است. بنابراين بهتر است قبل از غذا (حدوداً 15دقيقه) در جايي دورتر از منبع غذا قرار بگيريد. محلي را كه براي صرف غذا انتخاب ميكنيد بهتر است جايي باشد كه هوا جريان دارد، ساكت و آرام بوده و اگر از موزيكي ملايم استفاده كنيد آرامش بيشتري خواهيد يافت.
2 - بهتر است دندانهاي خود را چك كنيد چرا كه در بسياري از موارد، علت بياشتهايي يا عدمتمايل به مصرف غذا را بايد در دهانتان جستجو كنيد.
3 - استفاده از ميان وعدههايي از نان و كره و عسل يا نان و خامه و خرما و يا ساندويچهاي كوچك تهيه شده از نانهاي سبوسدار و تخممرغ يا مرغ و كره بسيار سودمند است.
4 - مصرف صبحانه كامل مثل عدسي، لوبيا، حليم يا املتهاي گوناگون به همراه پنير، شير و ميوههاي تازه، انرژي مناسبي را فراهم ميآورد.
5 - استفاده از شيريني براي ايجاد آرامش در مغز از روشهاي سنتي جالب قديم است كه قرنهاست مورد استفاده قرار ميگيرد. دستور اغلب حكماي طب سنتي براي داشتن خواب راحت و سنگين اين است كه قبل از خواب كمي عسل بخوريد و يك ضربالمثل چيني توصيه ميكند كه هر وقت دچار استرس شديد چاي شيرين بنوشيد. در حال حاضر نيز اعتقاد به اينكه خوردن مواد شيرين موجب آرامش مغز است بين مردم اغلب جوامع جهان مطرح است.
براي افزايش وزن هم تأكيد اساسي بر مصرف مواد غذايي شيرين پس از وعدههاي غذايي بهعنوان دسر وجود دارد؛ ژله، بستني، شيرينيهاي كوچك، شكلات، آب ميوههاي شيرين و … .
6 - ماكاروني و پاستا بهخصوص اگر از انواع غني شده آن (همراه با زرده تخم مرغ و آهن) باشد، بسيار خوش طعم و مفيد است. مصرف آنها همراه سس سفيد، پنيرها و سبزيهاي معطر بسيار توصيه ميشود.
7 -گياهان معطر حاوي عطر مطبوعي هستند، كه مربوط به اسانس روغني موجود در آنهاست و مادهاي فرار است بنابراين بهتر است در آخرين مرحله غذا از آنها استفاده كرد. سير، شويد، جعفري، ريحان و ترخون را ميتوان در غذاهاي خام و زيره، ميخك، جعفري، زعفران، دارچين، زنجبيل، گلپر، هل وآويشن را در غذاهاي پخته اضافه كرد.
اين كار كمك ميكند تا مواد معطر طبيعي، اعصاببويايي و برجستگيهاي زبان را تحريك كرده و موجب افزايش اشتها و در نتيجه ازدياد ترشح شيره معده شود.
8 - استفاده از ميوهها به شكل مخلوط به همراه بستني و خامه و دانههاي آجيل، مخلوط مقوي و خوشمزهاي بهوجود ميآورد كه ميتوان از آن بهعنوان دسر استفاده كرد.
9 - قبل از خواب يك ليوان شير همراه با عسل يا خرما ميل كنيد. در اين مورد مراقبتهاي دهاني و دنداني را فراموش نكنيد.
10 - بهتر است از ريزه خواري در بين وعدههاي اصلي بپرهيزيد تا اشتهاي شما براي ناهار بيشتر باشد و ناهار بهطور كامل خورده شود.
11 - تنقلاتي مثل چيپس و پفك، شورها و ترشيها و خوراكيهايي كه فاقد ارزش تغذيهاي هستند را به حداقل برسانيد و بدانيد لاغري به هر قيمتي، هدف ما نيست.
12 - با استفاده از ليمو همراه با غذاهاي گوشتي، جذب آهن را بالا ببريد.
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 157]