واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: هزار سال زمان براي خنثي سازي 130 ميليون مين
120 تا 140 ميليون مين هم اكنون در جهان كار گذاشته شده و 230 ميليون مين نيز در زرادخانه هاي دنيا وجود دارد. از سوي ديگر سرعت مين گذاري چهار برابر بيشتر از خنثي كردن مين ها در جهان است و جمع كردن مين هاي كارگذاشته شده كنوني 300 ميليارد دلار اعتبار و يكهزار سال زمان نياز دارد.
در همايش روز جهاني مقابله با آثار جنگ و محيط زيست اعلام شد 120 تا 140 ميليون مين هم اكنون در جهان كار گذاشته شده و 230 ميليون مين نيز در زرادخانه هاي دنيا وجود دارد. از سوي ديگر سرعت مين گذاري چهار برابر بيشتر از خنثي كردن مين ها در جهان است و جمع كردن مين هاي كارگذاشته شده كنوني 300 ميليارد دلار اعتبار و يكهزار سال زمان نياز دارد.
به گزارش ايسنا جمعي از سفرا و كارشناسان در همايش روز جهاني مقابله با آثار جنگ و محيط زيست كه به همت مركز صلح و محيط زيست برگزار شد، بر صلح پايدار در جهان تاكيد كرده و اعلام كردند جامعه بين الملل هم اكنون نيازمند توسعه مكانيسم هاي قانوني قوي است كه از بهره برداري نادرست از محيط زيست در طول جنگ و منازعات مسلحانه جلوگيري كند.
دكتر معصومه ابتكار رئيس مركز صلح و محيط زيست در اين مراسم با اشاره به وضعيت و مخاطرات متعدد محيط زيست جهان گفت؛ محيط زيست جهان با مخاطرات متعددي روبه رو است و اين موضوع به طور جدي در دستوركار مجامع جهاني قرار گرفته است. از سوي ديگر آثار آلاينده ها بر محيط زيست و برداشت بي رويه از منابع، تخريب تنوع زيستي جهان و جنگ هم ديگر عوامل تشديدكننده مخاطرات محيط زيست است.
وي با اشاره به آثار جنگ بر محيط زيست و ابعاد مختلف جنگ و درگيري مسلحانه روي محيط زيست تصريح كرد؛ به دليل گستردگي فجايع انساني جنگ ها در بسياري از مواقع به موضوع تخريب هاي صورت گرفته در محيط زيست و منابع طبيعي خيلي پرداخته نمي شود و زماني به اين امر پرداخته مي شود كه ديگر خيلي دير است و آثار آن بسيار گسترده شده است.
ابتكار با تاكيد بر اينكه خوشبختانه در سال هاي اخير اين موضوع خيلي بيشتر مورد توجه قرار گرفته است و مجامع بين الملل و برنامه محيط زيست سازمان ملل واحدي خاص را در اين زمينه تاسيس كرده اند، افزود؛ اين واحد تقريباً وضعيت زيست محيطي تمام كشورهايي كه در يك دهه قبل در آنها درگيري بوده است را مورد ارزيابي علمي قرار داده اند و براي آنها گزارش هاي ويژه يي تدوين شده است. وي با اشاره به قرارداد جمهوري اسلامي ايران با كميسيون غرامت سازمان ملل متحد در خصوص جنگ هاي انجام شده در منطقه گفت؛ بر اين اساس حدود 40 مطالعه در سطح ملي انجام شد كه تعدادي از اين مطالعات در موضوع محيط زيست بود كه آثار جنگ بر محيط زيست منطقه خليج فارس و تالاب ها، سواحل، آب ها، مرجان ها و انواع آبزيان را بررسي مي كرد.
ابتكار با اشاره به نتايج قابل توجه اين مطالعات بر استمرار آنها تاكيد كرد و گفت؛ در عين حال ابزار قوي تري را در كنوانسيون ها نياز داريم كه جلوي تعرض به طبيعت در جنگ ها گرفته شود.
وي افزود؛ اين كنوانسيون ها بايد استفاده از طبيعت به عنوان يك سلاح جنگي و تخريب آن را به عنوان يك عامل فشار بر طرف متخاصم، مخصوصاً منابع آب شرب و آب شيرين، منابع طبيعي و جنگل ها و... را قوياً محكوم كنند. ابتكار با تاكيد بر تلاش هاي لازم براي گسترش فعاليت هايي كه به صلح منتهي مي شود و جلوي مخاصمات را مي گيرد، افزود؛ بايد جلوي روند روزافزون گسترش خشونت، ناامني و بي اعتمادي در معاهدات جهاني گرفته شود و اين كار در وهله اول با توجه به يك نگاه عادلانه به منافع كشورهاي در حال توسعه و بعد هم توجه به خواست ها و نيازهاي ملت هايي كه سال ها در شرايط نابرابر و جنگ به سر برده اند، امكان پذير است.
وي در عين حال گفت؛ راهكار اين امر گفت وگو و يك فضاي سالم براي طرح اين معضلات و مشكلات در سطح بين الملل است. اوستبي نماينده سازمان ملل در ايران نيز با قرائت پيام دبير كل سازمان ملل به مناسبت روز جهاني مقابله با آثار جنگ بر محيط زيست گفت؛ بر اساس پروتكل اول كنوانسيون ژنو، محيط زيست همواره بايد مورد حفاظت قرار گيرد. اما متاسفانه اغلب در طول جنگ و منازعات مسلحانه محيط زيست مورد تعرض قرار مي گيرد. به طوري كه جنگ باعث مي شود آب چاه ها آلوده شده، محصولات كشاورزي به آتش كشيده شده، درختان جنگل قطع شده، خاك آلوده شده و حيوانات كشته شوند. بان كي مون در پيام خود با اشاره به اينكه خشك كردن و زهكشي تالاب هاي دجله و فرات طي دهه 1990 ميلادي در راستاي نيل به اهداف سياسي و نظامي، اكوسيستم اين منطقه را در معرض تخريب و نابودي قرار داده است، افزود؛ سازمان ملل متحد مطالعاتي را در خصوص آثار منازعات در جهان به ويژه از بالكان تا افغانستان و از لبنان تا سودان انجام داده است. طي اين مطالعات ما متوجه شده ايم كه تا چه حد محيط زيست تخريب شد و اين آسيب ها تا چه حد سلامت بشر، زندگي و امنيت او را به خطر انداخته است. همچنين اين خطرات مي تواند حتي منجر به ناپايداري صلح و فعاليت هاي توسعه يي در جوامع پس از جنگ شود به شكلي كه در افغانستان جنگ و بي ثباتي جامعه قرباني هاي زيادي را به همراه داشته است. ده ها هزار نفر به علت آثار جنگ بر محيط زيست زندگي شان آواره شده و مجبور شدند به دنبال غذا و كار از مناطق روستايي به مناطق شهري مهاجرت كنند.
دبيركل سازمان ملل متحد با تاكيد بر اينكه حفظ محيط زيست و منابع طبيعي يكي از مهم ترين عوامل پايداري صلح در مناطق جنگ زده است، افزود؛ تعدادي از كشورهاي منطقه گريت ليكز آفريقا به منظور مديريت منابع طبيعي مشترك شان براي همكاري هاي فرامرزي توافق كردند. صلح پايدار در منطقه دارفور سودان تا حد زيادي متكي بر حل مناقشات حاصل از رقابت ها در مورد آب و زمين هاي حاصلخيز است و تا وقتي منابع طبيعي و اكوسيستم ها در معرض نابودي قرار دارند، صلح ماندگار در افغانستان محقق نمي شود.
بان كي مون تاكيد كرد؛ از نظر سازمان ملل متحد حفظ محيط زيست جزء لاينفك برقراري صلح و ثبات است.
پروفسور اسد پروهيك سفير كرواسي در تهران نيز با اشاره به اثرات مستقيم و غيرمستقيم مين در جهان گفت؛ آمارها نشان مي دهد 120 تا 140 ميليون مين در جهان كار گذاشته شده و 230 ميليون مين در زرادخانه هاي دنيا آماده كارگذاشته شدن است.
وي با اشاره به اينكه متاسفانه سرعت مين گذاري در جهان چهار برابر بيشتر از سرعت خنثي كردن اين مواد بسيار مخرب است، گفت؛ موادي در داخل مين ها وجود دارد كه آب و خاك را به وضعيت غيرقابل استفاده مي رساند. سفير كرواسي در تهران تاكيد كرد؛ جمع كردن مين هاي كنوني در جهان 300 ميليارد دلار اعتبار و هزار سال زمان نياز دارد. وي تاكيد كرد؛ آثار زيست محيطي مين ها فاجعه بار است و زمين هاي كشاورزي و منابع آب را آلوده مي كند كه اين امر فاجعه يي زيست محيطي خواهد بود.
سفير كرواسي در تهران گفت؛ چهار ميليون مين از جنگ جهاني دوم تاكنون در جهان كاشته شده است كه حتي با گذشت 50 سال از زمان كاشت آنها هنوز هم منفجر نشده و آثار زيانبار انساني و زيست محيطي را به بار مي آورند.
نبود قانون وضعيت بحران در جهان امكان سوءاستفاده و تخريب محيط زيست را هنگام جنگ ها فراهم كرده است. پيتر جي استوكر نماينده صليب سرخ جهاني در ايران نيز در اين جلسه با اشاره به اينكه كميته بين المللي صليب سرخ به عنوان يك سازمان بشردوستانه به جنبه هاي زيست محيطي درگيري ها نيز توجه دارد، گفت؛ آلودگي آب در درگيري هاي مسلحانه تنها يكي از دغدغه هاي اصلي جنگ ها به شمار مي رود.
وي با اشاره به اينكه در اسناد حقوق بين الملل حمايت هاي جدي از محيط زيست و تاثيرات جنگ بر آن به عمل آمده است، افزود؛ مشكل اصلي اجراي كنوانسيون ها و مفاد آن در زمان جنگ است.
نماينده صليب سرخ جهاني در ايران گفت؛ يكي از مسائل اصلي جنگ،نبود قانون وضعيت بحران است كه امكان سوءاستفاده و تخريب محيط زيست را فراهم مي كند. در پايان اين مراسم بيانيه پاياني سمينار بين المللي آثار جنگ بر محيط زيست قرائت شد.
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]