واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: دوست عزيزي كه از لنز نرم طبي استفاده مي كني
ساليان متمادي از مصرف اولين لنز طبي مي گذرد. در طي اين سالها پيشرفتهاي زيادي در جهت بهبود كيفيت و راحتي و سلامت هر چه تمام تر لنزها اتفاق افتاده است. بعد از گذشتن از مقوله استفاده از لنزهاي سخت در سالهاي اوليه لنزهاي طبي (كه البته هنوز هم كاربرد وسيعي دارد) لنزهاي نرم اوليه مشكلاتي از قبيل عدم راحتي، عدم عبوردهي اكسيژن كافي براي قرنيه، جذب رسوبات در مدت زمان طولاني مصرف را به همراه داشتند.
سالها قبل لنزهاي نرم را در ويال هاي شيشه اي عرضه مي كردند و مي گفتند كه مي توانيد به مدت يك سال از آنها استفاده كنيد. البته بعضي ها هم مي گفتند برو از آنها آنقدر استفاده كن تا زماني كه اذيتت كرد بيا و عوضش كن حالا بعد از يك سال،2 سال يا سالها بعد!؟ اين كلام سخن بسيار اشتباهي بود! بطور مثال: اگر شما ماشين داشته باشيد، روغن موتور آنرا در مدت زمان يا كيلومتر مشخص تعويض مي كنيد نه اينكه بگذاريد ماشين شما به روغن سوزي و ايراد هاي فني دچار گرديده و بعدا روغن موتور آنرا تعويض كنيد!!!؟؟؟
اين مثال در مورد لنزها نيز صادق است. به خصوص چشم كه يكي از اعضاي مهم بدن مان است كه قيمت ندارد.اشك چشم ما داراي مقاديري مواد پروتئيني، چربي و املاح است كه در آب حل هستند. وقتي كه ما از لنز استفاد مي كنيم درهمان دقايق اوليه استفاده از لنز مواد پروتئيني و چربي روي سطح لنز قرار گرفته و بصورت رسوب روي آنها باقي مي مانند و در طي زمان كه ما لنزها را مصرف مي كنيم بر ميزان اين رسوبات افزوده مي گردد. خوب، حالا سئوال اينجاست كه پس كارايي محلولهاي شستشوي لنز نرم در چيست؟ بله، محلولهاي فعلي شستشوي لنز نرم را به نام محلولهاي چند منظوره مي شناسند كه هم خاصيت پاك كنندگي دارد، هم براي نگهداري لنزها در جالنزي مي توان از آنها استفاده نمود. اما اين محلولها در بهترين شرايط و با بهترين نوع ماساژ براي شستشوي لنزها درصدي از اين رسوبات را پاك مي كنند( كه بين 40 تا 60 درصد مي باشد).پس هميشه پس از شستشوي لنز توسط محلول ميزاني از رسوبات روي لنز باقي مي ماند كه البته ميزان آن بسيار ناچيز است اما با گذشت زمان و افزايش همين ميزان ناچيز هم روي كيفيت مطلوب لنز و هم روي ديد عالي شما تاثير مي گذارد و در نهايت هدف مطلوبي را كه از مصرف يك لنز دنبال مي كنيد به دست نخواهيد آورد.آمارها نشان مي دهد كه درصدي از مصرف كنندگان لنز بعد از مدتي مصرف آنها را كنار مي گذارند كه دليل اصلي اين امر ندانستن مطالب كافي در مورد لنز و نيازهاي آن و چگونگي تطابق و هماهنگي يك لنز خوب با چشمانشان و عدم رعايت نكات بهداشتي لنز مي باشد.پس با در نظر گرفتن مطالب عنوان گرديده به اين نتيجه مي رسيم كه هر چه زمان تعويض لنزهايمان را زودتر كنيم از سلامت و ديد مطلوب تر لذت خواهيم برد و رسوبات لنزهايمان را سريعتر دور مي اندازيم.
به ياد داشته باشيم تمامي شركت هاي معروف سازنده لنز ، لنزهاي سالانه خود را يا از رده توليد خارج كرده يا در حال خارج كردن سريع آنها از رده توليد هستند. اين در حالي است كه در كاتالوگ هاي اين لنزهاي سالانه هم نهايتا مدت زمان استفاده از آنها را 6 الي 9 ماه اعلام نموده اند.
مساله ديگر ميزان اكسيژن رساني لنزهاي نرم به قرنيه ماست.اين ميزان در لنزها تحت عنوان واحد DK/t (يعني ميزان عبوردهي اكسيژن نسبت به ضخامت ماده سازنده اوليه لنز ) عنوان مي گردد. قرنيه چشم ما اكسيژن را مستقيما از هواي اطراف دريافت مي كند و مواد غذايي لازم را از طريق پديده انتشار از مويرگهاي خوني اطرافش جذب مي نمايد تا با فرآيند سوخت و ساز سلولي به بقاء خويش ادامه دهد.
پس در واقع لنز مانعي براي تنفس قرنيه چشم ما خواهد بود مگر آنكه اكسيژن لازم براي متابوليسم سلولي را از خود عبور دهد. در غير اين صورت باعث ادم يا پرآبي قرنيه يا مرگ سلولهاي آن مي گردد و اين مساله باعث احساس ناراحتي استفاده از لنز، عدم تحمل آن، پر خوني قسمت سفيد چشم و نهايتا كنار گذاشتن استفاده لنز خواهد بود.
لنزهاي سالانه قبلي از جنس هايدروژل (يعني تركيب يك نوع ماده پلاستيكي با آب) ساخته مي شدند. البته خود لنز داراي آب نيست بلكه ميزان جذب آب لنز از اشك چشم درصد آب لنز را تشكيل مي دهد كه ميزان آب مي تواند نشانه راحتي يك لنز هم باشد. (البته اين ملاك لازم است ولي كافي نيست)
در مرحله بعد نوع ماده پلاستيكي بسيار مهم است كه از چه نوع پليمري تهيه شده باشد. در انواع لنزهاي نرم هايدروژل ميزان عبوردهي اكسيژن(DK/t) بين 4 تا 35 مي باشد.براي افزايش عبوردهي اكسيژن از لنزهاي نرم هايدروژل يا بايد ميزان آب آنها را (كه در واقع ناقل اكسيژن از قسمت جلوي لنز به قسمت پشت لنز و قرنيه مي باشند) افزايش داد يا بايد ضخامت لنزها را كاهش داد. خوب، اگر ميزان آب لنزها را افزايش دهيم نه تنها لنز قوام اوليه خود را از دست مي دهد بلكه مشكلات ديگري از قبيل جذب رسوبات و موارد ديگر را در پي خواهد داشت. دانشمندان صنعت لنز به اين نتيجه رسيدند كه اگر لنزي را با آب خالص و با ضخامت لنزهاي فعلي بسازند (كه عملا اينكار امكان پذير نيست) ميزان عبور دهي اكسيژن آن (DK/t) ، 86 خواهد بود. كار ديگر آن است كه ضخامت لنز را كاهش بدهيم كه اين كار نيز عملي به نظر نمي آيد زيرا باعث پاره شدن لنز مي گردد و اين كار هم تا حدي قابليت اجرايي خواهد داشت.
پس لزوم استفاده از مواد پليمري جديدي لازم به نظر مي رسيد.سيليكون ماده اي بود كه در صنعت لنز سازي انقلابي ايجاد كرد. اين ماده غير از خواص منحصر به فرد خود قابليت فوق العاده اي در انتقال اكسيژن هوا داشت بطوري كه ما اگر سيليكون خالص را در ريه هاي خود قرار دهيم تا مدتها قادر به نفس كشيدن خواهيم بود. اما مشكل اوليه اين بود كه سيليكون قابليت مخلوط شدن با ماده هايدروژل را نداشت.نهايتا شيميست ها موفق شدند اين مواد را با هم تركيب كرده و اولين ماده سيليكون هايدروژل را در سال 1998 براي لنزها بسازند. مشكل دوم اين بود كه ماده اوليه لنزها بايد جاذب رطوبت باشند اما در ابتدا سيليكون هايدروژلها فاقد اين خاصيت بودند. براي همين در نسل اوليه سيليكون هايدروژلها بعد از ساخت لنز آنها را در اطاقهاي خلاء مخصوصي كه در كف آنها نوعي گاز مايع بود ،قرار داده و با جريان الكتريكي كه به گاز داده مي شود الكترونهايي به سطح لنزها پرتاپ كرده و لايه هاي پوششي در سطح لنز (در حد نانومتر) ايجاد مي كردند مانند غشاء پلاسمايي در لنز Airoptix از كمپاني CIBAVISION يا ماده DMA در لنز Purevision از كمپاني bausch & lomb . در نسل دوم براي آب دوست شدن لنزهاي سيليكون هايدروژل يك ماده شيميايي مخصوص به آنها اضافه مي كردند مثل ماده Hydraclear در لنز acuvue Oasys از كمپاني J&J .اما در نسل سوم لنزهاي سيليكون هايدروژل كه جديدترين نسل آن است بدون حضور هيچ لايه يا ماده اي، ذات مولكولهاي سيليكون هايدروژل را هيدروفيل (آب دوست) كردند كه به اين روش كه باز خود انقلابي در صنعت لنز سازي بود تكنولوژي آكوافورم گويند مانند لنزBiofinity از كمپاني Coopervision .
به ياد داشته باشيم در لنزهاي سيليكون هايدروژل با افزايش ميزان سيليكون ، ميزان اكسيژن رساني افزايش مي يابد و ميزان آب كاهش مي يابد.
لنز Focus Night & Day با 24% آب DK/t = 175 دارد ،حال در لنز Air optix Aqua با 33% آب DK/t = 138 گرديده يعني هر چه ميزان سيليكون كاهش مي يابد اكسيژن رساني هم كاهش يافته و ميزان آب آن افزايش مي يابد اما باز لنز بايوفينيتي از كارخانه كوپرويژن اين قانون را شكسته و با داشتن48% آبDK/t=160 را داراست.
مساله ديگر سفتي (Modulus) لنز هست.در لنزهاي سيليكون هايدروژل اوليه سفتي لنزها بالاي 1 پاسكال هست. اما در لنزهاي سيليكون هايدروژل نسل دوم و سوم سفتي لنزها به زير 1 پاسكال رسيدند و چون ما لنزها را در چشم خود نگه مي داريم فلذا نرمي و راحتي آن در چشم معيار مهمتري است تا گزاردن آن روي انگشت براي قرار دادن در چشم.
دهيدراتاسيون يا از دست دادن آب مساله ديگري در لنزها است كه اگر اين ميزان زياد باشد باعث خشكي چشم (Dry eye) مي گردد.اين ميزان در لنزهاي سيليكون هايدروژل نسل اول كه ميزان آب كمي دارند اندك مي باشد ولي در كنار اين مساله بعلت كمي آب آنها ممكن است روي راحتي لنزها هم كمي تاثير بگذارند.(البته اين به ميزان اشك چشم بيمار نيز بستگي دارد).در نسل دوم سيليكون هايدروژل ها ميزان آب افزايش مي يابد كه به راحتي لنزها نيز مي افزايد و در تكنولوژي جديد (بخصوص در نسل سوم) با باندهاي پهن سيليكوني، آب را در ميان مولكولهاي خود محبوس كرده و جلوي تبخير آنرا گرفته و نه تنها در مناطق خشك بلكه در مناطق مرطوب هم از كارآيي بالايي برخوردار هستند. (البته در لنزهاي سيليكون هايدروژل به ميزان كمتر از 50% آب، لنز كم آب (low water) گفته مي شود.)
با در نظر گرفتن تمام معيارها و ملاك هايي كه از آنها نام برديم خواهيم ديد كه در حال حاضر لنز بايوفينيتي كمپاني كوپرويژن ايده آل ترين لنز موجود در بازار ايران براي چشمان ما خواهد بود.
ما باور داريم بيماري كه براي تهيه لنز به ما مراجعه مي كند ما را معتمد خود مي داند پس با انتخاب بهترين لنز از كارخانه هاي معتبر او را در دستيابي به ديد عالي و امكان استفاده از يك لنز خوب (كه مسلما حق اوست) ياريگر هستيم . شما هم نگذاريد لنزهاي متفرقه و غير استاندارد از كمپانيهاي غير معتبر سلامت چشمانتان را خدشه دار كند، زيرا هميشه بهترين انتخاب حق شماست.
.
جهت كسب اطلاعات علمي بيشتر با اين شماره تماس حاصل نمائيد: 09122895629
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1239]