واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گفت وگوهاي ملي لبنانيها ، بيمها و اميدها
. .
از : حسن فتحعلي
بيروت - دومين دور گفت و گوهاي ملي لبنان قرار است امروز چهارشنبه با برخي اميدها و بيمها با حضور ۱۴تن از شخصيتها و سران اصلي احزاب و گروههاي سياسي به رياست ميشل سليمان رييس جمهوري لبنان برگزار شود.
به گزارش ايرنا از بيروت ، مهمترين عاملي كه باعث اميدواري بيشتر به همدلي و نتيجه بخش بودن دور دوم اين نشستها ميشود، روند آشتي و ديدار شخصيتهاي سياسي دو گروه موسوم به ۸و ۱۴مارس است.
اين ديدارها با ملاقات اعضاي هياتهايي از حزب دموكراتيك ( دروزي ) به رهبري طلال ارسلان از رهبران گروههاي ۸مارس و حزب سوسياليست ترقيخواه دروزي به رهبري وليد جنبلاط رقيب سياسي و هم قومي ارسلان آغاز و پس از آن روند آشتي و ديدارهاي دو طرف از سرعت بيشتري برخوردار شد.
ديدارهاي آشتي جويانه دو طرف با ملاقات هياتي از حزب الله با مسوولان حزب سوسياليست ترقيخواه و پس از آن ديدار محمد رعد رييس فراكسيون حزب الله در مجلس با سعدالدين حريري رييس جريان سياسي آينده به نقطه اميدواركننده اي رسيد و زمينه را براي ديدار حساس و سرنوشت ساز حريري با سيد حسن نصرالله دبيركل حزب الله فراهم كرد.
اين ديدار تاثير بسيار زيادي در تلطيف فضاي كلي جامعه به شدت سياست زده لبنان ايجاد كرد به گونهاي كه بسياري از تحليلگران پس از آن اعلام كردند، بيش از ۹۰درصد مشكلات و اختلافهاي جامعه لبنان رو به حل شدن مي رود.
اما آنچه كه باعث بيم و نگراني لبنانيها در اين زمينه شده، ديدگاه متفاوت سران دو گروه ۸و ۱۴مارس درباره تعداد مشاركتكنندگان در اين گفت وگوها است كه تاكنون محدود به ۱۴تن از شخصيتهاي دو طرف بوده است.
اين افراد عبارت از نبيه بري رييس مجلس، فواد سنيوره نخست وزير، ميشل عون رييس حزب آزاد ملي، محمد رعد رييس فراكسيون پارلماني حزب الله، وليد جنبلاط رييس حزب سوسياليست ترقيخواه، سعدالدين حريري رييس جريان سياسي آينده، امين جميل رييس حزب كتايب، سمير جعجع رييس حزب نيروهاي لبناني، غسان توئيني نماينده مجلس، پترس حرب نماينده مجلس، يعقوب بقرادونيان نماينده مجلس، محمد صفدي طرابلسي نماينده مجلس و الياس اسكاف نماينده مجلس بوده و نشست آنان را رييس جمهوري رياست ميكند.
در اين ميان سران گروه ۸مارس با اشاره به نقش مهم برخي شخصيتهاي سياسي كه خارج از اين ميزگرد هستند، بر لزوم گسترش تعداد مشاركتكنندگان در اين گفت وگوها اصرار دارند. طوري كه شامل ساير طرفهاي سياسي اين كشور از جمله عمر كرامي نخست وزير سابق،
سليمان فرنجيه رييس حزب المرده و طلال ارسلان رييس حزب دروزي دموكراتيك و رقيب هم قومي جنبلاط نيز باشد.
سران اين گروه تاكيد كردهاند كه بر اين خواسته خود اصرار داشته و از آن عقب نخواهند نشست و اگر طرف ديگر ( گروه ۱۴مارس ) اين درخواست را رد كند ، تعطيلكننده گفت وگوهاي ملي خواهند بود.
هر چند سران گروه ۱۴مارس با اين پيشنهاد مخالفت ورزيده است، اما به نظر ميرسد اگر برگزاري اين نشستها به همين دليل بخواهد به تاخير افتد و يا از كارآيي آن كاسته شود شايد گروه ۱۴مارس نيز با تعيين افراد ديگري از اين گروه براي حفظ توازن سياسي در آن حاضر به پذيرش موضوع گسترش تعداد شركتكنندگان شده و افرادي نيز از اين گروه به ميزگرد گفت وگوها راه يابند. اما اين موضوع هنوز محقق نشده است.
به هر حال آنچه كه اكنون گفت وگوهاي ملي لبنان را تهديد ميكند،دو دستگي ناشي از اين ديدگاه است و زمزمههايي مبني بر احتمال به تعويق افتادن اين گفت وگوها حتي تا پس از انتخابات مجلس اين كشور (ارديبهشت ماه سال بعد) به گوش ميرسد.
با اين حال مهمترين دستور كاري كه قرار است در اين گفت وگوها بررسي و تصويب شود، موضوع استراتژي دفاعي است كه بسياري از طرفهاي داخلي و خارجي از جمله آمريكا و رژيم صهيونيستي منتظر مشخص شدن نتيجه آن هستند.
اين موضوع به دليل تبعات بسيار مهمي كه در پي خواهد داشت، حائز اهميت بوده و ضرورت دارد لبنانيها هرچه سريعتر نسبت به مشخص كردن آن اقدام كنند.
مهمترين اين موارد و مسايل ادامه تهديدهاي رژيم صهيونيستي عليه لبنان است. مقامهاي رژيم صهيونيستي پس از آنكه در جنگ اخير نتوانستند توان مقاومت را از بين ببرند، با توسل جستن به قطعنامههاي بينالمللي از جمله ۱۷۰۱و ۱۵۵۹در صدد تحقق اين هدف هستند.
اما صهيونيستها با آگاهي از مصوبه بيانيه كاري دولت وحدت ملي لبنان كه چند ماه پيش به تصويب رسيد و در آن مشروعيت سه عامل: مردم، ارتش و مقاومت (حزب الله) براي دفاع از كشور و تلاش براي آزادسازي باقي مانده خاك اشغالي لبنان رسميت يافت، به شدت شگفت زده شده و دولت لبنان را تهديد به نابودي كردند.
هر چند تهديدهاي اسراييل در اين زمينه هنوز پايان نيافته اما صهيونيستها منتظرند ببينند گروه ۱۴مارس در روند گفت وگوهاي ملي لبنان با موضوع استراتژي دفاعي و نقش مقاومت در آن چگونه برخورد خواهند كرد.
به همين دليل اين موضوع اهميت برگزاري نشستهاي گفت وگوهاي ملي را بسيار بالا برده است.
موضوع ديگري كه از نظر داخلي سران گروه ۱۴مارس به شدت به دنبال آن هستند و اميد دارند در جريان گفت وگوهاي ملي به آن دست يابند، همان هدف اسراييليها يعني خلع سلاح حزب الله است.
هر چند در بين سران گروه ۱۴مارس افرادي مانند جنبلاط موضع نرمتري نسبت سلاح حزب الله اتخاذ كرده اند، اما اشخاصي همچون جعجع و جميل سرسختانه اين هدف را دنبال كرده و خواهان خلع سلاح حزب الله و يا ادغام آن در ارتش هستند.
با اين حال مقامهاي مقاومت و سران همپيمان آن در گروه ۸مارس با اعلام اينكه تهديدهاي رژيم صهيونيستي پايان نيافته و لبنان بايد توان دفاعي خويش را حفظ و تقويت كند،با ايده خلع سلاح حزب الله و يا ادغام آن در ارتش مخالف هستند.
در مجموع ميتوان برگزاري موفق گفت وگوهاي ملي را حلقه تكميلكننده تلاشهاي سران لبناني براي خارج كردن اين كشور از تونل تاريك بحرانهاي سالهاي اخير و رساندن آن به ساحل نجات توصيف كرد.
آنچه مسلم است موفقيت اين گفت وگوها باعث ياس و نااميدي اسراييل از ايجاد فتنههاي داخلي در لبنان خواهد شد و عاملي براي جلوگيري از تهديدهاي اين رژيم عليه لبنان در آينده خواهد بود.
چهارشنبه 15 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]