واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: دل خوش، سیری چند؟

چند سالی است که در جمع.های دوستانه و مهمانی.های کوچک و بزرگ خانوادگی، افرادی که سن و سالی از عمرشان گذشته با حسرت و افسوسی از گذشته.های نه چندان دوری یاد می.کنند که مردم زندگی خوب و خوشی داشتند با اینکه امکانات رفاهی به اندازه این دوره در دسترس مردم نبود ولی انگار در زندگی.ها شادی و خنده و شوخی و صمیمیت، بیشتر رواج داشت.
گرفتاری.ها کمتر بود و مردم این.قدر غم و غصه نداشتند. الان کمتر کسی در زندگی احساس آرامش و شادی دارد و هرکس به نوعی گرفتار و درگیر است. وقتی بحث به علت.های بروز این وضع کشیده می.شود هر کس چیزی می.گوید. بعضی معتقدند اینها از عوارض زندگی ماشینی است و هیچ راه چاره.ای ندارد.
بعضی دیگر معتقدند مردم گرفتار تجملات و زرق و برق زندگی شده.اند و سادگی و یکرنگی و صمیمیت قدیم از بین رفته، عده.ای دیگر که تعدادشان کم نیست معتقدند مردم آنقدر گرفتار خرج و مخارج و مشکلات زندگی شده.اند که هر کس باید همه ی هوش و حواسش را جمع کند تا بتواند گلیمش را از آب بیرون بکشد و دیگر فرصتی برای خوشی و شادی و لذت بردن از زندگی وجود ندارد.
اما به راستی، علت اصلی و ریشه واقعی این مشکل چیست؟ اگر معتقد باشیم اینها از عوارض زندگی ماشینی و رشد و پیشرفت تکنولوژی و افزایش سطح رفاه عمومی است، باید برای همیشه به این وضع عادت کرد ، چون نمی.توان جلوی پیشرفت و توسعه علم و تکنولوژی را گرفت و هیچکس موافق نیست امکانات رفاهی را ازدست بدهد.

همانطور که گفته شد ، عده.ای هم معتقدند بروز این وضعیت به خاطر گرفتاری.ها و خرج و مخارج زندگی است و رفع مایحتاج و دغدغه آینده زندگی به قدری ذهن مردم را مشغول کرده که کمتر می.توان به شادی و لذت بردن از زندگی توجه داشت. این حرف از یک جهت درست و قابل تأمل است. ولی نمی.توان آنرا تعمیم داد. اگر چنین بود، اولاً افرادی که از نظر مالی مشکلی ندارند و توانسته.اند به قدری سرمایه و امکانات فراهم کنند که بابت آینده.شان نگرانی نداشته باشند ، باید زندگی شاد و توام با خوشی و آرامش داشته باشند ، طوری.که فرد هر چه سرمایه.دارتر باشد ، باید شادتر و با آرامش. بیشتر زندگی کند ولی تجربه نشان داده که چنین نیست و بسیاری اوقات در چنین زندگی.هایی مشکلات و داد و فریاد و ناراحتی.های عصبی، خیلی بیشتر از زندگی.های متوسط و معمولی است.
ثانیاً اگر علت بروز این وضعیت نگرانی از آینده باشد، نسل گذشته باید دغدغه.های بیشتری می.داشتند، چون قطعاً در آن زمان به خاطر نبود بیمه.های اجتماعی و حقوق و مستمری.های بازنشستگی و همچنین تغییرات سیاسی و اجتماعی، دغد.غه آینده خیلی بیشتر از امروز بود. البته منظور ما این نیست که نگرانی.های معشیتی و دغدغه.های آینده زندگی، تأثیری بر آرامش و شادی زندگی ندارد. بلکه برعکس کاملاً تأثیرگذار است. امام صادق(ع) در این مورد فرموده.اند: «انسان تا آذوقه یک.سال آینده خانواده.اش را تأمین نکرده باشد، آرامش ندارد» منظور ما اینست که همه وضعیت پیش آمده به دلیل فراهم نبودن امکانات و نگرانی از آینده نیست بلکه عوامل بسیار موثر دیگری در این امر نقش دادند.
ما انسان.ها، هم وجود جسمانی و نیازهای جسمی و معشیتی داریم و هم روح و روان و نیازهای روحی و روانی. همان طور که برآورده نشدن نیازهای جسمانی مثل گرسنه ماندن، بی.خوابی و بدون همسر زندگی کردن برای انسان مشکل است و باعث برهم خوردن آرامش و آسایشش می.شود ، برآورده نشدن نیازهای روحی و روانی هم مشکلاتی در پی خواهد داشت.
به نظر ما یک نکته اصلی و شاه کلید طلایی در این بین فراموش شده که با توضیح یک مقدمه، آنرا بررسی خواهیم کرد احتمالاً با خواندن چند جمله اول این مقدمه ، تصور می.کنید می.خواهیم باز هم حرف.ها و نصیحت.های تکراری را بازگو کنیم ولی تلاش کرده.ایم این موضوع را از دریچه دیگری مورد بررسی قرار دهیم.
ما انسان.ها، هم وجود جسمانی و نیازهای جسمی و معشیتی داریم و هم روح و روان و نیازهای روحی و روانی. همان طور که برآورده نشدن نیازهای جسمانی مثل گرسنه ماندن، بی.خوابی و بدون همسر زندگی کردن برای انسان مشکل است و باعث برهم خوردن آرامش و آسایشش می.شود ، برآورده نشدن نیازهای روحی و روانی هم مشکلاتی در پی خواهد داشت که باعث می.شود آرامش و آسایش انسان به مخاطره بیفتد. ولی به دلیل اینکه نیازهای غریزی مثل خوردن و نوشیدن و خوابیدن و پوشاندن بدن از سرما، شرط حیات و ادامه زندگی است، توجه به این نیازها در انسان بسیار قوی.تر است. اما اگر همه توجه انسان به رفع این نیازها معطوف شود و جنبه دیگر وجودش را فراموش کند ، اسباب افسردگی و ناراحتی و پریشانی را برای خودش فراهم آورده و در بسیاری از اوقات دلیل این افسردگی.ها و ناراحتی.ها را نمی.داند و اغلب اوقات عوامل دیگر را باعث بروز این وضعیت تلقی می.کند.
با توجه به این موضوع برای بر طرف کردن نیازهای روحی و روانی چه باید کرد تا به آرامش و آسایش و لذت بردن از زندگی نائل شد؟ همانطور که بارها و بارها شنیده.اید عبادت و نیایش در این راه موثر است ولی منظور ما چیز دیگری است که به امید خدا در قسمت بعد به آن خواهیم پرداخت.
تبیان- احسان رادمند
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]