واضح آرشیو وب فارسی:آی تی ایران: GPRS با اعمال شاقه
- دنياي اقتصاد - سرانجام بعد از وعدهها و حرف و حديثهاي بسيار ارائه سرويس GPRS همراه اول، بزرگترين، پرمشترك ترين و دولتيترين اپراتور تلفن همراه كشور فرا رسيد.
از ابتداي هفته جاري شركت ارتباطات سيار ايران با انتشار آگهيها و اطلاعيههاي بسيار از فراخوان براي ثبت درخواست استفاده از سرويس GPRS براي مشتركان خود خبر داد. سرويسي كه به باور بسياري از كارشناسان و صاحبنظران به يكي از پاشنههاي آشيل اين شركت طي دو سال گذشته تبديل شده بود.
يك تاريخچه كوتاه
GPRS، سرويسي است كه به واسطه ارائه آن خدماتي همچون استفاده از اينترنت و پيامهاي چندرسانهاي (MMS) براي كاربران تلفنهمراه فراهم ميشود. GPRS كه از عبارت General Packet Radio Service (سرويس بستههاي راديويي)، گرفته شده امكان اتصال دائمي به اينترنت را در تلفن همراه فراهم كرده و هر سرويسي كه روي اينترنت انجام ميگيرد در شبكههاي تلفنهمراه داراي سرويس GPRS قابل دسترس خواهد بود.
ايرانسل اولين اپراتوري بود كه توانست اين سرويس را در كشور داير كند. اين اپراتور از بهار سال 86 يعني درست زماني كه شش ماه از آغاز فعاليتش ميگذشت توانست لقب اولين اپراتوري كه اين سرويس را در كشور ارائه ميدهد به خود اختصاص دهد. هرچند كه بعد از گذشت يك ماه سرويس MMS اين اپراتور بنا به دليل نبود قانونهاي لازم لغو شد.
اما درست بعد از ارائه اين سرويس از سوي ايرانسل نخستين اظهار نظر درباره ارائه اين سرويس توسط اپراتور اول در فروردين ماه سال 86 و از سوي مرد شماره يك همراه اول صورت گرفت. وحيد صدوقي، درباره اين كه اپراتور اول چه زماني سرويس GPRS مانند دسترسي به اينترنت و MMS را براي مشتركان خود فراهم ميآورد، در آن زمان گفت كه «همان طور كه قبلا قول دادهايم تا شهريورماه اين سرويس براي تعداد محدودي از مشتركان تهراني (حداقل دو ميليون مشترك) فعال خواهد شد، اميدواريم پيمانكاران ما در اين زمينه تمام تلاش خود را انجام دهند تا در زمان مقرر به وعدههاي خود عمل كنيم».
اما درست در همان روزهاي وعده داده شده، برندگان مناقصه اين سرويس اعلام شدند. علت وقفه در انجام مناقصه بعدها ناقص بودن مدارك شركتهاي حاضر در روند مناقصه اعلام شد.
در آن زمان سيدعلي علويان، رييس هياتمديره شركت ارتباطات سيار از باز شدن پاكتهاي مناقصه براي انتخاب شركت ارائهكننده سرويس GPRS خبر داد و اعلام كرد تا 25 شهريورماه برنده نهايي اين مناقصه مشخص ميشود. وي با بيان اينكه اين مناقصه در مرحله نهايي قرار دارد عنوان كرده بود سه ماه فرصت براي نصب و راهاندازي اين سرويس نياز است كه با لحاظ اين زمان انتظار ميرود اواخر آذرماه 86 ارائه اين سرويس ابتدا از شهر تهران آغاز و به تدريج در ديگر شهرها نيز ارائه خواهد شد.
براساس روال معمول در مناقصات اپراتور اول، باز هم صاايران به عنوان برنده نهايي معرفي شد و وظيفه راهاندازي اين سرويس بر عهده اين شركت نيمهدولتي افتاد. اما اين بار اوضاع براي گرفتن اين پروژه توسط صاايران تا حدي فرق داشت. عدم موفقيت اين شركت در پروژه بيلينگ اپراتور اول(كه هنوز هم از سرنوشت آن اطلاعات دقيقي در دسترس نيست) باعث شده بود تا مديريت مخابرات ايران، بهرغم آنكه از دوستان و همكاران قديمي اين شركت هم هستند شرايط سختتري را براي اين شركت در نظر بگيرد. شرايطي كه رايزنيها براي پذيرفتن آن، روند اجرايي اين پروژه را طولانيتر كرد. اين روند تا آنجا ادامه يافت كه وفا غفاريان، معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات هشدار داد كه اگر صاايران تضمينهاي مورد نظر مخابرات ايران را تامين نكند، از پروژه GPRS ارتباطات سيار كنار گذاشته خواهد شد.
سرانجام صاايران ضمانتهاي لازم براي اجراي پروژه را ارائه داد، اما به دليل آنكه زمان ارائهاين ضمانت نامهها طولاني شده بود، ارائه سرويس GPRS براي بار ديگر به تعويق افتاد و اين درحالي است كه همان مديران فعلي و دوستان قبلي نسبت به اين مهم هيچ واكنشي نشان ندادند.
اين بار علويان در گفتوگويي عنوان كرد كه تمام سعي ما بر اين است كه تا پايان سال 86 اين سرويس براي برخي از مشتركان فعال شود، اما با اين حال باز هم خبري از سرويس GPRS همراه اول تا پايان فصل سرما نبود و بهاين ترتيب مشتركان بزرگترين اپراتور كشور بدون تجربه استفاده از يك سرويس جديد در سال 86 به استقبال نوروز رفتند.
در حالي كه بسياري از مشتركان همراه اول به دنبال وعدههاي مديران دولتي همچنان در انتظار استفاده از اين سرويس در نخستين ماههاي سال 87 بودند، اما باز هم اظهار نظر يك مدير طراز اول وزارت ارتباطات در نخستين روزهاي كار سال 87 جريانات جديدي را پيش روي سرويس نفرين شده GPRS همراه اول قرار داد.
اين بار وفا غفاريان در گفتوگو با سيتنا (وبسايت وابسته به وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات) از نامشخص بودن زمان ارائه اين سرويس توسط همراه اول خبر داد و تاكيد كرد كه تاخير در ارائه اين سرويس به هيچ وجه تقصير شركت مخابرات نيست!
غفاريان، عدم حمل تجهيزات خريداري شده از سوي شركت خارجي را دليل اصلي تاخير در ارائه اين سرويس عنوان كرده و گفته بود كه دليل اصلي اين تاخير، كوتاهي شركت فروشنده خارجي در حمل به موقع تجهيزات فوق به ايران است. اين درحالي است كه اين بار غفاريان كمي از موضع خود نسبت به همكاران قديمياش در صاايران كوتاه آماده بود و با عدم ذكر نام آنها تقصيرها را بر گردن شركت حمل و نقلي كه تجهيزات را به سمت ايران بارگيري كرده بود، انداخت!
او همچنان تاكيد ميكند كه شركت مخابرات ايران، به صورت مداوم پيگير اين موضوع بوده و تا زماني كهاين تجهيزات نصب نشود، امكان ارائه اين سرويسها وجود ندارد.
وي در پاسخ بهاين سوال كه آيا زمان جديدي براي ارائه سرويسهاي ارزش افزوده اعلام خواهد شد يا خير، تاكيد كرد: تا زماني كه تجهيزات مربوطه در اختيار نباشد، به زمانبنديها نميتوان اعتماد كرد.
رييس هياتمديره شركت مخابرات ايران، در خصوص علل و دلايل احتمالي فروشنده خارجي تجهيزات سرويسهاي GPRS و MMS براي تاخير در ارسال كالاهاي فوق ميگويد: شركت فروشنده دليل خاصي ذكر نكرده، اما عملا نيز تجهيزات را حمل نكرده است.
پيش از اين قرار بود پيمانكار اجراي اين پروژه يعني صاايران ظرف مدت سه ماه تعهدات خود را در اين خصوص نهايي كند.
اين دومين باري بود كه صاايران به عنوان برنده مناقصات ميلياردي شركت ارتباطات سيار در زمانبندي ارائه خدمات خود بدقولي ميكند، اما نكته قابل تامل در اين بخش آن است كه هيچ كدام از مديران وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات از وزير گرفته تا مديران و مشاورانش قصوري را متوجه اين شركت نميدانند.
زمانهايي كه مخفي شدند
اما در حالي كه ارائه اين سرويس در سال 87 هر روز با دو ماه تاخير به زماني ديگر موكول ميشد همين چندي پيش وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و به دنبال او رييس هيات مديره شركت مخابرات ايران در گفت و گوهايي اعلام ميكردند كه سرويس GPRS قطعا تا پايان سال به مشتركان ارائه خواهد شد. از سوي ديگر وحيد صدوقي، مديرعامل همراه اول در سال گذشته چندين بار با برگزاري نشستهاي مطبوعاتي ميزبان سوالات خبرنگاران بود طي 7 ماه و نيم گذشته سكوت كرد و تنها با يك خبرگزاري آن هم چند ماه يك بار سخن به ميان ميآورد.
با اين حال صدوقي تنها دو روز پس از اعلام فراخوان عمومي براي ثبت نام استفاده از GPRS قرار است امروز در يك نشست مطبوعاتي ميزبان خبرنگاران باشد.
به هر حال و به رغم آنكه مديران طراز اول وزارت زمان ارائه اين سرويس را نامشخص و تا پايان سال اعلام ميكردند، اما سرانجام از دو روز پيش
ثبت نام از متقاضيان اين سرويس آغاز و قرار شد اين سرويس در فازبنديهاي مختلف در اختيار كاربران قرار گيرد.
به باور بسياري از كارشناسان تاخير در ارائه اين سرويس بدون شك تنها بر گردن صاايران است. اين سوال كه صاايراني كه خود از پيمانكاران ايرانسل است چرا بايد در پروژههاي همراه اول هم حضور داشته باشد؟ سوالي است كه شايد پاسخ آن بتواند جواب اصلي اين تاخيرها باشد.
سوال ديگر مطرح در اين بخش اين است كه چهطور ايرانسل با كمك صاايران توانست 6 ماهه اين سرويس را ارائه دهد. اما همراه اول بعد از يك سال و نيم هنوز در ارائه اين سرويس ناكام است؟
با اين حال اين كه چرا مديران همراه اول و وزارت ارتباطات در برابر كارشكنيها و تاخيرهايي كه اين شركت بزرگ نيمه دولتي در پروژهها به خرج ميدهد، واكنشي نشان نميدهند، همچنان جاي سوال دارد.
اينترنت نيمبند!
در حالي كه ايرانسل تنها رقيب جدي اپراتور اول بدون هيچ محدوديت و اعمال زمان و قوانين دست و پا گير از اوايل سال 86 اين سرويس را به مشتركانش ارائه ميداد، اما همراه اول در فاز اول ارائه اين سرويس آن هم بعد از 15 سال ساعات استفاده از GPRS در مرحله آزمايشي را براي روزهاي عادي، از ساعت 23 لغايت 8 صبح و براي روزهاي تعطيل رسميكليه ساعات شبانه روز تعيين كرده است.
از سويي ديگر تعرفه استفاده از اين سرويس براي روز و شبهاي غير تعطيل به ازاي هر كيلوبايت 8/14 ريال و براي ايام تعطيل به ازاي هر كيلو بايت 4 ريال تعيين شده است. اين درحالي است كه ايرانسل براي ارائه اين سرويس در حال حاضر 2 تا 5 ريال به ازاي هر كيلو بايت دريافت ميكند.
با اين حال براي فعال سازي پس از بارها سر زدن به سايت و ثبت نام، شما پيامكي دريافت ميكنيد كه مشترك جي پي آر اس شده و بعد از آن البته با تاخيري زياد، پيامكي براي تنظيم دريافت ميكنيد كه البته تا به حال بسياري از مشتركان اين پيامك را دريافت نكردهاند. به هر حال زمان تعيين كننده موفقيت اين سرويس همراه اول خواهد بود. اما شايد بهتر باشد مديرعامل شركت ارتباطات سيار به برخي از ابهاماتي در ارائه اين سرويس و به طور كلي پروژههاي تحت اختيار صاايران، پاسخهاي شفافي در نشست مطبوعاتي امروز خود ارائه دهد.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آی تی ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]