واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: توليد بتني با توانايي تصفيه آب وهوا در ايران جلوه ديگري از فناوري نانو
محققان وزارت جهادكشاورزي موفق شدند با استفاده از فناوري نانو نوعي بتن موسوم به «بتن سبز» توليد كنند. اين بتن علاوه بر اين كه در مقايسه با بتن هاي معمولي از مقاومت به مراتب بيشتري برخوردار است، خاصيت فتوكاتاليستي ايجاد شده در آن امكان حذف آلاينده هاي خطرناك موجود در آب وهوا را نيز فراهم كرده است تا جايي كه از اين نوع بتن مي توان براي تصفيه كامل آب وهوا در سطح گسترده استفاده كرد. محققان اين طرح، همچنين پيش بيني مي كنند كه در صورت وسعت بخشيدن به اين طرح حتي اين امكان وجود دارد كه بتوان آب هاي فاضلاب را نيز به آب شرب تبديل كرد. ايران پس از آمريكا و ژاپن سومين كشور جهان محسوب مي شود كه به اين فناوري دست پيدا كرده است. مهندس احساني، مجري طرح در گفت وگو با خراسان در مورد جزئيات پروژه گفت: اين بتن با استفاده از نانو ذرات دي اكسيدتيتانيوم توليد شده است و با استفاده از اكسيدسيليس مقاومت بتن را از نظر خواص مكانيكي و استحكام و دوام افزايش داديم تا در عين حال بتن خاصيت فتوكاتاليستي نيز پيدا كند. وي اضافه كرد: در بعد خواص مكانيكي از نظر دوام موفق شديم با به كاربردن نانو مواد به ٤٠ درصد افزايش مقاومت فشاري و ٦٠ درصد افزايش مقاومت كششي در مقايسه با بتن هاي معمولي دست پيدا كنيم.
براي ايجاد خواص فتوكاتاليستي نيز٢ مرحله اجرا كرديم اول اين كه بتن را با نانوذرات دي اكسيد تيتانيوم پوشش داديم و دوم اين كه درصدي از اين نانوذرات را جايگزين درصدي از سيمان به كار رفته در بتن كرديم. درحالت اول كه بتن را با نانوذرات پوشش داديم بتن خاصيت فتوكاتاليستي يا خاصيت اكسيدكنندگي ذرات آلي را پيدا كرد و در نتيجه آزمايش هاي ما اين بتن در عرض ٤٨ساعت آلاينده استاندارد «رودامين» را به خوبي تخريب كرد و نشان داد كه در حد قابل توجهي خاصيت اكسيدكنندگي دارد. مهندس احساني همچنين تصريح كرد: با توجه به اين كه در حال حاضر درصد زيادي از آلاينده هاي ما مانند آلاينده هايي كه از پساب هاي صنعتي بيرون مي آيند يا گازهايي مانند NO و يا NO2 كه از خروجي اگزوز موتورها خارج مي شوند از نوع آلي هستند، خاصيت اكسيدكنندگي ذرات آلي اين بتن، به خوبي مي تواند اين نوع آلاينده هاي موجود در هوا را از بين ببرد. وي گفت: در واقع اين بتن خاصيت اكسيدكنندگي دارد و هر ذره آلي كه در مجاورت آن قرار گيرد، اكسيد مي شود و اين اكسيدشدن باعث تجزيه آن مي شود و ماده مزبور پس از تجزيه شدن خاصيت ميكروبي خود را از دست مي دهد. وي خاطرنشان كرد: حالت دومي كه ما براي اين نوع بتن درنظر گرفتيم، اين بود كه در اين نوع بتن درصدي از نانوذرات را جايگزين درصدي از سيمان كنيم كه البته نتايج اين مرحله در دست بررسي است كه در صورت موفقيت آميزبودن اين مرحله از آزمايش، اين نوع بتن در سازه هاي بتن آرمه، مانند پل ها، اسكله هاي بنادر، ساختمان هاي بلندمرتبه و حتي ساختمان هاي ضدانفجار به كار گرفته خواهد شد. ضمن آن كه از خاصيت فتوكاتاليستي اين نوع بتن مي توان در پروژه هاي خطوط انتقال آب در كشاورزي و در شهرها به عنوان تصفيه كننده آب استفاده كرد. چرا كه اين خاصيت ويژه فتوكاتاليستي بتن باعث مي شود تا آبي كه از اين بتن در حال عبور است، به طور كامل تصفيه شود. وي تاكيد كرد: تجربه هاي موفق اين كار را مي توان در كشورهاي آمريكا و ژاپن مشاهده كرد، در اين كشورها ازاين نوع بتن به صورت پنل هاي بزرگ در كنار بزرگراه ها استفاده مي شود تا هواي محيط از گازهاي خطرناك مانند گاز NO و NO2 حاصل از تردد خودروها تصفيه شود.
وي گفت: اين نوع بتن صرفا از نظر خاصيت فتوكاتاليستي در كشورهايي مانند آمريكا و ژاپن داراي نوع مشابه است اما از ابعاد ديگري مانند دوام و مقاومت الكتريكي و خاصيت تصفيه كنندگي آب، كاملا منحصر به فرد است.
وي اضافه كرد: در صورت كاربردي شدن اين طرح ها در آينده مي توانيم كانال هاي كشاورزي بسازيم كه بتواند آب هايي را كه از مقطع اين كانال عبور مي كند، تصفيه كند تا آب سالم تري در حوزه كشاورزي به گياه برسد و اميدواريم كه همچنين از اين بتن بتوانيم در نماي ساختمان ها و در كنار بزرگراه ها براي تصفيه هوا استفاده كنيم.
وي با بيان اين كه استفاده از نانوذرات تيتانيوم در ساخت اين نوع بتن باعث مي شود تا ظاهر بتن از رنگ خاكستري به رنگ سفيد تغيير كند، گفت: اين موضوع نيز از محاسن ديگر اين نوع بتن است كه نماي بهتري را در ساختمان ها و سازه ها ايجاد مي كند.
از مهندس احساني سوال مي كنم كه اصطلاح «بتن سبز» بر چه اساسي براي اين نوع بتن استفاده شده است، وي مي گويد: ما در ساخت بتن زماني اين اصطلاح را به كار مي بريم كه از سيمان كمتري در پروژه ها استفاده شود بنابراين در پروژه هاي ساخت بتن اصطلاح «Green Technology» به كار مي رود بتني كه بر اين اساس توليد مي شود، «بتن سبز» خوانده مي شود علت اصلي اين موضوع آن است كه اصولا پروسه توليد سيمان براي محيط زيست يك پروسه آلوده كننده است به همين دليل هرچه مصرف سيمان كاهش يابد درصد آلايندگي نيز كاهش خواهد يافت.
وي در خصوص توليد اين نوع بتن در مقياس صنعتي نيز خاطرنشان كرد: درحال حاضر قيمت نانوذرات مورد استفاده در اين پروژه بسيار زياد است ضمن آن كه ما ناچار شديم كه اين نانوذرات را از خارج از كشور خريداري كنيم كه چنان چه زمينه هاي توليد اين نانوذرات در كشور فراهم شود، راه صنعتي شدن اين نوع بتن ها هموار خواهد شد.
وي در توضيح اهميت كاربرد اين نوع بتن براي تصفيه آب مورد نياز گياهان گفت: در شرايط كنوني پساب هاي خروجي از كارخانه هاي كشور حاوي مواد شيميايي خطرناك، به صورت مستقيم به سمت مزارع هدايت مي شود در حالي كه اين پساب ها براي محيط زيست، گياهان و حتي انسان بسيار خطرناك است كه با اين شيوه مي توان اين خطر را تا حد قابل توجهي كاهش داد.
مهندس احساني در پاسخ به اين سوال كه آيا با اين نوع بتن مي توان آب شرب را نيز به طور ١٠٠درصد تصفيه كرد، مي گويد: چنان چه فناوري ساخت اين نوع بتن در مقياس صنعتي توسعه پيدا كند اين امكان به خوبي ايجاد مي شود و امكان تبديل فاضلاب به آب شرب فراهم خواهد شد اما اين كار مستلزم اجراي پروژه هاي بزرگ تري است.
شنبه 18 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]