تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):خدا اطاعت و پیروی از ما اهل بیت را سبب برقراری نظم اجتماعی در امت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831262111




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

روان.کاوی ترس


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: روان.کاوی ترس







ده ترس رایج در میان انسانها
ترس در کودکان
«ترس از ترس» و «ترس شیرین»
ترس» یک احساس کاملاً آشنا برای یکایک ما انسان.هاست. همه ما هم حالات فیزیکی ترس، چون حبس نفس یا تند نفس کشیدن، هیجان جسمی و یا فلج شدن از ترس، عرق کردن، لرزیدن، فرار کردن، اضطراب، سرگیجگی و غیره را می.شناسیم. در حیوانات و انسان حس ترس در واقع یک حس دفاعی است و حکایت از امکان خطر و دردی می.کند. اما احساس ترس بشری، چیزی ورای یک حس طبیعی است؛ زیرا این احساس آغشته با تصورات، آرزوها و حالات وجودی و خاص انسانی است. از این رو او یک احساس انسانی است.
برای ورود به جهان چندفاکتوری و چندچشم.اندازی ترس بشری و حالات مختلف آن و بیماری.های مختلف ناشی از آن، بایستی ابتدا متوجه این اصل پایه.ای باشیم که ترس همیشه به شکل «ترس از چیزی» است و به دو شکل عمده ظاهر می.شود. یا این ترس به شکل «هراس یا فوبی» از یک پدیده مشخص مثل هراس اجتماعی، یا هراس از حیوانات است و یا به شکل دیگر ترس، یعنی به شکل « رس» از یک موضوع نامشخص و مبهم مثل «بیماری ترس و یا وسواس» است.
دکتر موللی « فوبی» را «ترس مرضی» ترجمه کرده است و «ترس» را اضطراب ترجمه کرده است۱. اما من به دو ترجمه «هراس» از مار و «ترس» از تاریکی بیشتر علاقه دارم و به این شکل از آن.ها استفاده می.کنم. حال چهار چشم.انداز ترس و هراس را باز می.کنیم و سپس به راز «ترس شیرین و قدرتمند و چندلایه» و هنر ترسناک و جذاب پی می.بریم.
تفسیر رفتارگرایانه هراس یا فوبی
یکی ار روش.های روان.درمانی موفق در مقابله با هراس.های بیمارگونه چون هراس از محیط بسته و آسانسور و یا هراس از هواپیما و مار، شیو.ه.های مختلف «رفتاردرمانی» کلاسیک، کاربردی و یا ذهنی (شناختی) است. در نگاه مکاتب مختلف رفتاردرمانی، اصولاً سؤال اولیه این است که بیمار از «چه» هراس دارد. این مکتب علت این هراس را یا ناشی از حالت «شرطی شدن بیمار» به علت یک تجربه کابوس وار مانند گرفتاری چندساعته در آسانسور می.داند؛ یا هراس از هواپیما و مار را ناشی از «یادگیری اجتماعی» و دیدن ترس افراد مورد اعتماد از این موضوعات و یادگیری هراس می.بیند. یا هراس ناشی از ایجاد پیوندهای ذهنی میان موضوعات مختلف مانند یک امتحان و تصور شکست و بی.آبرویی و ایجاد هراس از امتحان است. از این رو نیز این شیوه روان.درمانی سعی می.کند به انواع و اشکال مختلف، بر این حالت «شرطی شدن» و یا بر تصورات فاجعه..آور و پیوندهای ذهنی ترس.ساز چیره شود.
سه شیوه عمده این سیستم.های روان.درمانی به شرح ذیل است که البته به اشکال مختلف می.تواند صورت گیرد. در حالت اول، شخص بیمار به همراه روان.درمان.گر به شکل یک دفعه و یا گام به گام با موضوع هراسناک مثل موش یا جمعیت روبه.رو می.شود تا بدین شکل هراس قدرتش را از دست بدهد.
در حالت دوم، به شیوه «عدم حساسیت سیستماتیک» و با تمرینات رفع هیجان و حساسیت، روان.درمان به بیمار کمک می.کند که هراس و اضطرابش را به کنترل خویش در آورد و سپس گام به گام به موضوع هراس.انگیز نزدیک شود.
در حالت سوم و شیوه موفقیت.آمیز «رفتارگرایی ذهنی» سعی می.شود که ابتدا با گفت.وگو موضوع هراس مشخص شود و سپس با تمرین.های ذهنی هراس به کنترل شخص در آید. یا پیوند میان موضوع هراس مانند جمعیت و تصورات و حالات هراسناک چون لرزش، وحشت و تصورات وحشت.انگیز شکسته شود.
یکی از شیوه.های جالب این راه سوم، شیوه «عمل.کرد پارادوکس» است. در این حالت، برای مثال به بیماری که از عنکبوت می.ترسد، می.گویند که خیال کند در تختش دراز کشیده است و ناگهان یک عنکبوت از بالا رو تنش می.افتد. سپس یکی دیگر و باز هم یکی دیگر، تا جایی که تمام تخت و اطاقش را عنکبوت پر کند. به زبان ساده بیمار از لحظه.ای به بعد به خود می.گوید که «آب از سر گذشت، چه یک وجب و چه صد وجب» و کم.کم حساسیتش را از دست می.دهد. البته توجه به تحمل و توان بیمار در این زمینه امری مهم است.
شیوه رفتاردرمانی در درمان هراس یا فوبی موفقیت زیادی نشان می.دهد و در حالی که در درمان «ترس نامشخص» و بیماری.هایی چون وسواس و وحشت.زدگی مداوم یا مقطعی موفقیت روان.کاوی بیشتر است. مشکل شیوه رفتاردرمانی این است که به علل ماهوی و «چرای» نهفته در پشت هراس.ها نمی.پردازد. چون این هراس.ها می.توانند در واقع بیان.گر معضلات روانی و یا ارتباطی دیگری نیز باشند.
پس به ناچار بعد از مدتی بیمار می.تواند به یک «هراس تازه» مبتلا شود و این دفعه از بلندی بترسد؛ زیرا مشکل اساسی.اش حل نشده است. از این رو نیز بسیاری از روان.درمان.گرهای مدرن در واقع از یک شیوه چندسیستمی و ترکیبی استفاده می.کنند و قدرت.های مکاتب مختلف را به شیوه خویش با یکدیگر ترکیب می.کنند.
تفسیر روان.کاوانه ترس
در نگاه فروید، هر ترسی در واقع یک «آژیر خطر» است و به فرد نشان می.دهد که در درونش احساسات و عواطف خطرناکی در حال سر باز زدن و نمایان شدن هستند که بهایش تنبیه توسط دیگران و اولیاء یا تنبیه درونی توسط اخلاق است۲. این تنبیه در ذهن کودک و یا بیمار به معنای تهدید به «کستراسیون» و لمس هراس.های دوباره گره ادیپ در انسان است.
او دوباره احساس می.کند که اگر به این اشتیاقات اروتیکی یا خشم.آمیز خویش تن دهد، توسط محیط بیرون یا اخلاق درون تنبیه می.شود و یا محکوم به از دست دادن عشق و احترام افراد بیرونی و یا تصاویر درونی پدر و مادر خویش است. از این رو «من» انسان با ایجاد حس ترس و اضطراب این احساسات را سرکوب می.کند. اما سرکوب نهایی هیچ وقت ممکن نیست. مهم تبدیل این اشتیاقات به تمناهای سمبولیک اروتیک و خشمگینانه و در چهارچوب قانون و یا «نام پدر» است.
به این دلیل بیمار گرفتار به «وسواس تمیزی» مرتب می.خواهد در واقع خشم و اشتیاقات ممنوعه خویش را پاک کند و مرتب حدس می.کند که باز هم آن.ها حضور دارند، پس باید مرتب میز را پاک کند و یا دست.هایش را بشورد. یا ناآگاهانه به کمک مکانیسم.های دفاعی سعی در سرکوب کردن این احساسات می.کند.
برای مثال در حالت وسواس مرتب با کمک مکانیسم دفاعی «توجیه عقلی» می.خواهد به خود بگوید که وسواسش منطقی است. لکان در وسواس در واقع تلاش ناآگاهانه بیمار را می.بیند که معتقد است تمنایش غیر قابل ارضاست و نمی.تواند این اشتیاقات خویش را به تمناهای سمبولیک قابل ارضا مبدل سازد۳.
در حالت هراس و فوبی، این خطر درونی که بایستی پس زده شود، حالت برونی و واقعی می.یابد و فرد هراس.مند از مار و یا از محیط باز، در واقع ناآگاهانه در مار و محیط باز تبلور احساسات ترسناک خویش به دنبال قتل پدر یا رقیب و نیش زدن او و خطر سر باز زدن اشتیاقات اروتیکی خویش در محیط باز را می.بیند.
از این رو موضوع ترسناک مثل .مار هم نماد پدری است که به بیمار می.گوید بایستی احساساتش را قانونمند و مرزدار سازد؛ وگرنه تنبیه می.شود و هم میل خشم و اشتیاق اروتیکی اوست که می.خواهد هر مرزی را بشکند و قانون و پدر را نیش زند و به اشتیاقات نارسیستی و اروتیکی خویش تن دهد. از این رو این هراس هم ترسناک است و هم هراس درنده است۴.
لکان در واقع تئوری فروید را تکامل می.بخشد و نشان می.دهد که اساس ترس و نیز بیماری ترس را نوعی رابطه خیالی با یک عشق مطلق، مانند رابطه کودک با مادر تشکیل می.دهد. کودک و یا انسان در حال ترس و وحشت شدید، در واقع احساس درماندگی و تنهایی عمیق می.کند و این حسرت و درماندگی و «دیده نشدن» او را فلج می.کند و یا به وحشت عظیم می.افکند۵.
در حالت اختلالات بیمارگونه ترس و وحشت، در واقع فرد هنوز در مرحله «آینه» و رابطه شیفتگانه/متنفرانه نارسیستی با «غیر» و یا با دیگری باقی مانده است. از این رو یا مسحور نگاه و تصویر «غیر» واقعی یا خیالی است، یا وحشت.زده از خلاء کمبود اوست.
او هراسناک از نگاه خشمگین و خطرناک مادر و پدر واقعی یا خیالی است و یا مثل انسان هیپنوتیزم شده اسیر نگاه مسحورکننده آینه خویش است و یا نگاهی وحشت.انگیز می.بیند و احساس می.کند که چیزی او را می.بلعد و از این رو جیغ می.کشد. در حالت هراس و فوبی این رابطه مسحورانه/هراسناک، به یک موضوع خارجی چون هراس از مار یا موش پیوند داده می.شود که فرد را هم دچار ترس و هم اسیر و مجذوب این ترس و اضطراب می.سازد.
موضوع روان.کاوی تبدیل ترس و اشتیاقات خویش به قدرت.های مرزدار اروتیکی و خشمگینانه قابل تحول خویش است. یا در حالت پسامدرنی و لکانی، تبدیل مار ترسناک خویش به یک هویت تازه و «مار خندان و زیرک» خویش و توانایی تن دادن به تمناهای اروتیکی و عشقی خویش در محیط باز و ایجاد دیالوگ است؛ بدون آن.که اسیر ترس از محیط باز و یا بی.شرم شویم. زیرا تمنا روی دیگر قانون است و انسان یک کثرت در وحدت متحول است.
چشم.انداز فلسفی ترس
کیرکه گارد در کتاب معروفش «مفهوم ترس» نشان می.دهد که ترس در واقع یک احساس اساسی و اگزیستانسیال بشری است و با فردیت و آزادی بشری پیوند تنگاتنگ دارد۵. او با مثالی جالب حالت ترس را نشان می.دهد که من مثال «پریدن از تخته پرش» و لمس ترس او را به شکل دیگری مطرح می.کنم.
فرض کنید که در کافه.ای نشسته.اید و چند میز آن.طرف.تر مرد یا زنی زیبا را می.بینید که می.خواهید به سمتش روید و او را به گفت.وگو دعوت کنید. در کجا بیشتر از هر موقع احساس ترس می.کنید؟ در حین بلند شدن، در میان راه و یا در حین بیان خواست خویش؟
به قول کیرکه گارد، اوج حس لمس ترس در میان راه و در حالت خلاء است. زیرا در این خلاء و هیچی، امکانات مختلف نهفته است و لمس این امکانات مختلف و لمس آزادی بشری به شیوه لمس حس ترس صورت می.گیرد. در میان راه شما امنیت را از دست داده.اید و حال ترس و نگاه دیگران بر خویش را احساس می.کنید. از این رو یا از میان راه برمی.گردید و یا ناتوان از حرف زدن می.شوید و یا سرانجام خواست.تان را بیان می.کنید.
از این رو به قول کیرکه گارد ما ترس نداریم؛ بلکه ترس هستیم. ترس احساس همراه فردیت و آزادی بشری است و پیوند تنگاتنگ با ایمان و دیالوگ بشری دارد. انسان با «یادگیری ترسیدن» به لمس امکانات و آزادی و فردیت خویش و نیز به پارادوکس ایمان و ضرورت ایمان دست می.یابد.
مکتب «پدیدارشناسی» اما نکته مهم دیگری را مطرح می.کند. لیوتار در کتاب «پدیدارشناسی» نشان می.دهد که وقتی ما با ترس خویش روبه.رو می.شویم، هم.زمان به قول مرلوپونتی به ترس.مان معنا و شکل و تفسیر می.بخشیم؛ زیرا شناخت از ترس غیرمستقیم است۶. ما ترس را می.سازیم و می.توان در یکایک ترس.های ما نوعی سناریو دید که ما آن را ساخته.ایم. مثل سناریو انسانی که مرتب حس می.کند بیمار است و مرتب به ضربان قلبش فکر می.کند و از این رو ضربان قلبش و ترسش مرتب بالا می.رود.
لکان با قبول این نگاه پدیدارشناسانه ، هم.زمان به خطای پدیدارشناسی اشاره می.کند که ما هر تفسیری و هر معنایی به ترس و هراس.مان نمی.توانیم دهیم بلکه این تفسیر و معنا بایستی بر اساس آرزومندی نهفته در درون ترس و هراس.مان باشد۷. به این دلیل نیز ترس همیشه در عین ترساندن، مانند آهن.ربا جذاب و قدرتمند است. زیرا در خویش آرزومندی فردی و تمناهای او را در بر دارد. از این رو ما از تاریکی، از فیلم ترسناک و وحشت.انگیز هم می.ترسیم و هم لذت می.بریم زیرا او برای ما یک «آشناغریبه» است و آرزوهای پنهان ما را در بر دارد. از این رو وقتی به چیزی می.نگریم که ما را می.ترساند، در همان لحظه احساس می.کنیم که او نیز و یا کسی از درون این خانه تاریک به ما می.نگرد و نگاهش ما را مجذوب و یا فلج می.کند. آلفرد هیچکاک استاد بیان این حالات مختلف ترس بود.
ترس از ترس
روان.کاوی در مسیر تکاملش از نگرش «از چه می.ترسیم» و «چرا می.ترسیم» به اهمیت «چگونگی ترس» و نوع رابطه با ترس و چگونگی سناریو ترس در نگاه مکاتبی چون گشتالت تراپی و یا نگاه لکان، دلوز و غیره دست .می.یابد. یعنی موضوع مهم در باب ترس این است که ما «چگونه» و «چه نوع» رابطه.ای با ترس خویش داریم و چگونه سناریو ترس و هراس خویش را. می.آفرینیم.
با چنین نگاهی نیز می.توان دید که در بسیاری مواقع ما «ترس از ترس» خویش داریم، ترس از اضطراب، ترس از وحشت خویش داریم و اولین کار و اساسی.ترین کار، رهایی از «ترس از ترس» خویش است؛ تا بتوانیم اکنون رابطه.ای نو با ترس و اضطراب و وحشت خویش برقرار سازیم و به قول فریتزپرلز پایه.گذار گشتالت.تراپی، ترس.مان را به «هیجان لحظه و دیدار» و قدرت حرکت و آرزومندی تبدیل سازیم.
«هیچی ترسناک» را به «هیچی بارور و خلاق» تبدیل سازیم، سناریو و رابطه.ای نو و بالغانه با ترس و هراس خویش بیافرینیم. زیرا ترس در نهایت به معنای حبس نفس، تنگ کردن مسیر و شدت احساسی ارتباط، دیالوگ با خویش و معشوق و با رقیب است. پس با رهایی از ترس از ترس، به هیجان زندگی و عشق و قدرت دست یابیم۸.
ترس شیرین، از رنگ.های مختلف ترس تا ترس قدرتمند و هنر ترسناک
طبیعی است که برای درمان بیماری.های روانی وسواس و ترس و هراس شدید بایستی به روان..درمان.گری تن داد. اما می.توان با ایجاد ارتباطی نو و سمبولیک با ترس و هراس خویش، به قدرت و امکانات نو، به «ترس شیرین» به «ترس جذاب» به توانایی لمس رنگ.های مختلف ترس و ایجاد تفاسیر و قدرت.های مختلف خویش از ترکیب ترس و عشق، ترس و قدرت و دیگر احساسات خویش دست یافت.
گام اول در این مسیر، به قول کیرکه گارد، آری گفتن به ترس خویش است. پس به قول او ترس شویم و این گونه به «ترس شیرین، عشق و ایمان شیرین و پارادوکس و لرزان» بشری دست یابیم.
گام دوم این است که از یاد نبریم که ما همیشه در تفسیر و سناریوی خویش از زندگی و ترس می..زییم. معنایی که در ارتباط با زندگی و سرنوشت ماست.
در گام سوم با آری گفتن به سرنوشت و تفسیر خویش، ترس خویش را به هزار رنگ لمس و بیان کنیم و او را به قدرت خویش تبدیل سازیم و به کمک رنگ.ها و تفاسیر مختلف ترس و وحشت خندان.مان، به اوج بازی عشق و قدرت و دیالوگ دست یابیم.
با چنین ترس شیرین و خندانی شما می.توانید هم بر خطای شرقی و اهریمنی و ضعیف خواندن ترس غلبه کنید و هم بر خطای مدرن و تلاش برای بی.خطر کردن ترس چیره شوید. اکنون می.توانید با احساس علاقه به معشوق و یا به «غیر» با خنده به سوی او روید و در هر گام شکلی از دلهره و ترس و قدرتی نو را تجربه کنید و با توان خویش حالتی از «کازانوای خندان و پراحساس»، «عاشق خندان و یا ایمان سبکبال» را بیافرینید. زیرا معشوق و مسیر متفاوت است.
یا حتی چون زنی زیبا و خندان با نگاه این مسیر را روید و تمنا و دلهره و خرد تمنا را لمس و بیان کنید و «اغواگری خندان» شوید. در آخر باز هم بخشی از ترس می.ماند که غیر قابل تفسیر و ترسناک است و این بخش را نیز بایستی چون نماد آزادی و معمای زندگی و انسان پذیرفت و گاه به گاه ترسید، لرزید و وحشت کرد، پا به فرار گذاشت و در انتها خندید و آن را به هنر و خلاقیتی نو تبدیل ساخت.ترس» یک احساس کاملاً آشنا برای یکایک ما انسان.هاست. همه ما هم حالات فیزیکی ترس، چون حبس نفس یا تند نفس کشیدن، هیجان جسمی و یا فلج شدن از ترس، عرق کردن، لرزیدن، فرار کردن، اضطراب، سرگیجگی و غیره را می.شناسیم. در حیوانات و انسان حس ترس در واقع یک حس دفاعی است و حکایت از امکان خطر و دردی می.کند. اما احساس ترس بشری، چیزی ورای یک حس طبیعی است؛ زیرا این احساس آغشته با تصورات، آرزوها و حالات وجودی و خاص انسانی است. از این رو او یک احساس انسانی است.
برای ورود به جهان چندفاکتوری و چندچشم.اندازی ترس بشری و حالات مختلف آن و بیماری.های مختلف ناشی از آن، بایستی ابتدا متوجه این اصل پایه.ای باشیم که ترس همیشه به شکل «ترس از چیزی» است و به دو شکل عمده ظاهر می.شود. یا این ترس به شکل «هراس یا فوبی» از یک پدیده مشخص مثل هراس اجتماعی، یا هراس از حیوانات است و یا به شکل دیگر ترس، یعنی به شکل « رس» از یک موضوع نامشخص و مبهم مثل «بیماری ترس و یا وسواس» است.
دکتر موللی « فوبی» را «ترس مرضی» ترجمه کرده است و «ترس» را اضطراب ترجمه کرده است۱. اما من به دو ترجمه «هراس» از مار و «ترس» از تاریکی بیشتر علاقه دارم و به این شکل از آن.ها استفاده می.کنم. حال چهار چشم.انداز ترس و هراس را باز می.کنیم و سپس به راز «ترس شیرین و قدرتمند و چندلایه» و هنر ترسناک و جذاب پی می.بریم.








این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 797]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن