واضح آرشیو وب فارسی:موج: استخراج اطلاعات از ادبيات داستاني انقلاب بايد متمايز باشد
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ يك نويسنده معاصر گفت: تا زماني كه در استخراج عمومي وتخصصي اطلاعات تمايزي وجود نداشته باشد دانشي در حوزه ادبيات داستاني انقلاب و دفاع مقدس شكل نمي گيرد.
به گزارش خبرنگار موج، نصرت الله صمدي نويسنده معاصر در نخستين پيش همايش ادبيات داستاني و دفاع مقدس به ارائه مقاله اي با موضوع آسيب شناسي كتاب شناسي هاي ادبيات داستاني جنگ پرداخت.
اين نويسنده معاصراظهار داشت: از بانيان اين همايش براي نقش دادن به كتابخانه و كتابداري در چنين برنامه اي تشكر مي كنم شايد اين توجه نقطه آغازي براي شناخت اهميت نگاه كتابداري به پژوهش هاي فرهنگي باشد.
وي افزود: حقا سال هاست كه برد مؤثر چنين گفتاري، از چارچوب اتاقكي در كتابخانه جنگ حوزه هنري فراتر نرفته اس و نبود حساسيت علمي در گوش برخي مسوولان فرهنگي و رضايت به وضوع موجود گريبان ما را گرفته و دود ودم سياست زدگي چهره كبود ما را پوشانده است.
صمدزاده اظهار داشت: از سياست هاي فرهنگي خبري نيست و با استمرار اين وضعيت آينده اي كمك دانش در انتظار ماست.
وي عنوان كرد: پس از گذشت سي سال از پيروزي انقلاب اسلامي كه نوروز هفتگي اين ملت بود و روي كار آمدن نسل اول و دوم در جمهوري اسلامي و آمادگي نسل سوم براي تأثير گذاري هاي فرهنگي و اجتماعي اكنون به راحتي نمي توان كتاب نخواهي بخش اعظم ملت ايران را نتيجه فرمانروايي پادشاهان فاسد و بي فرهنگ گذشته دانست.
اين نويسنده معاصر اذعان داشت: به رغم داعيه فرهنگي موجود در ادبيات شفاهي اين جامعه، اكنون كتابداري و اطلاع رساني اگر بي شأن ترين فعاليت اجتماعي ما نباشد، يكي از نازل ترين آن هاس به گونه اي كه پذيرفته شدگان اين رشته از اعلام آن شرم شان مي آيد.
وي افزود: اگر در انتخاب هاي دانشگاهي، يكي از آخرين رشته ها كتابداري است نبايد تعجب كرد به تبع آن اگر هوش و ذوقي در اين صرف نمي شود نبايد كسي را ملامت كرد و از اساتيد و علماي كتابداري و اطلاع رساني ما كه هنوز از علوم وارداتي و مترجم كه عموما در وضع بومي ناكارآمد هستند، پا را فراترنگذاشته اند، نبايد انتظاري داشت.
صمدزاده اظهار داشت: شايد باورش سخت باشد كشوري كه اكنون سالانه بيش از 200 نفر فارغ التحصيل دوره هاي تكميلي كارشناسي ارشد ودكتراي كتابداي و اطلاع رساني دارد و بيش از ده هزار كتابدار تحصيلكرده، در كتابخانه هايش مشغول هستند و در بستر از امكانات مادي ومعنوي ايستاده است، در مديريت اطلاعات سابقه فرهنگي اين ملت يعني حدود فقط يك ميليون كتاب چاپي و نشريه اين چنين درمانده است.
به گفته وي بايد بدانيم كه آينده پژوه از بستر اطلاعاتي مي گذرد كه در اين حوزه و با چنين دانش و شأني فراهم مي آيد.
پژوهشگر ايراني گفت :مطمئن باشيم اگر اين كشور به رنسانس علمي احتياج دارد بدون بهادادن به دانش كتابداري و ملزومات بومي آن امكان پذير نخواهد بود.
وي عنوان كرد: البته رويكرد ضعيف حوزه هاي مرجع استخراج اطلاعات كتابخانه اي و نمايه سازي براي منشورات فارسي به حوزه هاي تخصصي نيز تسري پيدا كرده است.
صمدزاده اظهار داشت: بايد عرصه عمومي اطلاعات آنچنان پخته و كارآمد باشد تا برجسته سازي زواياي تخصصي يك دانش لازم به نظر آيد.
وي افزود: زماني بستر عمومي اطلاعات آماده نيست وآنچنان ناقص است كه اطلاعات كتابشناختي پايه و اوليه، جزء ضروري ترين احتياجات هر روي كتاب شناختي است بنابراين چه انتظاري از ديدگاه تخصصي به يك موضوع مي توان پيدا كرد.
اين نويسنده معاصر يادآور شد: ما پس از اين همه دوره هاي مديريتي در سازمان هاي توليد اطلاعات، هنوز يك فهرست ساده از اطلاعات چاپي اين مملكت نداريم و آنچه كه در مراكزي مثل كتابخانه ملي وخانه كتاب فراهم شده چنان از شاخصه هاي علمي ضعيفي برخوردار است كه جاي شگفتي دارد.
وي عنوان كرد: نمي خواهم زحمات كتابداران و كتاب كاران و فراهم آورندگان اين بانك ها را ناديده بگيريم چرا كه آن ها متناسب شأني كه كار فرهنگي در اين جا به آن ها داده است، مي كوشند و ما هماني را از حاصل كوشش آن ها برداشت مي كنيم كه انتظار داريم.
صمدزاده با بيان اين كه كتاب شناسي هاي موضوع جنگ ايران و عراق و دفاع مقدس در چنين بستري شكل گرفته است، گفت: اين مطلب به معناي ناكارآمدي نگاه كتابداري و اطلاع رساني به حوزه هاي تخصصي است كه به تبع تخصصي تر شدن وروز آمد شدن دانش در رشته هاي علوم انساني، بايد رشد متناسب مي داشت و از طرفي ديگر ورود اخاص ناآشنا با فنون كتابخانه اي و كتابشناختي به چنين حوزه اي در اطلاع رساني تخصصي، نارسايي ها وابهاماتي به وجود آورده است كه در اين همايش بررسي خواهد شد.
وي افزود: برخي از اين كتاب شناسي ها مجموعه اي از خاطرات، يادداشت ها، نامه ها و زندگي نامه ها را در كنار داستان ها به عنوان داستان و رمان دفاع مقدس قرار داده اند و ما نمي دانيم به داستان نويس بودن پديد آورنده اين گونه كتابشناسي شك كنيم كه صاحب چنين شناخت يا بهتر بگويم نا شناختي است يا اين كه اين افراد در بي توجهي هاي ما گوشه اي امن يافته و مطمئن از نبود يك كارشناسي درست در مراكز، باري گذاشته و حصه اي برداشته اند.
اين پژوهشگر معاصر تصريح كرد: ازابتداي نشر آثار جنگ و دفاع مقدس تا كنون حدود 50 مجلد كتاب شناسي منتشر شده كه 30 مجلد آن ها، مدارك نوع كتاب رامعرفي كرده اند.
وي عنوان كرد: از اين ميان كتابشناسي هايي كه به هر نحوي به ادبيات داستاني جنگ پرداخته اند حدود 5مجلد است كه اكنون پير شده اند و توان اطلاع رساني فهرستي ندارند چه رسد به جنبه هاي تخصصي كه ما از آن ها انتظار داريم.
به گفته وي همگي اين آثاردر نبود توأمان سه وجه از كارشناسي يعني اصول كتابشناختي، تخصص موضوعي جنگ و تخصص موضوعي داستان شكل گرفته اند.
صمدزاده اظهار داشت: اكنون از ميان حدود 6هزار500 كتاب فارسي منتشره و مرتبط با جنگ ايران و عراق، حدود 1هزارو 500 عنوان كتاب در موضوعات مختلف ادبيات داستاني است.
وي افزود: از اين ميان حدود 500 عنوان، آثار كودك و نوجوان را تشكيل مي دهد و در ميان آثار بزرگسال حدود 300 عنوان مجموعه داستان كوتاه است و نزديك به 150 عنوان نيز مي توان رمان و داستان بلند يافت كه درصد قابل توجهي از محتوا و درونمايه آن ها مستقيما به جنگ و دفاع مقدس و جنبه هاي فرهنگي، اجتماعي و سياسي متأثر از آن ارتباط دارد.
اين پژوهشگر معاصر تاكيد كرد: از وضع ساختاري كه برخي قالب ها و انواع ادبي دارند مثل تفاوت رمان و داستان بلند تا محتوا و مضمون آثار همگي مشكلاتي را رقم مي زنند.
وي عنوان كرد: داستان هايي از جبهه، داستان هايي از جنگ، داستان هايي درباره جنگ، داستان هايي با پس زمينه جنگ، داستان هاي انساني جنگ و... كه همگي در فقدان نقد درست و نبود نگاه علمي و جامع به داستان ها و رمان هايي موجود ايجاد شده است و نتوانسته مؤلفه هايي از ادبيات داستاني جنگ بيرون آورد تا در ساير زواياي فرهنگي اين مرز و بوم به خصوص در نگاه كتابداري و اطلاع رساني موضوعيت بيابد و از آنجا به چرخه پژوهش واردشود.
صمدزاده اظهار داشت: نبرد ملت ايران در جنگ تحميلي هشت ساله، يادگارهاي فراواني براي فرهنگ آينده ما به يادگار گذاشت و شهدايي كه هر چقدراز ايام آن ها فاصله مي گيريم خود را چون اساطيري به ما مي قبولانند.
وي افزود: وقايعي كه مي توانند افسانه وارد وارد ذهن و زبان يك ملت شوند، آرمان هايي كه با تمام سعي و كوشش سياست بازان خودي و غيرخودي هنوز اصالت دارند و نگاه فرمايشي و حزبي و حكومتي هنوز همه آن ها را مصرفي نكرده است.
اين پژوهشگر معاصر تصريح كرد: آينده ما در گرو روشنفكري و دگرانديشي در زواياي فرهنگي و اجتماعي است.
وي عنوان كرد: به آينده اي فكر كنيم كه هزار رمان جنگ و دفاع مقدس، با همان ديدگاهي كه اكنون همايش اش كرده ايم نوشته و چاپ شده است.
صمدزاده اظهار داشت: اين همايش كمك خواهد كرد تا بدان برسيم كه چگونه مي توان بستري از اطلاعات در جامعه فراهم كرد تا حقيقت ممتازي كه وجود دارد و حماسه و اسطوره اي كه شكل گرفتها ست بومي ذهن و زبان نويسنده باشد.
وي افزود: آزادانديشي او را حمايت كنيم و به او اعتماد كنيم تا براي نشان دادن هويت ملي و ديني و نمايش تأثيرگذاري، هدايت گري و اخلاق مداري و حتي لذت جويي از قدرت خلاقه اي كه دارد سراغ آن ها برود نه براي انجام يك سفارش.
پژوهشگر معاصر اظهار اميدواري كرد:اين همايش بتواند در كنار طرح داستان و رمان جنگ و مسائل حاشيه اي آن مدخلي براي نمايش حساسيت پژوهش هاي كتابداري و اطلاع رساني تخصصي در عرصه ملي فراهم كند.
پنجشنبه 16 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]