واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: قصه ناتمام مادران شاغل!
اين روزها شمار زيادي از زنان در بيرون از خانه مشغول به كارند ومسائلي چون نگه داري و آموزش كودكان خردسال و رسيدگي به نيازهاي فرزندان بزرگ تر، دغدغه بيشتر مادران شاغل است.
يك بانوي كارمند در اين باره مي گويد: بايد فرزند 2 ساله ام را ساعت هاي زيادي از روز به مهدكودك بسپارم و از اين كه او مجبور است به دليل مشغله كاري وگرفتاري هاي من و همسرم در مهد بزرگ شود، احساس گناه مي كنم.مادر شاغل ديگري عقيده دارد: مادر در هر شرايطي مادر است و بسياري از زنان شاغل براي اين كه فرزندانشان احساس كمبود نداشته باشند، پس از بازگشت از محل كار، به جاي استراحت و تجديد قوا، به تر و خشك كردن فرزندان و مصاحبت با آن ها مي پردازند.يك خانم آموزگار هم بيان مي كند: حدود 2 سال است كه به كار بيرون از منزل اشتغال دارم ولي هنوز هم پسر 4 ساله ام مثل روزهاي اول، هر روز صبح كه مي خواهد از من جدا شود و نزد مادربزرگش برود، بهانه گيري و گريه مي كند و به سختي از من جدا مي شود.
يك روان شناس در اين باره مي گويد: بيشتر زنان شاغل آرزو دارند كه بتوانند وقت بيشتري براي فرزندانشان صرف كنند، هر روز صبح صبحانه اي كامل و ظهرها ناهار گرمي براي آن ها آماده كنند و به درس و مشق و آموزش و تربيت بچه ها برسند.
دكتر محبوبه مفتاحي تصريح مي كند: چنين مادراني هميشه احساس مي كنند آن طور كه بايد و شايد حق مادري را ادا نكرده اند، براي بچه هايشان كم گذاشته اند و اضطراب ناشي از حضور اندكشان در خانه و نزد كودكان، موجب به وجود آمدن احساس گناه در آن ها مي شود.
وي يادآور مي شود: احساس گناه در كنار اضطراب، تشويق، سرزنش و تحليل قوا، در طول زمان مي تواند آسيبي جدي به رابطه ميان مادر و فرزندان وارد كند.وي مي گويد: به دليل همين احساس گناه ممكن است برخي از مادران شاغل به كودك خود بيش از حد نياز توجه نشان دهند در واقع با محبت خيلي زياد مي خواهند از عذاب وجدان رهايي يابند و كمبودهاي ناشي از حضور اندكشان را جبران كنند.به گفته وي، محبت و توجه بيش از حد، تاثيرات منفي و نامناسبي در تربيت كودك برجاي مي گذارد و به ويژه براي كودكاني كه در سنين اوليه زندگي به سر مي برند و پايه هاي شخصيتي آن ها در اين دوره شكل مي گيرد، اين شيوه تربيتي به هيچ وجه مناسب نيست.دكتر مفتاحي بيان مي كند: كمك و حمايت اطرافيان به ويژه همسر باعث مي شود كه مادران شاغل پس از پشت سر گذاشتن يك روز كاري سخت و پرمشغله، راحت تر بتوانند به برنامه ريزي هاي خود در رابطه با رسيدگي به فرزندان عمل كنند و به خستگي مضاعف دچار نشوند.وي اظهار مي دارد: زنان شاغل بايد در خود ذهنيت صحيحي نسبت به ترك فرزندان و اشتغال ايجاد كنند تا احساس گناه جاي خود را به نگرشي منطقي، برنامه ريزي دقيق و خلق لحظات ناب و شاد بين مادر و فرزندان بدهد.
وي تصريح مي كند: كودكان به ويژه در سال هاي اوليه زندگي معناي احساس امنيت، آرامش و شادماني را در حضور مادر مي دانند و وقتي مادري هر روز صبح از كودك خردسالش جدا مي شود، فرزند او ترس از جدايي و دور شدن از آغوش امن و راحت مادر را تجربه مي كند و رفتارهاي متفاوتي از خود بروز مي دهد.
به گفته وي، رفتار اين كودكان گاهي ناهنجار است و به شكل خشم، بي اعتنايي، بهانه گيري، انزواطلبي و ... بروز مي كند. در اين مواقع بايد كودكان را براي پذيرش شرايط موجود آماده كرد.
وي يادآور مي شود: مادران شاغل بايد به كودكان خود اطمينان بدهند كه آن ها را عاشقانه دوست دارند و زماني كه از آن ها دورند، احساس دلتنگي مي كنند؛ هم چنين بايد در مورد شغل خود، دلايل اين جدايي موقتي و تمام مسائلي كه در ذهن كودك مي گنجد و او را آرام مي كند، صحبت كنند.اين روان شناس مي افزايد: بايد به كودك حق بدهيم كه هر روز از كسي كه خيلي او را دوست دارد و به وي وابسته است، به آساني جدا نشود و روز بعد از تعطيلات هم احساس دلتنگي و بي قراري بيشتري داشته باشد.
وي تاكيد مي كند: در لحظه خداحافظي بايد به فرزند خود اطمينان بدهيم كه خيلي زود به دنبالش مي آييم و در طول روز هم در صورت امكان با او تماس بگيريم تا احساس ناامني و ناراحتي او به تدريج از بين برود.
وي عنوان مي كند: مادران شاغل بايد براي فرزندانشان سرگرمي ها و فعاليت هايي را فراهم كنند تا وقت آن ها به بطالت نگذرد و در اوقات بيكاري خود نيز حتما زماني را براي با هم بودن مانند رفتن به خريد، پارك، سينما و ميهماني درنظر بگيرند.وي توصيه مي كند: زنان شاغل بايد اين باور را در خود تقويت كنند كه اگرچه دوري از فرزندان بسيار سخت و مسئوليت هاي آن ها طاقت فرساست ولي فرزندانشان در صورت اشتغال مادر، از رفاه و آسايش بيشتري در زندگي برخوردار خواهند بود.
به گفته وي همين فرزنداني كه اكنون از حضور نداشتن مادر در خانه معترض هستند، با ورود به مدرسه و در سنين بالاتر، از جايگاه اجتماعي مادر احساس غرور و رضايت بسياري خواهند داشت.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 192]