واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: شاعران جوان بحران مخاطب را درك كرده اند
شاعران جوان دهه ٨٠ واقعيت بحران مخاطب را درك كرده اند از اين رو به مخاطب جمعي نياز پيدا كرده اند و مي خواهند با جامعه و محيط گفت وگو كنند.
عبدالجبار كاكايي دبير هشتمين دوره جشنواره ادبي شب هاي شهريور، روز گذشته با اعلام اين مطلب گفت: اين جشنواره از سال ٨٠ و بر مبناي نگاه تازه سازمان فرهنگي، هنري شكل گرفت و آن زمان مديريت اين واحد برعهده عليرضا قزوه بود و جلساتي براي شعر كشور كه دربرگيرنده همه نگاه هاي موجود در جامعه ادبي ما باشد؛ شكل گرفت و قرار شد اين امكان به وجود آيد تا شاعران از طيف هاي متفاوت اشعار خود را ارسال كنند ولي با بي توجهي از سوي طيف هاي متفاوت شاعران مواجه شديم و اين جشنواره در سطح جوانان باقي ماند و جوانان از ١٥ تا ٣٠ سال در اين جشنواره شركت مي كنند و با اين تغيير در شرايط سني، جشنواره از حرفه اي به سمت آماتور پيش رفت.
وي در ادامه گفت: شناسنامه اين جشنواره با شاعران جوان رقم خورد و به همايش سراسري شاعران جوان ايران تبديل شد و كتاب هايي كه از اين جشنواره منتشر شده، به نوعي كارنامه شعر جوان است و هدف از برگزاري هم ارزيابي كارنامه شعر جوان كشور محسوب مي شود و داوران را هم از چهره هاي متفاوت ادبي دعوت مي كنيم تا كارنامه يك سال شعر جوانان را ارزيابي كنند.
دبير هشتمين دوره شب هاي شهريور افزود: موضوع جشنواره آزاد است و هر شاعري با هر موضوعي مي تواند در اين جشنواره شركت كند، بدون اين كه گرفتار فيلترهاي موضوعي شود و ما هم همين آثار را اگر داوران در ارزيابي ها انتخاب كنند، به عنوان نفرات برتر معرفي مي كنيم. ما حتي شاهد قطعاتي بوده ايم كه جرأت چاپ آن را نداريم ولي در جشنواره، رتبه كسب كرده اند.
وي همچنين گفت: نظر شخصي من به عنوان دبير جشنواره اين است كه در سال هاي اخير؛ اتفاقاتي كه در شعر ايجاد شده، قابل لمس است و شاعران دهه ٨٠ به مخاطب و ارتباط با مخاطب جمعي نياز دارند و مي خواهند كه با محيط گفت وگو كنند در حالي كه دهه ٧٠ شاعران شعر را براي شعر مي گفتند و همنشيني با شاعران ديگر را مي پسنديدند و در اين دوره نسل جوان به واقعيتي رسيده و آن هم درك بحران مخاطب است و همين مسئله ظهور ژانر جديد «شعر- ترانه» را سبب شده است و به نظر مي آيد كه تفاوت اين ژانر با ساير گونه ها اين است كه زبان گفت وگو در آن شفاف تر است كه بايد واكاوي هايي در آن صورت گيرد. البته مسئله ديگر اين است كه شعر دهه ٨٠ شباهت زيادي به شعر دهه ٦٠ پيدا كرده است. اما اين اتفاق در دهه ٦٠ ارادي نبود در حالي كه حركت فعلي ارادي است.
كاكايي در مورد برگزاري اين دوره از جشنواره گفت: مهلت ارسال آثار تا ٢٠ آبان تمديد شده است و تاكنون هزار قطعه شعر از ٣٠٠ شاعر به دبيرخانه رسيده و همچنان منتظر دريافت آثار هستيم و بعد از آن ساير مراحل كار از جمله داوري و انتخاب آثار را انجام مي دهيم و سعي مي كنيم كتاب جشنواره را تا آذرماه منتشر كنيم. پس از داوري نيز ٢٠ اثر برگزيده خواهيم داشت كه ١٠ اثر در قالب سنتي و ١٠ اثر ديگر آزاد خواهد بود.
همچنين٤ اثر در بخش ويژه جنبي در جشنواره انتخاب و معرفي مي شوند. اما مهم ترين مسئله اين است كه آثار برتر بايد نمره علمي را كسب كرده باشند.
در ادامه اهورا ايمان عضو شوراي سياست گذاري اين جشنواره، كه يكي از برگزيدگان نخستين دوره اين جشنواره بود، گفت: تغييراتي كه در زمان جشنواره از شهريورماه به آذر ايجاد شد، بايد اعتراف كنيم ناشي از تغييراتي است كه در مديريت فرهنگي ايجاد مي شود و هر تغييري در سطوح مديريتي ايجاد شود، اول گريبان ادبيات را مي گيرد گويي هيچ بامي كوتاه تر از ادبيات نيست و برنامه هايي مثل شب هاي شهريور بايد به ثباتي دست پيدا كند و شاهد حركت چرخشي چنين برنامه هايي نباشيم.
ادبيات مظلوم ترين مولفه فرهنگي كشور ماست هرچند از مفاخر اصلي ما محسوب مي شود.
ايمان در ادامه به نبود دبيرخانه دائمي اشاره كرد و گفت: اگر اين جشنواره يك دبيرخانه دائمي داشته باشد، انتظار بعيدي نيست و از مهم ترين نكاتي است كه بايد آن را مطرح كرد. نكته ديگر اين كه اين جشنواره از پيشروترين برنامه ها در زمينه ادبيات بوده و نتيجه محسوسي هم داشته است و اغلب كساني كه در اين جشنواره شركت كرده اند؛ بعد از آن در جريان ادبي و شعر؛ تاثيرگذار بودند و در روزگاري كه شعر دارد مخاطب را از دست مي دهد؛ بايد اين جشنواره را ادامه داد و حتي بر تعدد چنين جشنواره هايي افزود.
در ادامه كاكايي در پاسخ به سوال خراسان مبني بر اين كه آيا آثاري كه متفاوت باشند و در جشنواره انتخاب شوند، اثرشان در كتاب جشنواره منتشر مي شود، گفت: هر اثري كه به مرحله پاياني داوري برسد در كتاب جشنواره منتشر مي شود. البته مشكلاتي در سيستم مطبوعات فرهنگي و چاپ كتاب وجود دارد و ممكن است بعضي از اشعار مجوز چاپ يا حتي مجوز قرائت پيدا نكنند اما چون شب هاي شهريور قصدش ارزيابي علمي شعر در كشور است؛ با چنين مشكلي مواجه نيست و هيچ اثري به صرف اين كه با انديشه و مسائل فكري ما همخواني نداشته، رد نشده است در واقع ملاحظات ادبي؛ كنار گذاشته مي شود.
كاكايي در مورد كم شدن تعداد برگزيدگان گفت: اين از جمله تصميماتي بوده كه در شوراي سياست گذاري اتخاذ شده است و هرچه تعداد كمتر شود؛ بهتر است و به نظر من بهتر بود كه يك شاعر جوان به عنوان شاعر سال انتخاب مي شد و اين جشنواره هم معتبرتر و تاثيرگذارتر مي شد هرچند مرزهاي شعر آنقدر روشن نيست كه نفر اول را بتوان از سايرين جدا كرد و به همين دليل هم داوران را از چهره هاي معتبر شعر كشور برگزيديم.
كاكايي همچنين درخصوص ترانه و وضعيت آن در شعر امروز گفت، ترانه بايد با آهنگ همراه باشد.
البته ترانه كمتر به مرحله نهايي در شب هاي شهريور راه پيدا كرد چون اغلب اين شعرها كامل و پخته نيست و اگر به ظرفيت هاي لازم دست پيدا كنند؛ ممكن است انتخاب شوند.
اهورا ايمان هم گفت: براي اين دوره ترانه اي فرستاده نشده است چون عنوان اين جشنواره؛ شعر است و اگر ترانه هم به آن اضافه شود؛ بسياري مي توانند آثارشان را بفرستند.
اختتاميه اين جشنواره ١٤ آذرماه در تالار شهيد آويني فرهنگسراي بهمن برگزار مي شود و به هر يك از ٢٠ برگزيده معادل پانصد هزار تومان جايزه اهدا مي شود.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]