تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مؤمن در سرشتش دروغ و خيانت نيست و دو صفت است كه در منافق جمع نگردد: سيرت نيكو و د...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850208598




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

هنريك توماشفسكی" Tomaszewski طراحی که هر ضربه قلمش یک هایکو بود(تجزیه تحلیل گرافیک)


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: هنريك توماشفسكي طراحي كه هر ضربه قلمش مي--توانست يك هايكوي ژاپني باشد!
ترجمه: شيرين حكمي







هنريك توماشفسكي Henryk Tomaszewski در سال 1914 در ورشو به دنيا آمد و در تاريخ 11 سپتامبر 2005 از دنيا رفت. او در آكادمي هنرهاي زيباي ورشو به تحصيل نقاشي پرداخت و بعدا ( از سال 1952 تا 1985) در همانجا به تدريس مشغول شد.
او از اعضای اتحاديه بين--المللي گرافيك (Aliance Graphique International (AGI بود. توماشفسكي که از نخبگان هنر گرافیک به شمار می--آمد عنوان افتخاری طراح برگزيده صنعتی را نيز از انجمن سلطنتي هنرها در لندن دريافت كرد.

مهمترين جوايز دریافتی او عبارت بودند از:
جايزه نخست دوسالانه بين--المللي هنرها، سائوپولو، 1963؛
مدال نقره دوسالانه بين--المللي پوستر، ورشو، 1996؛ مدال طلا 1970؛ مدال--هاي طلا و نقره 1988؛ مدال برنز 1994؛
دوسالانه بين--المللي پوستر لهستان، مدال طلاي كاتووايس 1967؛ مدال نقره 1975؛
جايزه بزرگ دوسالانه پوستر لاهتي در سالهاي 1979 1987 و 1989 و جايزه نخست 1979
سه سالانه بين--المللي پوستر تايوما، مدال برنز 1991؛ مدال نقره 1994 و جايزه عالي ايكوگرادا 1986.

دو مقاله--ای که می--خوانید طی چد ماه اخیر و پس از مرگ وی درباره--اش منتشر شده--اند. نخستین مقاله-- يك هفته پس از مرگ استاد، به قلم يكي از شاگردان وی به نام آندري كليموفسكی در «گاردين» به چاپ رسيد و نوشته--ی دوم از آندره--آ ماركز سازنده فيلم--هاي مستند هنري است كه در تاريخ 18 آوريل 2006 در مجله طراحی به چاپ رسيده است.

هنريك توماشفسكي طراح پوستر آزادانديشي از ورشو كه بر يك نسل تاثير گذاشته است.

The free-thinking poster designer from Warsaw who influenced a generation
Andrzej Klimowski
The Guardian

اگرچه توماشفسكي 91 سال زندگي كرد، اما به طور جاودانه--ای جوان به نظر می--رسيد و هرچند به عنوان نقاش از آكادمي هنرهاي زيبا بيرون آمد، اما بزرگترين موقعيت--هايش را از طراحي پوستر به دست آورد.
آثارش در تمامي دنيا شناخته شده و خودش نيز معلمی همه--جانبه بود و هست .
علی--رغم فشارهای ايدئولوژيكي و شرايط كمونيست--ها پس از جنگ در لهستان، هنر پوستر توانست جولانگاه ايده--آلي براي هنرمند آزادانديشي چون توماشفسكي باشد. پس از اين كه رآليسم اجتماعي نتوانست در كشور پا بگيرد، موقعيت--هايی براي گرافيست--ها ايجاد شد تا پوسترهايی براي تهيه--كنندگان فيلم و بعدها برای كارگردان--های تئاتر طراحي كنند.
مردمي كه فقر فرهنگي داشتند، به سرعت جذب جماعت سينماگر شدند و سالن--هاي تئاتر و سينما مملو از تماشاگراني كنجكاو شده بود و پوسترها به عنوان ابزارهاي فرهنگي براي تبادل اطلاعات عمل مي--كردند. آن--ها ضمن اعلام وقايع فرهنگی، اغلب اعتبار هنری آن وقایع را منعكس مي--كردند و گاه محتواي آن--ها را با استهزايي ظريف به نقد می--کشیدند.

طراحی--هایی غني از استعاره و نمادگرايي و فارغ از محاسبات تجاری



طراحان ، فارغ از محاسبات تجاري آزادانه فرم را تجربه مي--كردند. تصاوير آنها غني از استعاره و نمادگرايي بود و در بسياري از كارها ته--رنگی قوي از سوررآليسم احساس مي--شد.
در اين ميان پوسترهاي توماشفسكي جذاب و در عين حال تحريك--كننده بودند. ساختار فرم--گرايانه آنها معمولا صريح بود اما با نوعي مهارت و تردستي اجرا شده بودند. تركيب--بندی--ها به گونه--اي بودند كه محتواي اصلي را عيان مي--كردند و هميشه يك پيام صريح با خود داشتند. اين رويكرد مينيماليستی به طراحي، در جذب عده زيادی از مخاطبان شكست نمي--خورد.

توماشفسكي در ورشو و در خانواده موسيقيدانی به دنيا آمد كه تاحدودی از پسرشان به عنوان ويولونيست بااستعدادی كه به جاي اين كه به كنسرواتوار موسيقي برود خود را وقف مطالعه--ی هنر كرده بود، مايوس شده بودند.
توماشفسكی بعد از روز دلسردكننده--ای كه در دپارتمان آكادمي گرافيك داشت، طرح--هايش را زير بغل زد و آنجا را به قصد دپارتمان نقاشی ترك كرد. همان--جا كه بعدها از آن فارغ--التحصيل شد. وي به سرعت خود را به عنوان هنرمندی پويا با شوخ--طبعي هجوآميز شناساند و آثارش در مجلات و روزنامه--ها به چاپ رسيد.

سختي سال--هاي جنگ به او آموخته بود كه با حداقل ابزار و مفاهيم ساده كار كند: يك قلم--موي ساده، يك مداد و يك قيچي براي او كافي بود و بقيه كار را به تخيل و تجسم--اش واگذار مي--كرد. پس از جنگ محدوده كارش گسترش يافت. كتاب--ها را تصويرسازي مي--كرد، صحنه--هاي تئاتر را طراحي مي--كرد و بيش از همه به طراحي پوستر مي--پرداخت.در سال 1952، آكادمي پست تدريس طراحي پوستر را به وي پيشنهاد كرد.
توماشفسكي خود را درگير سياست نكرد و برخلاف بسياري از استادان آكادمي هيچگاه عضو حزب نشد. در سال 1968 در خلال شورش--هاي دانشجويی در كنار دانشجويان ماند و تنها شهرت و اعتبار چشمگير و محبوبيت--اش از او محافظت كرد.



خشكي و سرسختي نظام بوروكراسي كمونيستي او را تحريك مي--كرد. در 1983 بعداز سركوب «همبستگی»، وقتي كه حكومت نظامي محدوديت--ها و ممنوعيت--هاي جدي را به مردم تحميل كرد و از جمله استفاده از علامت پيروزی بود، توماشفسكي با پوستري كه در آن يك پاي بزرگ سبز با يك علامت پيروزي به بيننده سلام مي--كند، به سانسور دهن--كجي كرد.

خيابان--هاي ورشو به مثابه زمين بازي براي توماشفسكي بود و اغلب شهروندان در حال عبور را شگفت--زده و شوكه مي--كرد. استفاده و تاکید او بر رنگ--ها، حسي از زندگي و خوش--بيني به مناظر شهري تزريق مي--كرد كه سال--هاي سال بر اثر ويراني--هاي ناشي از جنگ و محدوديت--هاي نظام كمونيستي، خاكستری، بي--روح و كسالت--آور بودند.

يكي از روزنامه--هاي ورشو در يك سري مسابقات ماهيانه از خوانندگان خود دعوت كرده بود كه به پوستر محبوب--شان راي دهند و هر پوستر جديدي كه از استوديوي توماشفسكی بيرون مي--آمد، به طرز اجتناب--ناپذيري جايزه اين رقابت مردمي را از آن خود مي--كرد. جوايز معتبر بين--المللي هم به دنبال آن آمدند. مثل جايزه اول دوسالانه سائوپولو و مدال--هايي از فرانسه، آلمان، فنلاند و ژاپن. تعجبي نيست كه آثار توماشفسكي در ژاپن بسيار شناخته شده و تحسين--برانگيز است. كشوري كه شعر هايكو و هنر خوشنويسي در فرهنگ آن نقش محوري دارد. همچنان كه طراح گرافيك ژاپني شيگئو فوكودا Shigeo Fukuda اشاره مي--كند:

" با ديدن آثار توماشفسكي كه براي نخستين بار در مقابل من يك--جا جمع شده بودند، ناگهان دريافتم كه مفاهيمي حتي بيش از آنچه قبلا دريافته بودم در آنها مستتر است. در هر ضربه قلم--مويش همان تمركز معنوي وجود دارد كه موردنياز هر خوشنويس ماهر ژاپني است. آنها در پيام--های خلاصه شده--شان به راحتی انديشه--ی ژرف شاعرانه يك هايكوی haiku هفده سيلابی را حمل مي--كنند و در سادگي كوچك--شان دنيای نامحدودي را عرضه مي--كنند."



توماشفسكي تا زمان بازنشستگي--اش از آكادمي در سال 1985، يكي از تاثيرگذارترين استادان دنيا در رشته خودش بود كه نسل--هاي زيادي از هنرمندان و طراحان گرافيك از شاگردان وي بودند و برخي از آنها از ساير نقاط جهان آمده بودند.
برخي از اعضاي گراپوس Grapus كه يك اتحاديه طراحي فرانسوي بود، عميقا تحت تاثير شيوه تدريس او قرار گرفته بودند و برآن شدند تا دامنه و شيوه كار جديدي را در برخورد با مقوله--هاي اجتماعي سياسي و محيطي در پيش گيرند و پروسه پوستر سياسي در فرانسه را حياتي دوباره بخشند.

من به عنوان يكي از شاگردان وي، در طول يك سال تحصيلي فقط 4 پوستر ارائه دادم، آن--هم بعد از اجراي حدود 100 اسكيس. ما طرح--هايمان را روي زمين جلوي او مي--چيديم و او برخي را رد مي--كرد و درباره برخي صحبت مي--كرد و ما بايد كارهايمان را از نو با ايده--هاي جديدتري گسترش مي--داديم. اين روند هفته--ها و شايد ماه--ها ادامه مي--يافت، تا زماني كه سرانجام استاد به ما اجازه مي--داد كه دست به كار اجراي نهايي شويم و طرح--ها را اغلب در يك مقياس بسيار بزرگ با يكديگر تلفيق كنيم. حتي در اين مرحله هم ممكن بود توماشفسكي را قيچي به دست ببينيد كه طرحي را كه دانشجو با دقت زياد اجرا كرده، تغيير مي--دهد.

يك ژاكت پشمي پيچازي، شلوار جين و كلاه كشباف

يكي از پوسترهاي من از تيغه قيچي او نجات يافت و در عوض او بوسه--اي بر گونه--ام زد و از اتاق بيرون رفت. دقايقي بعد بازگشت و كنار من نشست و گفت كه مجبور است آنجا را به قصد لندن ترك كند، تا طراح افتخاري انجمن سلطنتي هنرها شود. او مطمئن نبود كه براي چنين مناسبتي چه لباسي بايد بپوشد. من به عنوان آخرين نفري كه بخواهد به او توصيه--اي بكند، گفتم بهتر است خودش باشد. او از اين ايده استقبال كرد و من بعدا توانستم او را در اتاقي پر از رجال و مقامات با يك ژاكت پشمي پيچازي، شلوار جين و كلاه كشباف ببينم.





هنريك توماشفسكي: ملاقات با استاد
Henryk Tomaszewski: Meeting the Master
Andrea Marks



هنريك توماشفسكي شخصيتي كليدی و استاد چندين نسل از هنرمندان و طراحان در لهستان و فراتر از آن بود. با مرگ او در سن 91 سالگي، پرونده يكی از بزرگترين طراحان پوستر در قرن گذشته بسته شد، اما عشق او به هنر و طراحي در ميان آثار بي--زمان و شاگردان بي--شمار وي زنده است.

هر از گاهي يك ديدار مي--تواند لايه--ی ديگري را به زندگي يك نفر پيوند دهد. اين موقعيت در تابستان 2002 براي من پيش آمد، وقتي كه در لهستان بودم و داشتيم فيلم مستندي به نام «آزادي پشت نرده--ها» را درباره تاريخ هنر پوستر در لهستان مي--ساختيم.
من و تيم فيلم--سازي 10 روز در لهستان بوديم و با يك دوربين كوچك، يك ميكروفن ساده و يك جفت پروژكتور، در اطراف ورشو و كراكف مي--گشتيم. در اعماق ذهنم بارقه--اي از اميد داشتم كه ممكن است قادر به ملاقات با توماشفسكي استاد بلامنازع پوستر لهستان شويم.
بسياري از هنرمندان ديگر لهستاني كه ديده بودم همگي مستعد، جالب، بسيار بخشنده و گيرا بودند. اما اين توماشفسكي بود كه چنين جايگاه يگانه--ای در تاريخ پوستر لهستان داشت.

بارها به من گفته شده بود كه او سلامتي خود را از دست داده و نمي--تواند هيچ مصاحبه--اي را بپذيرد. اما ملاقات با توماشفسكي مي--توانست به عنوان نوعی اعلام موجوديت براي ساير هنرمندان باشد، به مثابه ملاقات با يكي از بزرگترين ستونهايي كه آكادمي هنر ورشو را نگه داشته است.
سرانجام به كمك فيليپ پوگوفسكي پسر توماشفسكي موفق شديم با ترزا پوگوفسكي همسر توماشفسكي تماس بگيريم و طي مكالمه--اي طولاني بين ترزا و مترجم من ماگدا ايوينسكا، تقاضا كردم كه قبول كند تنها پنج سوال از توماشفسكي بپرسم و لازم بود كه به مغز خود فشار بياورم تا سوالهاي مناسبي بپرسم.
سرانجام موافقت آنها را جلب كرديم و به منزل توماشفسكي دعوت شديم.

پوسترهایی ساده و در عين حال پيچيده و شاعرانه



در حالي كه من به پنج سوالم مجهز بودم، جلوي در با ترزا پوگوفسكي ملاقات كرديم كه به نوبه خود نقاشي شناخته شده و با استعداد بود. واضح بود كه توماشفسكي و همسرش زوجي با روحيه خلاق و پيشگام بوده--اند. از طراحي مدرن خانه و مبلمان گرفته تا نقاشي--هاي آبستره و پوسترهايي كه در جاي--جاي خانه بر ديوارها آويخته شده بودند، به تاريخچه--اي واقف شدم كه آن --دو بخشي از آن بودند.

اكنون من اينجا هستم. نشسته در برابر «استاد» و آماده پرسيدن. اما او گفت كه مي--خواهد اول او از من سوال--هايي بپرسد:
كجا زندگي مي--كنم؟ در كدام مدرسه تحصيل كرده--ام؟ آيا هنوز در آنجا به دانشجويان طراحي ياد مي--دهند؟...
آخرين سوال مرا متوجه كرد كه من در مقايسه با روزهاي تدريس او در آكادمي هنرهاي زيباي ورشو، در چه دنياي متفاوتي آموزش ديده بودم. ما از تغيير و تحول در تعليم طراحي صحبت كرديم و من از تفكر او درباره لابراتوارهاي كامپيوتري كه دانشجويان اغلب از آن استفاده كرده و اغلب با يك صفحه و قلم الكترونيك كار مي--كردند متعجب شدم.

در برابر اولين و آخرين سوالي كه او را وادار كرد تا تمامي تاريخچه پوستر لهستان را برايم تعريف كند، پنج سوالي كه آماده كرده بودم هيچ نبود و از آنجا كه فضا محدود است فقط مي--توانم برخي از انديشه--هايش را نقل كنم:

پوسترهاي توماشفسكي ساده و در عين حال پيچيده، معمولي و با اين حال شاعرانه بودند.
به نظر مي--رسد كه خطوط در پوسترهاي او نشانه--هايي هستند كه به رقص درآمده--اند. او در آكادمي هنرهاي زيبا درس خوانده بود و سرسختانه معتقد بود كه به همان اندازه كه لاتين ريشه بسياري از زبان--هاي ديگر است، هنرهاي زيبا هم پايه طراحي پوستر است.
به نظر او طراح گرافيك لازم است كه بتواند به خوبي ترسيم و نقاشي كند و نقاشي و طراحي خاكي است كه هر هنر ديگري مي--تواند در آن رشد كند. توماشفسكي به من گفت كه در زبان لهستاني واژه هنرهاي زيبا كمي شبيه به واژه باله به گوش مي--رسد و پس از آن من به پوسترهايش با ديد متفاوتي نگاه مي--كردم.
توماشفسكي در سن 32 سالگي تلفني از يك آژانس فيلم لهستاني داشت كه از او مي--خواستند براي فيلم--هاي آمريكايي پوسترهايي طراحي كند. او پس از آن كه تصريح كرد كه او و همكارانش مجبور نيستند پوسترهايي شبيه به آثار آمريكايي--ها، ژاپني--ها، روس--ها و يا سويسي--ها خلق كنند، درخواست--شان را پذيرفت.

ديگ جوشاني از ادراك و تفسيرهاي متفاوت از پوسترها



توماشفسكي مي--خواست به شيوه زبان بصري خودش آثاري خلق كند كه جوهره هر فيلم را با استفاده از كمترين عناصر بيابد و تمايل داشت نقاشي--هايش روي پوسترها مردم را ترغيب به ديدن فيلم--ها كند و همچنان صريح مي--گفت كه براي به فروش رساندن فيلم--ها نيازي به استفاده از تصاوير ستارگان سينما نيست. لهستاني--ها تشنه ديدن فيلم--هايي بودند كه در ساير نقاط جهان ديده شده بود و بدون توجه به اينكه كدام بازيگران در آن ايفاي نقش مي--كنند، به بسياري از مراكز نمايش فيلم هجوم مي--آوردند.
يكي از ناهماهنگي--هاي مجذوب--كننده پوستر در لهستان اين بود كه هنرمندان پوسترساز لهستاني به شيوه--اي ابداعي و بسيار هوشمندانه محدوديت--هايشان را به آزادي عمل تبديل مي--كردند.

همچنان كه توماشفسكي اين تاريخچه را بازگو مي--كرد سوال برنامه--ريزي شده من درباره درك عمومي از پوسترها چه از لحاظ بصري و چه با نگاه روشنفكرانه، پاسخ داده مي--شد.
او توضيح داد كه در خلال جنگ دوم جهاني 80% ورشو تخريب شده بود و به همين دليل كيلومترها حصار در اطراف خرابه--ها كشيده شد. به اين ترتيب يك گالري طبيعي براي پوسترها مهيا شد.
توماشفسكي خاطرنشان كرد كه مقامات از اين كه پوسترهاي جديد در سراسر ورشو روي نرده--ها چسبانده شوند، چندان خشنود نبودند و ادعا مي--كردند كه اكثريت مردم قادر به درك چنين پوسترهايي نيستند. آنها مي--خواستند كه هنرمندان راه حل--هاي بصري صريح و ساده ارائه دهند. توماشفسكي مطمئنا از اين كه پوسترهايش از طرف عامه مردم به شيوه--هاي بسيار متفاوتي درك و دريافت مي--شود، آگاه بود. به عبارتي ديگر ديگ جوشاني از ادراك و تفسيرهاي بسيار متفاوتي از پوسترها وجود داشت.

توماشفسكي مرا با حكايت آخر ترك كرد. او توضيح داد كه در لهستان به كمك نقشي كه پوسترها براي اطلاع--رساني درباره فيلم--ها دارند، سينما از روستايي به روستاي ديگر سفر كرده است. در اين دوره كاغذ ناياب بود و پول كمي هم براي پوسترها پرداخت مي--شد. با اين كه تجسم آن دشوار است، اما بسياري از پوسترهاي شگفت--آور سرانجام به شيوه ديگري استفاده مي--شدند، مثل پيچيدن--شان دور ماهي--ها و سبزيجاتي كه در فروشگاه--ها فروخته مي--شدند. هرچند در وهله اول اين داستان سرگرم--كننده است، اما روشن مي--كند كه چه موقعيت دشواري آن روزها در لهستان و بسياري از كشورهاي اروپايي ديگر حكمفرما بوده است.
توماشفسكي مصاحبه را با عذرخواهي از پاسخ طولانی--اش به اولين سوال من به پايان برد، بدون اين كه متوجه شود كه در اين تنها پاسخ او، من پاسخ تمامي سوالاتم و حتي بيش از آن را به دست آوردم. آن بعدازظهر در حالي آنجا را ترك كردم كه احساس مي--كردم كه به راستي به ملاقات يك «استاد» رفته--ام.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 922]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن