تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):کم گویی ، حکمت بزرگی است ، بر شما باد به خموشی که آسایش نیکو و سبکباری و سبب تخفی...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837973998




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مکتب سقاخانه


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: مکتب سقاخانه جریانی هنری بود که در دهه چهل شمسی در ایران شکل گرفت. در بهبوهه مدرانیزاسیون و درگیری--های سنت گرایان و مدرنیته در حالی که مکتب رایج در عرصه بین--المللی، هنر مردمی یا پاپ آرت در حال عبور و انقضای دوره خود بود، عده--ای از هنرمندان نوآور ایرانی، مکتب جدیدی را بنیان نهادند که تأثیر شگرفی بر تحولات نقاشی امروز ایران و حتا نوآوری--های عرصه خوشنویسی از خود باقی گذاشت، این مکتب یا جنبش هنری بعدها به--نام مکتب سقاخانه شهرت یافت.
این هنرمندان در جستجوی تعریف دوباره--ای از زیبایی--های ملی و سنتی برآمدند. و یا به بیانی دیگر این هنرمندان با عشق به زوایای فرهنگ ملی و نگاهی گسترده به فرهنگ جهانی به فکر افتادند که مکتبی ملی- بین--المللی تأسیس نمایند و حتی شاید بدون تمهیدی اولیه و به صورتی طبیعی به سوی تأسیس مکتب فوق کشانده شدند رویکرد اینان به اشیاء و عناصر بصری محیط اطراف زندگی مردم که در سقاخانه و زیارتگاه--ها و اماکن مذهبی وجود داشت، باعث شد که از این اشیاء در فضای معاصر تعریف مجددی به--عمل آید و در سامان--دهی تازه و بدیعی، به--مکتبی جدید و قابل قبول و سرشار از نوآوری تبدیل شود.



خاستگاه

گروهی از هنرمندان که در سال--های دهه سی خورشیدی و پس از آن به دنبال شیوه--ای موثر برای پاسخ به ایرانیزه کردن هنر مدرن بودند جست و جویی را آغاز نمودند تا عناصر و ابزاری از منابع بومی و ملی را بیابند که بتوان با استفاده از این ابزار و عناصر فرم ایرانی بسازند تا بتوان رنگ و بوی ایرانی را در کارهایشان احساس کرد. بخش عمده--ای از این گروه، هنرجویان دانشکده هنرهای تزیینی آن زمان بودند که به واسطه تحصیل در این دانشکده امکان آشنایی و موضوع قرار دادن هنرهای تزیینی را به--دست آورده بودند. آشنایی با هنرهای تزیینی از جمله واحدهای درسی آنها بود. از همین رو اینان زمینه--ای مناسب داشتند تا عناصر تزیینی ملی را که ریشه در فرهنگ بومی و مذهبی داشت بجویند و به عنوان منابع کاری به کار گیرند. اما این منابع سرشار و به اصطلاح معمول و آشنا را کجا می--توانستند بیابند. شاید تجلی--گاه اساسی بسیاری از این عناصر هنری را بتوان سقاخانه و اماکن همگون با آن دانست.
فضای کوچک سقاخانه — غالبا در محلات قدیمی — برای مسلمانان شیعه مکانی نمادین است به یادآورنده حماسه قیام حسین، سقاخانه--ها هر یک شکل و هیاتی خاص دارند و با یکدیگر متفاوت اند اما در همه آنها عناصر و اشیایی پی در پی تکرار می--شوند. در سقاخانه همه چیز به--رغم ظاهر ساده و بی پیرایه آن معنایی خاص دارد: پنجره--های مشبک آهنی، شمع--های روشن و خاموش، آب، پارچه--های رنگین، پنجه مسی، شمایل--های گوناگون با رنگ--های درخشان، گنبدهای بزرگ و کوچک بر روی منبع آب، همه آکنده از معنای سمبلیک اند. سقاخانه--ها را غالبا در معابر عمومی می--ساخته--اند و قصد از آن در اختیار نهادن آب برای رفع عطش تشنگان بوده--است. اما علاوه بر آن، به اعتقاد شیعیان، آب این سقاخانه--ها متبرک شمرده می--شود. خطوط نوشته شده بر روی دیواره--های سقاخانه و مخازن آب و جاهای دیگر آن بیشتر آیات قرآنی و اشعار و عباراتی در مدح امام حسین و یاران آن امام خصوصاً ابوالفضل العباس است. شبکه فلزی نمادی است از ضرایح پیشوایان بزرگان دین. قبه--های روی مخزن آب نیز بقعه حرم امام حسین را تداعی می--کند. بدین گونه سقاخانه--ها و حتی حسینیه--ها و تکیه--ها، در عین سادگی مجموعه--ای غنی از نهاد و تصویرند. کتیبه--های سقاخانه با نوشته--های رنگین و نقوش تزیینی، پرچم--های رنگین که بر آن شعارهای مذهبی نوشته شده، قبه--های کوچک بر فراز دسته پرچم--ها، علم--ها، که سمبلی است از علم امام حسین که حضرت عباس در روز عاشورا به دست داشت و در مراسم عزاداری محرم به طور سمبلیک مبدل به علم فلزی بزرگ می--شود که روی آن عناصر تزیینی خاصی همچون پر طاووس، مجسمه--های کوچک فلزی پرندگان مختلف و پره--های فلزی نسبتا بلند که به هنگام حرکت علم به پیش و پس نوسان می--کند، تعبیه شده، ماکت--های نمادین ظروف مشبک فلزی همگن عناصر مختلف این مجموعه مذهبی-مردمی را تشکیل می--دهند.»
این همان گنجینه--ای بود که این هنرمندان به--دنبال آن بودند، گنجینه--ای که فرم--های ایرانی را به--همراه داشت و این هنرمندان می--توانستند هویت گمشده خود را در این فرم--ها بیابند و از این طریق هویتی ایرانی به--آثار خود دهند. ناصر اویسی یکی از نقاشان سقاخانه به صراحت در این مورد می--گوید: «من به--عنوان نقاش معاصر همیشه سعی داشته--ام که کارهایم شناسنامه ایرانی داشته باشد.»وی همچنین درباره ترکیب فرم و هویت ملی اشاره می--نماید: «من از بیست سال پیش فکر می--کردم که نباید جیره--خوار فرهنگ غرب باشم و نمی--خواستم همراه با تکنولوژی غرب که وارد ایران می--شد فرهنگ غربی هم وارد شود. عقیده دارم که ما می--توانیم از تکنولوژی غرب استفاده کنیم اما شخصیت هنری خود را حفظ کنیم.»
جنیش هنری سقاخانه را می--توان نوعی واکنش بی--اختیار روشنفکران و هنرمندان دهه چهل شمسی، علیه مدرنیسم و گسترش دامنه نفوذ فرهنگ غرب دانست.

پیشگامان مکتب-- سقاخانه

آغاز کار مکتب سقاخانه را می--توان با کارهای زنده--رودی قلمداد نمود و در کنار آن به کسان دیگری نظیر منصور قندریز، مسعود عربشاهی، فرامرز پیلارام، صادق تبریزی و پرویز تناولی اشاره نمود. «برخی نیز ژازه طباطبایی و ناصر اویسی را نیز در گروه سقاخانه جای می--دهند. شاید دلیل آن مطالعات این دو هنرمند در هنرهای عامیانه و تزیینی ایران باشد. اگرچه خود آنها انتساب خویش را به نقاشان سقاخانه--ای چندان خوش ندارند.»
اینان کسانی بودند که پس از«پیشتازان نقاشی معاصر ایران»، خود را از «نسل دوم هنرمندان نوگرای ایران»[می--دانستند. درباره تلاش این گروه و چگونگی کندوکاوهای سقاخانه--ای--ها، پرویز تناولی از مهمترین بنیانگداران این جریان چنین نقل می--کند: «روزی، حدود سال ۱۳۴۰، من و زنده--رودی به حضرت شاه عبدالعظیم رفتیم و آنجا توجه مان به تعدادی تصویر چاپی مذهبی که برای فروش عرضه شده بود، جلب شد. در آن وقت ما هر دو در جست و جوی انواعی از مواد و مصالح ایرانی بودیم که بتوانیم از آنها در کار خود استفاده کنیم؛ و آن تصاویر را خریدیم و به خانه بردیم. از سادگی فرم آنها، از تکرار نقش--ها در آنها، و از رنگ--های چشمگیر آنها خوشمان آمد. اولین طرح--هایی که زنده رودی با الهام از آن تصاویر کشید در واقع اولین کارهای سقاخانه--ای هستند.»



اصطلاح مکتب-- سقاخانه

در سال ۱۳۴۱ عنوان «مکتب سقاخانه» را کریم امامی بر این گروه نهاد. او مترجم، منتقد و روزنامه--نگاری بود که در آن سال--ها در روزنامه--های مختلف درباره رویدادهای هنری مطلب می--نوشت. خود او می--نویسد: «ظهور خط در نقاشی، در آغاز دهه ۱۳۴۰، تنی چند از بینندگان را به یاد حال و هوای سقاخانه انداخت. این واژه به--کار رفت. و بعد، استفاده از آن تعمیم یافت و همه هنرمندانی - چه نقاش و چه مجسمه--ساز- که در کار خود از فرم--های سنتی هنر ایران به عنوان نقطه شروع و مادهٔ خام استفاده می--کردند (و نه فقط آن--ها که با خط فارسی سر و کار داشتند، اطلاق شد.»
هرچند شاید این نام برای تمام گروه جامع و کامل نباشد اما به گفته امامی: «ولی در هر حال این نام به کار رفت، و کدام نام است که در آغاز جامع و کامل باشد و همه را راغضی کند. هر نام در ابتدا صرفاً وسیله ایست برای یاد کردن و مشخص و ممتاز ساختن شخصی یا چیزی از اشخاص و چیزهای دیگر و در پایان می--شود در برگیرنده همه صفات نیک و بد صاحب نام.»
گروه سقاخانه نخستین گروه به معنای واقعی در نقاشی معاصر ایران بود، گروهی که هرکدام با ویژهگی--های خاص، منحصر به فرد و علایق شخصی خود اما در مسیر منسجم در جستجوی هنری ملی بودند. در این راه ویژگی--های مشترکی را در پیش گرفتند. این گروه که همگی در سفرهای متعدد خود، مکاتب هنری غرب را در زمانه خویش دریافته بودند، پژوهشی وسیع و همراه را در نشانه--های تصویری گذشته آغاز نمودند و هر یک بخشی از این نشانه--ها را در تجربه--های نوین و مدرنی چون کوبیسم درآمیختند. آنان بر این اعتقاد بودند که استفاده از موتیف--های تزیینی گذشته امکان بیان احساسشان را دارد و می--توانند آنها را به خدمت «نیاز درونی» خود بگمارند بی آنکه آنها را صرفا بخاطر خود آنها روی پرده آورده باشند. از آن گذشته همین نقش--ها، که هر کدام پرداخته و پدیده دورانی از دوره--های هنری پیشین ایران بودند نقاشی آنها را به گذشته پیوند می--دادند.استفاده از نقاشی دوره قاجار و حتی دوره--های پیشتر و بکارگیری نگاره--های تزیینی و نقش--هایی چون تصاویر اسب--ها، چهره--های زنان و تصاویر افسانه--ای مانند دیو و خورشیدخانم به فرم و شیوه گذشته یکی از مشخصه--های بارز این گروه--است که می--توان در آثار بخش عمده--ای از آنان همچون اویسی، قندریز، تبریزی و ژازه طباطبایی مشاهده کرد.
برخی از آنها چون قندریز در تکامل شیوه خویش عناصر انسانی و اشیا را آنقدر ساده نمودند که به شکل--های هندسی و نقش--های تزیینی تبدیل شدند. «نقاشی که از پرداخت آدمهای اولیه به نوعی سورئالیسم می--رسد. بعد از طرح به نقش، و از نقش به تلفیق نقش--ها می--گراید، هیچ--گاه چشم از آسمان و آفتاب و ابر وباد بر نمی--دارد. دلش به خاطر آن جوهر اثیری پنهان در آسمان می--زند.»



مکتب سقاخانه و سنت--های خوشنویسی

یکی دیگر از خصیصه--های مشترک و فراگیر در آثار هنرمندان سقاخانه استفاده از خوشنویسی و خط فارسی است. خط فارسی که در طول سالیان متوالی شکل خاص خود را گرفته و با مضامین فرهنگ ایرانی همبسته شده--است، عنصری مناسب بود تا به عنوان یک شناسهٔ هویتی در آثار نقاشی به کار گرفته شود. برای این دسته از هنرمندان، خط تنها یک عنصر بصری بود و به مفاهیم نهفته در پس کلمات چندان توجهی نداشتند. استفاده از خط را بطور مشترک در آثار اکثر هنرمندان گروه می--توان به تماشا نشست. پیشتازترین فرد از این گروه در استفاده از خط حسین زنده--رودی بود: «او کارش را با بازی با خطاطی شروع کرد؛ نرم نرم و از سر جستجو. کارهای اولیه اش از سطح--های ساده هندسی ای شکل می--گرفت که از نوشته--ها و نقش و نگارها و رنگ--های درخشان پوشیده می--شدند. روشی که بعدها در کار فرامرز پیلارام ماندگار شد و او مدت--ها با همین سطوح ور می--رفت و بسیار خوش خط تر از زنده--رودی، جاهایی را از نوشته پر می--کرد. اما زنده--رودی همین جا نماند و پیش--تر رفت. کم کم شکل--های محدود کننده هندسی را – که از طلسم--های جدول کشی شده می--آمدند – رها کرد و به عنصر خطاطی روی آورد. خطاطی را اما نه در بعد خوشنویسانه--اش که در حال و هوای کلی ترکیب--بندی حروف منفرد و کلمات و جملات بی آنکه بخواهد معنا و مفهومی ادبی را در آن میان تعقیب کند، دنبال کرد و دورادور سرسپرده سیاه--مشق--های قدیمی شد.»
این برخورد با نوشتار را هنرمندان سقاخانه و از جمله زنده--رودی از او را در نوشته بر طلسم--ها و زیارتگاه--ها برگرفته بودند، عدم توجه این دسته از هنرمندان به معانی کلمات برای برخی از منتقدان قابل پذیرش نبود. «در نمایشگاهی همین نوشته--ها بودند که کفر جلال آل احمد را درآوردند تا آن مقاله تند و تیز را نوشت. آل احمدت پرت و پلاهایی را که زنده--رودی برای پر کردن متن کارش نوشته بود زیادی جدی گرفت و برای او که نقاشی را از من تبعات ادبیات می--شمرد و جای پایین--تری برایش قائل بود هضم این نکته که زنده--رودی ادبیات – یعنی کلام – را مجموعه درهم و برهمی فرض کند که فقط به درد پرکردن فضاهای خالی یک تابلو نقاشی می--خورد آسان نبود.»البته گاهی نیز علاوه بر خاصیت بصری کلام، مفاهیم آن--ها نیز برای هنرمندان این گروه مورد توجه قرار می--گرفت تا آثار ارزشمندی را پدید آورند از جمله می--توان به حجم--های «هیچ» پرویز تناولی اشاره نمود. ادامه همین نگاه تصویری به خطوط و تداوم تلاش گروه دیگری از هنرمندان سبب پیدایی نقاشیخط گردید.



عناصر مورد توجه مکتب سقاخانه




شاعر و درخت سرو مجسمه--ای از پرویز تناولی در مکتب سقاخانه




عناصر مورد علاقه این هنرمندان درها، قفل--ها و کلیدها، ضریح--های اماکن متبرکه و سقاخانه--ها، نگین--های انگشتری و حرزها و کاسه--ها و الواح شمایل--هایی بود که در مجموع از دیرباز مورد استفاده مردم جامعه سنتی بوده--است بدون اینکه مردم یا هنرمندان با جنبه--های بصری و زیباشناختی آن توجه خاصی مبذول نموده باشند. در حقیقت زیبایی با گوشت و پوشت و خون جامعه سنتی عجین شده و مصرف--کنندگان غرق در آن بودند. در این میان خط، هم به عنوان عنصری مستقل که در این اماکن پیوسته وجود داشته و هم به صورت حکاکی--هایی، بر روی ظروف و نگین--های انگشتری، مورد توجه هنرمندان قرار گرفت. آنان همان طور که ساخت و ساز و ترکیب--بندی مجددی بر روی همه اشیاء و تصاویر مذکور انجام دادند با نگاه مجدد خلاقانه بر خط نیز، آن را تعریف جدیدی نموده و طراحی مجدد، ترکیب--بندی و ساخت--وساز نوینی بدان بخشیدند و بدین ترتیب نگاه بصری تازه--ای به خط، در قلب سقاخانه متولد شد و خط کوفی این بار، پس از تحویل و تحولاتی هزار و چهارصد ساله، به سوی زبان و بیان جدیدی حرکت نمود.
در واقع علاوه بر استفاده از خط و عناصر خوشنویسی، استفاده از نشانه--های مذهبی و عناصر نهفته در فرهنگ شیعه که مشهورترین آنها نمادهای عاشورا بود وجه مشترکی میان سقاخانه--ای--ها می--باشد. حتی استفاده از زیبایی شناسی این فرهنگ همچون استفاده از رنگ--های سنتی قدیمی، چنانکه با دیدن بسیاری از کارهای آنها مخاطب به یاد، حسینیه، تکیه و عزاداری--های ماه محرم می--افتاد. بکارگیری دستمایه--هایی چون پنجه، علم، ضریح، دخیل، پرچم و حتی طلسم، اسطرلاب، جام چهل کلید و... که هر کدام نشانگر مفاهیم تاریخی – فرهنگی بودند و ترکیب این نمادهای انتزاعی، جدای از فرم واقعی آنها، فضایی نوین را پدید می--آورد.
یکی از هنرمندانی که در این راه بسیار کوشش نمود پرویز تناولی است. او بیشتر از جنبه نقاشی به--عنوان مجسمه--ساز شهرت بسیار دارد. او بیش از ۱۰ سال را به مطالعه وسیعی درباره فرش، ظروف و گلیم--های ایرانی پرداخت و علاوه بر اینها از آهن و در و پنجره فلزی مساجد، قفل و کلید و ضریح سقاخانه و امثال این اشیاء در کار مجسمه سازی استفاده و آنها را به شیوه خاص خود فرمالیزه کرد. او یکسره دلمشغول شرق و کشور شرقی اش بوده--است: «آنچه کمتر از همه برایم مطرح است، چیزهایی است که در گذشته مطرح بوده و حالا بال و پرش ریخته--است. آنچه دیگر مطرح نیست غرب است. هر اتفاقی که در غرب بیفتد برایم مهم نیست. حالا بیشتر به شرق هرچیز فکر می--کنم، چیزهایی شرقی، مثلا شرق شعر یا شعر شرقی.»
«هنرمندان سقاخانه را در واقع می--شد نوادگان استادان صنعتگر قرن--های پیشین دانست؛ تذهیب--کاران و زرکوب--ها و قلمزن--ها و خوشنویسانی که هزار و یک شی کاربردی را به کمک نقش و نگارهای ظریف در هم پیچیده و یا کتیبههایی از خط خوش زیباتر می--کردند.» این توصیف همان هدف بود که هنرمندان سقاخانه آرزویش را داشتند. اما اینکه چقدر به آن دست یافتند مساله دیگری است، بسیاری از منتقدان به خصوص در همان زمان و در بی--ینال--ها به--سرسختی با آن--ها مخالفت داشتند، «بیش--ترین اتهامی که بر افراد گروه وارد می--شد عدم صداقت، تقلید و تکرار بود.»

تداوم مکتب سقاخانه

اگر بخواهیم تداوم مکتب سقاخانه را با معیارهای شاخص و مشترک تلاش هنرمندان و به ویژه تکیه بر میراث--های مذهبی – هنری شناسایی کنیم این مکتب کمتر از دو دهه به طول نیانجامید و هنرمندان گروه با تکیه بر همان تجربه--ها به شیوه--هایی دیگر گونه و شخصی پرداختند. هرچند که منصور قندریز در حادثه تصادف اتومبیل درگذشت و فرامرز پیلارام نیز بعد از انقلاب جهان فانی را ترک کرد و خط – نقاشی--های مهر خورده--اش را تا هنگام مرگش ادامه داد. باقی ماندگان نیز هرکدام در گوشه--ای از جهان کوچک جدای از وطن، همچنان هویت گمشده خود را اما در قالبی دیگر می--جویند. مکتب و یا جریان سقاخانه با شناسنامه هنرمندان گروه متوقف گردید ولی تلاش، تجربه و مسیر آن--ها تاثیر ماندگاری بر نقاشی معاصر ایران داشت. چنانکه این تفکر به--شیوه--های دیگر توسط هنرمندان همچون: جعفر روحبخش، پرویز کلانتری، منصوره حسینی، رحیم ناژفر، شهلا حبیبی، محمدعلی ترقی جاه، زهرا رهنورد و چند تنی دیگر دنبال گردید و موجب شکلگیری مکاتب و جریان--های هنری دیگری در عرصهٔ هنرهای تجسمی ایران شد.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 415]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن