واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: محقق انگليسي: گرايشهاي مذهبي در جهان پست مدرن احيا شده است
فرهنگي. انگليس . مذهب
لندن - يك محقق و استاد دانشگاه در انگليس معتقد است كه در جهان پست مدرن گرايشهاي مذهبي مجددا احيا شده و بخشهاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي را در دنياي غرب تحت تاثير قرار داده است.
به گزارش خبرنگار ايرنا، دكتر كريس هور طي سخناني در سمينار احياي مذهب در جهان پست مدرن و چالشهاي پيشرو كه در ابرار هاوس لندن برگزار شد، تاكيد كرد: بر خلاف تصور رايج مبني بر كاهش نفوذ مذهب در جهان معاصر، امروز شاهد اين هستيم كه انديشههاي مذهبي حتي در جهان غرب رو به گسترش است.
اين محقق مركز مطالعات مسيحي-اسلامي بيرمنگهام با مروري بر فراز و نشيب هاي نقش مذهب در جوامع انساني گفت: در دورهاي از تحولات مذهب در جامعه بويژه در دوره مدرن شاهد اين بوديم كه مذهب به موضوعي كاملا فردي و غيراجتماعي تبديل شده بود و نقش چنداني در تحولات سياسي و اقتصادي و اجتماعي جوامع انساني بويژه در غرب و كشورهاي توسعه يافته نداشت.
وي افزود: اروپا در دوران پس از جنگ جهاني دوم بشدت سرگرم بازسازي اقتصادي و توسعه فني بود و به همين دليل همه مسائل را به كاركردهاي اقتصادي بازار واگذار كرد، در اين دوره ما شاهد هرچه خصوصي تر و فردي تر شدن مذهب در جامعه هستيم، ولي با بروز مشكلات و بحرانهاي اقتصادي متعدد طي دو دهه اخير و افزايش مشكلات فرهنگي و معنوي شاهد اين هستيم كه گرايش به مذهب در جامعه افزايش مييابد.
دكتر هور اظهارداشت: افزايش مهاجرت به اروپا بويژه اروپاي غربي كه بعد از دوران شكوفايي اقتصادي پس از جنگ جهاني دوم صورت گرفت نيز باعث شد كه تغييراتي از نظر تركيب مذهبي جمعيت اين كشورها به وجود آيد.
اين استاد مطالعات مذهبي سپس به برخي شرايط و عواملي كه باعث احياي مذهب در جهان پست مدرن و در عين حال مواجهه آن با چالشهاي جديد شده است، اشاره كرد.
وي گفت: حضور اقليتهاي مذهبي متعدد نظير مسلمانان، سيك ها، هندوها و ..
. در اروپاي غربي و تركيب آنها با جمعيت مسيحي اين كشورها باعث شده است كه موضوع چگونگي تعامل با جامعه چند مذهبي در دوره پست مدرن به يكي از دغدغههاي دولتمردان و رهبران مذهبي تبديل شود.
وي افزود: اروپاي سكولار با حضور اقليتهاي مختلف مذهبي مجددا وارد مباحث مذهبي و معنوي شده و توجه عمومي از گرايشهاي مختلف مذهبي به مسائل اجتماعي و فعاليتها در حوزه عمومي بيشتر شده است.
دكتر هور اظهارداشت: يكي از ويژگيهاي دوران پست مدرن اين است كه هر كس راه خاص خود را براي زندگي تعقيب ميكند و در اين مسير تلاش ميكند برخي عناصر مذهبي مورد نظر خود را از يك كل مذهبي استخراج كند و اين چالشي در مقابل رهبران و موسسات مذهبي است.
وي، افزايش نقش زنان بويژه زنان مذهبي در جامعه، تاثيرات نظامهاي آموزشي بر نحوه تعامل جوانان با سوالات مذهبي و تلاش افراد مذهبي اعم از مسيحي و مسلمان براي بازگشت به ريشههاي گذشته خود از ديگر ويژگيها و چالشهاي پيش روي رهبران مذهبي و مقامات سياسي در جهان پست مدرن است.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به حضور اقليتهاي مسلمان در جوامع اروپاي غربي گفت: در حال حاضر بيش از ۱۵ميليون مسلمان در كشورهاي اروپاي غربي زندگي ميكنند و برخي از دولتهاي اين كشورها تلاش ميكنند يك سلسله مراتب شبه كليسايي را بر اقليتهاي مسلمان تحميل كنند.
اين استاد دانشگاه افزود: از نظر اين دولت ها، مسلمان خوب مسلماني است كه آرام باشد و مذهب را بيشتر به عنوان يك موضوع فردي و خصوصي ببيند، نظير آنچه كه در جهان مسيحي اتفاق افتاده است.
چهارشنبه 15 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]