واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ...تاثيرات طرحهاي زودبازده در آذربايجان غربي
اروميه،واحد مركزي خبر
گزارش مكتوب ...تاثيرات طرحهاي زودبازده در آذربايجان غربي
گسترش بنگاههاي كوچك اقتصادي زودبازده و كارآفرين با اعطاي وامهاي كم بهره ،يكي از سياست هاي دولت نهم براي ايجاد اشتغال ثابت براي بيكاران است .
دولت براي نيل به اهداف خود در زمينه اشتغال و توزيع عادلانه منابع در مناطق محروم ، هدايت سرمايه هاي كوچك و بزرگ مردمي و دولتي ، كشور و منابع مالي بانكها به سمت فعاليتهاي مولد اشتغالزايي در قالب طرح گسترش بنگاههاي كوچك و متوسط توليدي زودبازده و اشتغالزا را در دستور خود قرار داده است .
بر اساس اين سياست اقتصادي دولت و همچنين سند توسعه اشتغال استان آذربايجان غربي ،دولت متعهد شده در طول برنامه چهارم توسعه 220 هزار فرصت شغلي جديد در استان ايجاد كند( يعني به طور متوسط 44 هزار شغل در هريك از سالهاي برنامه توسعه )
سهم استان از محل اعتبارات اين بنگاهها از سال 84 تا 86 ، 19 هزار ميليارد ريال اعلام شده بود كه نزديك به 17 هزار ميليارد ريال آن اختصاص يافته وميزان اشتغالزايي اين طرحها 153 هزار و 300 نفر پيش بيني شده است.
هرچند تا نيمه اول سال87 تسهيلات اعطايي در زمينه طرحهاي زودبازده مانند ساير وامهاي اعطايي بانك در سياست انقباضي بانك مركزي دچار ركود شد و مشكلاتي را پديد آورد اما به نظر مي رسد با شروع اختصاص تسهيلات و اعطاي وام به بنگاههاي اقتصادي مجددا" اين بخش با سرعت احيا شود و اهداف پيش بيني شده در استان تا حدود زيادي محقق شود .
علي سليماني دبير كارگزوه اشتغال و سرمايه گذاري آذبايجان غربي دراين زمينه از توزيع بيش از دو هزار و 500 ميليارد ريال تسهيلات در بين بانك هاي استان خبر داده و گفته بزودي آئين نامه اعطايي اين تسهيلات ابلاغ خواهد شد .
وي اين رقم را در بين استانهاي برخوردار از تسهيلات بسيار خوب ارزيابي كرد بطوريكه آذربايجان غربي از نظر جلب اين تسهيلات را در رتبه ششم اعلام كرد .
سليماني افزود : تا كنون بيش از 86 هزار نفر از طريق اعطاي وام به بنگاههاي كوچك مشغول بكار شده اند كه در ميزان كاهش بيكاري در استان بسيار موثر بوده است .
رئيس سازمان كار و امور اجتماعي استان هم تعداد طرحهاي زودبازده پذيرش شده در بانك هاي عامل را بيش از 90 هزار طرح اعلام كرده و گفته از اين تعداد بيش از 66 هزار طرح به مرحله عقد قرارداد رسيده و بيش از 11 هزار ميليارد ريال هم به صاحبان طرحها پرداخت شده است .
هرچند به نظر مي رسد آذربايجان غربي يكي از استانهاي موفق در زمينه اجراي سياست دولت در زمينه طرحهاي زودبازده اقتصادي است
كارشناسان معتقدندمواردزيررابايدبراي اجراي صحيح ترطرح اقتصادي موردتوجه قرارداد:
1-روند ونحوه اعطاي وامها چار مشكلاتي است كه طولاني بودن اين روند مسائل جديدي را براي فعالان اقتصادي فراهم كرده است .
2-شائبه خريد و فروش اين وامها يكي ديگر از مسائل مطرح شده در اين خصوص است .
3-برخي بر اين باورند اگر اين تسهيلات به بنگاههاي بزرگ تزريق مي شد احتمال موفقيت آن بيشتر بود و دليلشان هم اين است كه بنگاههاي بزرگ مي توانستند با دريافت تسهيلات كارگران جديدي را استخدام مي كردند و نيروي كار قبلي هم از امنيت شغلي برخوردار مي شد .
4-عدم توانايي واحدهاي كوچك و متوسط براي حضور فعال در بازارهاي داخلي و منطقه اي .
5-گرايش بخشي از سرمايه گذاران به فعاليتهاي كاذب و در واقع نبود فرهنگ سرمايه گذاري مناسب و كارآمد .
6-نبود كارشناسي لازم از جهت توجيهي بودن طرحها كه باعث ايجاد طرحهاي موازي و در نتيجه مشكلات در زمينه عرضه و تقاضا مي شود .
7-محدوديت در اعطاي تسهيلات سرمايه در گردش . يعني به طرحهايي كه كمتر از 10 نفر اشتغالزايي دارند اعطا ميشود .
8-نبود صنايع بزرگ و مادر در كنار بنگاههاي كوچك .
هرچند مسئولان اين طرح، محسنات و معايب طرح را به خوبي مي شناسند و اقداماتي هم براي واقعي كردن پرداخت اين تسهيلات انجام داده اند اما حال كه اعطاي تسهيلات از سرگرفته شده است به نظر مي رسد نظارت بر پيشرفت كاري طرحها و تداوم اعطاي مرحله اي وامها ،نظارت بر ميزان و نحوه اشتغالزايي ، برخورد جدي با تخلفات احتمالي و حتي بازپس گيري تسهيلات اعطايي ،پرداخت تسهيلات جديد به طرحهاي اولويت دار و موردنياز منطقه و تامين نقد ينگي و سرمايه در گردش طرحهاي به اتمام رسيده از جمله كارهايي است كه ضرورت دارد براي موفقيت اين طرحها انجام يابد.
چهارشنبه 15 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 181]