تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):مومن همانند دو کفه ترازوست. هرگاه به ایمانش افزوده گردد، به بلایش نیز افزوده می ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855639752




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گرافیک چیست؟(1)


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: مهدی مصطفایی
فکر می--کنم آن--چه مناسب مقدمه است، این است که ببینیم سؤال «گرافیک چیست؟» برای ما چه اهمیتی دارد؟ و دانستن چیستی گرافیک چه ضرورتی دارد؟ ظاهراً ما با این هنر به راحتی تعامل و ارتباط داریم، لذا در ابتدا نیاز به این پرسش چندان احساس نمی--شود.این--که باید بدانیم گرافیک چیست معقول و منطقی به نظر می--رسد ولی دو نکته باعث تشکیک در این "باید" می--شود: اول این--که اساسا گرافیک یک پدیده--ی نامکشوف و تازه نیست که چیزي درباره--اش ندانیم و حالا بخواهیم از صفر شروع کنیم و با آن سر و كار پيدا كنيم.

ما به کارش گرفته--ایم و به-- عنوان هنرمند و گرافیست با آن خو کرده--ایم؛ پس چه--گونه از چیزی سؤال می--کنیم که با آن خو داریم؟
مطلب حاضر، بخشي از رساله--ي نهايي كارشناسي حقير است كه با هدف شناخت تفصيلي مباني هنر گرافيك و خاست--گاه آن به رشته--ي تحرير در
آمده است. اين رساله، محصول روش--هاي معمول تحقيق نيست،-- بلكه به علت كم--بود منابع در اين موضوع و مشكلاتي ديگر، بخش عمده--اي از آن، نظرات شخصي بنده است كه از قِبَل سال--هاي تحصيل در اين رشته و تجربيات مختلف و البته محدود اين جانب حاصل آمده است. لذاست كه نمي--تواند مدعي نظرات متقن و نهايي و كامل در باب چيستي گرافيك باشد. وضع نگارنده، مانند خواننده--اي است كه به قصد شناختن گرافيك اين تحقيق را مي--خواند. او خود مخاطبي است كه در پي شناخت گرافيك است؛ اما از آن--جا كه در كشور ما عنايتي به اين مباحث وجود ندارد و از اهميت تفكر در مباني و خاست--گاه--هاي موضوعات، غفلت مي--شود چاره--اي جز آن--كه به نگاشتن متوسل شوم به ذهن نرسيد و پايان--نامه--ي دانشگاه نيز بهانه--اي مناسب بود. به اميد آن--كه نوشته--هاي يك دانشجوي كم تجربه، به نظر استادان و صاحب--نظران اين حوزه بيايد و خامي--ها و كاستي--ها محملي شود تا اين بزرگان با نقد و پاسخ--گويي به اين مطالب، در تكميل اين شناخت مشاركت نمايند.

مقدمه--اي بر يك مقدمه
فکر می--کنم آن--چه مناسب مقدمه است، این است که ببینیم سؤال «گرافیک چیست؟» برای ما چه اهمیتی دارد؟ و دانستن چیستی گرافیک چه ضرورتی دارد؟ ظاهراً ما با این هنر به راحتی تعامل و ارتباط داریم، لذا در ابتدا نیاز به این پرسش چندان احساس نمی--شود.

این--که باید بدانیم گرافیک چیست معقول و منطقی به نظر می--رسد ولی دو نکته باعث تشکیک در این "باید" می--شود: اول این--که اساسا گرافیک یک پدیده--ی نامکشوف و تازه نیست که چیزي درباره--اش ندانیم و حالا بخواهیم از صفر شروع کنیم و با آن سر و كار پيدا كنيم. ما به کارش گرفته--ایم و به-- عنوان هنرمند و گرافیست با آن خو کرده--ایم؛ پس چه--گونه از چیزی سؤال می--کنیم که با آن خو داریم؟

دوم آن--که بعضی خرده می--گیرند که چه ضرورتی دارد وقت خود را در این بحث انتزاعی تلف کنیم و به--تر است سعی خود را بر مهارت در تکنیک و گسترش توان کاربری معطوف کنیم. به عبارتی این گروه قائل--اند که ما نیازی به این بحث نداریم، هم از آن جهت که شناخت اجمالی -چندان که رفع نیاز کند- داریم و هم به این دلیل که «کسب مهارت» و «پرورش خلاقیت» مهم--تر است و باید همّ--مان برای این--دو مصروف شود.

اما بنده معتقدم که خیر؛ گرافیک را آن--گونه که باید نشناخته--ایم؛ در واقع شناخت اجمالی، ما را از شناخت تفصیلی و کامل، بی--نیاز نکرده است. هم--چنین مهارت و شناخت و تسلط بر تکنیک--های گرافیک، به معنی تسلط و اشراف بر گرافیک نیست. ارجحیت دومی بر اولی از آن--روست که گرافیک به مقصودی به--وجود آمده است؛ یعنی به عنوان یک قالب هنری نیامده که یک قالب هنری باشد. گرافیک بر نیاز دیگری، نازل--تر از احساس زیبادوستی پا گرفته؛ گرافیک وجود ندارد هم--چنان که نقاشی وجود دارد، هم--چنان که معماری وجود دارد و هم--چنان که سینما وجود دارد. البته همه--ی این--ها هم مقصودی دارند اما هرکدام به خودی خود، یک هنر مستقل و اصیل--اند ولي گرافیک چنین نیست. وجود گرافیک تابع وجود نیازهای اقتصادی و سیاسی و... است و بدون نیازهای جاری اجتماع –فارغ از اساسی و کاذب بودن نیازها- اصالت ندارد (در حال حاضر مهم نیست که این یک حُسن است یا یک عارضه. و بحثش را به بعد وامی--گذاریم). مسأله آن است که این هنر، هم--چون راه گشوده--ای--ست که واردش شده--ایم اما از جهت و انتهایش خبر نداریم و حتا نمی--دانیم گام--برداشتن در آن چه--قدر برای--مان ضروری و حیاتی است. فقط می--دانیم که همه در آن وارد شده--اند و ما هم باید وارد شویم! در اینوضع، هر چه کنیم تابع کسانی هستیم که پیش--تر این راه را گشوده--اند و در آن بسیار جلوتر از ما هستند.

فهم چیستی گرافیک این امکان را به ما می--دهد که به اراده و خواست خود و بر اساس نیازها و اقتضائات فرهنگی خود، مقصود جدیدی برایش تعریف کنیم و به یُمن آن، از حصار تقلید و تکرار، رها شویم و گرافیک را آن--گونه که اصیل و منحصربه--فرد باشد صاحب شویم؛ اکنون ما گرافیک را مصرف--کننده--ای بیش نیستیم. این مصرف--زده--گی نه در گرافیک که در همه چیز -از جمله علم- به این صورت است که پای--مان را جای پای غرب می--گذاریم و به هیچ چیز دیگری فکر نمی--کنیم. با این شیوه، هزارسال هم که بگذرد ما در علم و هنر پیش--رو و مبتکر نخواهیم بود. در یک کلام، تولید –مانند تولید علم- تنها با استقلال از غرب محقق خواهد شد نه با تبعیت بی--محابا از راه او و این غیر از انکار و مقابله--ی با غرب است. می--شود گفت این فهم، ميزان اختیار و حق انتخاب ما را ارتقا مي--دهد؛ مضاف آن--که این انتخاب از جهت منطق، در شرایطی درست و عادلانه صورت می--پذيرد.

اگر گرافیک ابزاری--ست که با آن به اهـداف اقتصادی و فرهنگی و سیاسی اجتماع--مان کمک می--رسانیم، واضح است که نمی--توانیم بدون شناخت و تسلط بر اجزا و ابعاد و وجوهش، بهره--ی مطلوب از آن بگیریم و آن--جایی که نیاز داریم تا این ابزار را به نفع فرهنگ و اقتضائات فرهنگ خود به کار گیریم دچار مشـکلات جدی خواهیم بود، و اکنون مگر نیستیم؟ سردرگمی ما درباره--ی هویت ایرانی در گرافیک از کجاست؟ این هویت آن--قدر مبهم و دور از ذهن است که حتا تصویر و تصوری از آن نمی--توانیم داشته باشیم تا آن--جا که کسانی، در الزام رسیدن به هویت مستقل و بومی -که شرط ضروری توفیق گرافیک در یک جغرافیای فرهنگی خاص است- تردید می--کنند و اصلاً طرح چنین بحثی را زیر سؤال می--برند! این وضعیت از آن--جایی به--وجود آمده که ما نسبت این هنر را با مبانی فرهنگ و هنر خود نمی--شناسیم و تعریف و تبیین نکرده--ایم. شاید دیگران دلایل متعدد و مختلفي برای بحران هویت در گرافیک داشته باشند اما به نظر من همه--ی آن دلایل، در آن--چه عرض کردم خلاصه می--شود.

در ضمن نگاه به گرافیک به مثابه صِرف ابزار، اشتباه است؛ يا نگاه كامل و جامعي نيست. ابزار بودن مي--تواند تنها وجهي از وجوه گرافیک باشد؛ نمی--توان تمامیت گرافیک را با لفظ ابزار شناخت و پذیرفت؛ شأن گرافیک به عنوان یک هنر، حتا به عنوان یک حرفه فراتر از ابزار است و در اجتماع نقشی بیش از یک ابزار را بازی می--کند. اما اگر علی--الحساب، وجه ابزاری آن را در نظر بگيريم نیز، با بررسی ماهیت آن می--توانیم به قابلیت--ها و امکانات و فرصت--های فراوان نهفته--اش دست پیدا کنیم. یک پیچ--گشتی جدای از امکان بازکردن پیچ--ها می--تواند دیوار را هم سوراخ کند و یا می--شود با آن خربزه هم پاره کرد! پیچ--گشتی وسیله--ای--ست که مي--توانيم به--راحتی آن را در دست بگیریم و با نگاه--کردن به آن، همه--ی قابلیت--های متنوع و عجیبش را، و به همین ترتیب خطراتش را بشناسیم. اما برای این--که گرافیک را هم، همین--گونه در دست بگیریم و همه--ی کارکاردها و عوارض و تهدیدهایش را بفهمیم باید از راه این پرسش (گرافیک چیست؟) وارد شويم.

البته خوب می--دانیم که شناخت فرهنگ--مان ضرورت دیگری--ست پیش از شناخت گرافیک. اما در آن مرحله--ای که می--خواهیم بدانیم فرهنگ خاص ما، چه--گونه در قالبی متعلق و وابسته به فرهنگ دیگر، امکان ظهور و بروز می--یابد، دچار سؤال «گرافیک چیست؟» می--شویم.

از سويي ديگر عجیب--بودن و دور از انتظار--بودن اين سؤال شاید به دلیل کودکانه بودن آن است. اگر چنين باشد برای یک تحقیق، مزیت خواهد بود. برانكوزي مي--گويد: «زماني كه بچه نيستيم، مرده--ايم.» پرسش--های کودکان ناب--ترین صورت تحقیق و جست--وجو است و در تمدن کنونی ما تنها در مواجهه با پرسش--های کودکانه است که به حقیقیت وجود خود و عالم پیرامون--مان می--اندیشیم. وگرنه همان--طور که می--بینید انسان کنونی، با این پرسش--ها بیگانه است و چنان در تنوع گرفتاری--های خود و ابعاد كثير تمدن به خود پیچیده است که دیگر امکان پرداختن به این سؤالات اساسی را ندارد و آن--ها را به فلاسفه واگذارده است. اما آیا حقیقتاً این سؤالات مختص فیلسوف است؟ اي كاش در همه--ي زنده--گي مي--توانستيم چون كودك باشيم؛ خصوصاً در هنرمان.

این رساله داعی آن نیست که با صدور حکم درباره--ی گرافیک تعیین تکلیف کند و قوانین وضع نماید. حقیر، تنها با طرح باورهای رایج در اطراف گرافیک و در مواردی نقد آن--ها، سعی دارم تا زمینه--ی تفکر و بحث--های نظری فراهم آید و به تعبير ديگر طرح بحث كنم. چه آن--که حکم دادن می--تواند مخالف این کار را هم به بحث بکشاند. به هر روي، محتواي بخش--هاي مختلف اين رساله، هركدام بيش از يك مقدمه در آن موضوع نيست.




براي شناخت بيش--تر گرافيك مناسب است تا به نحوه--ي تولد آن رجوع كنيم و مختصري از تاريخ--چه--ي آن را بدانيم هرچند كه ناآشنايي با تاريخ--چه--ي گرافيك مانع از آن نمي--شود كه امكان تدبّر و بررسي ماهيت آن را به كل از دست بدهيم.

جرقه--هاي تولد گرافيك و به عبارت ديگر انشعاب از نقاشي، به زمان تحولات انقلاب صنعتي و به دنبال آن، ورود تبلبغات به عرصه--ي مناسبات و رقابت--هاي صنعتي و تجاري باز مي--گردد.

در واقع، تبليغات به مفهومي كه امروز براي ما شناخته شده، بعد از انقلاب صنعتي و هنگام انبساط صنايع، شكل گرفت و گرافيك حيات خود را در چنين دوره--اي و اختصاصاً با پوستر آغاز نمود. در واقع از اين زمان به دليل ورود تبليغات به عرصه--ي معادلات تمدن غرب، گرافيك از نقاشي منشعب شد. اگرچه در اين تاريخ تولد مي--توان ترديد كرد و گرافيك را در زمان--هاي دورتر، در كنار كتابت، يا طراحي مهرها و نشان--هاي حكومتي و خانواده--گي جست--وجو كرد و يا آغاز رسمي آن را به اختراع چاپ و ابداع روزنامه بازگشت داد... اما در نهايت به خوبي روشن است كه ظهور گرافيك در جايگاهي ويژه در زندگي صنعتي، مربوط به انقلاب صنعتي است؛ خصوصاً پيوسته--گي انفكاك--ناپذير گرافيك با تبليغات، بر اين مدعا صحه مي--گذارد.

همان--طور كه در سطور بالا آمد، تولد گرافيك را مي--توان انشعابي از نقاشي دانست و تفاوت--هايش با نقاشي، از التزام آن به ارسال پيام و تفهيم به مخاطب آغاز مي--شود. اولین آثار گرافیکی را کسانی خلق کردند در واقع نقاش بودند و اين مي--تواند بدان معنا باشد كه گرافیک ریشه در نقاشی دارد؛ اما چه شد که اکنون گرافیک ماهیتی متفاوت از نقاشی يافته است؟

اين سؤالي است كه در روند اين رساله، بدان خواهيم پرداخت.

«در دهه--ی30 آمریکا، کارگردانان هنری، طراحی گرافیک را پایه--گذاری کردند... در 1958، بنا بر مباحثی در مجله--ي پرینت، این کارگردانان معتقد بودند که استفاده از نام هنر (art) برای عنوان حرفه--ای طراحان کافی نیست و نیاز به عناوین مناسب--تری مثل مهندسی بصری یا طراح گرافیک است.»

با استناد به اين مطلب، روشن مي--شود كه كلمه--ي «طراح گرافيك» و «گرافيست»، كم--تر از صد سال است كه مورد استفاده واقع شده، اما تولد هنر گرافيك، بسي بيش لز صد سال است.

به هر حال لازم است قيد شود كه، موضوع اين رساله، «گرافيك» به عنوان حرفه--اي--ست كه امروز در كنار هنرهاي ديگر و در خدمت توسعه--ي افتصادي و فرهنگي جوامع شناخته شده است و به همين عنوان در حيات احتماعي و اقتصادي ما تأثير مي--گذارد.
گرافیست کیست؟
یک گرافیست کسی است که:
به او سفارش مي--دهند تا
پیامی را
با تصویر
به مخاطب منتقل کند
و گرافیک:
هنر انتقال (ارتباط) دادن یک پیام
از طریق تصویر
به مخاطب است
که بر اساس یک سفارش
صورت مي--گیرد
و به اجمال، همان ارتباط تصویری مي--خوانیمش. به اجمال؛ چرا كه «ارتباط تصويري»، تنها كلمه--اي قراردادي است كه از لحاظ مفهوم حوزه--اي بسيار وسيع--تر از گرافيك را در بر مي--گيرد؛ تا آن--جا كه هر اثري را كه در طبيعت مشاهده مي--كنيم و از مشاهده--ي آن مي--توانيم زمان و مكان خويش را بشناسيم، مصداق ارتباط تصويري است. برگ زرد درختان كه بر زمين مي--ريزد چه مفهومي دارد؟ اشكال و صور گوناگون حيوانات و گياهان و جمادات هر كدام چه شناختي از خود و جغرافياي خود به ما مي--دهند؟ بگذريم كه اين ارتباط تصويري نزد اهل معنا عالم ديگر و مفهومي فراتر از آن--چه در اين چند سطر مراد كرديم، دارد.

علي--اي--حال، بر مبناي آن--دو تعریف و بر اساس آن--ها مشخص مي--شود که در طراحی گرافیک، مجموعاً چهار عنصر هستند که-- مبنا و پایه--ي تشکیل اثر گرافیکی محسوب مي--شوند: سفارش، پیام، تصویر و مخاطب. هرکدام از این چهار، نباشند به مانند فقدان یک پایه--ي صندلی، اثر گرافیکی به--وجود نمي--آید هم--چنان که صندلی پا برجا و استوار نمي--ایستد. بنا بر این، فصل عمده--ي این رساله، بررسی و تبیین و شناسایی مجزای این چهار عنصر و شأن و جايگاه آن--ها در گرافیک خواهد بود.

ناگفته نماند مقوله--ي ارتباط هم با توجه به عبارت ارتباط تصویری، عنصري كليدي در شكل--گيري گرافيك است؛ اما چون مباحث آن از مبحث مخاطب قابل انفكاك نبود لذا در بخش «مخاطب» از آن سخن خواهد رفت.

البته در باب تعريفي كه از گرافيست ارائه كرديم مي--توان بسيار مجادله كرد؛ كما اين--كه از منظري ديگر گرافيست كسي است كه قابليت تجزيه و تحليل و تركيب تصوير و عناصر تصويري دارد. به عبارتي حرفه--ي او قلب تصاوير است و سازگارسازي با پيام. اما اين ملاحظه از جامعيت تعريف ابتدايي--مان بر مبناي عناصر مذكور نمي--كاهد.

هرچند اين چهار عنصر را پايه-- و اساس گرافيك شمرده--ايم اما نسبت هركدام با ماهيت گرافيك متفاوت است؛ از اين-- جمله،---- تفاوت-- شأن تصوير، در مقايسه با مخاطب، پيام و سفارش است. اين--گونه مي--توان گفت كه تصوير، هم--چون نيرويي است كه در خدمت هنر گرافيك قرار مي--گيرد، اما گرافيك خود هنري است كه در خدمت مخاطب، سفارش و پيام است. لذا به صرف اين--كه هر چهار عنصر را پايه--ي گرافيك خوانده--ايم نمي--توان گفت كه همه--شان درجه--ي اهميت و جايگاه مترادف و يك--ساني در ساختار گرافيك دارند.
سؤال: هنر به طور كلي هم پيام دارد، هم سفارش دارد و هم مخاطب؛ چه--گونه اين عناصر را در گرافيك منحصر مي--كنيد؟
پاسخ: درست است اما واضح است كه ميزان ابتناي هنرها بر اين عناصر با ميزان وابسته--گي و ابتناي گرافيك بر آن--ها متفاوت است. از سويي اين عناصر در گرافيك به مفهوم خاص خود منظور نظر هستند در حالي كه در ساير هنرها مفهوم عامي داشته و وجود فردي هنرمند مي--تواند جاي همه--ي آن--ها را بگيرد. سينماگران، عكاسان، نقاشان و تصويرگران بي--شماري را مي--توان يافت كه در فضايي انتزاعي و مستقل از جهان پيرامون خود مشغول ايجاد اثر هستند، اما چند گرافيست را مي--توانيد بيابيد كه بدون جهان پيرامون و بي--اعتناي به تحولات اجتماعي، اقتصادي، سياسي و تكنولوژيك، ايجاد اثر مي--كند؟ عناصر سفارش، مخاطب و پيام از جهان پيرامون هنرمند گرافيست بر او وارد مي--شوند هرچند كه سطح تعهد او به هركدام از اين--ها متفاوت است اما هنرمندان ديگر چنين نيستند.

چه--بسا به همين دليل است كه گرافيك جوهره--اي پويا دارد و تحولات، را سريع--تر پشت سر مي--گذارد اما هيچ--كدام از ديگر هنرها چنين شتابي در تحول ندارند.

الف) سفارش

گرافيك، خلاف ساير هنرها كاملاً سفارش--پذير و متعهد به سفارش--دهنده است. سير تحولات گرافيك نشان داده كه عمدتاً در خدمت منافع اقتصادي است و هرگاه هدف و التزام ارزش--مند و درخور توجهي مطرح گرديده، آن منافع ملي و حكومتي نظامات سياسي بوده كه در نهايت، در نظام سرمايه--داري شامل منافع اقتصادي گرديده است. موجوديت گرافيك در خدمت و سفارش، معنا شده است. گرچه سفارش به عنوان تحميل بر هنرمند از خارج نفس او، محصولي خشك و بي--روح داشته اما اگر در حوزه--ي علايق و اعتقادات و انگيزش هنرمند بوده باشد، البته مي--تواند نتيجه--اي مطلوب داشته باشد.

اصالت دادن به مقوله--ي سفارش به اين معني نيست كه «سفارش--دهنده» عنصر تعيين--كننده--ي محصول گرافيكي است و گرافيست از خود هيچ اراده و ميدان عملي ندارد. نمي--خواهيم بگوييم كه اگر نظر سفارش--دهنده تأمين نشود، گرافيك پديد نمي--آيد؛ اين اهميت مربوط به تعهد و وابسته--گي طراح گرافيك به اصل سفارش است نه شخص سفارش--دهنده. سفارش--دهنده هم--چون يك مخاطب بدون آگاهي از اصول و قواعد طراحي و سواد بصري، بايد از طراحي و ايده--ي طراح راضي باشد و آن را بفهمد؛ اما اين مسأله هيچ--گاه باعث بي--اراده بودن طراح نشده است و اگر هم اثري آفريد كه مورد رضايت سفارش--دهنده واقع نشد، از حوزه--ي آثار گرافيك خارج نمي--شود بل--كه به واسطه--ي ناپسندآمدن نزد سفارش--دهنده، طرح طراح از ثبت و ارائه باز مانده است. از اين--جا اهميت جايگاه سفارش--دهنده و ميزان تعهد گرافيست به خواست و سليقه--ي او روشن مي--شود.

در كش--مكش پرسابقه--اي كه هم--واره ميان طراح و سفارش--دهنده بوده است آن--چه مي--تواند رضايت اولي و دومي را با هم تأمين كند ميزان تسلط اولي بر طراحي و ميزان وسعت نظر و ايده--ي اوست. نسبت تنوع ايده و خلاقيت گرافيست و اشراف او بر ابزار كار، مي--تواند كش--مكش ميان اين--دو را به حداقل برساند. البته معمول است كه طرف مقابل را هم بايد به سواد بصري و شناخت مباني تصوير ملزم كنيم، اما به اعتقاد من اين نسخه----ي مؤثري نيست. علاوه بر-- اين--كه تحقق آن امري قريب به محال است، وظيفه--ي گرافيست را براي انتقال پيام از طريق تصوير، زير سؤال مي--برد. تفهيم پيام به مخاطب، وظيفه--ي طراح است و قرار نيست سفارش--دهنده--گان و يا مخاطبان براي فهم پيام طراح، آموزش ببينند. البته در فرهنگ--هاي مختلف و به نسبت پيوند ميان مردم و هنر، سطح درك ايشان از آثار طراحان و هنرمندان متفاوت است و حتا مي--توان يك سير رو به رشد را مشاهده كرد اما اين سيرورت، چيزي نيست كه بشود آن-- را سامان داد و آموخت. نمي--توان با تبيين و انتقال و آموزش، سرعت و ميزان اين رشد را تغيير داد و يا از مردم متوقع باشيم كه به اصطلاح نگاه هنري پيدا كنند. گاهي هست كه هنرمندان ناتواني خويش را در خلاقيت و تسلط بر بيان، به ناتواني درك و شعور بصري و هنري مردم نسبت مي--دهند و نارسايي آثارشان را توجيه مي--كنند. شايد اين نگاهي كه بر بسياري از هنرمندان حاكم شده، يعني توقع بالابردن ادراك هنري از مردم و موظف شمردن ايشان بر اين ارتقا، در واقع از ضعف هنرمندان نشأت گرفته است.

به هر روي، سفارش يكي از ويژه--گي--هايي است كه گرافيك را از ديگر هنرها متمايز مي--كند. شايد صحيح--تر اين باشد كه بگوييم تبليغات، متعهد و سفارش--پذير است اما پيوسته--گي و امتزاج گرافيك با مقوله--ي تبليغات باعث مي--شود ويژه--گي--هاي اين--دو شبيه و نزديك به هم باشد و شايد بشود گفت: گرافيك، شاخه--ي تصويري و تجسمي تبليغات است، تا آن--جا كه جا داشت به--جاي گرافيك، تبليغات را يك قالب هنري بناميم. اما اگر کسی سفارش نگرفت و طراحی گرافیکی انجام داد آیا اثر او از حوزه--ی آثار گرافیکی خارج می--شود؟ خیر؛ اگر کسی بر اساس احساسات درونی خود یا پیام فردی اقدام به طراحی نمود در آن صورت خود اوست كه سفارش--دهنده مي--باشد؛ اما اين، وضعيت نادري است. در این--جا تفاوت گرافیک با نقاشی، عکاسی و... در این است که این هنرها مبتنی بر درونیـات هنرمند هستند اما سفارش هم می--پذیرند در صورتی که گرافیک، مبتنی بر سفارش است اما از درونیات هنرمند هم بی--بهره نیست.

«فرق ميان نقاشي و تصويرسازي، نامحسوس و گاه تفكيك اين-- دو، مشكل است. آنچه اين دو مقوله را از هم متمايز مي--سازد، تكنيكها و يا ابزار نيست بلكه قصد طراح و عملكرد تصوير است. نقاشي بروز احساسات دروني نقاش است و معمولاً براي تكثير ساخته نمي--شود. اما تصويرسازي اغلب با سفارش و براي استفاده به منظور خاص انجام مي شود و در تعداد پيش--بيني شده به چاپ مي--رسد»

در چارچوب نقاشي و عكاسي و ديگر هنرهاي تجسمي مي--شود اثري كاملاً آبستره و عاري از پيام آفريد؛ اما اگر بخواهيم اثر گرافيكي بدون پيام بيافرينيم نغض غرض است. چنين اثري را مي--توانيم تصويرسازي نام دهيم اما اثر گرافيك نيست؛ چرا كه اثر گرافيك از نياز يك پيام به ارسال و انتقال پديد مي--آيد. اول پيام هست، دوم ضرورت انتقال و سوم پديد آمدن اثر گرافيك.

اما سفارش--پذير بودن گرافيك هم باعث مي--شود كه برخي اين هنر را بازاري بدانند و ارزش و اعتبار هنري برايش قائل نباشند و برخي نيز اساساً از ترس بي--اعتبار شدن، اصل سفارش--پذيري گرافيك را قبول نداشته باشند. قبول دارم كه لفظ بازاري براي يك هنر، كلمه--ي سبكي به نظر مي--رسد! اما نبايد باعث شود كه به طور مطلق آن را صفتي مذموم به حساب آوريم. چنين نگرشي بيش--تر از سر تعصب و تعلق است تا منطق. بازاري بودن، به معناي حضور در تعاملات اقتصادي، يا به معناي حرفه--اي براي كسب درآمد، و يا به عنوان هنري در خدمت عامه--ي مردم و درگير با تعاملات و مناسبات مردم و جامعه، هيچ--كدام نمي--تواند في--نفسه كسر شأن هنرمندان گرافيست باشد. مسائل مذمومي كه در اين موضوع مشاهده مي--شود به حواشي و آفت--هاي دامن--گير اين قواعد كه اغلب از فهم اشتباه انسان--ها منتج شده به وجود مي--آيد نه از اصل موضوع. اين--كه عده--اي هرجا پاي خواست و توقع مخاطب يا سفارش--دهنده--ها به ميان آمده كارهايي سطحي و از سر رفع تكليف انجام داده--اند نمي--تواند ثابت كند كه كار مردمي يعني كار سطحي.

«نقاشی مدرن با گریز از تعلق و تعهد نسبت به مردم و پیام سیاسی یا اجتماعی مقصد نهایی خود را در آبستراکسیون جستجو کرده است، اما هنر گرافیک، بالعکس با پرهیز از آبستراکسیون و حفظ التزام همیشگی نسبت به عامه مردم و ذوق و فهم آنها در جستجوی وسعت و سرعت تأثیر هرچه بیشتر، به هویتی کاملاً متفاوت با نقاشی مدرن دست یافته است.

نقاشی التزامی نداشته است که حتماً پیام خویش را به مردم برساند و آن هم اکثریت مردم؛ اکثریت مردمی که هرگز با هنر اشراقی قرون گذشته نیز پیوند و ارتباطی نداشته اند. نقاش تنها در برابر احساسات و مکنونات اندیویدوالیستی (فردگرایانه) درون خویش متعهد بوده است و لهذا از این امکان نیز برخوردار بوده که نقائص کار خویش را به ضعف ادراک هنری مردم بازگرداند، اما گرافیست... او خود را از یک سو نسبت به عامه مردم و شعور فطری آنان ملتزم و متعهد می دانسته است و از سوی دیگر نسبت به ارائه پیام تبلیغی خاص. اینها مهمترین عواملی هستند که هنر گرافیک را از نقاشی تمایز بخشیده اند...

سیر نقاشی مدرن با گرایش یه سوی اندیویدوالیسم محض و سوبژکتیویسم تشخص می یابد و بنابراین، هرگز نمی تواند همچون گرافیک، در خدمت ابلاغ پیامی خاص به کار گرفته شود. حال آنکه گرافیک توانسته است همراه با سیر تاریخی تمدن غرب و در تمامی مراحل، در خدمت همه جریانهای موجود، اعم از بورژوازی و سرمایه--داری، اشاعه مصرف، اقتدار سیاسی، جنگ، ژورنالیسم، اشاعه فحشاء، تئاتر و سینما و حتی جریانهای انتلکتوئل قرار بگیرد... و علت این انعطاف بسیار را باید در قابلیتهای ماهوی هنر گرافیک جستجو کرد. از این پس نیز، هرگاه نقاشی بخواهد نسبت به ابلاغ پیامی مشخص التزام پیدا کند، لاجرم به گرافیک نزدیک خواهد شد، چنانچه در ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پیش آمد.»

در سير تاريخي هنر معاصر هم--واره هنرمندان را مشغول به درونيات شخصي و اسير سوبژكتيويسم مفرط ديده--ايم و شناخته--ايم. آن--ها اكثراً بدون در نظر گرفتن عالم پيرامون خود و جامعه--ي انسان--ها، تنها براي تخليه--ي احساسات و مكنونات نفساني--شان به توليد اثر هنري دست برده--اند و از آن--جا كه در اين فردگرايي تا جايي غرق شده--اند كه از درك عمومي و مشغله--هاي اجتماع غفلت ورزيده--اند لذا هنرشان نيز مورد توجه اجتماع و مردم واقع نشده است.

اين منش خودمحور تا جايي بر هنر مدرن سايه انداخته -يا به--تر است بگوييم با حيات هنر مدرن عجين شده است- كه ناظران رسانه--اي و ژورناليست--هاي سطحي، اعتبار يك هنرمند و عمق و غناي هنر او را به تبعيت از اين كژي نسبت مي--دهند. به طور كلي تفاوت يك هنرمند اصيل از يك هنرمند بازاري، با اين معيار بازشناخته مي--شود. اكنون تصور عمومي مجامع هنري بر اين است كه مردم--گرايي مساوي است با سطحي--پسندي و ابتذال، و غناي هنر مستلزم نوعي رهبانيت روشن--فكرانه است. نيز به تجربه ديده--ايم در اغلب مقالات و مصاحبه--هايي كه مسأله--ي هنر براي مردم و لزوم توجه به فهم و درك عامه و يا همين بحث سفارش به ميان آمده به دنبال آن، نگراني از سقوط معنا و عمق هنر هم مطرح گرديده است.

اما در منطق واقعيات، تعهد به فهم و ذوق مردم، و يا حتا بازاري بودن، با سطحي--نگري و ابتذال هنر ارتباطي ندارد و اين، مغالطه--اي--ست كه در برداشت و تلقي افراد به وجود آمده است. كما اين--كه سير رشد گرافيك، نادرستي اين حكم را ثابت مي--كند. از اين--رو التزام گرافيك به سفارش، نمي--تواند يك عارضه و نقص باشد؛ بل--كه با دقت در ماهيت هنر گرافيك درمي--يابيم كه اين هنر بسياري از برتري--هاي خود نسبت به ساير هنرها -از جمله پويايي- را از قبل سفارش--پذيري كسب كرده است. هم سفارش--پذيري و هم تعهد نسبت به مخاطب.

نكته--ي پاياني اين بخش در باب ارجحيتي است كه «سفارش» بر «مخاطب» دارد. در سطرهاي بالا اشاره--اي داشتيم به اين--كه اگر سفارش--دهنده طرحي نپذيرد و ايده--اي را نپسندد، آن طرح از ثبت و ارائه باز خواهد ماند. اثر هنري براي ثبت و ماندگاري در دنياي كنوني، جز ارائه به جامعه--ي انسان--ها و قرار گرفتن در معرض ديدگاه عموم چه امكان ديگري دارد؟ آيا آثار بازمانده از جامعه، با نمايش در گالري--ها و مكان--هاي خاص، كه مشتريان معدود و خاصي دارد تثبيت خواهد يافت؟

به هر حال اگر ارائه و ثبت اثر هنري، وجه اهميتي دارد و با حيات و حضور و شركت هنر در تمدن، ملازمه داشته باشد، عنصر سفارش نقش تعيين--كننده--اي مي--يابد. ارجحيت سفارش--دهنده بر مخاطب در اين است كه او بايد هم اثر گرافيكي را به لحاظ زيبايي--شناسي بپسندد -كه البته به سليقه----ي فردي مرتبط است- و هم توفيق بيان اثر را تأييد نمايد، در حالي كه در ارزيابي مخاطب از اثر گرافيكي تنها توفيق بيان يا انتقال معني موضوعيت دارد ولو اين--كه ممكن است طرح خوش--آيند سليقه--ي فردي يا حتا جمعي او نباشد






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 512]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن