واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جامعه - 9 درصد از افراد 25 تا 65 سال كشور به ديابت مبتلا هستند
جامعه - 9 درصد از افراد 25 تا 65 سال كشور به ديابت مبتلا هستند
كارگزاران، گروه اجتماعي: رئيس مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، از انجام سومين مطالعه كشوري روي عوامل خطر بيماريهاي غيرواگير خبر داد و گفت: نتايج آخرين بررسيها نشان داد كه شيوع ديابت در جمعيت 25 تا 65 سال كشور 7/8 درصد است. دكتر محمدمهدي گويا، در نشست خبري كه به مناسبت روز جهاني ديابت برگزار شد ديابت را بيماري مزمن و آزاردهنده از زمان شروع تا پايان عمر برشمرد و افزود: براساس نتايج حاصل از آخرين مطالعه كه روي پنج هزار و 287 نفر در رده سني 25 تا 65 سال انجام شد ديابت در اين گروه سني 7/8 درصد است كه بر اين اساس برآورد ميشود دو ميليون و 700 هزار مبتلا به ديابت در كشور زندگي كنند. وي افزود: اين در حالي است كه از سوي ديگر تخمين زده ميشود كه دو ميليون و 900 هزار نفر نيز با تست تحمل گلوكز و قند خون ناشتا در معرض ابتلا قرار دارند. بنابر اين در مجموع چهار ميليون و 600 هزار ايراني در رده سني 25 تا 65 سال مبتلا به ديابت يا در معرض ابتلا قرار دارند. رئيس مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، با تاكيد بر اينكه اگر فرد در معرض خطر به درستي كنترل نشود در فاصله نه چندان طولاني ديابت فرد را در سنين فعال زندگي گرفتار ميكند، يادآور شد: بدينترتيب بار سنگين اقتصادي به خانواده و نظام سلامت تحميل ميشود. گويا، علت بخش قابل توجهي از بيماران دياليزي و نيازمندان جراحيهاي پيشرفته چشم و شمار افراد بستري در بخشهاي قلب و عروق را ناشي از بيماري ديابت برشمرد و يادآور شد: ديابت بيماري پرعارضه، جدي و خطرناكي است كه موذيانه رفتار ميكند. وي، ادامه داد: مطالعه سال 2007 ميلادي در كشور افزايش مختصر شيوع ديابت در ايران را نشان داد كه اين مسئله بيارتباط با شيوه زندگي افراد اعم از تغذيه، فعاليت فيزيكي و استعمال دخانيات نيست. رئيس مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، تغيير در شيوه زندگي را از مهمترين عوامل موثر در كاهش شيوع ديابت برشمرد و در ادامه بر نقش رسانهها در اطلاعرساني همگاني تاكيد كرد. گويا، با اشاره به آغاز برنامه غربالگري فعال ديابت در مناطق روستايي در ادامه از اجراي اين برنامه در سال آينده در شهرهايي با جمعيت زير 50 هزار نفر در صورت تامين اعتبار خبر داد و گفت: كارهاي فني اين برنامه به اتمام رسيده است. وي، با بيان اينكه در هر 10 ثانيه يك نفر در دنيا به علت ديابت ميميرد و دو ابتلا جديد در جهان گزارش ميشود، گفت: ساليانه هفت ميليون نفر به شمار بيماران ديابتي جهان اضافه ميشود. رئيس مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، افزود: براساس آمار و اطلاعات موجود جهاني نسل آينده 380 ميليون ديابتي خواهد داشت كه 80 درصد آنان ساكن كشورهايي با درآمد متوسط و رو به پايين است. گفتني است؛ همه ساله 24 آبان مصادف با 14 نوامبر روز جهاني ديابت در يكصد و 60 كشور جهان طي مراسم ويژهاي، گرامي داشته ميشود كه ايران نيز از اين امر مستثني نيست.
اتلاف 150 هزار سال عمر ايرانيان بر اثر ديابت
همچنين، معاون غيرواگير مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت از كنترل و غربالگري 5/5 ميليون روستايي از نظر ديابت خبر داد و گفت: از اين تعداد نتايج آزمايش يك ميليون و 800 هزار نفر مثبت بود. دكتر حق ازلي، در اين نشست خبري با اشاره به راهاندازي نظام مراقبت غيرواگير از سال 83 گفت: طي يك سال 80 هزار نفر از جمعيت شهري و روستايي مورد بررسي قرار گرفتند كه 7/8 درصد از آنان ( دو ميليون و 800 هزار نفر) به ديابت مبتلا بودند و برآورد ميشود كه دو ميليون و 900 هزار نفر نيز به اختلال تحمل گلوكز و FBS (قند خون ناشتا) مبتلا باشند. وي، تغذيه و فعاليت بدني نامناسب و استعمال دخانيات را از عوامل خطر در بروز ديابت برشمرد و افزود: ديابت بيماري متابوليكي است كه به علت كاهش ميزان انسولين يا مقاومت به آن تظاهر ميكند. حق ازلي، با اشاره به عوارض چشمي، كليوي، گرفتگي عروق كرونر و زخم در اندام تحتاني به عنوان عوارض بيماري پرخطر ديابت، گفت: ديابت شايعترين علت قطع اندام پس از تصادفات است. معاون غيرواگير مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، با اعتقاد به اينكه با كنترل ديابت بار ناشي از بسياري از بيماريها (قلب و عروق، كليه و بيماريهاي چشمي) كنترل ميشود، گفت: ديابت در منطقه خاورميانه و كشورهاي عربي از روندي فزاينده برخودار بوده به نحوي كه تاكنون رشد 20 تا 25 درصدي در كشور كويت گزارش شده است. وي، آگاهي و اطلاعرساني همگاني را از اساس پيشگيري از ديابت برشمرد و افزود: غربالگري پرفشاري و چربي خون بالا و اشكالات هورموني در شناسايي ديابت سودمند است. حق ازلي، با بيان اينكه 50 تا 60 درصد از مبتلايان ديابت نوع 2 از بيماري خود بيخبرند، گفت: با تشخيص و متعاقب آن درمان زودرس، ميتوان از ايجاد و بروز عوارض ناشي از ديابت جلوگيري كرد. به گزارش ايسنا، معاون غيرواگير مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، ادامه داد: براساس آخرين آمار از ايالات متحده آمريكا، ديابت و عوارض ناشي از آن 132 ميليارد دلار هزينه بر دولت تحميل كرده است؛ اين در حالي است كه بار ناشي از ديابت در ايران بر حسب ميزان سالهاي عمر از دست رفته در آخرين محاسبه كشور 150 هزار سال عمر از دست رفته بر اثر مرگ زودرس يا ناتواني ناشي از عوارض آن را نشان ميدهد. وي، با بيان اينكه تاكنون پوشش بيمه انفرادي براي بيماران ديابتي منظور شده است، گفت: اما در قانون برنامه پنجم توسعه تعريفي از بيماران خاص شده كه ديابت نيز جزء اين بيماريها به شمار ميرود. دكتر حق ازلي در پايان با بيان اينكه ديابت بيماري پرهزينهاي است از جمله برنامههاي حمايتي صورتگرفته براي بيماران ديابتي را حفظ سطح يارانه پيشين براي توليد انسولين (بهرغم كاهش ميزان يارانه دارويي كشور) عنوان كرد.
ويژه برنامههاي هفته ديابت اعلام شد
به مناسبت 14 نوامبر ( 24 آبان) روز جهاني ديابت، برنامههاي گسترده و متنوعي با همكاري انستيتو غدد درونريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي ايران، انجمن آموزش ديابت گابريك، مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران (فرهنگسراي سلامت) و دفتر مشاور شهردار تهران در امور سلامت برگزار ميشود. به اين مناسبت جشنوارهاي به مدت يكهفته از 18 تا 24 آبانماه با بخشهاي متنوع و براي گروههاي متفاوت برگزار ميشود كه از آن جمله تبليغ در روزنامهها، اتوبوسهاي شركت واحد و بنرهاي سطح شهر و انتشار ويژهنامه روز جهاني ديابت است. طي ايام برگزاري جشنواره ديابت، پايگاههاي اطلاعرساني ديابت با هدف تشويق و اطلاعرساني به جامعه درخصوص نحوه پيشگيري از ديابت در چهار فرهنگسرا در شمال (ملل - قيطريه)، شرق (طبيعت)، جنوب (نوجوان) و غرب (دختران) تهران مستقر ميشوند. در اين پايگاهها ميزان خطر افراد به لحاظ احتمال ابتلا به ديابت بررسي و در ادامه ميزان قند خون افراد پرخطر به صورت رايگان و با كمك دستگاههاي سنجش قند خون نسل جديد (گلوكومتر) اندازهگيري ميشود. از آنجايي كه فدراسيون جهاني ديابت حلقه آبي را نمادي براي مبارزه با بيماري ديابت برگزيده، در شب 23 آبانماه حلقهاي از نور آبي بر فراز برج ميلاد، آزادي و پارك ملت به نمايش درخواهد آمد، اين در حالي است كه صبح روز 24 آبانماه هم حلقهاي آبي از زنجيره انساني تشكيل ميشود.
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]