واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
1- حوادث عجیب
یکی از وجوه مشترک بین رستاخیز آخرت و قیام مهدی علیه السلام، وقوع حوادث و رخدادهای بزرگ است که قبل از شروع آن دو، تحقق پیدا میکند.
حوادث قبل از قیامت کبری
الف. متلاشی شدن کوهها
«یوم ترجف الارض و الجبال» (2)؛ «روزی که زمین و کوهها به لرزه درآیند.»
«و حملت الارض و الجبال فدکتا دکة واحدة»؛ (3) «و زمین و کوهها از جای خود برداشته شوند و یکباره درهم کوبیده گردند.»
ب. زلزلههای عظیم
«یا ایها الناس اتقوا ربکم ان زلزلة الساعة شیء عظیم.» (4)؛ «ای مردم از پروردگارتان پروا کنید؛ چرا که زلزله رستاخیز امری بزرگ است.»
«اذا رجت الارض رجا» (5)؛ «چون زمین با تکان [سختی] لرزانده شود.»
ج. بی فروغ شدن خورشید و ستارگان
«اذا الشمس کورت و اذا النجوم انکدرت» (6)؛ «آنگاه که خورشید به هم درپیچد، و آنگاه که ستارگان تیره شوند.»
«و خسف القمر و جمع الشمس و القمر» (7)؛ «و ماه بی نور گردد و خورشید و ماه یک جا، جمع شوند.»
حوادث قبل از رستاخیز مهدی علیه السلام
الف. صیحه آسمانی
امام صادق علیه السلام میفرمایند: «ینادی مناد من السماء اول النهار؛ یسمعه کل قوم بالسنتهم؛ (8) در ابتدای روز، گویندهای در آسمان ندا میدهد، به گونهای که هر قومی با زبان خود، آن ندا را میشنود.»
«اذا نادی مناد من السماء ان الحق فی آل محمد فعند ذلک یظهر المهدی علی افواه الناس و یشربون حبه و لا یکون لهم ذکر غیره؛ (9) هر گاه گویندهای از آسمان صدا بزند که حق با اولاد محمد صلی الله علیه و آله است، در آن هنگام، ظهور مهدی علیه السلام بر سر زبانها میافتد، به گونهای که دل را به محبت او سیراب میکنند و غیر او را یاد نمیکنند.»
ب. خسوف و کسوف
از نشانههای ظهور، کسوف در نیمه ماه رمضان و خسوف در آخر و یا اول همان ماه است.
کسوف در روزهای نخست و روزهای آخر ماه و خسوف در روزهای میانی ماه، طبیعی و عادی است و در طول تاریخ، بارها و بارها، رخ داده و از نظر علمی، خسوف و کسوف در روزهای یاد شده، پدیده عادی به حساب میآید و از دیرباز، منجمان، بر اساس محاسبههای دقیق ریاضی و نجومی، زمان گرفتن خورشید، یا ماه را در طول سال، پیش بینی میکردهاند، ولی خورشید گرفتگی در وسط ماه یا ماه گرفتگی در اول و یا آخر آن، امری غیرعادی است. البته در خود روایات هم، به غیرعادی بودن تحقق این نشانه، تصریح شده است. (10)
از امام باقر علیه السلام نقل شده است که: «آیتان تکونان قبل القائم لم تکونا منذ هبط آدم علیه السلام الی الارض، تنکسف الشمس فی النصف من شهر رمضان و القمر فی آخره، فقال رجل یابن رسول الله تنکسف الشمس فی آخر الشهر و القمر فی النصف؟ فقال ابو جعفر علیه السلام: انی لاعلم بما تقول و لکنها آیتان لم تکونا منذ هبط آدم علیه السلام؛ (11) پیش از قیام مهدی علیه السلام دو نشانه پدید خواهد آمد که از زمان هبوط آدم علیه السلام در زمین بی سابقه است؛ گرفتن خورشید در نیمه ماه رمضان و گرفتن ماه در آخر آن. مردی به امام عرض کرد: ای پسر رسول خدا! کسوف در وسط و خسوف در آخر ماه؟ ! حضرت فرمود: همانا من به آنچه میگویی داناترم، این دو از آیتهای الهی هستند که واقع شدن آنها از زمان هبوط آدم علیه السلام تاکنون سابقه ندارد.»
به نظر میرسد وقوع این دو امت من در زمان مهدی علیه السلام پدیده به صورت غیرعادی، به خاطر آن است که اهمیت مساله ظهور، نمایان شود و مردم از خواب غفلتبیدار شوند و خود را مهیای مشارکت در آن نهضت عظیم سازند.
ج. بارانهای پیاپی
امام صادق علیه السلام میفرمایند: «ان قدام القائم لسنة غیداقة یفسد التمر فی النخل فلا تشکوا فی ذلک؛ (12) در آستانه قیام مهدی علیه السلام سالی پر باران خواهد بود که در اثر آن، خرما بر روی نخل میپوسد. پس در این امر، تردیدی به خود راه ندهید.»
البته برای قیام امام مهدی علیه السلام علائم و نشانههای بسیاری بیان شده که به ذکر عناوین برخی از آنها اکتفا میکنیم:
د. طلوع خورشید از مغرب
ذ. خروج یاجوج و ماجوج
ر. خروج دجال
ز. خروج یمانی
ه. خروج سفیانی (13)
2- برقراری عدالت
اجرای عدالت و تحقق آن، یکی از وجوه مشترک بین قیامت کبری و قیامت صغری (ظهور مهدی علیه السلام) است.
عدالت در قیامت کبری
«و نضع الموازین القسط لیوم القیمة فلا تظلم نفس شیئا و ان کان مثقال حبة من خردل اتینا بها و کفی بنا حاسبین»؛ (14) «ترازوهای عدل را در روز رستاخیز قرار میدهیم، پس هیچ کس [در] چیزی ستم نمیبیند. و اگر [عمل] هموزن دانه خردلی باشد آن را میآوریم وکافی است که ما حساب کننده باشیم.»
«فمن یعمل مثقال ذرة خیرا یره و من یعمل مثقال ذرة شرا یره»؛ (15) «پس هر کس هموزن ذرهای نیکی کند آن را خواهد دید و هر کس هموزن ذرهای بدی کند آن را خواهد دید.»
عدالت در رستاخیز مهدی
رسول خدا صلی الله علیه و آله میفرمایند: «... التاسع منهم قائم اهل بیتی، مهدی امتی، اشبه الناس بی فی شمائله و اقواله و افعاله، یظهر بعد غیبة طویلة و حیرة مضلة، فیعلن امر الله و یظهر دین الله... فیملا الارض قسطا و عدلا، کما ملئت جورا و ظلما؛ (16) نهم آنان (امامان) قائم خاندان من، مهدی امتم میباشد. او در سیما و گفتار و کردار شبیهترین مردم به من است. پس از غیبت طولانی و سردرگمی گمراه کنندهای ظاهر میشود، آنگاه امر خدا را اعلان و آئین خدا را آشکار میسازد... پس زمین را از عدل و داد لبریز میکند.»
امام باقر علیه السلام میفرماید: «... و کذلک القائم اذا قام یبطل ما کان فی الهدنة مما کان فی ایدی الناس و یستقبل بهم العدل؛ (17)
همچون پیامبر صلی الله علیه و آله آنگاه که قائم علیه السلام قیام کند، آنچه را از راه و روشهای غلط میان مردم در زمان قبل از ظهور رایج است زیر پا مینهد، و آیین دادگری را برپا میدارد.»
جناب حکیمه خاتون چنین روایت میکند: آن امام بزرگ در لحظات نخستین پس از تولد، لب به سخن گشود و [همچون پیامبران که در آغاز کودکی توان سخن گفتن دارند] به یکتائی خداوند و رسالتحضرت محمد صلی الله علیه و آله و امامت امام علی علیه السلام و دیگر امامان گواهی داد، سپس چنین فرمود: «اللهم انجز لی ما وعدتنی، و اتمم لی امری، و ثبت وطاتی، واملا الارض بی عدلا و قسطا؛ خداوندا! به آنچه به من وعده دادی وفا کن، و امر مرا (حکومت عدالت گستر جهانی) به کمال برسان، و گامهای مرا استوار بدار، و زمین را به دست من آکنده از عدل و دادساز.»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 289]