واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
پر مصرف ترین داروهای کشور ایران معرفی شدند ، در این لیست قرص استامینوفن کدئین ، قرص سرماخوردگی بزرگسالان ، قرص آموکسی سیلین و قرص دیفنوکسیلات به ترتیب رتبه یک تا چهار را دارند .
وزارت بهداشت کشور ایران اعلام کرد قرص استامینوفن کدئین، پر فروش ترین داروی این کشور است. ابراهیم شیبانی، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت ایران گفت قرص های آدلت کلد و آموکسی سیلین در رده های بعدی قرار دارند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، این در حالیست که مسئولان امور دارویی در ایران تا کنون بارها داروخانه ها را از فروش بدون نسخه استامینوفن کدئین و سایر داروهایی که مانند این قرص حاوی مواد مخدر هستند منع کرده اند.
میزان مواد مخدر این دارو ها در بازار ایران از ۲۰میلی گرم به ۱۰میلی گرم کاهش پیدا کرده، و قرار است این میزان هم به کمتر از ۱۰میلی گرم برسد تا عوارض کمتری برای مصرف.کننده داشته باشد.
شیبانی اعلام کرد که ۹۷ درصد از داروهای مصرفی ایران، داخل این کشور تولید می شود و تنها سه درصد از این داروها از خارج وارد می شوند. به گفته این مقام وزارت بهداشت، قبل از انقلاب، ۷۵ درصد داروهای مصرفی از خارج وارد می شده است.
کارشناسان معتقدند استامینوفن کدئین باید با تجویز پزشک مصرف شود چون مصرف مداوم آن مانند داروهای دیگر عوارض سوء زیادی بر بدن دارد.
علی صفا کارشناس معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت پیشتر گفته بود، مصرف زیاد این دارو با توجه به کدئین آن، موجب اعتیاد می .شود و معتادان گاهی اوقات در روز ۲۰عدد آن را یکجا می خورند.
صفا با بیان اینکه مصرف قرض استامینوفن کدئین برای افرادی که ممکن است هنگام سردرد و یا تب از آن استفاده کنند، موجب اعتیاد نمی .شود، گفت در این مواقع هم دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود. به گفته علی صفا میزان مواد مخدر این دارو در بازار ایران از ۲۰میلی گرم به ۱۰میلی گرم کاهش پیدا کرده، و قرار است این میزان هم به کمتر از ۱۰میلی گرم برسد تا عوارض کمتری برای مصرف.کننده داشته باشد.
* نگرانی از تجویز بیش از حد داروها
در حالی که بازار داروی ایران به.خصوص در سه.ساله اخیر زیر فشار اهرم.های تحریمی کشورهای عمده تولیدکننده دارو از رمق افتاده است، مسئولان وزارت بهداشت می.گویند نظام سلامت کشور دچار معضل تجویز بیش از حد استاندارد و غیرمنطقی دارو است.
فاطمه سلیمانی، رئیس کمیته تجویز منطقی داروی وزارت بهداشت، شهریورماه خبر داد: میانگین تجویز اقلام دارویی در سال ۸۷ برای هر نسخه ۲۶/۳ مورد بوده که به گفته او، بیش از حد استاندارد و غیرمنطقی است.
آمار ارائه.شده از سوی سلیمانی، البته می.تواند کمی امیدوارکننده باشد چون او یادآوری می.کند: میانگین تجویز دارو در ایران پیش.تر پنج مورد بوده است.
این مسئول وزارت بهداشت گفت: میزان تجویز بسته به نوع تخصص پزشکان متفاوت است. تجویز بیش از حد میان پزشکان عمومی بالاتر از سایر پزشکان است. او همچنین یادآوری می.کند: تجویز بیش از حد و غیرمنطقی به معنی مصرف زیاد از حد دارو نیست چرا که در برخی اقلام مانند آنتی.بیوتیک.ها، داروهای تزریقی و مسکن.ها تجویز بالا است اما به معنی مصرف بالای آن توسط بیماران نیست.
رئیس کمیته تجویز منطقی داروی وزارت بهداشت ایران ، ضمن هشدار نسبت به تجویز غیراصولی داروها توسط پزشکان گفت: در نسخه.های پزشکان به طور میانگین ۵۰ درصد داروهای آنتی.بیوتیک، ۴۶ درصد داروهای تزریقی و ۴ درصد داروهای مسکن تجویز می.شود که نشان از بالابودن سرانه تجویز آنتی.بیوتیک. در کشور دارد.
فرهنگ.سازی برای مهار دارو زدگی ایرانیان
پیش از این معاون غذا و داروی دانشگاه علوم.پزشکی بهشتی نیز خبر داده بود: بر اساس آمار و بررسی.های وزارت بهداشت، متأسفانه وضعیت مصرف دارو در شرایط مطلوبی در بحث تجویز دارو و مصرف وجود ندارد و مردم به صورت خودسرانه دارو مصرف می.کنند.
جمشید سلام.زاده، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم شهید بهشتی، درباره سوءمصرف دارو گفته بود: آمار دقیقی درباره این.که مصرف داروها چه اندازه علمی است وجود ندارد و باید برای کسب آمار دقیق در خصوص سوءمصرف دارو مطالعات و تحقیقات گسترده.ای صورت گیرد.
با این حال او گفت: بر اساس آمار موجود در وزارت بهداشت و درمان متأسفانه وضعیت مصرف دارو در شرایط مطلوبی در بحث تجویز دارو و مصرف دارو به وسیله مردم وجود ندارد و مردم به صورت خودسرانه دارو مصرف می.کنند. این مسئول حوزه درمان با یادآوری این که به علت سوءمصرف دارو، شاهد عوارض جدیدی از داروهای مختلف در موارد متعدد هستیم، پیشنهاد داد: برای اصلاح این رفتار، باید فرهنگ.سازی اساسی کنیم.
* قرص دیفنوکسیلات ، چهارمین داروی پرمصرف کشور ایران است !
قرص دیفنوکسیلات، چهارمین داروی پرمصرف کشور در سال گذشته شناخته شد. در حالی که مصرف بالای این داروی تحت کنترل، با وجود اعمال محدودیت های شدید،کمی عجیب و غیر قابل توجیه به نظر می رسد. دیفنوکسیلات به خاطر کند کردن حرکات روده،عمدتا برای موارد اسهال تجویز می شود اما مصرف بیش از اندازه آن حکایت از کاربردهای دیگر این دارو می کند
طبق جدیدترین آمار فروش دارویی کشور ایران که توسط خبرگزاری ایسنا نقل شده،۸۳۵ میلیون قرص ۲٫۵ میلی گرمی دیفنوکسیلات طی سال گذشته به فروش رسیده است .این قرص بعد از استامینوفن کدئین،قرص سرماخوردگی بزرگسالان و آموکسی سیلین یکی از پرفروش ترین داروهای کشور شناخته شد.
دیفنوکسیلات به خاطر کند کردن حرکات روده،عمدتا برای موارد اسهال تجویز می شود اما مصرف بیش از اندازه آن حکایت از کاربردهای دیگر این دارو می کند.
یک پزشک درباره سوءمصرف قرص دیفنوکسیلات می گوید:”معتادان از این دارو به عنوان جایگزین مواد مخدر استفاده می کنند.”
طبق گفته این پزشک، معتادان در مواقع عدم دسترسی به مواد مخدر،قرص دیفنوکسیلات مصرف می کنند:”علت فروش بالای این دارو این است که فرد معتاد در هر وعده بیش از ۱۰ عدد قرص دیفنوکسیلات می خورد تا اثر تخدیر کنندگی اش را حس کند.”
با این وصف عرضه این دارو در داروخانه ها باید تنها به نسخه های پزشکی محدود شود،درحالی که چنین آمار فروش بالایی، خلاف این امر را نشان می دهد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]